Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
@ikarkulka souhlas s tvym popisem dnesnich porodu. Pavla to dala super, urcite nervala na svoji PA- ona jeji nebyla a hlavne proste chtela prostor. Porod je o zene a diteti ne o PA. 😉
Te Katky mi bylo lito, prisla mi desne manipulovana ostatnimi- proste tak se to naucila na medicine, tak to tak bude. Je mi lito i toho, ze nejak vubec nedala prostor svemu muzi.
Ja mam za sebou 2 porody (doma- Nizozemi, do vody) a u obou to teda bylo hlavne o me a mem muzi a narozeni naseho ditete. Ten Mark dodaval Pavle super pohodu. A hlavne pak po porodu, jak si tam proste hoveli na pohovce- teplo, klid, spokojene miminko a mama. To proste nenahradi nic.
No uff tedy.... Jak nejsem zastánce domácích porodu, tak tento bez komplikaci byl luxus, skoro az pohoda...;) az na tu placentu tedy, to bych nedala... Kateřina mi neni sympatická a její porod byl pro me ukázkou jak tedy opravdu "dekuji nechci" a doufám ze ho nezaziju! A ten poslední doktor to bylo proboha co?!!!! No nic jdu googlit asi dulu...
Jinak seriAl super - porod jsem si nedovedla představit a ted uz mam aspon docela představu...
rozdíl je v tom, že pavla neměla komplikaci, kdežto katka ano....ale že pavlin porod byl krásný a pohodový, o tom žádná...na druhou stranu....ano, porod je o matce a dítěti, ale aby mi někdo říkal, at držím hubu...když už nic, tak nějaké slušné jednání....
@andelka řekla bych že jsem to měla přes kopirak jako kateřina a přesto to bylo jiné,neprevalcovalo mě to,to štěstí ze je malej v pořádku bylo cítit všude. A i při zasivani jsem ho měla u sebe to měli taky udělat ...
@ikarkulka mě spíše "vadilo" jak ho chtěla třeba osusit ručníkem a pavla -nedělejte to. Každý to má jinak,jen mi pavla přijde,že rodila jednou a své tělo natolik zná ze sama ví co je nejlepší,chápu ji ale na druhou stranu, já jdu teď na trhání osmicek podruhé a taky nebudu radit zubaři co a jak...víš co myslím?🙂
@andelka Jestli to @jaajaa nemyslela tak, že tam nebyli jako partneři. Jako to bylo právě v případě Pavly. On tam prostě tak jako u ní seděl, ona ho asi ani moc nevnímala, nebyli na sebe napojení, mi přišlo. Prostě ona rodila a on se koukal. Pak jí dali na břicho miminko, on zase koukal, ona se na něj nebyla schopna pořádně ani podívat, jen mu tak znaveně položila ruku na hlavičku.
@andelka ja prave byla celou dobu s manzelem (jak taky jinak, kdyz to bylo doma) a on vlastne resil vse okolo, Pa mluvila na me ale vlastne i na neho a on pak na me. Proste to bylo takovy aktivni spojeni nas dvou a nas cas. Ale my jsme asi na sebe dost navazani, takze ja vim, ze kdyz nevim v bolesti jak dal, staci se mi podivat na chlapa a ziskat zpatky potrebnou rovnovahu. V nemocnici na to asi prostor neni. To doopravdy nemuzu posoudit, to je pravda.....
@losnikolos No já to vnímám tak, že pochybovat je dobře. Nemusíš přece slepě odkývat vše, co ti druhý řekne. Když půjdeš k tomu zubaři, on bude chtít něco udělat, ale tobě se to nebude zdát, tak taky dáš stopku a hodíte o tom řeč, nebo?
@losnikolos no myslím, že celkově ta porodní asistentka bude na Pavlu hodně vzpomínat 🙂
@ikarkulka jj tak jsem to myslela. Plus teda me utkvela ta veta, kdy mela miminko chvili na sobe a rovnou rekla, odnesteho a osetrete. Kdyz uz teda nemela potrebu ho mit dele, tak proc ho neodnese partner?
Ja jsem teda zvykla na to, ze nase deti nemel v ruce nikdo jiny nez ja nebo manzel.
Tam jde hlavne o to prochladnuti miminka, to se u domo porodu fakt hodne hlida a u porodu do vody zvlast. A ona te vody mela fakt minimalne- docela blbe podminky na plneni bazenu, kdyz to porovnam, jak jsme to meli vyresene my.
