Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
Koukám,že názory se opravdu různí 🙂. Určitě se hlavně odráží naše zkušenosti ( a něčí představy).
Přidávám se k těm,které odmítají domácí porody u nás,ale hrozně je závidím a líbilo by se mi rodit v nějakém porodním domě. Sama, ale s pomocí za zády.
U obou porodů jsem měla mozek naprosto v pohodě,věděla jsem,co chci-nechci, co se děje. Ale děsně mě štvalo okolí (personál),který se jel po svém...... U prvního porodu hrůza-rychle na čas,ať se předá směna 😖 , nástřih, hop na břicho, dítě od matky-potřebujete si odpočinout 😠 ....nemůžu ani psát dál, byl to horor a vzpamatovávala jsem se z toho 5 let.
Druhý porod s plánem-krátkým-hurá za něj! Chtěla jsem mimi na břicho, nestříhat když nebude třeba, neurychlovat porod, nemedikovat,......... Nešlo splnit vše, ale to ale nevadilo, s tím se musí počítat. I přes to porod báječný.
Kačenka-klasický nemocniční porod-za mě husí kůže-brrr, šílené.
Pavla-báječný porod. Mohl být klidně v nemocnici-jen nechat maminku být, rozhodovat, nestresovat kecama :-/. A Pavla za mě získala obr bod za umlčení asistentky! To jsem chtěla udělat doslova taky, ale neměla jsem dost odvahy ☹
A k předešlému, také bych chtěla domů-být Evou, nechat doma další dítě je na palici, být zavřená taky....nevím,zda je to pro tu matku vždy opravdu to nejlepší-resp.pro děti,když se jim mamka hroutí :-/. Myslím,že když jsou děti v dobré kondici a mamka si na péči doma troufá, tak deka by neměla být tak zásadní.... Ale je to tu zase-oni ví nejlíp,co my potřebujeme :-/
@pavly jenze ty deti byly nedonosene a s malou PH. Z pihledu neonatologa rizikove deti.To je zcela jina situace, nez kdyz chce domu krasne rozkojena maminka donoseneho 4 kg puclika. A promin, ale oni to studovali 6 let, takze tedy asi opravdu vedi . Lepe nez laik. Ver, ze vetsinou je v porodnicich spus tlak na lyzka a jen tak zbuhdarma tam nikoho nedrzi.
Tlak na luzka to melo byt, sorry za preklepy
@veveruse14 jo,pokud PA nemůže vést porod v dané porodnici,tak je tam v pozici duly. Ale jsou PA které mají nějak smlouvy,a můžou vést porody,v Jihomoravskem kraji to vím že jich pár je. Já měla dulu, co byla i PA toho času na mateřské,a ona sama by porod vést nemohla,byla by v roli jen duly,porod by vedla PA co měla službu.
@slunickova123 - to je přesně ono,narodíš se dřív-jsi rizikový-basta. Ano souhlasím s důvody se o tyto děti více bát, ale nevěřím,že je na tom každé dítě stejně. Někdo hůř-jen ať ho hlídají, někdo líp-tak ať jde... Z pořadu byly obě holčičky s maminkou na pokoji-žádné vyhřívání apod. Předpokládám,že po dvou dnech by ještě taky nestresovala. A tak fakt netuším,v čem je jim v nemocnici líp...
@losnikolos na tři? To je málo na porod ne? Co vím tak u nás pichaji když je to aspoň pět. Ale jestli to udělali kvůli rychlejšímu otevírání, že potom jsou kontrakce silnější, tak asi jo..
jinak za me teda nevim jestli chci znovu zažít porod. To, co se delo u Katky, teda ufff.... ja mela nastřih taky, kyslík taky a asi i na konci oxy... ale rozhodně z toho nemam takovýhle zážitek. O nástřihu jsem ani nevedela, o šití taky ne. Pokud vím, placenta byla venku skoro hned po prckovi.
