Co dělat se starým nemocným psem? Poradna majitelky
Ahoj všem , mám psa , fenku , 13,5 let starou . Bolonak . Mame ji rádi , ale …
Poslední dobou me štve , nemam z ni radost , je s ni jen starost .
Je nemocna - zvětšené srdce s šelestem a tekutinou , nemocné ledviny , špatné klouby a nove par měsíců i epilepsie .
Kvůli srdci porad kašlala , jak tuberak , tak dostala léky na odvodnění .
Jenže hodně pije , a tak mam doma načůráno .
Plenky jsem zkoušela ´ jenze si je sama sundává .
Když se ji léky ma srdce sníží , muže ji to zabít , kdyz zůstanou jak jsou - poškozuje ji to ledviny . Epilepsie tomu moc nepřidává .
Uvažuju nad utracením .
Vydrželi byste ?
Za mě to nemá budoucnost , lepší to nebude určitě , maximálně stejné.
Vahám , protože ji máme rádi .
Zároveň mě štve , ráno vstanu a šlápnu do ….
Je člověk povinnen dochovat starého nemocného psa ?
Jo , asi to ode mě není mile , jsem ale upřímná .
@marge_s neříkám , že je to jen pes . Mam ji rada . Ale nestojí ani nad lidmi , ani v linii s nimi . Někdy mi vadí , ze se lidé starají víc o psy , než o jine lidi .
Mrzí mě , ze možná můj příspěvek vyznívá tak blbě .
Ja jsem prostě vyčerpaná , a nevidím světlo …
Nemám naději , že při vší snaze to bude lepší - bude to maximálně stejné , spíš časem horší .
Věř mi , že pro ni dělám , co mohu .
Jenže jsem jen člověk , a nemám na starosti jen psa , a někdy je to fakt na palici .
Nejsem vždy slunickova , mám i negativní pocity .
Kdyz ti pes opakovaně stahuje plenku , opakovaně utíráš , desinfikuješ , do toho řešíš její akutní zdravotní stav , který tě úplně vystresuje ( viděla jsi někdy psa v epileptickém záchvatu?)
Prostě toho mám někdy dost .
Ale zkusím ty nové pleny Pampers , jak tady někdo radil , a také obleček s kšandami .
@sahrazad1 ja to vim, vylosolavala jsem si 2x hodne chronicky nemocny stene, oba vydrzeli 14-15let, tak si troufam tvrdit, ze o tom neco vim. Leky, rozhodovani, epi, bliticko, ….a ne, nestavim zvirata nad lidi, ale v tomhle pripade je princip velmi podobny, proste bychom se o sve “blizke” meli postarat a pocuravajici se pes je 1000x snazsi nez babicka s alzheimerem. Holt ten stres k zivotu patri.
