icon

Čtyři v tom 3

slunickova123
22. zář 2015

Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?

primaska
28. zář 2015

@chris_n Tohle je diskuze.. každý sem vstupuje se svým vlastním názorem. Mimochodem, ty zas nemáš vůli chápat mě 😀 😀 😀 Dobrou, slovních přestřelek se já neúčastním..

primaska
28. zář 2015

@chris_n Ale ještě jedno dodám... Nesuď nikoho, když nevíš, co má za sebou!!

chris_n
28. zář 2015

@primaska ja nikoho nesoudím, to nevím, kde si vzala 😀 tobe je jedno v jaké místnosti rodíš, mě ne... proč mě a těm dalším nedopřát trochu toho vyššího komfortu? evidentně to jde i v krajské porodnici, kde není penez na zbyt. Vse je jen o ochote, managementu a personálu

andelka
28. zář 2015

Osobně si myslím,že kdyby naše porodnictví bylo jiné,tak by jen promile žen uvažovalo o porodu doma.
Docela jsem byla překvapená, že to co v jedné porodnici jde,v jiné není běžné. A je to převážně o prostředí,o přístupu, o lidech. A to změnit jde,všude,když se chce.

primaska
28. zář 2015

@chris_n .. tak třeba proto, že píšeš, že jsem flegmatická.. 😀 😀 Heleď, já všem přeju, ať je to podle jejich představ.. Jen mi třeba televize nebo gauč přijde malichernost po tom, co jsem prožila 😀 😀

andelka
28. zář 2015

No jo,ale porod by neměl být jen o tom jak ho úspěšně i s ditkem ve zdraví přežít, ale jak ho co nejlépe prožít.

chris_n
28. zář 2015

@primaska ty si řekla, že jsi víc otrkaná nebo jak to bylo... me to ve spojení s prostředím přišlo takové zvláštní, proto jsem k tomu dodala, že jsi třeba víc flegmatická k tomu, kde zrovna jsi a v jakém prostředí. Ne že jako osobnost celkově jsi flegmatická. Asi sis to nasebe vstáhla trochu víc, než jak to bylo myšleno.

A co si prožila přirozeně nevím, když si to tady nepsala. Ale o tom už není naše diskuse.

mialagia
28. zář 2015

Tady se to tedy rozjelo ženy 🙂

@primaska Jako asi v 10 příspěvcích jsem se dočetla to samé, že prostředí porodu je vám fuk..OK stačilo napsat jednou si myslím..a někomu zase to prostředí fuk není a hraje třeba pro prožití a soustředění na porod velkou roli..

princezna_kp
29. zář 2015

O vikendu jsem shledla vsechny dostupne dily posledni serie a priznavwm, ze Pavla mela nejhezci porod, kde bylo Jen malo veci, ktere by zrejme zmenila pri zpetnem pohledu. Totalne jsem ji chapala kdyz zakricela na PA, ktera zrejme bez precteni jejiho planu porodu zacala zasahovat.
Sama jsem mela podobny a moc krasny porod v porodnim centru v zahranici a jednoduse jsem odmitala jakekoliv vaginalni vysetreni a zadala o minimalni monitoring ditete, cemuz bylo vyhoveno, prestoze jsem pa vubec neznala. Precetla si muj plan a totalne chapala jaky porod si preju. V tomto porodnim dome rodi 40% zen bez analgetik ci etonoxu. Ja ve finale pouzila pouze etonox, Protoze ta bolest pro mne zavala byt prilis a bala jsem se, ze to bez etonoxu v blizicim se finale nezvladnu.
U porodu v bazene s krasnym osvetlenim a s esencialnimi oleji ve vode jsem mela jen manzela a zkusenou pa, kdyz videla, ze miminko tu za chvili bude, zavolala dalsi pa, ktera prijela z domova opravdu hodne brzy. Respektovaly me prani a protoze druha pa nemela pri vychazeni miminka co delay, na idea se ze mi vyfoti prichod miminka - jak hlavicka sestupuje dolu, a prubeh potom.
Jsem za to moc dada, protoze to zpetne Jen pripomnelo to hezke a respekt pa k menu prani jak vest porod. Pamatuji si, ze mi pa rikala, ze si mysli, ze to zvladnu bez etonoxu kdyz jsem dosla tak daleko bez pomoci sama, ale reapektovala me prani jej pouzit. Take kdyz hlavicka sestupovala dolu se mne zeptala, jestli si chci na hlavicku miminka sahnout mezi kontrakcemi, coz jsem zamitla se slovy, ze si to dokazu predstavit - mela jsem mezi kontrakcemi zavrene oci a soustredila se na sebe a pripravovala se na finale.
Behem porodu jsem vubec netlacila, nechala jsem sve telo a delohu odvest praci vypuzeni miminka a snazila se Jen byt v klidu a relaxovat. Nemela jsem zadny nastrih a zadne natrzenj, jen drobne 'skrabance' jak to pa nazvala. Tedy nebylo potreba zadneho siti a nebyl tam diskomfort po porodu.

