icon

Čtyři v tom 3

slunickova123
22. zář 2015

Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?

yizheng
29. zář 2015

uz par dni ctu diskuzi, sleduji porad a neda mi nenapsat. ziji v Italii, jsem ve 40. tydnu. mam panicky strach z doktoru a nemocnic. predstava porodu jako mela Kacenka me desi jako nocni mura a jsem moc rada, ze existuji alternativy. kdybych byla v Cr nevim, nevim, co bych delala. Doma samozrejme rodit nechci a nebudu, ale v porodnicich tady funguje to, co nazyvate prodnimi domy. je to oddeleni na porodnim oddelenim, vybavene v domacim stylu, parkety, prijemne svetlo, sprcha, vana, clovek se citi jako doma a v pripade potreby je operacni sal za rohem. samozrejme nemam moznost epiduralu, to bych musela na normalni porodni sal. Byla jsem se v nemocnici podivat a prostredi me uklidnilo. k dispozici jsou porodni asistentky, sprcha i vana, vsechno probiha v klidu. miminko daji hned po porodu k prsu, kladou duraz na dulezitost okamziteho prisati kvuli spravnemu kojeni. doktor je prohlizi az po hodine az dvou (pokud nejsou komplikace). zbyvaji mi 4 dny do terminu a zatim se vubec nebojim, nepripoustim si to. jsem v klidu. predstava porodniho salu jak ho znam z vypraveni z Cr by me tak rozhodila, ze bych to proste strachy nedala.
navic tady nikdo nestresuje zbytecnymi vysetreni. ultrazvuky jsou za cele tehotenstvi jen 3, jednou mesicne odber krve a prohlidka u gynekologa. prohlidka v nemocnici v 37 tydnu a ted se mam dostavit az den po ternimu, kdyz do te doby neporodim. zadne monitory jednou tydne atd... proste tady si tehotenstvi uzivam, stresuji minimalne, v CR by to bylo pro me horsi...
potud teorie, az za par dni porodim, uvidim, jaka pak byla realita 😅

slunickova123
autor
29. zář 2015

@lucenek presne, jayo, jsi arogantni a urazejici. I kdyz mas jiny nazor, lze ho rict slusne. Me ses treba docela dotkla a to jsem ti zodpovedela otazku, na kterou ses ptala. Nauc se jednat s lidmi.

jaya
29. zář 2015

@lucenek rypla jsem si dvakrát ;) Do "rodila jsem doma a v sanitce" a pak do lékařského přístupu paní Slunickove. Zde jsem se jenom zeptala na statistiku, když jsi psala, že věci vytrhavam a že tak se statistika nedělá, tak jsem navázala. To jsem asi neměla dělat...

lucenek
29. zář 2015

@jaya ještě tě poopravím,celkem tři, příspěvěk kolik bylo domácách porodů? - toto je vytržení z kontextu jak vyšité. (bavíme -li se o DN, tak je dom porod zarážející přesnou nominatologií, když použiješ předtím označení dopravní nehoda)
Moje dobrá vůle ti názorně dát možnost podívat se toto z jiného pohledu... ( a nejen má, i ostatních pisatelek)
Ale ty si to překopeš tak, jak se ti to hodí do kuloárů tvých argumentů. opravdu není více v mých silách, ti dát odpovědi na tvé otázky, protože zkrátka ty nechceš. Odpovědi jako takové tě nezajímají a jde ti o to rýpnutí a vyvolání diskuze. Já ti nevim, ty nemáš co na práci?
Opravdu jednat s lidmi virtuálně neumíš, jde-li o oponenty nesouhlasit se dá i slušně. A to nechci vidět, jak teda jednáš v reálné situaci, když narazíš na nesouhlasný názor......
A v podstatě je mi to fuk, jdu trávit čas konstruktivněji.

