icon

Chrchlající děti v kolektivu: Nezodpovědnost rodičů nebo jiný problém?

20. pro 2021

Moc vás všechny zdravím. Chtěla bych vědět názory dalších. Už mě vytáčí bezohlednost ostatních rodičů. Mám dva kluky,s jedním jsem ještě doma, druhý chodí do školky. To, že jsou děti často nemocné, že je to i potřeba, aby budovaly imunitu...to je mi jasné. Nicméně mě štvou ti, kteří vezmou chrchlající dítě do kolektiv, děje se to i v rodině. Pořád a pořád a pořád. Starší syn je astmatik a co je u jiných děti obyčejná rýma, má on kašel na tři týdny. Samozřejmě to chytí i ten mladší, naštěstí s mírnějším průběhem. Já už se teď každého ptám, jestli nejsou nemocný..."ne nejsme"... a pak se vidíme a šup sopel se táhne na míle daleko a kašlání nejde zastavit. Pak to schytáme i my s mužem, který to bohužel vždy odprdne. Já ve většině případů mám jen lehkou rýmu. Těch doktorů co máme přeložených. Těch akcích. Manžel pak třeba pár dní leží, Práce stojí jak na baráku, tak v zaměstnání. Dohání to potom. A na mě to pak vše padá. Myslela jsem, že by to mohlo těm lidem dojít, když se ujišťuji, jestli jsou fit...ale evidentně ne. A nebo jim je to fuk...a nebo jsem holt hystericky matka.

Strana
z2
odula
20. pro 2021

No přesně, díky že sis vzpomněla že jsou tu i pracující. . Ne kazdej může nechávat dítě doma s rýmou (když nemá teplotu nebo nevykazuje obecně známky nemoci - únavu atd). A už vůbec ne týden (nebo dva) potom, co se uplne vyzdravi. To bych při třech byla asi jenom doma... chápu že je to pro tebe nepříjemný, a je mi líto že s tím máte takový potíže, ale izolovat dítě napriklad s lehkou rýmou nebo když párkrát zakasle, je prostě nereálný. Bejt tebou bych zvážila jestli dítě do školky vůbec dát pokud tedy nemusíš

lennus
20. pro 2021

@merope S tou celkovou kondicí je to přesně vyjádřeno, to cítí určitě každá máma, že dítě je jiné a něco je jinak, vnímám to tak třeba i u horečky, moje děti ji vždy prospaly a byly fit, tak proč do nic cpát něco na snížení? Samozřejmě nemluvím o horečce 40+, ale vidím v horečce pozitivní vliv na imunitu a když je to dítě celkově v pohodě a netrvá dlouho, mám to smysl, nač hned snižovat, když je zvýšená?

alilali
20. pro 2021

Až budeš chodit do práce, tak pochopíš, že nemůžeš být každý měsíc dva týdny doma protože má tvé dítě rýmu. A tak i ostatní maminy, samoživitelky, které mají nízký příjem a ošetřovnym se jim ještě sníží. Takže ano, jsi hysterka. Neříkám dát dítě do školky se za ten průdušek, ale s rýmou?... Boha.

pampeklec
20. pro 2021

Já jsem asi ta bezohledná matka a to jsem jako dítě byla víc doma než ve školce (protože astmatik a alergik). Ale taky jsem viděla, jak fungují jesle/školky v cizině a tam jsem byla za nejútlocitnější, protože jsem nechala dítě s teplotou dva dny doma... ostatní měli prostě ve skříňce léky a šup do jeslí i s antibiotikama nebo třeba něčím proti teplotě. Ve školce, kam děti chodili první rok po přestěhování do Česka zase odmítali dítě i s úplně vodovou (klidně alergickou) rýmou, takže to pro mě byl dost šok. Teď máme školku normální - zvracející a jinak zjevně nemocné děti posílají domů, hlavně kvůli těm samotným dětem, ale rýmičky a kašlíky neřeší.
Mám teda srovnání v obou extrémech i v nějakém středu a kupodivu naše děti jsou nemocné pořád cca stejně. Možná nejzdravější byly v té cizině, kde potkávaly nejvíc viditelně nemocných dětí (byť mám pocit, že jich ve výsledku bylo podobně jako v české školce, protože ono stejně je dítě infekční obvykle dřív než má závažnější příznaky) a zároveň měly prostor zůstat doma, když jim bylo blbě (využily to opravdu párkrát a spíš pro můj klid). Jo a taky v té školce nebylo přetopeno (pokus o vtip, i když jen takový poloviční).
Říkám si teda, jestli prostě ta výsledná nemocnost není daná dítětem (jeho imunitou, odolností, chutí chodit do školky), odolností rodičů, prostředím školky a až v poslední řadě tím, jak zdravé ostatní děti chodí do školky. Mluvím samozřejmě o takových těch běžných virózách, nachlazeních, rýmách...

merope
21. pro 2021

@lennus Tak ono se obecně říká, že do 38 nesrážet, nechat být. Sráží se až ta vyšší.