Porod Pavly mi tedy byl moc sympaticky, protoze verila ve sve telo, ktere poslouchala. Po porodu mohly dat miminku na hlavicku cepicku, coz se stalo u mne.
Kacenky mi bylo moc lito, neni to zrejme nic co by si rada zopakovala.

zuzana_ka
29. zář 2015

už aby byla středa a kecalo se o něčem jiném než o porodech 😀 😀 😀 😀

antana123
29. zář 2015

@chris_n mrkla sem na to ale nebylo tam o tom moc řečeno záleží na tom jaký stupeň to byl dneska se to dá řešit shutem opravdu záleží jaký hydrocefalus to je a to tam řečeno nebylo ani zda někam s holčičkou chodili......My běhali první rok života a nedokázal nám nikdo říct zda bude zdravá měla totiž i zasaženou mozkovou tkaň ale ona naštěstí u ní stačilo udělat jen párkrát lumbální punkci uvolnit překážku a ulevilo se jí jen jí zůstala vrozená ventrikulomegálie(rozšířené mozkové komory)to má trvale ale žádné následky

chris_n
29. zář 2015

@antana123 ja si z jejich nátury myslím, že tohle by s ní asi neabsolvovali, ale nechci to tvrdit jisto jiste

antana123
29. zář 2015

@chris_n já si to právě myslím taky ale řečeno to tam nebylo....

zwalsh
29. zář 2015

Holky nevite nahodou jak se dari malinke Amalce ze Ctyri v tom 2? Dekuji.

bassetlady
29. zář 2015

@zwalsh bohužel Amálka zemřela

chris_n
29. zář 2015

@zwalsh už nežije

jaya
29. zář 2015

@slunickova123 Mne by zajimalo, co bude zdravotnicky personal novorozencem, ktery nedycha, delat jineho, nez co udela porodni asistentka pri domacim porodu. Budou ho prece resuscitovat, prodychavat zrovna tak jako PA. Prece to neni kdejaka tetina, ale jsou to studovane zdravotnice. Proc je tak tezke pochopit, ze pro nekoho skytaji svym pristupem porodnice vic rizik, neciti se tam dobre, tak ani porod tam dobre dopadnout nemuze. Takove ty pribehy, me s ditetem zachranili neberu. Mne segru s neteri taky "zachranili", ale protoze to predtim pekne podelali...

viktorkaja
29. zář 2015

@jaya pokud dítě nedýchá, tak ho odsají a popřípadě zahájí resuscitaci když nebude mít dostatečný pulz. Podle ordinace lékaře dají léky na podporu oběhu. Což asi porodní asistentka u sebe v brašně nemá.
Jak nebereš příběhy-mě s dítětem zachránily? To jako nevěříš tomu, že lékaři někoho zachránily nebo jak?