lucenek
29. zář 2015

@yizheng tady v čr je taky myslím 3x UZT a dva-třikrát krevní vyšetření? Už si to nepamatuju přesně, holt jsem kovaná v přednemocniční péči, takže tady by bylo vhodnější, kdyby nějaká porodní asistentka našla chvilku k napsání pár řádek, ale asi po tom mlácení argumentů nebude chtít....
Já osobně měla každou kontrolu UZT a na krev jsme byla celkem 2x, ale už se to trochu změnilo od doby mého těhotenství.
Takže v pdstatě průběh těhotenstvé (fyziologického) bude co se týče kontrol gynekologa stejný jako v itálii

slunickova123
autor
29. zář 2015

@yizheng jak pise lucenek, jsou 2-3 velke ultrazvuky a pak usg pri kazde prohlidce gynekologa ( na cemz nevidim nic spatneho, je to jen na minutu). Krev se bere taky asi 2x, ,jedinny roozdil bude v tom, ze nekdy od 37 t.se chodi na monitory 1x tydne, po terminu cssteji. Opet v tom nevidim buzeraci, ale jen ujisteni, ze se mimcu dari dobre. Jsem rada ze jsi v it.spokojena - pece bude podle me az na ty monitory stejna.

jaya
29. zář 2015

@lucenek Diskuze je špatná? Když píšeš, že se snažím vyvolat diskuzi. Ta mě zajímá i ta statistika. Lepší než styl je to tak a tak, neptej se, vím to nejlíp. A upřímně. Mne přijde Tvůj styl urážlivý. Neustálé hodnocení, jak nešťastně píšu, že vytrhávám z kontextu, jak jednám v reálném životě. Obavám se, jestli to neni nějaká nemoc napříč zdravotnictvím. Otázky jsou špatné, dogma "domácí porod je hazard se zivotem" je jediné povolené.

lucenek
29. zář 2015

@jaya tak naposledy. Nikde jsem nenapsala, že dom. porod je hazard - to píšeš nyní ty. HeleMožná další osoba, která si přečte 5 stránek nazad, se mnou souhlasit bude, možná ne.Ale nečteš po sobě, ale proč furt plýtvám energií? Na reálné jednání v reálné situaci padla moje otázka jen jednou, ale to už se opakuju, zkrátka, už když jsme psala první příspěvěk zde, mi něco říkalo, že tady bude něco špatně. Ale poopravuji se někdo - je tady špatně.

jaya
29. zář 2015

@slunickova123 až tedka jsem si všimla... Jsem zlá a urážející? To je hodnocení mé osoby z několika řádků? Jaká vyzrálá osobnost může toto napsat?

@lucenek Ano, jsi tady špatně ;) ale ještě jednou díky za odpovědi na moje otázky. Stran pomoci při resuscitaci novorozence.

