icon

Chrchlající děti v kolektivu: Nezodpovědnost rodičů nebo jiný problém?

20. pro 2021

Moc vás všechny zdravím. Chtěla bych vědět názory dalších. Už mě vytáčí bezohlednost ostatních rodičů. Mám dva kluky,s jedním jsem ještě doma, druhý chodí do školky. To, že jsou děti často nemocné, že je to i potřeba, aby budovaly imunitu...to je mi jasné. Nicméně mě štvou ti, kteří vezmou chrchlající dítě do kolektiv, děje se to i v rodině. Pořád a pořád a pořád. Starší syn je astmatik a co je u jiných děti obyčejná rýma, má on kašel na tři týdny. Samozřejmě to chytí i ten mladší, naštěstí s mírnějším průběhem. Já už se teď každého ptám, jestli nejsou nemocný..."ne nejsme"... a pak se vidíme a šup sopel se táhne na míle daleko a kašlání nejde zastavit. Pak to schytáme i my s mužem, který to bohužel vždy odprdne. Já ve většině případů mám jen lehkou rýmu. Těch doktorů co máme přeložených. Těch akcích. Manžel pak třeba pár dní leží, Práce stojí jak na baráku, tak v zaměstnání. Dohání to potom. A na mě to pak vše padá. Myslela jsem, že by to mohlo těm lidem dojít, když se ujišťuji, jestli jsou fit...ale evidentně ne. A nebo jim je to fuk...a nebo jsem holt hystericky matka.

Strana
z2
mmichaella
20. pro 2021

Ne, jsi naprosto normální a v pohode (nebo jsem stejně hystericka taky, tot otazka). Taky mě to rozciluje. A kdykoliv k nam ma někdo dojít a syn sopli, oznamuju to předem a nechávám na jejich uvážení. Navic jsem těhotná a neockovana, takze každý kašel u ostatních ja "vidim" jako covid (v tomhle mi ale trochu hrabe, priznavam)

neliniezoe
20. pro 2021

V tom případě jsem taky hysterická matka a nejvíce mě dokáže vytočit nachlazené dítě, které ve školce nemusí být (matka je doma), ale "ono prostě potřebuje kolektiv". To je na mě jak rudý hadr na býka 😠 Nechávám si dceru po nemoci minimálně dva týdny doma, i když jsem já nebo manžel nemocná, je doma, aby něco netrousila, pak ji zdravou odvedu do školky, kde se to nachlazenými dětmi jenom hemží...a výmluvy matek: "Když můžou dávát ostatní s rýmou, tak já taky", snad nejsou "normální"...

autor
20. pro 2021

@mmichaella jsem ráda, že to slyším 🙂 taky všechny upozorňuji dopředu a stalo se mi taky, že to někomu nevadilo, samozřejmě přišli, jejich děti to chytly a pak nám to vyčítali. Poznámky, typu, že jsme je upozorňovali byly k ničemu. Od té doby říkám, že ne. Ozveme se, až budeme fit.

pipi_puncocha
20. pro 2021

Ano, velmi často mě udivuje, že není samozřejmostí sdělit, že máme nějakou (pravděpodobně) infekční chorobu před návštěvou či setkáním. Fakt si připadám jako idiot, jestli se mám každého ptát - nejste aktuálně nemocní? Neporušujete náhodou nařízenou karanténu? Považuju to za slušnost a normu.🤷

autor
20. pro 2021

@neliniezoe přesně, nechávám si doma syna ještě týden po tom, co se úplně uzdraví, protože vím, že brzy chytne něco dalšího a jedna věc je budování imunity, ale druhá věc je, že to tělo potřebuje taky čas na regeneraci. Lituji učitelky ve školce...byla jsem svědkem několika hádek, když učitelka nechtěla převzít chrchlající dítě. Prostě pak kolikrát ty učitelky to chytnou. Zažila jsem, že byly všechny učitelky nemocné a neměl kdo být s dětma ve školce.

autor
20. pro 2021

@pipi_puncocha naprosto souhlasím. Nejde ale jen o covid. Někomu může zavařit i běžné nacházení. Ale to je ta bezohlednost... dyť máme jen rýmu, neřeším...🙈

autor
20. pro 2021

Samozřejmě chápu, že ne vždy si to každý může dovolit, nechat si dítě nadlouho doma. Sama přemýšlím, jak to jednou budu dělat, až budu v práci...