pincola
29. zář 2015

@jaya Může se stát víc věcí, může zaskočit plodová voda, nebo mázek (ten musíš vyndat kleštěma), může být třeba dát dítě na umělý ventilátor. Mě DR radil vždycky jet do porodnice, kde je novorozenecká JIP. Že zažil několikrát, že sanitka to přes město nestihla ten převoz☹

Druhá věc je, že tyhle komplikace se dějou málo kdy. Já chápu holky, co chtěj rodit doma, ale neměly by tvrdit, že ta rizika jsou stejná nebo menší. Dítě se může narodit s vrozenou vadou, která nebyla odhalená. To není vina domácího porodu, to je prostě vrozená vada A co pak? V nemocnici je zásah rychlejší. Je tam i víc vybavení. resuscitační stůl, inkubátor, je tam víc personálu, větší možnost léků. Domácí porody věřím, že jsou fajn, že tam je za s nižší riziko komplikací způsobených vedením porodu, ale nejsou jen ty. jsou i vrozené vývojové vady. A nebo masivní rvácení matky. Zůstane kus placenty a bez operace žena vykrvácí. Operuje se hned. Na sále vám hned daj narokozu a dělá se kyretáž, případn se vezme celá děloha, ale zachráněj vám život. Domácí porodmá svoje, to netvrdím, ale když má člověk smůlu na něco vážného, tak je zle.

jaya
29. zář 2015

@viktorkaja Nevim, jestli ma leky na podporu obehu, ale ma vsechny ty resuscitacni pomucky. A tem pribehum, kde zeny pisou, ze by doma i s ditetem umrely, neverim. Kdyz patram dal, co se delo, tak je jasne, ze k takovym komplikacim doslo prave kvuli porodnici.

jaya
29. zář 2015

@pincola U te matky je to jine. To verim, ze vykrvacet muze rychle. Na druhou stranu neni to treba zjistitelne uz pri tehotenstvi, ze ma zena nejake mozne komplikace? Nevim. Jinak vrozene vyvojove vady jsou odhalitelne uz na UZ, takze kdyz zena vi o takovem problemu, doma rodit nemuze.

somalicats
29. zář 2015

@jaya Hmm, mě nechali při mém druhém porodu v klidu, a stejně měla dcerka namále - já bych porod přežila, ona ne. A kdybych sama neměla ten "blbej pocit, že je něco špatně", tak by měli v porodnici s její záchranou podstatně víc práce. Bohužel i takové komplikace se stávají, sice málokdy, ale pokud ano, hraje se o čas. Porodní asistentky v terénu jsou schopné základní resuscitace novorozence, ale to nenahradí specializovanou pomoc, bohužel. Stejně tak s atonií dělohy a následným krvácením si asistentka v terénu neporadí, a než přijede sanita, bude pozdě.
Mé druhé těhotenství bylo bezproblémové a byla bych v NL či GB adeptka na domporod. Těhotenství může být absolutně bez komplikací, a pak se něco podělá během chvilky.

jaya
29. zář 2015

@somalicats Hele, ale ten "blbej" pocit je strasne dulezitej. To je presne takova ta materska intuice, ktere se musi naslouchat. Ja jsem treba taky mela pocit, ze uz "musim do porodnice". Na druhou stranu chapu ty zeny, co citi, ze doma je to to nej. Rozhodne si nemyslim, ze riskuji zivot svuj a sveho ditete. To by clovek nemohl pomalu vylezt na ulici.

somalicats
29. zář 2015

@jaya U mě ten "blbej pocit" nastal až v porodnici, do té doby všechno OK a na porod jsem se díky tomu, jak probíhal ten první, těšila. A to mi můj gyndař při propouštění řekl, že u mě čekal, že porodím bez komplikací a že mi po porodu jen přijde pogratulovat.

jaya
29. zář 2015

@somalicats Mozna uz jenom to, ze sis nepripoustela moznost domoprodu, tak jsi nad tim ani neuvazovala. A muzu se zeptat, co se teda delo? Mala se prestala hybat nebo klesaly ozvy? Ono uz treba pri poloze na zadech se muze dite dostat do potizi.