lucenek
29. zář 2015

@jaya já to nebyla, nejsem a nebudu...hezký večer

kaijko
29. zář 2015

Neda mi to.. Zase jen kroutim hlavou nad touhle "valkou" mezi doma rodicimi, rodicimi v nemocnici, temi co si mysli, ze doma rodit je neuveritelna pecka, ale zatim na to nemeli ty koule a temi co jeste nerodili a boji se nebo si to malujou ruzove, fialove, zelene,... 🤐
Tak je jasny, ze kdyz se neco po... tak je nejjednodussi svalit vinu na lekare.. bohuzel na druhou stranu jsou i lekari jen lide..
Ja rodila v Podoli, Podoli je tzv tovarna na deti.. Ale se super peci. To bylo pro me dulezite.. Mela jsem naplanovany cs kvuli jizve na deloze z predchozi operace. Prijela jsem ve 37tt a dr rozhodl, ze porod krasne postupuje, tak by se priklanel k prirozenemu porodu. Mala uz byla na ceste ven.. Mela jsem u sebe chlapa, PA (slecnu, kterou jsem videla poprve v zivote..) a obcas tam prisla dr. Me osobne to vuuubec nevadilo.. PA byla super, nejvic opora pro nas oba s pritelem, citila jsem se v bezpeci a mela dobry pocit.. Ke konci pro jistotu prisel i hlavni dr a mala byla venku.. 😵 Malou mi hned prilozili, byla u me dlouuho a pak ji mel v ruce pri siti (bez nastrihu, drobne poraneni) pritel a tak nejak jsme si ji 2h stridali a mazlili.. Na pokoj jsme oba odchazeli nejvic spokojeni s prubehem a s chovanim personalu 🙂 Takze za me porod v nemocnici spokojenost..
A co se tyce kontrol a utz. Troufam si rict, ze kdyz gynekolog udela jen ty 3 proplacene utz, tak se vic jak polovina zen hrouti a "zavidi" temco jim jejich lekar "ukazuje" mimi kazdou kontrolu 😉 A myslim si, ze kdyz si nekdo nepreje kazdou kontrolu utz, tak je lekar nesvaze a nedonuti je..
Nemuzeme hlavne srovnavam nase zdravotnictvi s tim jak to chodi jinde.. Kazdy stat ma sve pro a proti..
Ja nevim, ale me ten domaci porod nepripadal tak uplne uvolnene a v pohode.. Ale kazdy ma jine pocity 😉 A co se tyce Kacky porodu, tak to neni tak jednostranne.. Ta kamera ji tam taky asi moc nepomohla k te pohode... Mam kamaradku co rodila 3dny, bolesti, ... a stejne rekne, ze porod byl ten nejkrasnejsi.. Kazdy mame ty hranice a potreby jinde...
Chi a nechapu tohle handrkovani se tady..

michaela_2
29. zář 2015

Koukám, že zjevný účel posledního dílu, splnil to, co tvůrci chtěli, na 100% 😀 . A hádky ohledně domácích porodů x těch nemocničních, jsou zde v plné síle.
Upřímně, čekala jsem tak trošku už od začátku, že porody těchto dvou, budou k porovnání. Pokaždé když mluvila Pavla a vyjadřovala se negativně ohledně něčeho, co souvisí se zdravotnictvím, byla v okamžiku v záběru Katka, která danou věc naopak podporovala. Prostě dvě absolutně odlišné osoby.

Trošku lituju, že k tomu domácímu porodu, nevybrali maminku, která je přeci jen o něco méně extravagantně alternativní ve všech směrech. Ale to už by ten výběr hold nebyl tak atraktivní 🙂

antana123
29. zář 2015

@jaya pletete se né všechny jdou odhalud já mapla do nástupu na sekci vše ok a dcera se narodila s vývojovou vadou a právě díky včasnému převozu a diagnostice jí pomohli hned

jaya
29. zář 2015

@antana123 Vidíte, díky. To je dobré vědět. Držím palce, ať je nadále vše OK.

werumka
29. zář 2015

Tady je to zajímavý 🙂 Když jsem tu četla diskuzi, tak jsem si uvědomila, co by mně osobně třeba pomohlo. Tím, že jsem chodila do rizikovky hned od začátku těhotenství (a i přes to měla jen tři ultrazvuky za celé těhotenství 😀 ), prakticky každou poradnu tam byl jiný lékař. Poznala jsem jich dost a stejně tak dost sester. Kdybych si mohla v našem zdravotnictví vybrat něco, co by podle mě pomohlo mnoha ženám a bylo to hrazené pojišťovnou, tak by to byla jedna porodní asistentka, která by ženu provázela celým těhotenstvím a pak i porodem. Ať už by ten porod byl ve fabrice, nebo v nějaké menší porodnici. Byla by k ruce, kdyby se žena chtěla na něco zeptat , poradit. Stejně tak by byla k dispozici třeba prvních 14 dní po porodu a chodila by domů. Byl by to člověk, se kterým by si ta žena vytvořila vztah a díky němu by se cítila v té porodnici i po porodu bezpečně. Myslím, že ta známá osoba, která navíc má znalosti, by té ženě byla při porodu velkou pomocí. Škoda, že to funguje jen v soukromém sektoru.