elu
20. pro 2021

Zásadně se zajimam pouze o své děti a jejich chrchlani... Cizí děti nepozoruji a je mi to fuk. Letos jsou nachrchlani v podstatě pořád, takže by byly pořád doma, to řešit... A to za celý život byly u doktora pouze na preventivce

autor
20. pro 2021

@elu ať se na mě nikdo nezlobí, tohle je přesně ta bezohlednost. Neřešit, když mám nastydlé dítě....a i právě proto, že letos je toho tolik, by měli být rodiče ohleduplnější. Nebo jsem to špatně pochopila?

autor
20. pro 2021

Neřešit myšleno... nechat ho jít do kolektivu

te_reza
20. pro 2021

@neliniezoe ty jo, takže když máš nemocný dítě, tak ho po nemoci necháš doma třeba ještě 14 dní doma? Chápu to dobře? A do práce chodíš?

autor
20. pro 2021

@te_reza já já si ho třeba ještě týden doma nechám zdravého. Ale zatím můžu. Doma jsem s mladším. Jenže co bude, až budu chodit do práce... zajímalo by mě, kdy se to věčné marodění ustálí? Kdy ty děti začnou být více odolnější? Neberu v potaz covid...Dle nemocnosti mých dětí si tu imunitu musí budovat velkou 😀

g_m
20. pro 2021

Syn má tři roky a už po narození špatně dýchal. Každý rok kašle od září do března. Kdybych měla řešit každé jeho zakašlání, tak se z toho zblázním.

Jak budeš v práci, tak to uvidíš taky jinak, byť si to teď třeba nemyslíš. Ale jak je dítě týden doma a týden ve školce, tak nějaké zakašlání neřešíš.

te_reza
20. pro 2021

@anonym ze začátku jsem taky řešila každej sopl a ne, pokud chodíš do práce, nemůžeš být s každým smrknutím doma. Natož tvl tři neděle v kuse, že doléčuješ rymečku. Letošek je extrém, v podstatě celý podzim to ve školce kašlalo a smrkalo.

rubesovak
20. pro 2021

Jako učitelka MŠ jsem to řešila milionkrát, teď jako matka to řeším stále, syn byl od září ve školce 14 dní☹ ještě že jsem na neschopence a mužů si ho nechat doma. S rodičema se nedomluviš, ty co chodí do práce tak řeknou že mají OCR na 9 dní a nemůžou být doma zadarmo, a ty co jsou doma tak mají většinou milion výmluv☹ když jsem posílala chrchlajici děti domu tak mi dokonce nosili rodiče potvrzení od doktora že jsou jen nachlazený a nic jim není a do kolektivu můžou

drep
20. pro 2021

@te_reza taky jsem si všimla, že tyhle rozhorčené zprávy sem dávají zásadně matky, co jsou doma. Čím to asi bude😂 nicméně mi teda nepřijde normální jít na návštěvu s nemocným dítětem (a já s nemocným dítětem taky nikam nechodím) a taky se na to cíleně nedoptávám, protože jsem obklopena normálními lidmi a ti se chovají ohleduplně. Stejně tak nedávám do školky nemocné dítě, ale zároveň ji nedoléčuju měsíc. Ale naše školka je v podstatě hlavně doktorská a tudíž se u nás fakt jedno smrknutí nebo zakašlání neřeší.

martt
20. pro 2021

@te_reza Jenže právě kvůli nezodpovědným rodičům ostatní rodiče musí zůstat doma z dětmi a nemohou do práce. U nás se kvůli nezodpovednosti, rozjeli ve školce rotaviry , kdy pár deti dokonce skončily ve špitále. Pak jedna maminka dala syna do školky s chřipkou opět to skolilo víc jak půlku děti včetně syna , kdy málem skončil ve spitale a musela jsem s nim být přes měsíc doma. A nikoho nezajímalo, že musím do práce. Takže pokud to je po nemoci tak dejme tomu. Ale pokud se u dítka rojzidi nějaká viroza/nemoc tak opravdu bych ho do školky nedávala.

te_reza
20. pro 2021

@martt tak dat mezi děti vyloženě nemocný děcko je na 💩 ale já upřímně pár vysmrkání během dne nebo že si zakašle již delší dobu neřeším, nikdy mi ve školce nic neřekli. A to mám dítě co bylo první rok školky v podstatě doma.