Uf uf
@veveruse14 Třeba v Brně existují 2 porodní asistentky, které mají smlouvu s porodnicemi a porod tam můžou vést, takže se s nimi člověk vidí nejen až u porodu, ale i před ním a po něm. Jinak je dula, PA bez smlouvy s porodnicí a otec na stejné úrovni - pouze doprovod k porodu, nemůžou tě vyšetřit, pouze ti můžou pomáhat měnit polohy, radit a tak.
no.. já jsem asi divná, ale mám zcela jiný názor.. Souhlasím s tím, že porod Pavly byl dobrý (tedy až na její chování - jako pardon, ale být sprostá opravdu nemusela).. Mě se její chování nelíbilo..
Na porodu Kačky mi nevadilo nic až na to její šití - to jí snad mohli nějak umrtvit ne?? já ještě nerodila, ale mě by takhle vedený porod vlastně ani nevadil.. Taky mám za sebou ráda hodně odborníků a jejich rady mi přišly věcné a logické.. Škoda, že neměla po porodu u sebe miminko na kůži déle, ale dává to smysl když s mimi nebylo úplně vše v pořádku.. Slova jejího muže tlač, tlač, tlač - mi přišla povzbuzující - taky doufám, že mi můj řekne, že mám ještě vydržet nepolevit a nevzdat se..
Jak říkám - vím, že mám na to jiný názor než tady většina, ale to snad není nic špatného - uvidím co budu říkat po porodu za pár dní.. Až potom podle mě budu vědět co přesně chci nebo nechci u dalšího porodu..
Jj,po prvním porodu se toho hodně vystribri.
Mně teda siti umrtvili,ale cítila jsem poslední asi tři stehy,které byly skoro uvnitř,tam to jaksi nezabralo.
Nějak jsem nezvládla číst všechno..já rodila před 21...19 lety,a tenkrát už dávali mimíska na břicho..bohužel jeden měl omotanou šnůru,a druhej dokonce dvakrát,a nedýchal,tak se mi to nějak nepovedlo..ted jsem si malovala jak to bude..jj,celý den uplný luxus..jak já si to užívala .🙂.. pak ale zvrat a akutní cs..mám to i napsané v příběhu.. nechtěla jsem vůbec oxitocin,ale pak jsem si o něj vlastně oklikou řekla..chtěla jsem měnit polohy,nakonec jsem rodila na zádech než přišli na to,že to vůbec nepujde..taky mi tlačili na břicho,zkoušeli,jestli není problém ve mě... nojo..hlavně že je malej na světě a už 8 měsíců mi dělá jen radost...Pavla má můj velký obdiv,ale asi cítila, že to bude ok..že mluví doma anglicky a v čechách česky na dítě? nene nebude v tom mít maglajs..známí žijí v německu..mají syna.. on je španěl,ona češka...chlapeček mluví třemi jazyky..když chce rodiče naštvat,mluví s německým dialektem.. je mu 6 let..a zvláda to bravurně.. Kačenka mi byla od začátku trochu nesympatická..už tím..KAČENKA.... Evu znám,a fandím jí... a ta poslední mamina? včera mě namíchnul ten doktor...odstranit vaječník??? jako kde to jsme?? a klobouk dolu..4 děti.. i když..mám sousedy,ty jich mají 11...nejstarší už přes 50,nejmladší 30.. a paní má 45 vnoučat...
@chris_n a proč se nesmí skákat po brichu? Taky jsem cetla,že se nesmí ,četla jsem to na netu ale ne v žádné odborné sekci a nevím proč. Proto když mi začali skákat neřekla jsem jim,nedělejte to,četla jsem na netu,že se to nesmí. Malej měl pupecnik kolem krku,kdyby to třeba neudělali,trvalo by to dyl a... Takže stejná zkušenost jako @andelka
@losnikolos muze to zpusobit rupturu delohy ( roztrzeni). Me ale taky tlacili a pomohlo- narodila se pok raz dva . Zalezi asi kdy a tak. Pravda je, ze jsme se na medicine ucili, ze tato tzv. Kristellerova extrakce je jiz non lege artis ( zakazana), presto se casto dela. Je to totiz krome klesti jedinny zpusob, jak uz dokoncit porod ditete kdyz uz je rodickA naprosto KO, uz nemuze a mimi se dusi, padaji ozvy. No tak to pak jde o vteriny a udela se extrakce i pres sva rizika ( znamspoustu zen, co jim na bricho tlacili a ani jedna nemela rupturu delohy. Timto kristellera neobhajuji, ale zas se to neda brat jako.jednoznacne zlo).
ze kacka rekla, at malého odnesou osetrit asi bylo i proto, ze jako pediatricka (i když na pokraji sil) poznala, že není vse v poradku.. takze bych ji to vůbec nezazlívala, protože zas v tom byl pouze strach o sve dite...