pavlinka_zetko
29. zář 2015

@werumka Naprosto souhlasím. Škoda, že to u nás tak nefunguje.

veveruse14
29. zář 2015

@werumka taky souhlasim, obzvlast s tou peci po porodu- cele tehotenstvi jsme hlidane, sama kontrola, vsechno se resi, staci porodit a nikoho nezajimate. ja jsem po porodu mela velke potize s kojenim, konkretne opravdu velka bolestivost, chodila jsem od certa k dablu, zadny doktor me nechtel, nevedeli co se mnou, nejlepsi byl gynekolog v nemocnici, ktery mi rekl ze kojeni proste boli a ze si teda mam zastavit laktaci kdyz na to nemam,obrecela jsem to hodne, byla jsem zoufala, pomohla az laktacni poradkyne, a to vam nemusim rikat, stalo to nemale penize a hodne slz.a malem to rozlozilo manzela, ktery nevedel jak mi pomoct a nemohl se divat jak pri kojeni trpim.byl to ocistec.

werumka
29. zář 2015

@veveruse14 Přesně tak - bylo takové vyčerpávající na všechno hledat sama nějakou pomoc a zjišťovat informace, které často byly protichůdné. Myslím, že ta PA by byla dobrá i na to, že by mohla u žen rozpoznat nástup poporodní deprese, která se často řeší až pozdě, kdy ta žena fakt nemůže a už jí nejde se přetvařovat. Mně třeba vadila ta nejistota, že jsem vůbec nevěděla, kdo bude u porodu. Kdybych věděla, že tam budu mít svou porodní asistentku, kterou už znám a věřím jí, tak by mi zbytek byl celkem šumák 🙂 Byl mi velkou oporou manžel - opravdu jeho místo bylo nezastupitelné a jeho přítomnost nenahraditelná. Ale viselo toho na něm hrozně moc - on neví co a jak, kdyby přišly potíže. On ten porod viděl poprvé. Zatímco Pa by tam byla tím klidným elementem, který v případě jakékoli pochybnosti, že něco nefunguje správně, zakročí.

veveruse14
29. zář 2015

@werumka ja jsem teda mela skvelou PA, skvele mi sedla, takze nam to spolu slo dobre, ale prijimala me jina a mit tam tu, tak by to pro me takova pohoda nebyla....jenze toto je asi docela tezke zorganizovat, deti se rodi kdy chteji a ne kdy ma sluzbu ktera PA, takze si to moc neumim predstavit v praxi, ale bylo by to skvele-dalsi clovek ktery vas zna + ma odoborne znalosti narozdil od vetsiny manzelu ci partneru🙂

werumka
29. zář 2015

@veveruse14 Právě, tu organizaci si taky úplně neumím představit, asi by to bylo poměrně komplikované. Navíc smlouvy PA s konkrétní porodnicí... je tu asi hodně mezičlánků, které by se musely vyřešit.

veveruse14
29. zář 2015

@werumka tak treba se aspon nasim dceram postesti 🙂

nada1985
29. zář 2015

Chtěla jsem se zeptat zkoušeli jste někdo kontryhel čaj na otěhotnět podařilo se to

mialagia
29. zář 2015

Tak jsem si teď dočítala po celém dni tuto diskuzi a nedá mi to nereagovat..není mi tedy vůbec jasné proč některé ženy tady prostě nejsou schopny otevřené tolerantní a přínosné debaty..?
@lucenek
@slunickova123 proč tu musíte neustále manifestovat bohorovný lékařský přístup k věci bez sebemenší snahy pochopit i jiný názor???Ačkoliv jste lékař tak přece a právě proto musíte vědět kde i zdravotnictví má svoje rezervy a stále ještě nedostatky tak proč si je tak zcela nekriticky hajíte?
Zajímal by mě třeba váš názor na zákroky,které u nás se v porodnicích stále běžně provádí ačkoliv např. světovou zdrav.organizací dávno prohlášeny za non de lege artis postup a jednoznačně ohrožující např. Christeller.exprese?

