Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
Ja sla vcera spat sokovana jak strasne jsou nektere porody v porodnici a jak strasny je nektery personal v nekterych porodnicich. Ja nic takoveho neznam. Mela jsem normalni porod, taky v porodnici, napichali do me taky co se dalo (za meho souhlasu a prani) a pritom ten porod byl velmi podobny tomu vcerejsimu domacimu. Clovek asi nesmi byt moc odevzdany a musi se trosku ozvat, pokud se mu neco nelibi. Na fb tu kacenu probiraji, ze si chtela odpocinout a nemela z decka radost... paneboze. Ja jsem se taky po porodu chtela vyspat. A to jsem proti ni byla v uplne pohode, za celou dobu jsem nezabrecela, kyslikovou masku jsem nemela a na dite jsem se hned smala, protoze mi bylo hej. Ale co me vcera zarazilo a nastvalo (krome nabidky odstranit 28lete vejcovody, k tomu nemam slov...), ze se tak specha na vylouceni placenty. Taky mi to chteli udelat v narkoze, nastesti jsem se to dozvedela tesne potom, co ji ze me vytahli... uf. No moc nechapu proc clovek nemuze v klidu pockat, az se placenta uvolni sama. Kdyz nekde to, jak vidim, jde.
@helabella
Naprostý souhlas. Koukali jsme včera s manželem (viděli jsme všechny řady, ale teď se nás to za chvilku taky týká, tak člověk to bere jinak 🙂 ). Když doma došla řeč na porod, tak muž tvrdil, že to moc řeším, což je asi pravda, čtení příběhů na netu jsem se neubránila. 😀 Já nejsem nijak extrémně alternativní, ale přirozený porod dle mě končí za dveřmi nemocnice. Kdyby neexistovala žádná rizika, tak si v klidu, soukromí a vlastním prostředí porodím doma, reálně bych do toho nikdy nešla. Ale včera po skončení pořadu byl v šoku - dalších 20minut jen seděl a koukal před sebe, že si neuměl představit ten rozdíl v porodech a u Katky prohlásil, že to rozhodně přirozený porod nebyl! Teď se hrotí všechny porodnice v okolí - nechce takový zážitek. Upřímně mě z toho bylo strachy špatně. Pavla měla pohádkový porod, ale mě by to strach nedovolil. Ještě u Katky mě šokoval ten nástřih, že ji o tom PA laskavě informovala až potom! 😠 Já bych řádila jak černá ruka, co by síly dovolily. Ne kvůli nástřihu samotnému, ale že si dělají co chtějí a rozhodují bez souhlasu. Teď záleží, jestli by vůbec vnímala, ale já nástřih nechci, kdyby tragače padaly (pouze v případě ohrožení mimi na životě), ale ne jen tak nebo proto aby urychlili porod o 5 minut. 😖 Jsem vybavená Aniballem atd. Tak udělám vše abych se tomu vyhla. Přece není problém pár větama informovat, že teď se bude dít to a to protože...věcně a logicky. Větu, co tady čtu často "že je to nejlepší pro miminko" a tím umlčí matku a dělají si, co chtějí neberu - logické vysvětlení nikde.
@slunickova123 já si také nemyslím,že chtěli nemocnice pohoršit a domácí porody vyvýšit. I v nemocnicích lze porodit příjemně a v klidu. Já rodila oba porody v nemocnici, oba si byly v něčem podobné, ale podruhé jsem se už "nedala",měla jsem jiný personál a neskutečný rozdíl! Ikdyž též jsem měla na řeči paní doktorky vztek, je vidět,že nerodila:-/. Každopádně mi jinak pomohla neporanit se a za to jsem jí vděčná. Po prvním porodu jsem byla hodinu a půl šitá, sedřená,jak malou rvali ven (jen spěchali, nebylo potřeba :-/), přesto jsem ji chtěla a oni mi ji brali, jen proto,že k porodu prostě nedochází pediatr (což v předporodním kurzy nějak vypustili!), ač jsem o ní žádala,tak jsem ji neviděla 14 hodin, ani na kojení mi ji nedonesli.....no fakt nejde popisovat.
V druhé nemocnici bylo toto už lepší, malého sice vzali také na hlídání, byl podchlazený a byla noc (a já nespala ani tu předešlou),ale nedělali to násilím, měla jsem možnost říct ne. Bylo to jen na 3 hodiny a s tím,že ho pak opět donesou na kojení.