A promin, proste jsi to napsala nestastne 🤷🏾♂️ a navic nekolikrat po sobe 🤦🏻♀️
Neboj, bude lip 🙂 svetlo bude, ono i to doprovazeni ma svuj smysl. A svuj konec. To das! Nejsi orezavatko! 🙂
@marge_s já si nemyslím, že vážně překáží.. jen toho je moc a je to fakt zoufalství, tak se vypsala a napsala to, jak to v tu chvíli cítila.. já si taky kolikrát říkám, že bych to nejradši zabalila, ale samozřejmě to neudělám a budu ten prasklý vřed a krev všude kolem řešit, dokud to půjde, dokud se na mě psí oči budou smát ❤
@sahrazad1 Obecná rada je vydržet, dokud baví život psa - to myslím jde snadno poznat. Mám starého psa, bohužel celkem zodpovědně můžu říct, že ho moc ráda nemám, přišli jsme k němu takovou složitou cestou. Pokud by na tom byl zdravotně jako tvoje fenka, snažila bych se dělat různá opatření typu, na noc pes na dlaždice a ne na koberec kvůli lepšímu úklidu, ohrádka s nepromokavou podložkou, ručníky, dobře pratelné pelíšky, aby měl pohodlí. Utracení je podle mě krajní řešení, chápu, že to zvažuješ, ale tady je to o tvém pohodlí, ne o její kvalitě života. Vzpomínej, jaká to byla parťačka a spíš si ulehči úklid 🙂
Nečetla jsem diskuzi, tak snad se neopakuji - čůrá pokaždé na podobná místa aspoň? Já jen že my máme to samé s kočkou a já teď na několik jejích oblíbených míst dala dětské přebalovací podložky. Stačí jen vyměňovat a vyhazovat, nezatýká nám všude možně moč... a podobné ňamky
@mourovatakocka jo tak to je dobrej tip, ohrádka s podložkou by pro kočku nešla, ale pro psa by jít mohla a podložky my využíváme taky 👍
@sahrazad1 v první řadě opravdu oceňuji tvou upřímnost. Nevím, co poradit, snad jen to, co už tu zaznělo... jen bych se vykašlala na "dokud jí" a změnila na to "pokud moc netrpí" a to my nemůžeme posoudit, neviděla jsem psa s epileptickým záchvatem a doufám, že ani neuvidím ☹ Nám padl pejsek na nohy přesně před rokem, ze dne na den, prostě nevstal. Měl šílené bolesti. Bylo mu 11,5 Na veterině mu vzali krev s tím, že pokud bude vše ok, tak zabojujeme. Krev dopadla na jedničku, doktorka řekla, že to není pes k utracení a že ho zkusíme postavit na nohy. Měl dobu kortioidovou léčbu, první dva týdny jsme jezdili ob den na injekce na bolest a uvolnení. Vyprázdňoval se pod sebe... To víš, že jsme první dva týdny nad ním brečeli, spali s ním na zemi... ale on byl šťastný, že je s námi a my jsme na rozdíl od vás ještě měli naději. Teď už zase běhá, prohání kočky. Ale bude mu letos třináct. Samozřejmě, že celý den spí, procházky jsou ve velmi pomalém tempu. občas se nám tu vyčůrá... Oči světlají, myslím, že brzy už toho moc neuvidí. To stárnutí je smutný 😔 Ale jak píše @eviicka dokud vrtí ocáskem, budem tu pro něj.
Ještě jsem zapomněla, možná by to pro vás bylo taky řešení a omlouvám se, jestli to tu už zaznělo. My jsme ho měli půl roku v dětské ohrádce. Za jedno teda nesměl chodit a musel být v klidu, ale fakt nám to moc pomohlo. V ohrádce měl pelíšek a přebalovací podložky, na který čůral.
Ještě dodám, že to byl pes "venkovní" , kterýho jsme si brali domů jen na Silvestra, když to vypadalo venku, že vypukla třetí světová. Takže nám i jemu se změnil život o 180 stupňů 🙂
@sahrazad1 počůraný gauč od kočky jsem jednou našla asi po několika měsících, zasypala jsem přes noc jedlou sodou, ráno vyluxovala. Bylo to OK. Podruhé jsem to ale zjistila po pár dnech a stejný postup už moc nepomohl. Je to cítit. Možná bych to někdy měla zkusit znova zasypat.
Na gauči na tom jednom místě už teď taky máme přebalovací podložku.. ale nemůžeš mít zapodložkovaný celý gauč, že...
A snad už naposled já 😀 Přebalovací podložky jsem kupovala v Pepcu - normálně ty pro mimina, už nevím, kolik jich tam bylo a za kolik, ale byla to nejpříznivější cena. A když jsem ho chtěla dát na gauč, tak jsem pod něj tu podložku dala. Když tu zůstával sám, byl v ohrádce, to samé přes noc.
