icon

Čím vás dokáže vytočit jiná maminka?

dzejdy
19. únor 2016

Nedávno jsem mluvila s bezdětnou kamarádkou a začala mi vyjmenovávat co jí všechno rozčiluje na matkách a mateřské. 😒 Zajímá mě, čím nejčastěji dokáží vás vytočit jiné maminky? 😀

frufrunka
14. bře 2016

Já se asi řadím do stejné skupiny jako @apacheee... 😀 Nad spoustou věcí se pousměju, případně sama pro sebe pobavím, ale že by mě nějaké rady, slovník atd... dovedly vytočit? Nevzpomínám si, kdy by se tak stalo... 🙂 Mám svoje zvláštnosti a tak zase respektuji zvláštnosti jiných... 😀

terezapetrova
15. bře 2016

@blecha94 s poslední vetou se musim uplne stotoznit, jinak s většinou ostatního tez, jen si porad myslim, ze to, ze ji konkretni jidlo nechutnalo nebo třeba nemela hlad jsou mozna porad ty ""nejlegracnejsi"" duvody co si umíme představit.

terezapetrova
15. bře 2016

@magdalenax taky dobře napsano ale neda mi to nerýpnout si 😀 takovyhhle přepadovky nemam rada, myslim, ze nebudu sama 🙂 a i když reknes nemusim jit dal, prijdu třeba jindy to situaci moc nevylepsuje tedy 🙂 - hodne lidi tak jako tak rekne pojd dal ale v duchu skripe zuby ale tak to jsem odbočila od tématu 🙂

magdalenax
15. bře 2016

@terezapetrova Abych to vysvětlila, - je to hooodně dávno, mobilní telefony nebyly a ona neměla ani klasický. Měly jsme takové přátelství, že se nebála říct mi, hele, já jsem na odchodu..., jdu do města, jestli chceš, počkej, já se jen obleču a můžeš jít se mnou..., i to se stalo. Pokecaly jsme po cestě a prošly jsme obchody

almara2
19. bře 2016

zde zmiňované "tulení" mně ve mně vyvolá úsměv, bo tento výraz používá v seriálu Marge Simpson a já miluju dabng J. Lábuse 😵 takže tulení mně netočí nijak. Nesnáším mateřský plurál a výraz mimisek taky. Moje nejbližší kamarádky mají proti mně děti starší, takže mně udržují ve stavu snad zdravého rozumu, ale to by měli posoudit jiní, ne já :D Jinak mně osobně taky docela sejří matky, co urputně ostatním cpou svůj nuzor a nevyžádané rady, ať je to šátkování a cokoli jiného

magdalenax
19. bře 2016

.. Jsme byli na nákupu, museli jsme hlavně koupit "kakáčky", protože nám došly... . Strašný

estinka
21. bře 2016

@blecha94 tak me by jsi asi ukamenovala,mam 7 letou skolou povinou a je dost aktivni,takze u jidla nesedi sotva sni pulku a to odbiha pryc,ma 20 kilo nikdy z ni nebude kdovijaky cvalda to vis,ze jsem zkousela trvat na sezeni u stolu pritel taky,ale zkoncilo to davenim zvracenim a placem,takoveto tady budes sedet nez to snis,to muzou bejt i tri hodiny,proste moje dite to do sebe neumi nahazet a hotovo,takze co sni to sni a to fakt za behu,jen pripominam,bez si vzit do pusy ,a jsem spokojena,kdyz si prijde pro mrkev a jablko,nebo zeleninu,to myslim zase moc deti nechodi,takze vim ,ze tahkle moje ziva treperenda bude mit dobry navyk do budoucna a neskonci s satnikem o tri velikosti vetsim......jen jsem ti chtela rict,ze pravda je,ze se hezky kouka na dite co dobre ji u stolu,ale bohuzel moja takova nebude,ono je totiz s hodne aktivnimi detmi poradna prace,jeden cas mi jedla jen na trampoline,mysli si co chces,deti jsou deti a kazde je jine a maji pravo byt vesele a stastne ikdyz zrovna nedelaji vsechno spravne,je spatne je tlacit do neceho,co jim hlava nebere,nedej buh zaludek...