Takže nemyslím si, že by mohl být pěkný porod jen domácí. Ale změnit to nemocnično v porodech na lidsko. Alespoň tam,kde to ženy chtějí. Které o to nemají zájem, ať si dál nechají napovídat.....
@loafeer ano, v podstatě vše dopadlo super, když je mimi a mamka po porodu ok.......to souhlasím, ale na druhou stranu není nepodstatné,zda byl nebo nebyl nástřih apod.......
Je veliký rozdíl mít následky po porodu, chodit na další operace, být psych. rozhozená nebo být bez poranění, následků a ps. v pohodě :-/.
@dokument u Kacky říkali že počkají,i hodinu, dělali vsechno pro to,aby to šlo samo,dopichli asi oxy,i ta peřina měla myslím svůj účel. Nevsimla jsem si přiložení mimca,to taky pomáhá,a vůbec bonding. Mi též dali kdy,při porodu ne,ale na placentu jo,a byla venku za 15 minut,jedno zatlačeni.
Pořad mě hrozně zklamal, néchapu proč se museli srovnávat tyto 2 porody v jednom díle,i když vůbec srovnat nejdou. Prvorodička x druhorodička. Podstatný rozdíl, už jenom ve změně otevírání porodních cest.
Mám z toho pocit,že bylo cílem ukázat,jak porod doma je super,paráda,pohoda. Za to v nemocnici je to špatně. Během všech sérií pořadu 4 v tom,jsme již viděli 2 porody z 11,které by končili mnohem hůř bez okamžité lékaršká pomoci (Eliáš). Teď porod Kačenky.
Nevím jestli si plno z Vás,co tak chtějí rodit doma uvědomují,že ohrožujií nejen to dítě,ale i sami sebe.....a aby se pak kvůli rozhodnutí,mít u porodu domácí pohodu a klid a přirozený průbeh,nestalo to, zě necháte manžela a děti samotné.
Pavla pro mě rodila jak zvíře...jak naše kočka v pelíšku...a ne vždycky porodila svá koťata živá....a jednou měla nadále i ona.
@pavly myslíš následky po porodu v důsledku nástřihu nebo v důsledku bez nástřihu...ten nástřih je menší zlo.....raději drobné poranění, než být dorvaná jak samice, ...měli jsme paní, které trochu ruplo i střevo...toto je následek, ze kteréhho může být traumatizovaná...ale z drobného nástřihu? ( nemluvím o žádném extrému)...to bysme byly traumatizované skoro všechny......
@pavly jak popisuješ první porod, tak to bylo fakt hrozné:o( a nemělo by to tak být...mě prvního syna odnesli asi na4 hodiny pryč ( měl pomalejší poporodní adaptaci, prstíček navíc, velký poporodní nádor)....4 hodiny jsme o něm nevěděli, 2x jsem se musela připomínat a měli jsme strach, jestli je ok...a to jsem rodila ,,doma,, v porodnici jsem pred RD pracovala...takže pro maminky laiky to musí bát peklo!
@loafeer nástřih ne, to bylo malé zlo a k ničemu, jak ale spěchali,malá mě celou sedřela, šití všude-venku,uvnitř,šití bez umrtvení. Poté pro jistotu cévkování (zda se neprošila močová trubice), atd... Jizvy se nehojily, po 2 měsících stále živé, nakonec vše nateklo a musela jsem na sál.... sex nešel rok a další.
Psychicky jsem ale myslela to,že jsem pak nebyla schopná malou opustit z dohledu, po tom,co jsem mi ji v nemocnici vzali a nechtěli dát......
Vše mohlo být jinak, kdyby mi nechtěli "pomoc",abych měla krátký porod a nechtěli mi "pomoc" si od malé odpočinout :-/. O tom, že pediatr vidí dítě až po 14 hodinách už ani nemluvím. Doteď nechápu, jak to někomu může připadat samozřejmé, to pak je stejné, jako porod domácí. Ne,horší, tam by mi kvůli tomu dítě nikdo nebral 😠
@zdraji
Pokud přirovnáváte porod Pavly k porodu kočky, tak je to podle mě přehnané.... Na mě to působilo absolutně normálně a přirozeně. Spíš u Katky to bylo divoké - byla absolutně v moci personálu, s tím, že potom už asi ani nevnímala okolí a věřím, že byla určitě vyděšená "jako zvíře". 😅 Ještěže nedošlo na kleště a stačilo zatlačení na břicho....