neliniezoe
20. pro 2021

@te_reza Chápete to správně, jsem doma s ročním synem, takže si tady ten "komfort" mohu dovolit. Zatím se mi tady ta strategie vyplatila, dcera je více vyzdravená a déle odolá školkovému moru😁

autor
20. pro 2021

Tak znám školky, kde jsou schopný říct, že má dítě teplotu a zavolat rodičům, aby si pro něj hned přijeli...ve finále to je tak, že dítko zrovna vylezlo po spinkání z postýlky a mělo 37,1.. pak už neměřeno a doma 36,5 a nic mu nebylo. Nicméně je to těžký na obou stranách...pro učitelky v MŠ a pro rodiče, který musí chodit do práce a nemají hlídání (a ne vždy je vhodné nemocné dítě nechávat hlídat). Nicméně mnohým nedochází, že i když moje dítě jen soplí... druhé dítko si to kolikrát může odmarodit i měsíc. Je to celé začarovaný kruh, kde není asi žádné správné řešení.

ladyhacek
20. pro 2021

Já si zrovna říká jestli jsem ho s malou rýmou neměla dávat aby si vybudoval imunitu. Chodí od 2,5 let týden školka 1-2 týdny doma. Pořád nemocný. Říkali první rok je to běžné.
Jenže on je 6 lety předškolák a je nemocný pořád. Mladší 3 roky z toho má pak laryngitidu. Teď jsou doma. Chodím, dáli se to tak říct, už do práce od října jsem už byla 6 týdnu na OCR, pokud počítám tenhle týden.
Vždy se je necháme doma.
Kamarádka teď viděla staršího, zrovna hodinu venku a nesrkal už by ho do školky šoupla.
Pak se cítím blbě jestli nepřeháním "jen s rymyckou"

asinehri
20. pro 2021

U nás se nemocné dítě pošle domů, nemám pocit, že by do školky chodily nemocné děti. Jednou ale byla tak nemocná a kaslajici učitelka, že jsem měla chuť poslat domů ji

malinkaelinka
20. pro 2021

Hele okolí asi nepredelas. Takže prostě makat na své imunitě, odolnosti a kondici, aby te rymicky ostatnich nemuseli štvát.

merope
20. pro 2021

@ladyhacek U nás se v září celá školka promořila, všichni nudli u nosu. Od října v pohodě. Drobek byl doma týden s nějakou střevní virózou či co, kdy mu v podstatě nic nebylo, ale potřeboval ještě dietu a to jsem ve školce zajistit úplně dobře nedokázala a mohla jsem si to dovolit (to pondělí, který bylo nejhorší, jsem prohodila s kolegou).

Ale já teda jako klíčové měřítko beru ani ne tak míru nachlazení jako míru únavy dítěte. Protože to je přesně to, co se dost vymstí - v září nachcípaný, pak už lepší, v sobotu oslava narozenin a řádil v herně, v neděli totálně vyřízený a unavený a na každou blbinu pořád "bolí, bolí", ale ani nekašlal, rýma už žádná, v pondělí šupajdil do školičky. V úterý jsem tu měla mamku, tak si ho tu nechala doma, ať si ho užije (nechodí denně), a po spaní teplota kolem 39. Šílený. Ve středu doktorka - angína jak vyšitá. Takže zjevně už v tu neděli ho bolelo v krku (ale vyjadřovací schopnost jen na úrovni "bolí" a to typicky když někde spadl - tak jsem to přiřknula té únavě z herny). Všimnout si už v neděli, že ho bolí v krku, možná jsme mohli být už v pondělí u doktorky, mohli jsme zjistit dřív, co to je - a nemusela jsem pak mít 2 noci bez pořádnýho spánku, než zabraly antibiotika. Takže prostě to hlavní je celková kondice dítěte.

@asinehri Já takhle jednou řešila, zda nachcípaná mám mezi děti a bylo mi vysvětleno vedoucí, že to mám stejně od těch dětí a nemám řešit. Ale byla to pravda, jen holt dospěláci to typicky "odskáčou" víc než ty děti. Teda první rok, než si zvyknou.

berenika39
20. pro 2021

Asi vás neuklidním, sedmá třída ZŠ - po covid pauze imunita nula - od září všechny dět se všema nudlema ve škole - vždy půl třídy lehne, pak ta druhá půlka...třídní rozesílá prosby, aby v akutní fázi resp onemocnění děti zůstaly doma, jsou to už 13+, takže žádné hlídání není třeba, postarají se, ale nedonesou to nejhorší do třidy. Syn už třikrát, od něj my, odstřihnutí od mojí maminky, těhotné snachy, a to jen proto, že rodič nemá špetku soudnosti.....