@pampeklec Asi tak nějak - v cizině, kde je třeba povinná školní docházka od 4 let, vezme matka dítě k lékaři s dlouhodobým kašlem, ten předepíše antibiotika a na dotaz jak dlouho zůstat doma řekne, že s tímhle klidně do školy (školky) může. A často neexistuje nějaké "rodiče omluví sami" - buď škola nebo omluvenka od lékaře. Byla to Anglie, Belgie a co proběhlo médii, tak s tím, že rodiče nemůžou dítě jen tak omlouvat teď už "blbne" i Německo (jen tam je tuším povinná školní docházka až od 6). Čili pokud chcete dítě nechat doma, tak to musí schválit doktor - a ten doma zdravé dítě už jen tak nenechá.

izz76
21. pro 2021

Já mám zdravé dítě, děti v okolí neřeším. Chápu že když se dítě cítí dobře, není unavené, nemá skleněné oči, neboli ho v krku, jen se párkrát za den vysmrka, nebo zakasle, nebude přece kvůli tomu sedět doma. To by některé děti byly doma pořád.

ruzova_pastelka
21. pro 2021

Pointa je v tom, že nemoci jsou nejnakažlivější PŘED projevením příznaků. Takže i kdyby se všichni rodiče chovali úplně nejzodpovědněji na světě, tak je to jedno a nemoci se budou šířit stejně. Naopak ty chrchlající děti už často dávno infekční nejsou.

martiniquest
21. pro 2021

@lennus Ztotoznuji se s tim, co pises. Delam to stejne.

pampeklec
21. pro 2021

@merope moje zkušenost je z Francie. Sice rodiče omlouvat dítě můžou, ale je v práci nikdo neomluví... a teda taky hodně dělá samozřejmě atmosféra ve společnosti. Já jsem posílala roční dítě do jeslí jen na dva půldny v týdnu a byla jsem považována za extra línou matku, co upírá dítěti socializaci. A manžel za despotu 🙂 Co si myslela rodina v Česku si umíš představit 🙂 Naštěstí dítě bylo v jeslích nadšený a já jsem aspoň měla trochu času, takže jsem taky byla spokojená.

@ruzova_pastelka To nevím, jestli úplně nejnakažlivější. Přeci jen ty školkový děti patlají nudle a chrchle úplně všude... ale minimálně stejně nakažlivé budou, to je pravda.

felixfelicis
21. pro 2021

Jo, ve Fr. je 5 dní OCR za ROK, takže jesle berou úplně všechno, vždycky si říkám, jak tam asi ty nemocné děti chudáci fungujou.

Ono letos je to trochu extrém s těmi nemocemi, upřímně jsem ráda, že jsem na RD a nic neresim. Snad se ty virozy vyblazni a příští rok bude líp.

irmamala
21. pro 2021

Tyhle diskuze jsou tu porad dokola. V tomhle obdobi maji sople a kasel vsichni az do jara. Jestli Vas celou rodinu polozi na dva tydny ryma, tak bych spis resila a Vasi imunitu, nez ostatni….

kamila4492
21. pro 2021

My teda kamarády s dětma nemáme, ale co mě nebetycně sejří je, když mi cizí lidi cpou hlavu do kočárku a chrmlaj mi na dítě. To je na ránu 🙉

ruzova_pastelka
21. pro 2021

@pampeklec To je docela zajímavá otázka. Sama vlastně nevím. Ale obecně je spousta typicky dětských nemocí po tom, co se projeví, už zcela nenakažlivá. A i u těch čistě respiračních je v těch hlenech a smrkancích většina virů už mrtvých, vyloučených imunitním systémem. Takže to bude asi kus od kusu, tedy nemoc od nemoci.

berenika39
21. pro 2021

@irmamala jen - víš, jestli to není náhodou covid a neohrozíš příbuzné ve vysokém věku, kolegy, přátele, lidi v obchodě? Rýma nás nepoloží, imunitu máme dobrou, ale to kolem covidu je tristní - mám lítat po světě, pokud mám jen rýmu, když nevím, jestli ej to covid? Má tak lítat můj manžel, nakažený od syna ze školy, když neví, jestli to není covid? Ohrožovat ostatní? Já na to myslím...
A pokud vypadne někdo z rodiny - oba osvč - kvůli tomu, že dítě nakazil nějaký ťuklý spolužák, který smrká, kašle a roznáší nemoci - a to třeba na ty dva blbé týdny - je to prostě nic moc. Není příjem, není z čeho platiti náklady. (nepíšu o sobě, ale může se to stát). TAkže -ohleduplnost se čeká od nás - ok, jsme takoví, ale čekám i od ostatních.

