icon

Co byste dělali?

23. črc 2021

U nás ve vsi se začali objevovat sourozenci bez jakéhokoliv dospělého dozoru a vznikají velmi nebezpečné situace pro tyto děti když jsou venku celé dlouhé dny. Jsou staří, chlapec cca 8-9, podobně stará holčička cc9 let to je jakože dozor sourozenců, pak dívka cca 5-7 let s downovým syndromem, chlapeček 2,5 až 3 a úplné miminko, max 6 měsíců. Starší děti nechávají miminko plakat na sluníčku, nebo prostě někde kočárek i s ním nechají, případně ho tahají jako kotě, po silnici jezdí s kočárkem velmi nebezpečně. Jsou to jen děti starají se o to miminko jak mohou, ale do toho jěště mají tu postiženou holčičku a toho prcka. Nikdo nic neví o rodičích, dle slov deti tata mama odpocivaji. Nikdo take nevi kde bydli. Co byste delali sami za sebe, setkali jste se uz takto s necim podobnym? Je mi tech deti tak lito, ale opravdu to neni zadna sranda, je otazka casu kdy se stane neco zleho. Ve vsi se to jiz zacina resit a asi je jen otazka casu kdo kontaktuje instituce.

andelka
•
23. črc 2021

Místní policie? Zeptat se dětí, kde mají rodiče? Uniformě by to snad řekli.

glimmer
•
23. črc 2021

u nás na vsi je něco podobného, dvě holky 12 let (ta je postižená, skoro vůbec nemluví a je taková neohrabaná) a 11 let. Žijí tam tedy s "matkou" od narození, ona je netáhlo, na dávkách. Holky jí už několikrát odebrali (kojeňák, poté klokánek a nakonec dětský domov). Je to necelý rok, co jí holky vrátili, a od té doby holky chodí celé dny po vsi (špinavé, hladové), vždy se nalepí na nějaké jiné děti a k nim chodí na návštěvu se najíst a tak. O mamince víme jen to, že buď uklízí (haha), vaří (hahaha) nebo odpočívá (tomu jedinému se dá věřit). Ve školní rok to jakž takž jde, protože holky jsou ve škole, v družině do 16 hodin. Ale teď o prázdniny jsou venku celé dny, od rána do večera (včera jsem je viděla na hřišti ještě kolem 22 hodiny) a to za jakéhokoliv počasí. Škola to řešila i přes sociálku, a údajně je vše v pořádku ...

barmo
•
23. črc 2021

Zavolala bych policii.. určitě bych je tam takhle nemohla vídat a neřešit to.. policie pak zavolá sociálku.

merope
•
23. črc 2021

Tak jako dalo by se říct, že rodiče jsou v práci, ale to, že odpočívají, to je divné a určitě fajn prověřit, co se v rodině děje.

barulina
•
23. črc 2021

Řešit přes socku. Policie s tímto nema nic spolecneho

gruyerre
•
23. črc 2021

Tohle opravdu musíš nahlásit. Je asi jasný, že rodiče se válí někde zfetovaný a ožralý a plodí další děti. Je to hrozný průser, to miminko to nemusí přežít (ať už péči sourozenců nebo ožralých rodičů) a i těm starším se může něco stát.

goovana
•
23. črc 2021

Okamžitě bych nahlásila !!!

rejalin
•
23. črc 2021

Volala bych na OSPOD. Tohle není normální, když už nic, tak alespoň kvůli tomu miminku. Je mi z toho smutno...

zuzekk
•
24. črc 2021

Nedávno jsem někde četla, jak podobné rodině nejmenší děťátko umřelo - děti s ním neumely dobře zacházet (samozřejmě), několikrát jim spadlo. Celé dny takhle samy v obdobném počtu a věku, řešilo se to až s úmrtím. Rodiče se problemu neměli moc čas věnovat, soustředili se na nové těhotenství matky... no, asi tahle historka k ničemu není, ale třeba jako příklad když okolí nic neudělá. Udělej!

alpakovo
•
24. črc 2021

Sice úplně jiné důvody proč zasáhnout na anonymní udání jsem měla vloni..... Ale být tebou,udělám to samé,volala jsem sociální pracovnici a nakonec se ukázalo,že rodina již byla v hledáčku,jen jsme dali duvod zasáhnout dřív,než se dítěti něco stalo a paní že sociálka byla vděčná

michaela_2
•
24. črc 2021

To vypadá spis na nějaký “prázdninový pobyt”, vzhledem k tomu, že tu rodinu nikdo z vesnice nezná? A období by tomu odpovídalo ...
Tak v pořádku to určitě není, dvě 9lete děti, by občas mohly vzít na hřiště jednoho mladšího sourozence, dejme tomu, ale 3 už je dost, v tomto složení, i na dospělého!
Je mi ale divné, že na vesnici, se dokáže utajit, ke komu vlastně přijeli, když tráví venku celé dlouhé dny - to je nikdo neviděl odcházet “domů”?
Já bych se normálně starších dětí zeptala, kde bydlí a došla se tam zeptat. S někým teda ještě, pro jistotu 😃 A pak podle toho řešila dal.