viktorkaja
29. zář 2015

@jaya nechápu jak můžeš hodnotit to o čem nemáš absolutně páru. Já jsem zrovna jedna z tech, která by nepřežila a syn taky ne kdybychom byli doma. Měla jsem štěstí, že jsem byla v nemocnici a masivně začala krvácet tam-šla jsem akutně na císaře. Z domu bychom prostě nedojeli ani jeden. A trěhotenství probíhalo až do toho 30 tt. naprosto ukázkově.
Co si myslíš, že existuje za resusčitační pomůcky když to píšeš?

pincola
29. zář 2015

@jaya Všechny VVV neodhalí UTZ, dokut člověk nedrží v ruce zdravé dítě , tak neví. Ta nepředvídatelnost na straně matky i dítěte je a prtot se rodí v porodnicích a ne doma i když i doktoři uznaj, že doma probíhá porod rychleji. mě poslali otevřenou na 3 prsty ještě domu a řekli, že doma každá rodí lépe, ať jedu a vrátím se s kontrakcemi po 5 minutách, což bude za pár hodin nejpozději. Bezporblémovej porod by odrodil každej, možná i ti naši chlapi, natož šikovná asitentka. Máme screeningy, ale ty neodhalí všechno. V případě nouze, asistentka u sebe nemá kravní transfuze té které krevní skupiny. V nemocnici jsou okamžitě připravení. Jak krvácíš, už to do tebe lejou žilou. Mimčo sse může zranit v porodních cestách (nikdo neřekne proč, blbá kontrakce v plbou dobu, špatné rotování hlavou, málo otevření) může si i prorazit lebku (malá pravděpodobnost, ale stává se) a máš krvácení do hlavy. Okamžitě na sál. Sanitka přijede nejdřív za 5 minut pokud jsi z velkoměsta. než vybehnou schody, jsou to jen lidi. než je seběhnou, než dojedou. jsi na 15 minutách a to jsi před nemocnicí,20 minut než jsi na sále. Pokud maminka bydlí někde na venkově a rodí doma tam tak sanitka může přijet až za 15 minut. Piorody v porodnicích jsou kvůli tomu nepředvídatelnému, co se nejspíš nikdy nestane, ale co kdyby. každá si musí vybrat. Máma rozhoduje za sebe a své dítě a musí vážit dobře. Obojí může být dobrá varianta, porod doma i v porodnici, ale musí to být zodpovědné rozhodnutí.

somalicats
29. zář 2015

@jaya šly jí do háje ozvy. Porod na zádech jsem neabsolvovala ani poprvé, ani podruhé 😉. Na základě své intuice jsem pro jistotu chtěla monitor (a bylo fajn, že i na monitoru jsem si mohla vybrat polohu, nebylo to žádné nucení vleže na zádech) a po deseti minutách jsem už frčela na sál.

jaya
29. zář 2015

@viktorkaja Copak neco hodnotim? Rozhodne jsem nemluvila o nedonosenych detech, ty doma snad nikdo nerodi... Indikace pro domaci porod je naprosto fyziologicke tehotenstvi 😉 To je zase agresivita. Polozila jsem jenom par otazek. Jen letos vim o bezmala 150 domacich porodech a deti a jejich matky ku podivu zijou 😝

somalicats
29. zář 2015

@jaya Jinak ne všechny vrozené vady se dají odhalit předem na UTZ. A pak to opět může být hra o čas. Je pravda, že v některých případech se jedná o takové vady, kdy ani specializovaná pomoc v porodnici miminku nepomůže, v řadě případů ale ano (na rozdíl od porodní asistentky doma). Nevím, jak Ty, ale já bych nechtěla žít s vědomím, že mi zemřelo dítě a já mu nedala šanci na kvalifikovanou pomoc. Sanita v takových případech není řešení, nestihne to.

Strana