orchidis
30. zář 2015

@mialagia Tak hlavně že děvčata používají hodně zkratek 😀. Tím by mohly nás, dle nich evidentně hloupé slepice, přesvědčit o tom, že bez nich, oxy, nástřihů a Mudrů, co užívají věty typu: "tak coooo vydala jste, co vám taky zbylo že, hahaha" všechy pojdem 😀.

Niméně už jen to, jaké zcestné a nepodložené argumenty zde slunickova háže, mne dost děsí a vede mne k přesvědčení, že na netu fakt neradno někomu věřit, protože takové blbiny by snad vysokoškolsky vzdělaný člověk, s minimální znalostí práce s prameny, atp, neměl nikdy vypustit z úst. Čili podle mne ona ani lékařkou není, nebo je to ještě o něco smutnější a nějak LF prolezla 😀. Obojí je děsivé 😅.

A zase jedny o voze a druhé o koze.... jedny se snaží najet na téma přístup personálu a přirozenost ženy, druhé ječí a ječí a mlátí "mrtvými dětmi" a asi nikdy nepřestanou 😀.

Je to marný... a do té doby zjevně bude i marné hledání nějaké friendly alternativy přirozeného porodu v české porodnici 😉.

pajula123
30. zář 2015

@orchidis @mialagia Hlavně nerozumím tomu, proč se tu tak brojí proti přirozenému porodu. Chci mít jistotu toho, že kdyby se něco pokazilo, lékaři zasáhnou, jsem stoprocentně rozhodnutá jít rodit do porodnice. Na druhou stranu trpím syndromem bílého pláště a je pro mě o to důležitější to, aby se ke mně u porodu chovali lidsky. Velice souzním s přirozeným porodem, cítím, že tak je to pro mě i mého syna v pořádku, proto jsem dospěla k volbě jít rodit do porodnice s tím, že v dané porodnici je možné nechat (v případě, že jde vše fyziologicky a bez komplikací) nechat vést porod mou porodní asistentkou, s kterou se na porod připravuji. Věřím jí, že pokud bude opravdu vše v pořádku, čeká mě krásně přirozený porod. A současně jí věřím, že pokud by cokoliv v pořádku nebylo, bude volat lékaře, který je, protože to bude v porodnici, za rohem, a komplikace se budou řešit. A ano, plánuji porodní plán, protože opravdu v mém případě (syndrom bílého pláště jako výsledek velice špatných zážitků v nemocnici v dětství) mi hodně komplikuje schopnost bezvýhradně se oddat lékařům. Do domácího porodu bych však přesto nešla.
Úplně by stačilo, kdyby tady většina žen prostě nechala druhým možnost volby. Každá to chce jinak a pro každou je to jinak v pořádku - proč je to pro některé tak složité pochopit?

slunickova123
autor
30. zář 2015

@mialagia ja myslim, ze jsem tu nekolikrat nekde uvedlla, ze prirozeny porod ano, ale jen kdyz jde opravdu vse jak ma. Sama jsem chtela pririzeny porod, pokud mizno. a mela pekny porod bez nastrihu, do polohy na zadech me nikdo nenutil. No a nebyt Krislellera, asi rodim doted. Uz jsem tlacila dlouho a mela jsem toho dost. Je to postut non lege artis pro riziko ruptury delohy. Nacdruhou stranu, co teda ma porodnik podle vas delat, maby nemusel pouzit treba vex nebo kleste v okamziku, kdy klesaji ozvy, mamnka uz evidentne nema silu? Tak nam porad, treba vymyslus nejakou novou metodu, jak to udelat, aby se mimi neudusilo a maminka zustala bez ujmy;)