@pavly no nejaky duvod to melo, to v poradu nerekli. Fakt je tam nedrzime, kdyz neni duvod, na to je vetsina porodnic moc vytizenych.
Ono ten poradvproste sestrihaji tak, aby se to reziserce hodilo. Pokud ona ma rada alternativni porody a nikoli ty nemocnicni, je jasne, ze se zamerne zameri na to skvele u dom. Porodu a na ty spatne okamziky u nemocnic.porodu. a treba i u evy a dvojcat byl vaznejsi duvod, pric si je tam nechavali - ale nedalu to do poradu. Asi chce pani resiserka ukazat jen ty spatne stranky nemocnic , lekaru atd., nevim.
Neni to pak objektivni, kdyz si vybere reziser dle sve natury, co tam da a co ne ale to by nebylo asi nikdy .
Mně přišel hrozně smutný ten do očí bijící rozdíl mezi těmi porody ☹ Katka vyčerpaná, totálně mimo, téměř bez zájmu o miminko. A Pavla nadšená, hned si tulící miminko, šťastná...
Pokud jsem pochopila, tak u miminka Kateřiny se vyskytly nějaké problémy, ale v době, kdy se čekalo na placentu a pak u šití tam její sestra miminko chovala a chodila tam s ním, takže v ten okamžik bylo asi v pořádku. A přesto Kateřina neprojevila sebemenší zájem o miminko, o to si ho pochovat nebo ho aspoň vidět a pohladit, pokud neměla sílu ho držet. I jak ho měla na sobě tu chvilku po narození, tak bylo vidět, že je tak vyčerpaná, že jí její miminko ani moc nebere ☹
S průběhem porodu by to třeba mohlo být úplně jiné, kdyby už od začátku nenastaly zbytečné zásahy do porodu. Možná, kdyby jí nepouštěli vodu, mohlo to být ke konci jiné. Ono i u porodu samozřejmě platí zákon akce a reakce.
@slunickova123
Já myslela, že jemně zatlačit můžou, ale né násilím tlačit, skákat atd. Jinak z reálných zkušeností z okolí při tomto tlačení na břicho došlo i ke zlomení žeber rodičky.... 😒
@slunickova123 -- nemám pocit, že režísérka chtěla ukázat na nemocnicích jen to nejhorší. V tom včerejším dílu šlo samozřejmě o kontrast mezi domácím a nemocničním porodem. Ale i Kateřina mohla mít v porodnici úžasný porod -- takže dopředu říct, že ten nemocniční bude hrozný se nedá.
@slunickova123
V rádiu jsem slyšela rozhovor s tvůrci, kameraman říkal, že vše točil tak, jak to bylo. Že to právě moc nezestříhali.... Sám má dvě děti a podle toho, co říkal, tak první porod byl něco podobného jako porod Katky a na ten druhý se už připravili....vše v pořádku a prý nesrovnatelné.
@helabella ono asi to fakt je o tom, že to každý máme, prožíváme a zvládáme jinak....já jí zas rozumím, u prvního jsem to měla úplně stejně....bude to znít hrozně, ale byla jsem tak KO ...unavená z noci, ( přitom porod hladký a bez komplikací ), že mi nějaké děcko taky bylo jedno a byla jsem ráda, že to mám za sebou
U druhého jsem měla porod jak katka a radost jak Pavla...takže toto asi nejde paušalizovat....co holka, to asi jiné prožitky, co porod, to jiné zážitky....ale v globálu je to asi jedno, hlavně, že výsledek ( zdravé mimčo ) je na jedničku a důležitější je, co bude dál než to, jeslti mi u porodu dělali nástřih nebo ne neee

@andelka mě pichli vodu,když jsem byla otevřena na 3..po 12hodinach vše připraveno jen já zamčena naheslo..takže to mi taky pomohlo..však nevíme (nebo jsem to nepostřehla) jak dlouho tam byla..