pavlakafka
21. bře 2016

Mě vytáčí, když se mě ptají, kdy mi končí "mateřská" a že už je načase zadělat na druhý. Že jsem sobec, když druhé nechci. Že je nejlepší, mít děti dvě a hned po sobě. A to slýchám nejen od matek, ale i chlapů.

blecha94
21. bře 2016

@estinka Myslim si o tom co chci. 🙂 Dite zkousi, co mu autorita dovoli, a pokud nemas problem krmit ji na trampoline (a riskovat tim jeji zivot), tak bude jist na trampoline, proc by ne... Taky jsem si jako dite vymyslela, ale moje mama byla holt zasadova a mela pevnou vuli, takze jsem jedla u stolu. 🙂

mika251
21. bře 2016

@blecha94 presne toto odsudzovanie typu "moja mama to zvládla, pretože bola zásadová, to znamená, že keď ty to nezvládaš, tak holt nemáš dosť pevnú voľu", mňa osobne točí strašne.
Kto sme, aby sme takto súdili ostatných? Každý to má vo svojom živote nejak zariadené, niečo si prežil, s niečím bojuje a niečo zvláda, ale súdiť takto do stolu, bez toho, aby človek sám prežil to, čo ten dotyčný, mi príde hrozne nefér.

kika_21
21. bře 2016

@blecha94 Tak jsme oba s mužem se snažili o víkendu 10krát zdůrazňovat synovi-11 let, který je hubený a měl teplotu, aby seděl u oběda. No vzdali jsme to. I snědl to-kupodivu. Ale co na to zásada U JÍDLA SE NEMLUVÍ_ kdyby u toho byl můj otec, byl by asi křik.Narodil se 1933 a u jídla se nemluvilo.Prostě asi 5 krát vstal, no. 😉

kulatakosticka
21. bře 2016

@blecha94 vidíš, já si zase myslím, že rodič, který nutí dítě do jídla přes zvracení, je tyran a může dítěti zadělat na problémy s jídlem v životě a je docela zajímavé, že pro mě třeba má nejvíc pouček o výchově můj otec, kterému zrovna mám co nejvíc vyčítat... Člověk nemusí přijmout vše za vlastní, ale zrovna jídlo vyčítat maminkám, které měly třeba od mala nejedlika, trávily hodiny u doktora převažováním atd atd. A zrovna v diskuzi, kde hledá každá kousek tolerance a pochopení.

blecha94
21. bře 2016

@kulatakosticka
@mika251 V pohodě, když to není praktikováno na mém dítěti, tak toleruji, že si to každý doma děláme jinak. ;) Jak už jsem tu psala, nemám ve zvyku v restauacích vysvětlovat matkám, že to dělají špatně, pouze si o tom myslím své, což je moje svatosvatý právo. 🙂 A tohle je diskuze - a součástí diskuze bývá i konfrontace s opačným názorem na věc.

Stejně si dál budeme dělat věci podle svýho, no ne? 🙂

kulatakosticka
21. bře 2016

@blecha94 no však ano, jen si myslím, že ten odsudek s tím, že každé dítě dělá jen, co se mu dovolí si myslím, že je pod příspěvek maminky, která to zkusila a dopadlo to právě zvracením, trochu moc...