Jo , diky všem . No ona je rozmazlena k tomu všemu - jsme v byte , a tak spát a relaxovat mohla , kde chtěla - gauč , postele dcer ( většinu noci byla tam a v průběhu noci obě postele s dcerami střídala . ) do ložnice taky chodí , byť ji ve své posteli nevidím rada , tak tam taky párkrát byla . Proste jsem ji dosud nijak neomezovala . Pelíšek má svůj , klec ne , mela k dispozici cely byt ( stále ma ) .
No to je debilní otázka jestli je člověk povinen dochovat psa, to se na mě teda nezlob . V říjnu mi zemřela fenka ... měla to same.... vstávala jsem s ni v noci a pouštěla čůrat....jezdili jsme ji venčit z práce. Leky jsme davali 6x denně. ..zrusili jsme dovolenou, celé leto jsem s ni byla doma a dokud ona sama chtěla, měla sílu, tak jsem dělala vše ...a dala bych všechno za to abych to nohla dělat donekonečna ac to byli extrémně náročné .... když ji totiž miluješ, není co řešit . Toť vše co bych ti k tomu řekla. Pokud trpí, je ji zle, má bolesti, už nejí a nepije,, je to samozřejmě věc jiná....to ale už poznáš kdy pes nechce už dál. Zbytek je na tobě.
@vercabetty ne každý muže odcházet z práce, co se tyče dovolené, je při mě důležitější dítě, které se na dovolenou těší, tedynja bych žádnou dovolenou netušila, ale zajistila adekvátní hlídání. Ne každý má tu možnost jen pouštět curat, pro někoho to znamená poradně se obléci, slezt patra a s tím psem být venku. Bylo by fajn, vidět věci v trosku širším uhlu
@barulina no ale tak na to clovek musim myslet uz kdyz si nejake zvire “porizuje” , ze je to i zodpovednost a na konci to nemusi byt cele ruzove a jednoduche. @vercabetty prece nejde o to, ze to ma kazdy delat uplne stejne, ale o princip, ze holt je pak treba i neco obetovat 🤷🏾♂️ (btw nekdy je to uzitecne i pro ty deti, aby se pak takhke v dospelosti nedivily, ze nemuzou mit vzdycky vsechno a ze je mohou potkat i trampoty)
@barulina no tak si prosím tě psa radši neporizuj , pokud ho nebereš jako člena rodiny . Je několik způsobů jak tohle všechno řešit. Utraceni by c tu dobu nepřicházelo v úvahu.....v nejhorším bych byla doma třeba klidně rok. Nebo vymyslela jiný způsob. Dovolenou jsme zrušili pouze moře.....bez psů nejezdime nikdy nikam a syn to naprosto pochopil a sám řekl že to nevadí, hlavně když ještě budeme mít Bettynku . Na druhou dovolenou v ČR jeli s tatínkem a ostatníma beze mě. Pro dítě to je jedna dovolená.....pro toho psa to znamenalo mnohem ale mnohem víc. .a pro mě taky .... společný čas byl v tu dobu úplně nejvíc ....ale to ty očividně nikdy nepochopíš..... máš to hold jinak . Já mám psa jako člena rodiny.
@vercabetty moje psiska se měla vždy skvěle, a myslím, ze i ten současný si nemá na co stěžovat. To, ze ty bys rok nechodila do práce je krásné, možná ti tu možnost někdo muže závidět, ale ja ne, zcvokla bych. To ze bych neměla se svyma detma na dovcu, dokud o to stojí, taky nepřekousnu, tedy asi tak.
@marge_s ja moc dobře vím, co to známena mít psa, ale taky mám zdravý rozum, a nedivím se na jen svým pohledem. Jak píšu někdo nemá možnost jen psa vypustit, nikdy nevíš, co se za jeho život stane v tom tvém, ja se například stala samoživitelkou a poslední rok s míním civavakě byl jeden velký stres. Nesoudim a nepíšu co ja bych, protože to je hodně jednoduché chápání světa
@barulina přesně... On je velký rozdíl psa jen vypustit ven, ale upřímně, když já v noci jezdím venčit našeho psa třeba každou hodinu z devátého patra a doma nechávám samotné spící deti, tak to opravdu není sranda 🙈 nejen, že je to honička to zvládnout, ale i se bojím zaseknutí výtahu (to se mi naštěstí stalo ve dne, když měly děti hlídání) nebo i kdo ví , koho potkám, když do našeho baráku i vedle chodí různé existence kupovat pervitin atd. A co potom děti...
