Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
@slunickova123 jak víš, na co mají pa v uk prqvo? Co smi?
@chris_n Tady se řeší PA u nás. S UK je nelze srovnávat, tam mají jinak nastavené vzdělávání i zákonné kompetence.
@chris_n to není tajemství , jsou to volně stažitelné informace kompetence PA, duly i to jejich dělení. Mám dvě kamarádky, které v UK žijí a proody tam zažily, ostatně, jako všude papírově je dáno vše alias papír snese všecko, ale v reálu...? Nemyslím si, že všude postupují striktně dle doporučených standartů - že vždycky to něco navíc, co PA nemá v kompetenci provede před příchodem porodníka či jiného lékaře právě proto, že tu situaci zná a ví, co v ní má dělat....
Ty v uk maji pravomoci podle me daleko vic, mluvila jsem o tom, jak je to u nas.
mě připadá, že v době, kdy se už nemusí ani šuk..t 🙂))), aby se dítě zplodilo a děti jsou uměle vyráběny jak na běžícím páse, může někoho rozhořčovat porod v porodnici 🙂 jinak všem přeju živé a zdravé děti, ať už rodí v potoce nebo v nemocnici
@jaya Ne vše se objeví v tisku 😉. Jeden domporod v mém okolí dopadl tak, že dítě má trvale poškozen mozek právě kvůli tomu, že sanita nemá křídla, novorozence resuscitovala PA. Další dva případy má ve své péči máti (je pediatr), taky komplikace během domporodů. Děti sice žijou, ale o kvalitě jejich života můžeme polemizovat. Ve všech těchto případech byla popotahována záchranka i špitály ze strany rodičů.
@somalicats Skoda, ze se nedela statistika... Jinak tva mamka musi mit dobrou povest, kdyz si ji vybiraji domarodky 🙂 (a to myslim pozitivne, aby me tu nikdo neosocoval z agresivity)
Takže jsme oláni různě, v průběhu, kdy je venku hlavička, nebo když je dítě už venku, pak taky těsně před tím, než jde vidět hlavička - je to různé. Oživuje ten, kdo volá resp. musíme doufat že dělal to, co mu dispečerka říkala, mám bohužel tu zkušenost, že na křesle u telefonu potíš krev jedeš, udržuješ rytmiku všecko opakuješ dokola, ptáš se na zpětnou vazbu a dojíždějící posádka má v papírech že byl tel na hlasitý idposlech a dotyčný seděl vedle a nic nedělal, i když tvrdil , že dělá.....to je púřípad od případu
@lucenek A tedka si ctu, ze jsi rodila dite doma a v sanitce. To jsem myslela, ze zdravotnici vyhledavaji porodnice. 🙂 Jinak urcite taky vyjizdis k dopravnim nehodam, kde jsou deti. Nebyva to casteji? Kdyz si predstavim, jake riziko na sebe bere clovek, co se vydava v aute na cesty s detma, myslim, ze rodit doma zas az tolik nebezpecne neni. A pritom rodicum motoristum nikdo nezakazuje brat s sebou deti ani je nema za nestvury.
strašně nešťastně formuluješ svoje dotazy - ohledně třeba dětí motoristů - co se týče dopravních nehod , kde jsou účastníky i děti (sražení dítěte, či dítě v autě jako spolujezdec), za poslední 2 roky, mi přijde, že vedou ty porody.....ať byly prvoplánované doma, , překotné, ....tady je fakt z tvé strany nešťastná formulace děti motoristů a rodiče tedy jsou nestvůry....
Ještě dodám, že se na toto dávam z pozice celého kraje....ne z pozice jednoho města a jedné sanitky..... takže troufám si trvit velmi validní podklad pro mé tvrzení
@jaya dnes zatím nula, ale takto se statistika nedělá, to vytrhuješ z kontextů - respektive...indikace porod padla v tuto dobu dnes 6x - více rozkrývat opravdu nemohu, abych uhasila tvou touhu po "umlácení argumenty" , že je to prostě tak.
Takže když vezmu dnešní skore DN 2: porody 6
@jaya Pokud chceš sovnávat třeba ČR a UK, tak je ale potřeba říct všechno. Tedy nejen to, že tam se to tak dělá, ale i to, že tamní PA mají jiný systém vzdělávání, jsou připraveny i na zvládání krizových situací a hlavně mají tyto kompetence zakotveny i právně. Což u nás není. U nás nemůže nikdo v tuto chvíli delegovat vedení domácího porodu na PA, protože pro to není opora v legislativě a daná PA tak nemůže přebrat zodpovědnost za něco co jí není právně umožněno. A to ani v případě, že by žena, která se rozhodne takto rodit, na tom trvala písemně.
Čímž částečně odpovídám i na Tvou poznámku, že mamku vyhledávají domarodky - upřímně - není za to ráda, protože u nás není lékař chráněn proti "blbosti pacienta" - jednoduše řečeno - i když pacient podepíše negativní revers, může později u soudu tvrdit, že vysvětlení lékaře vlastně dobře nerozuměl a schopný právník pak toho lékaře ve finále může pěkně vykoupat.
Další rozdíl je v jejich systému zdravotního pojištění. Jejich NHS není rozhodně tak štědrý, jako náš systém veřejného zdravotního pojištění. U nás máš nárok prakticky na všechno možné myslitelné, tam to rozhodně takto možné není a ženy, které chtějí mít zdravotní péči třeba na naší úrovni, tak si musí tvrdě připlatit. Proto se tam propaguje péče středního zdravotního personálu, ale už se moc neříká proč - je pravda, že je ta péče levnější, takže se na ni dá dosáhnout i v rámci NHS, ale jestli je i stejně kvalitní, o tom lze v řadě případů pochybovat.
@jaya s tebou konverzovat nema smysl, vse vytrhavas z kontextu a pojmes jak sama uznas, navis rada si arogantne rypnes -tva slova, takze o statistiku pozadej cesky statisicky urad , na to jakou metodou se dela jukni na ucivo vysoke skoly a holt debatuj s maminlama podobne smyslejicima, tam ti protiargumwntace hrozit nebude, snazila jsem se, ale u tebe zcela zbytecne.
@lucenek ??? Co jsem vytrhla z kontextu? Pises, že tak se statistika nedělá, což u mne implikovalo, že se tedy dělá, a chtěla jsem teda vědět, jestli ji mas k dispozici. Nic víc, nic min. Jestli v tom vidíš rypani, je to zřejmě jenom odraz tveho nastavení v této diskuzí. Ja jsem se jenom zeptala.
@jaya že si ji nedělám! tu statistiku, ne, že se nedělá. jestli se dělá, to musíš otázky mířit jinam, sleduje se motralita, morbidita, natalita a jiné - jestli je někdo pověřen extrahospitaly dále dělit dle dostupných informací (a to pochybuju, že nebude podléhat lékařskému tajemství).
odraz mého nastavení?
Do diskuze jsem vstoupila si myslím nastavena normálně, tvé příspěvky byly argoantní a rýpavé, což sama uznáváš...že si měla potřebu si arogantně rýpnout, tak ty mi tady prosím o nějakém nastavení v diskuzi opravdu neříkej.

@jaya procento to ti nepovím, jsou mé zkušenosti ze záchranné služby od roku 2006. neeviduju, neschraňuji data z výjezdu v kraji k porodům......a věř, že vešny teda 90% se v tisku neobjeví, toliko moje zkušenost......