jbzirafa
21. bře 2016

Nechci vám do toho dámy mluvit, ale děti opravdu zkouší Co sr jim dovolí, jsou jako zvířata- hledají hranice a jsou spokojene, když nějaké mají. Je na nás rodičích,abychom min nějaké dali, vymezili, co se smí a co ne. A každý pochopitelně máme jiné představy a i místa, kde dovolíme víc, na co nám nervy nestačí.já patřím asi k těm přísnějším, nemám problém dělat něco proti vůli syna.. pochopitelně ne na úkor jeho zdraví. to mi vadí spíš ty maminky, kterým děti skáčou po hlavě a ony si myslí, že je to pro ně to nejlepší, ze jsou spokojene a vychování se samy: )

mika251
21. bře 2016

@jbzirafa ja myslím že tento prístup tu nikto nerozporuje, ani nikoho nenabáda k tomu, aby im deti skákali po hlave. Ide tu o generalizované súdy typu "ja som to zvládla a ty si nanič matka, keď s tým máš problém". Každé dieťa je iné a myslím, že medzi "budeš tu sedieť, kým to nezješ a je mi úplne jedno,koľko krát sa pri tom pozvraciaš" a "kľudne si rob čo chceš, je mi to fuk" je široká škála možností, ako daný problém vyriešiť - a oba extrémy sú rovnako špatné.

lucka662006
21. bře 2016

@kika_21 a proč se vlastně u jídla nemluví? Vždyť když sedíme v dospělém věku v restauraci ve společnosti, tak mluvíme, a nikdo nám to nevyčítá, rádi si u jídla povidáme...

jbzirafa
21. bře 2016

@mika251 ano, extrémy jsou špatné, ale ani jeden tu podle mě nepadl, ani to: jsi špatná matka, kdy to nezvladnes tak jako já. No, hodně se tady nosí slovickareni, a to, že někdo řekne vlastní názor, není odsouzení . Nakonec i kdyby, každý si to stejně bude dělat po svém, i když to třeba bude špatně (bohužel pro dítě) a není důvod cítit se ublizene. Toť vše

kulatakosticka
21. bře 2016

@mika251 přesně jsi to vystihla.
@lucka662006 též nechápu ani přítel ne. S dětmi si u jídla povídáme, užíváme si společnost i se nám lépe jí, máme to radši.

lucka662006
21. bře 2016

@kulatakosticka "u jídla se nemluví" často slyším ve školce, když vyzvedávám dceru (jinak je to super školka). Asi chtějí mít učitelky alespoň chvíli ticha nebo si myslí, že děti snědí víc, když nebudou moct mluvit.

kulatakosticka
21. bře 2016

@lucka662006 noo, u nás to má opačný efekt, když k nám přijedou moji rodiče, tak pořád peskují syna, ať nemluví, rýpou mu do talíře, jak a co má jíst a on nakonec uteče...

estinka
21. bře 2016

Holky ach jo,kazde dite je jine a ma jine potreby,blecho diky ti za nazor,ale promin na rovinu nejsi empaticka k detem ,tipuju te na ucitelku,nebo mamku,jak zminujes.Nikdy zadny tabulky na deti co se ma a nema nebudou.Moji starsi 24 let bylo jidlo hrou a jedla krasne a v klidu,nikdy zadny hranice ani domahani se autotity jsem na ni neuplatnovala,je slusna klidna a ted dodelava vysokou,ve vychove je dulezita komunikace pochopeni vedeni k empatii pro toho druheho.Moje sedmileta je divoska kolo trampolina honi slepice,dokaze se na zahrade behem 10 ti minut zprasit od bahna,....ale umi slusne pozdravit a ma celkove rada lidi,moje vychova je na urovni komunikace,to,ze se mi pozvracela kdyz musela opravdu sedet a jen to tam hazet,vyvolalo to davici efekt,nejednou,az se u toho zacala klepat,tak zo uz nikdy....jak rikas autorita co dovoli,...priste ji to zvraceni zakazu ,nebo ji to nechat snist ze zeme,ale to uz je sikana..ne...a opravdu nedej boze,kdyby se ti stalo,ze tvoje decko bude taky takove a bude zvracet pri predstave to tam najednou v kuse naladovat,aby autorita byla spokojena...moje dcera ji jidlo i na trikrat a vubec mi to nevadi dokonce umi polykat i hlavou dolu,krasne ji to v brisku sedne a je spokojena.Jinak nemam problem

jbzirafa
21. bře 2016

@lucka662006 tak ve školce tomu rozumím, tam se vážně ani ty učitelky nenaji, když je to jako v úle, a děti ( z vlastní zkušenosti) kolikrát na to že mají jíst úplně zapomenou. Nemějte jim to za zlé, určitě to není tak striktní, že by děti nesměly ani pipnout.