A s tou dovolenou to je taky rozdíl.. my kvůli psovi právě nikam jet nemůžeme a dětem je to líto... Můžeme výlety po okolí, abychom se včas za ním vrátili a vencili atd., nebo co zvládne s námi... A mně je to líto kvůli dětem.. je rozdíl, když jsou dva fungující rodiče nebo další rodina, co buď někam děti vezme nebo pomůže se psem. Takhle se upřímně občas desim, jak dlouho to bude ještě trvat, i když ho samozřejmě miluju.
Letos chci našetřit na pobyt psa v hotelu, abych mohla s dětmi aspoň pár dní někam odjet. A není to, že bych kdysi nevěděla, co obnáší péče o psa, ale tenkrát mi rodiče slíbili, že mi ho právě budou hlídat, což první roky fungovalo... Taky jsem neměla děti.. Bohužel život se mi totálně změnil a já prostě zůstala sama s dvěma malými dětmi bez hlídání, což jsem si vážně neplánovala 😔
Takže spousta těch chytrých řečí mě opravdu vytáčí...
@barulina je to o prioritach celé rodiny. Když učíš děti že dovolená je víc než umírající člen rodiny možná by to chtělo se zamyslet. Já jsem na syna v tomto ohledu moc pyšná..... ví co je důležitější i v tomto věku. Zajímalo by mě kdyby ti nedej bože dlouhodobě onemocnělo dítě nebo jiný člen rodiny tak jestli bys na něj taky kašlala s tím že bys doma zcvokla 🤦....no myslím že tuto debatu radši uzávru a doufám že tvého pejska žádná taková nemoc nepotká, protože by teda měl závěr života hodně k pláči 😔
@aspie83 a proč nejedete se psem ? Nečetla jsem komentáře všechny tak nevím důvod ?
@vercabetty Myslíš to dobře, ale ne každý má možnost několikrát denně odejít z práce kvůli psovi. A být rok doma? Jestli tím myslíš nejet na dovolenou, ok, souhlasím. Ale nechodit do práce? Málokdo si to může dovolit. Trochu empatie a občas vykouknout ze své sociální bubliny...
@emillyhk ani ja si to nemohu dovolit.... přesto bych nějaké řešení našla. Jak jsem již psala....rodina je priorita...a to je i pes. Svou sociální bublinu si milerada ponechám .... když vykouknu akorát si tukam na hlavu jako třeba teď 🤦
@vercabetty protože možností jet na dovolenou se starým nemocným psem moc není, sama s dětmi, když jsou dva dospělí, už by to zase bylo jiné.. On už hodně věcí nezvládne a taky na spoustu míst nemůže - když pominu ubytování, které je to nejmenší, to se najít dá, tak spíš jít se s dětmi třeba koupat nebo kamkoliv v rámci dovolené vyrazit, taky hůř snáší delší cesty autem, teplo apod. Prostě je to už starší pejsek se zdravotními problémy, který potřebuje už spíš klid. Jinak on má strašně fajn povahu, je snášenlivý a vděčný, ale vláčet ho na dovolenou, to by si asi neužil nikdo z nás 🙈

@dashyyy mne vytocila ta formulace-je mu blbe, zacina me stvat.
Ja stala pred timhle rozhodnutim uz 4x, kocky, psi. V nekterych pripadech bych to asi udelala jeste jinak, driv. Ale zakladatelka ma trochu jine meritko, ji to proste jenom prekazi
@sahrazad1 mas recht, je to jenom blbej pes , no 🤷🏾♂️