@andelka me dali dite hned na bricho, v okamziku, kdy se narodilo, ani nevim, kdy manzel strihal pupecni snuru, ale urcite to nebylo hned, protoze to mi ho vlastne jako by hodili na bricho. Asi pak po nejake chvili jak se prisal, tak ho zvazili a zmerili a predtim manzel strihal snuru, tak presne to nevim, ale nemohlo to byt hned, kdyz bylo dite na me. A pak mi ho zase dali na bricho a dve hodiny nas tam nechali samotny a pak prisla doktorka zasit jeden steh pri natrzeni a taky jsem si drzela decko, nekdy do tech dvou hodin mela vyjit ta placenta, v tu dobu nevim kdy tam byla ta baba, co ji ze mne tahala, napred mlada, ta to neumela a pak prisla nejaka stara vyslouzila, ktera to mela v ruce, nejak mi sahla na bricho a vytahla ji. A jeste mi rikala, at si drzim dite a nemelu sebou (bylo mi to jeji mackani neprijemny). No a pry uz mi to chteli vytahovat pod narkozou. Nechapu. Ja byla uplne v poradku, v pohode.
V tomhle pořadu všem fandím.
Včerejší díl byl dobrej 😉 ...hlavně ukazuje, že kolem porodu se nedá nic moc plánovat.
Líbilo se mi, jak byl manžel Pavly nápomocnej a v klidu. U Katky jsem na vedení porodu zůstala koukat s otevřenou pusou, že to může být až takové zasahovaní do jeho průběhu 😅 . Ale bylo to asi její přání.
Chataře obdivuju, že se nezblázní. Mají a budou to mít asi hodně těžké.
A u toho posledního páru mi nebylo jasné, jak to tam bylo s tím potratem/interupcí... 😕
Mám zasebou 4 porody, první přirozený bez nastrihu, druhý předčasný 33tt ukončený CS,třetí přirozený s nastrihen a čtvrtý indukce puštění vody porod se rozběhl hned a porodila jsem za 3 hodiny byl to tedy ficak rychle jsem se otevírala během 1 minuty že 4 cm na 10 cm doktorka musela udělat nastrih ale předem mě informovala a nakonec šití jsem vůbec necítila, ještě jsem měla sepsáno eventuální odebrání vejcovodů při případném CS, každý porod jsem zažila jinak vždy tedy ve stejné porodnici a na nic si tedy nemůžu stěžovat.
jenom teda mi bylo divny, proc ta Katerina byla porad v polohach, ktery jsou nejhorsi. Na 4 podle meho zazitku naprosto nejhorsi nejbolestivejsi poloha, navic dite hlavou nahoru,misto aby sestupovalo, a rodit v leze to se do toho taky clovek nemuze dost oprit.
nemuzu zadnou diskusi pod poradem najit, to je ta diskuse na fb?
Jinak dnes, jestli dobre vidim, od 11.00 hodin muzete polozit otazku v chatu Katerine. Je to na strankach poradu České televize.
@zdraji přirovnávat porod Pavly ke kočce je hodně přes čáru. I když možná je to naopak poklona, protože jí šlo o porod přirozený. Lékaři sice 2x zachránili dítě, ale už se neptáte kolikrát ho do těch komplikací svými zásahy sami přivedli? Kačenka měla od začátku všechno špatně - píchnutí vody, řízené tlačení, poloha na zádech, oxytocin... to prostě nemohlo dopadnout dobře! Přečtěte si nějaké statistiky ze zemí, kde je porod doma bezploblémových těhotenství naprosto standardní možnost - třeba konkrétně v UK mají takovéto porody (a opět zdůrazňuji u naprosto bezproblémoých těhotenství a dobré kondice matky) dokonce nižší rizika než v porodnici. A nemyslím si, že by v UK byla úmrtnost o tolik vyšší... naše statistiky nejmenší novorozenecké úmrtnosti jsou v podstatě vylhané - za novorozence označují až dítě od 1000g (zatímco jinde od 500g), takže tím eliminují hodně kriticky předčasně narozených a navíc naše super prenatální diagnostika a následná politika eliminace v podstatě neumožní narození defektního miminka. Pokud má většina žen možnost porodu jako Kačenka, tak není divu, že se jich hodně rozhodne raději pro porod doma. A ne proto, že se ony chtějí cítit dobře, ale proto, že to je za určitých okolností pro dítě bezpečnější než v nemocnici!