Vsechny maminky co chtejibpririzene probihajici porody v porodnicich chapu a snazila bych sevje v tom.podporovat, kdybych pracovala na PS ( nyni jsem na md). Ale jen za dodrzeni alespon toho minima vesetreni, ktere by byly nutne k tom, aby VCAS se odhalila pripadna komplikace. Protoze jinak kdyz se neco pokazi, vinu rodice hledaji vzdy v nas, i kdyz by to byl pripad, ze peci odmitli. To je bohuzel bezna praxe.

slunickova123
autor
30. zář 2015

@pajula123 tvuj nazor na priroz.porod v nemocmici s PA , ktera pozna komplikace mi prijde dobry a plne siuhlasim.

Orchidis, nikomu nic necpu. Prezentovala jsem hola fakta a urazet se tebou ani jayou nenecham. Reagovat budu uz jen na ty prispevky, kde diskutujici zachovaji jistou uroven slusnosti.,

jaya
30. zář 2015

@slunickova123 Jenomže ses slušně nechovala. Asi se arogance na LF učí, jinak si to neumím vysvětlit. Na moje dotazy jsi reagovala stylem, že já o tom nic nevím a jsem úplně mimo mísu. (Dotazy jsou asi zakázané, přijímat dogmata povolené.) Pak jsem jenom trpce podotkla, že je to pro lékaře typické chování a ty ses urazila. Já sama jsem tě neurazila. To ty ses tady vydala do hodnocení mé osoby na základě několika řádků. To je podle tebe slušná diskuze? Já upřímně doufám, že se takto k rodičům nechováš. Mou důvěru jsi teda nevzbudila. Btw ta non lege artis praktika se veskrze provádí, když je rodička na krovkách. Třeba by stačilo změnit jí polohu?

mialagia
30. zář 2015

@slunickova123 neumím si tedy moc představit jak tu ch.expresi provést v jiné poloze rodičky než v leže nebo polosedu tedy pokud ti byla aplikována logicky z toho plyne že jsi musela být v této poloze a tipuji že oxytocin taky byl dán..a to jsme zase u toho že lékař nejdříve komplikaci způsobí - dostane dítě do tísně a tu pak akutně řeší postupem při kterém hrozí ruptura dělohy nebo dokonce zlomení vazu dítěte..
Pokud tuto situaci není schopen lékař řešit jinak než těmito středověkými metodami pak tedy nevím jaký je rozdíl s tím rodit doma (což znovu opakují já nechci)..?

primaska
30. zář 2015

Jsem v šoku, jak se tu napadáte a urážíte. Myslím, že autoři "Čtyři v tom" si mnou ruce, protože o tohle jim přesně šlo a taky jim to vyšlo, díky vám.. Nezapomínejte, že je to sestříhaný pořad a autor proti sobě dá to, co se mu hodí. Takže vy vidíte naprosto hladký rychlý nekomplikovaný domácí porod druhorodičky proti komplikovanému porodu "nemocného" dítěte prvorodičky v porodnici (které potřebuje po porodu ošetření). Jak vůbec můžete toto srovnávat?? Je to nesrovnatelné. Vesměs jsou tu bojovnice za přirozené porody, ale přiznejme si, kolik ženských má naprosto nekomplikované těhotenství a následně porod?? Taky by mě zajímalo, když se dnes tak volá po přirozených porodech, proč se tak "nadužívá" Epidural?? Znám spoustu odhodlaných ženských rodit přirozeně bez jediného zásahu, bez Epiduralu a s minimem vyšetření (hlavně teda prvorodičky, které netuší, do čeho jdou).. a pak se, s prominutím, během porodu podělalaly a volaly po Epiduralu a urychlování porodu. Navíc, to se tu nikdo nepozastavuje, že švagrové Pavly zemřelo po domácím porodu dítě.. hydrocefalus?

Strana