Ale je pravda, ze nasim detem taky furt cpali hned cepicku a v ten moment po porodu, mi to taky prislo desne otravne. 😀 😀
@losnikolos tvl.....přesně moje řeč!...taky jsem měla porod jak Katka...ten závěr..... a že jsem měla oxytocin? no a co, bez něj bych tam tlačila možná ještě teď 😀 ...ale malého jsem měla celou dobu u sebe, Katka ne, jako pediatrička je informovaná, ono někdy méně je více, v tomto mi jí bylo hrozně líto...ale dobře to dopadlo a to je nejdůležitější
@andelka Prijde mi, ze na tomhle je super, ze tam byl takovy porod jako Pavli, ze lide muzou videt, ze se to da jinak a ne o tom, ze u zdrave probihajiciho porodu je potreba tolik osob a tolik zasahu.
Ja teda nejak nepochopila, proc Katerina mela tolik veci okolo- proc ji pichali vodu? atd. Mela komplikace?
@loafeer mě malou hned valili na plicní ventilaci, měla taky infekci, ale horší, zapal plic a jsem celkem ráda, poznali to hned jak jí vytáhli, nakonec jsme tam byly 12 dní a krom dvou antibiotik nam taky hrozila sepse a dokonce i to nejhorší....vybojovala to holka statečná a na jipce jí vytáhli hrobníkovi z lopaty a že byl porod muj taky řízenej mi bylo šumák, hlavně že mám dceru a že žije....i ted se bojím spíš toho, co příjde po porodu, protože to je teprve ten největší záhul, když něco nevyjde
@jaajaa tu vodu jí píchat nemuseli, to je pravda, mohli bud počkat na později nebo to nechat, ať odteče sama.....dle toho, co bylo v teleizi to vypadalo, že malému už padaly ozvy, poroto dostala kyslík...a taky proto dostal aoxytocin...a taky prot se pak nastřihávalo, aby se to urychlilo...zřejmě se mimísovi přestalo dařit, navíc skončilo na IMP, takže tam asi něco bylo....možná i horší rotace hlavičky nebo něco, protože tam padlo i slovo vex ( kleště )...možná se trochu napilo vody....uvidíme v dalším dílu, co tam přesne bylo
Ja po pohodovem porodu v nemocmici bez nastrihu a epi, v polosede byla ihned po akci uplne ok, nic me nebolelo , mimi u me, ja stastna a usmevava, pamatuju si to jako by to bylo vcera. Katka rodila skoro vleze a nevypadala potom zrovna stastne....chudak..a ty komplikace s malym k tomu...ja si nejake komlikace nepripoustela, i kdyz jsem pediatr, vedela jsem, ze mohou nastat , ale neresila jsem je dopredu. Katka se uz predem bala, jak resila tu resuscitaci a tak. Jako moje kolegyne - taky mela porod nic moc, mozna ze to obe tim trochu privolaly...
No a pavla, ta mela krasnej porod. A spoustu stesti k tomu. Domorodky neobdivuju, ale byla jsem castecne klidnejsi, kdyz jsem videla, ze PA s sebou mely teen resuscitacni kufrik a asi i nejake infuze a ze byla pripravena na mozne komplikace a odjezdvdo nemocnice. Stejne ale....krasny porod, ALE ufff, mela kliku.
@ikarkulka spíše ne,tahá osmičky na tom není nic ocel bych s ním debatovala. Když mi "skákali" na brichoo při porodu taky jsem jim neřekla stop,četla jsem na netu,že to není dobre. Věděli proč to dělají,tak jako ta PA ho chtěla osusit aby neprochladlo. Ale teď mě napadá,že mohla říct teď mu osušíme hlavičku protože...a pavla by to určitě přijala
@losnikolos třeba je nechtěla rušit....když uz ji bylo jednou receno,at je potichu...a zas to bylo spatne...
byl to bezva díl, až se mi zachtělo třetího mimča...doufám, že mě to rychle přejde:o)
Mě trochu zarazilo minule, jak měla kontra po 10 min,otevřená na 6 a pichli vodu,že jako teď se pořádně začne rodit,a uděláme monitor,aby se zjistilo,jestli se to miminku líbí nebo ne,že mu vypustili rybník ( téměř doslovna citace). Nebylo by lepší to řešit jinak než ležením v posteli a pak urychlenim? Nevím,od toho momentu jsem čekala,kdy se tam co pos..
@andelka můžu se zeptat? Je to tedy trochu mimo téma ale chystám se na druhý porod a právě zvažuji, jestli si vzít dulu nebo soukromou PA...moc nechápu jaký je v tom konkrétně rozdíl, tedy kromě toho že PA má formální vzdělání? Porod stejně vede porodniční PA ne? Takže ve výsledku hodně podobný efekt jako dula nebo se pletu?
@loafeer mě druhého,ale nejraději bych to po dnešku tlačila pusou 😀

@loafeer byla taková,jaká byla, přirozená. Ve svém prostředí, jednalo se jen o ní,její pohodlí,pocity. V porodnici by se mnoho žen chovalo stejně,kdyby si troufly.