@loafeer pí mě chtěla PA abych si lehla na bok taky, po píchnout vody. Ale mě už vse tak bolelo a bylo tak rozjete, mala tlacila hlavičkou, ze jsem se přoste nedokaxala otocit. I z postele mě zvedala spolu s manzelem, abych tlacila oprwna o postwl a pal v drepu, zachycena do manzela.
@andelka díky.
@digydigy díky, já vím v Brně o jedné, ale ta má smlouvu s Vyškovem a já bych chtěla rodit v Brně u Milosrdných, můžu poprosit o jména těch dvou? Klidně do ip....
Jinak tedy je úžasné co dokáže lidský mozek-toto je první série kterou vidím po vlastním porodu a musím říct že jak jsem to znova viděla takhle v reálu, tak se mi udělalo mírně mdlo a to jsem měla docela dobrý porod🙂 takže to účelné zapomínání fakt funguje stoprocetně! Pavlin porod byl jak z příručky, paráda, u Katky to bylo celé špatně, škoda že se nedovíme jak by to dopadlo kdyby na ni tolik nespěchali a míň zasahovali. Překvapilo mě že to vypadalo jakoby celý porod strávila na posteli, já jsem dělala milion věcí, aby mimino správně sestoupilo a dorotovalo, i sprcha byla a všechno mi moc pomohlo...a ta poloha na těch čtyřech zadkem nahoru, to mi přišlo totálně nepřirozené, na čtyřech ano, ale přece trup musí být výš než zadek ne?toto mi přišlo jaksi opačně. V TV říkala že chtějí 4 děti, tak by mě celkem zajímalo, jestli se na další porody nějak připraví-přišlo mi že měla klasický postoj (možná i proto že je sama lékař), že prostě oni vědí co dělají, tak se jim odevzdám. Jo a manžel mi tam bohužel přišel spíš namalovaný, vůbec to nějak spolu neprožívali, přišlo mi že docela málo fungoval, ale ono je to asi hodně o tom vztahu a povaze otce. U nás budoucí tatínek kmital, bylo to jiné a fakt jsem ráda že tam byl.
Nemyslím že by chtěli tvůrci manipulovat s tím jak to mám vyznít, spíš to tak prostě vyšlo - snažím si vzpomenout, byl v néjaké sérii porod bez zásahů v porodnici? Protože to by pak bylo lépe porovnatelné s Tím Pavliným, i když ono to fakt asi srovnat moc nejde.
Jak napsala @zdraji .. jsem totálně zklamaná, že porovnávají dva naprosto neporovnatelné porody. Ostatně žádné dva porody nelze srovnávat! Trochu mě zaráží, že tady hodně obdivujete přirozené porody a odmítáte zásady porodnic.. Ale nikdo se tu nepozastavuje nad tím, že někdo "jí svoji placentu"?? To už je trochu moc, ne?? (nečetla jsem všechny příspěvky).. 😝
@primaska tak někdo jí párky za 20Kč/ Kg a někdo placentu... :D rozhodně je pro ženu méně nebezpečné jí sníst, než když jí z ní někdo vyrve, protože už uplynula hodina...

@slunickova123 Přesně tak. Je to sestříhané podle potřeby. Četla jsem teď diskuzi u pořadu a Katka tam píše, že to bylo trošku jinak a po sestříhání to jinak vypadá. Musím říct, že mi jí bylo včera fakt líto. Hlavně, že je chlapeček ok.
Pavla měla první porod také komplikovaný a pokud by probíhal doma, tak by zřejmě takto šťastně nepůsobil. Možná by to bylo horší, než u Katky.
On i hladký průběh porodu může v porodnici působit pozitivně a optimisticky. Na druhý porod si opravdu nemůžu stěžovat. Ten pocit euforie tam byl obrovský. Kéž bych to tak měla i teď !