pampeliska1313
20. pro 2021

Chápu to, nejste hysterická. Bohužel to často někdo bere jako, že když není teplota, nemoc není, protože je přece normální, že mají děti věcně rýmu a kašel… občas když jsem volala rodičům, že dítě kašle a má rýmu, aby se vylezelo ideálně doma, odnesla jsem to, protože “mu nic jinyho není” …

neta30
20. pro 2021

Tak ne kazde chrchlajici a smrkajici dite je tak nemocne, ze musi zustat doma tyden plus 14 dni na dovyleceni. Pokud budete pracovat, budete mluvit jinak. Ocr je 9 dni, pak mate smulu. A pokud jste na ocr casto, zamestnavatel asi radosti skakat nebude. Dcera byla od zari 3x nemocna a doma, poprvé jsme ji nechali 14 dni dolecit - k nicemu, kdyz za 3 dny ve skolce smrkala zase. Pak karantena a kovid. Nemit hlídání, nemusim uz do práce chodit

berenika39
20. pro 2021

@pampeliska1313 jenže dneska to má prostě jinou dimenzi - ti, kteří se od dětí nakazí, řeší pcr, návštěvy u příbuzných, starosti, které z toho vyplývají. Dřív si človek dal pár dnů doma, ale dneska se řeší covid - neohrožuju náhodou někoho dalšího?

@neta30 NA přeléčení té akutní fáze, kdy je dítě infekční a šíří to dál stačí týden. Někdy méně.

muhehehe
20. pro 2021

No, za mne jo, decentně hysterická matka. Tak ať je doma, když má mladšího sourozence a panuje neustálá obava, že na něj někdo něco prskne. Věřím, že s průjmem nebo horečkou pošlou ze školky každé dítě domů, a z nějakého vysmrkání v šatně bych fakt nedělala závěry. Osobně bych vůbec nedokázala odpovědět na otázku, jestli děti u nás ve školce smrkají nebo kašlou. Prostě nevím. Řeším svoje děti, ne cizí. Doporučila bych to všem.

lennus
20. pro 2021

Přiznám se, že jsem celkem flegmatická matka, nikdy jsem nebyla úzkostlivá, ale snažím se být ohleduplná a chápu, že každá jsme jiná a jsou i děti, které na tom nejsou imunitně dobře. Mně vlastně přijde celkem normální, že děti od podzimu do jara mají rýmu a kašlou, ale samozřejmě záleží, jaký je ten celkový stav, je rýma a rýma, myšleno rozdíl třeba když sama teče nebo je hustá a zelená. Mně nevadí scházet se s nastydlými dětmi a mám pocit, že kolem mě jsou rozumní rodiče ve smyslu, že kdyby šlo o něco vážného, děti netahají ven nebo mezi ostatní děti. Stalo se mi několikrát, že naše děti se setkaly s nemocnými a nechytly to, protože moc dobře vím, že nemoc není jen o tom setkat se s nemocí - bacilem, ale je to také hodně o celkovém nastavení zdraví (otužování, strava, celková imunita) a mysli - psychika a i moje obavy a úzkosti, které můžu na děti přenášet svou úzkostí, psychosomatika vážně funguje.
Tedy abych to upřesnila, venku se normálně scházíme, domů na návštěvy moc nechodíme, ale on je i velký rozdíl v době, ve které žijeme. S kamarádkou jsme prostě v době, kdy soplil můj starší toto nikdy vzájemně neřešily a vídaly se, ale bylo to po domluvě. Je mi také jasné, že ne každá si může dovolit být doma kvůli nachlazení, vždyť i dospělí běžně chodili nastydlí do práce, to až teď v době covidové jsme jen doma se vším a možná to má vliv na to, že letos ty virózy nastoupily i podle pediatrů dříve, když jsme se kontaktu s bacily tak vehementně bránili.

Mám děti 8 a 3 a za staršího se ve školce slabší rýma a kašel neřešily. Teď musí být dítě stoprocentně zdravé, proto to samozřejmě dodržujeme, takže moje dcera byla kvůli karanténám a rýmě teď na podzim hodně doma, ale vlastně jí nic nebylo, prostě měla sopel, ale fungovala, ani unavenější nebyla, ven jsme chodily, beru každopádně za svoji povinnost, pokud se máme s někým vidět, je upozornit na stav svého dítěte a je to pak na každé mamině, jestli je s tím ok nebo ne. Na druhou stranu kde jinde si děti mají tu imunitu utužit? U syna to bylo tak, že po nástupu do školky přibyly virózy, ale nikdy to nebylo o tom, že by byl furt doma, ale od zhruba pátého roku už vůbec nemarodil, no naštěstí nikdy nic vážného. Prý od pátého roku dozrává imunita a viděla jsem to u něho. Naše děti chodí k lékaři jen na prevenci a atb měl starší jen kvůli klíštěti.

Strana
z2