jajulin
21. pro 2021

@berenika39 většinou s Tebou souhlasím, ale teď přidám trochu odlišný pohled, byť bych nerada téma diskuze stočila na covid. Z mého bezprostředního okolí i ze statistik je jasné, že očkování funguje - brání tomu, aby se naočkovaný člověk s covidem dostal do vážného stavu a skončil v nemocnici na JIP. Jsem OSVČ, pracuji s maličkými dětmi a jejich rodiči a nemůžu u toho mít roušku nebo respirátor. Když byl nejstarší syn v listopadu covid+, já (očkovaná) na celý týden přerušila veškerou činnost, abych náhodou někoho neohrozila, týden jsem nevydělala ani korunu. Po týdnu bylo mé PCR negativní a mohla jsem pokračovat. Teď už mám jiný pohled. Kdo chtěl, mohl se očkovat, ochránil by sebe a snížil by virovou nálož, kterou by mohl eventuelně přenášet. Míst v nemocnici by byl dostatek pro ty, kteří očkovaní být nemohou nebo kterým vakcína selže.
A abych se vyjádřila k samotné diskuzi - všeho s mírou. Nikdy bych neposlala do kolektivu dítě, které je evidentně nemocné, má teplotu, teče mu z nosu jak z konve a kašle v jednom kuse. Když se dítě občas za den vysmrká, občas zakašle, to mi přijde OK. Není možné, reálné a snad ani žádoucí držet děti jen ve sterilním prostředí, aby je náhodou něco neohrozilo. Já tedy vůbec neřeším, ani když se dostaneme do blízkého kontaktu a viditelně nakaženým dítětem nebo dospělým. Nevybavuji si, že to některé naše dítě položilo, každé z nich je nemocné 1-2 týdny v roce.

ruzova_pastelka
21. pro 2021

@berenika39 A proto mají v každé lékárně antigenní testy...

jajulin
21. pro 2021

Jo, a ještě jsem zapomněla napsat, že nejhůř zní kašel dítěte, které tzv. odkašlává - tzn. akutní stav nemoci má dávno za sebou, není infekční, ale jeho průdušky se ještě nezbavily hlenu. Když takové dítě zakašle v kolektivu, jedna část maminek jde do mdlob a druhá se tváří pohoršeně 😀 .

drep
22. pro 2021

@ruzova_pastelka chtěla napsat totéž a já to tak dělám při každé rýmě aspoň dvakrát. Plus (ano, to ve školce reálné není) nosím respirátor, v ambulanci, kde fakt nevím, kdo ten den přijde, dokonce FFP3.

lennus
22. pro 2021

@jajulin 🤣 Ano, takto kašlaly teď na podzim všechny děti, pracuju v kavárně a zažila jsem jich hodně, ale zakašlou třeba jen jednou.

marcicek84
22. pro 2021

Jako uprimne,jestli se ti ted zda,ze jsou nejake chrchlajici deti v kolektivu ve skolce,tak to je v dobe covidu nic oproti dobe pred covidem...jedine co bych resila je ta bezohlednost navstev,to jako fakt mi prijde na hlavu....jinak mene nemocne dite mi prislo od 5.narozek vyse,nejhorsi obdobi na nemoci 3-5 let....

lovemusicsun
23. pro 2021

Tyhle diskuze jsou tu pořád, nejvíc byly asi v říjnu, když po pár týdnech ve školce děti lehly a začaly se objevovat první frustrace rodičů.
Podle mě je podzim/zima a je běžné, že děti smrkají a kašlou. Pokud jsou v kolektivu více dětí, je normální, že si to předají. Nemám pocit, že by někdo k nám do školky dal dítě s horečkou, zvracením nebo jinak výrazně nemocné, ale pravda - nemám úplně čas (ani zájem) zkoumat okolí, když se snažím aby se dcera převlékla a nestrávila jsem tam s ní celé dopoledne. Že se dítě v šatně vysmrká mi nepřijde jako známka toho, že by mělo zůstat doma. Rýma a kašel je podle mě dost subjektivní.
Raději bych se zaměřila na budování imunity svého dítěte než abych ukazovala na nudle ostatních a viděla v nich nebezpečí (a pro Vás samozřejmě horší než pro daného jedince).
Pokud Vás to tolik stresuje, tak si nechte dítě doma. Osobně bych to neudělala, jen oddalujete problém řekla bych a dítě bude bez kolektivu, ale než být celou zimu naštvaná na všechny kolem..

lennus
23. pro 2021

@lovemusicsun Naprosto souhlasím, ale ony si ty děti musí imunitu utužit a pak už je to lepší a když se tomu budu vyhýbat, posune se to do vyššího věku. Syn už pak od 5 let nechyběl skoro vůbec.

elu
10. lis 2022

@rubesovak posílat děti domu, to je Teda Dobr drzost, nechcete za ty doktory i operovat? 😄

rubesovak
11. lis 2022

@elu takže si mám nechat dítě s teplotou 39° ve školce? Nebo když má dítě průjem a zvrací, to taky nemám volat rodičům? A co dítě, který má takový kašel že se dusí a z kašle se až pozvrací....takové dítě ve školce opravdu trpí, a já mu nemůžu pomoct jinak, než že zavolám rodičům a pošlu dítě domů. Na to nemusím být lékař přeci.

Strana
z2