blecha94
21. bře 2016

@estinka Znovu se setkávám s poněkud nemilým nešvarem - vy neumíte číst, nebo záměrně vynecháváte některé věci.

Nikde jsem ani nepípla o tom, že se má jídlo do děcka naházet, i kdyby se mělo pozvracet. Ne. To je samozřejmě špatně (stejně jako krmit díétě na trampošce 🙂). Jen jsem toho názoru, že pokud je dítě dostatečně staré a rozumné, neměly by se mu tolerovat nejrůznější excesy. Nechce jíst? Nemusí. Vynechání jednoho jídla ještě nikoho nezabilo. ;) Jen dítě otkážu do pokoje s tím, že ostatní chtějí jíst a chtějí jíst v klidu, takže pobíhání a nahánění dítěte neexistuje a nebude další u stolu rušit. Pokud si za nějakoud dobu vzpomene, že hlad má, nedělá mi problém jídlo znovu ohřát a nechat dítě jíst. Nemusí sníst vše. A nemusí jíst vše. Jen jsem toho názoru, že stolování by mělo mít nějakou úroveň.

Všechno v našich životech by mělo mít nějakou úroveň. V budoucnu dítěti nikdo nebude tolerovat jeho "roztomilé" zvyky, ani ve škole, ani v zaměstnání. Proto radši svoje dítě učím společenskému chování, aby v budoucnu neměla problém zajít se mnou do restaurace nebo na zmrzku. 🙂

Víte, spoustu dětí se chová "špatně" jen doma. Čím to asi bude? 🙂

kulatakosticka
21. bře 2016

@blecha94 ale to, že si děti dovolí víc doma, není jen o rodičích, že by nebyli přísní. Když jím s tříletým synem doma, chová se jinak, když s ním také já jím v restauraci a nemusela jsem nic trénovat, jen prostě když jednou za čas jíme venku, tak si tak nějak všiml, že jsou jinde jiná pravidla... to dítě chápe, že doma je doma a tam se máme cítit pohodlně.

blecha94
21. bře 2016

@kulatakosticka Však ano, každý tak, aby mu bylo pohodlně. ;)

estinka
21. bře 2016

Separace....odkazu dite vedle do pokoje.....blesko,at to napises,jak to napises,porad mi u tebe promin vychazi nefostatek empatie k diteti,vylozene direktivni postoj,neberu ti ho ,je tvuj,ja svoje dite nikdy neposlu pryc od ostatnich,kdyz nechce, lita okolo a uroven takovahle u stolu mi nevadi,pro me je dulezita pospolitost rodiny,ikdyz mi dcera poskakuje okolo a chodi jen dobat

blecha94
21. bře 2016

@estinka To víte, my tyrani a asociálové máme na věc jinej pohled. 😀

estinka
21. bře 2016

Jsem rada,ze to beres s usmevem,je to jen debata mej se hezky holky taky,ja letim na nocni delat nejaky hodnoty,zdravim

drakenn
21. bře 2016

Muj mladsi syn ma 5 let a momentalne nema chut k jidlu! Klidne ho krmim, ano, zjistila jsem, ze kdyz ho nakrmim, tak ji. Mame uz mezi sebou dobodu, snis polevku, byt jen jednu naberacku a druhe te nakrmim. A funguje nam to. Me to neobtezuje, syn je najezeny a vse v klidu. Nekdo by mohl rict, ze je liny se sam najist.. ale jen ja vim, jak to on ma.. a nazor jinych maminek by me fakt nerozhazel

Strana