Děda/babi odmítají očkování proti Covid19. Máte ve svém okolí také někoho?

lenkaluk
10. bře 2021

Mate prosím někdo ve svém okolí osoby, které odmítají očkování proti Covid 19? Naše babi s dědou, oba 70+ se tváří, že se jich očkování netýká. Je to téma, které vůbec nechtějí řešit. Nabízíme, ze je zaregistrujeme atd..Přitom pár jejich známých mělo těžší průběh nemoci a z těchto zpráv byli vyděšení. Věřím, že svůj postoj ještě přehodnotí, teď se o ně ale bojím....máte to někdo v rodině podobně?

barmil
10. bře 2021

@lenkaluk jsou dospělí, mají právo se rozhodnout dle sebe. Pomoc jste nabídli, nechtějí. Respektovat.
Moje babička, 80, je jako zdravotník naockovaná, byla ráda, že může zpět do nemocnice, mamka jako učitel taky, manželovi rodiče nechtějí.

jade85
10. bře 2021

Jo, můj táta je taky 70+, kardiak, problémy s dýcháním a očkování odmítá. Diskuze na tohle téma s ním už jsem vzdala, věří strašným blábolům a konspiracím.
Je teda fakt, že se díky své vrozené lenosti celkem ochotně izoluje, takže asi není velké riziko, že se nakazí.

marcicek84
10. bře 2021

@lenkaluk proc mas pocit,ze jim do toho muzes mluvit,jsou dospeli,je to jejich volba,musis ji pouze respektovat,rodice se do toho taky nehrnou a nedivim se jim,vakcina nema dlouhodobou studii bezpecnosti,zatim to je na vlastni riziko,za techto okolnosti nejde kohokoli do toho nutit...

cambra
10. bře 2021

V rámci možností se snažím pomáhat paní z domu, která je sama a je jí 92 let. Původně očkování chtěla, pak z toho byla šíleně nejistá, v den očkování me požádala o zrušení a oak už neměla zájem. Bohužel nejsem v pozici, abych za ní rozhodovala, ale naštěstí se povedlo to, že během celého řešení jsem jednou mluvila s jejím lékařem a jemu řekla, že má o očkování zájem. To bylo ještě ve chvíli, kdy ho chtěla. A potom všem, ji sám kontaktoval, s tím, že za ní přijede, probere to s ní. Přesný výstup nevím, půjdu za ní zítra, ale jako řešení vidím, at se pořadí se svým ošetřujícím lékařem. Myslím si názor lékaře one osoby je dost podstatný kort ve chvíli, kdy si dotyčný není jistý. Držím palce. Osobně bych taky byla raději za očkování, na vašem místě, jinak bych měla obavu, že kdybych je nakazil a měli špatný průběh, špatně bych to nešla.

nat
10. bře 2021

@lenkaluk je to preci kazdeho vec ,prece je nemuzete nutit,nebo je tam nasilim tahat.....Kazdy ma svuj rozum a sve duvody ,proc neco nechce.A omlouvam se za otazku,ale k cemu tento prispevek??? Ze by Vam tu nekdo poradil jak je donutit ????🥴🥴

victress
10. bře 2021

nikde není psáno, že po očkování budou mít garantovaný lehký průběh či že vůbec neonemocní, naopak, pokud je "donutíte" a oni budou mít ošklivé vedlejší účinky nebo nedejbože zemřou, to byste si pak nevyčítala? ať se každý rozhodne, jak chce, co se má stát, se stane....

veruuu_kubesovic
10. bře 2021

@lenkaluk no a? Nejsou to male deti, ale dospělí lidé, nechtějí se nechat naockovat? neni nic jednoduššího nez jejich názor respektovat...

bbarshaa
10. bře 2021

Ano mám a naprosto je chápu. Mám kolem sebe několik lidi co na očkováni byli. Jsou zdraví, ve středním věku a nenesli to vůbec dobre. Měli horečky, zimnice apod několik dni. Úplně si neumím představit, že podobné věci bude mít můj dědeček 80 s nemocným srdcem... Taky by ho to mohlo zabit, takže mi přijde v pořádku jak se rozhodl a vůbec nechápu proč do toho mate potřebu někoho nutit...
Btw, chytit to můžou i po očkování, kor po tom prvním rozhodne.

lenkaluk
autor
10. bře 2021

@barmil děkuji za reakci. Ano, jdou dospělí a svepravni..souhlas.

lenkaluk
autor
10. bře 2021

@jade85 děkuji za reakci.

lenkaluk
autor
10. bře 2021

@marcicek84 samozřejmě, respektuji. Jen jsem se chtěla i vypsat...

cambra
10. bře 2021

@bbarshaa souhlasím, že se každý musí rozhodnout sám. Jen k těm reakcím, je to naprosto normální a v pořádku. Reakce těla, tedy autoimunitní odpověď by byt měla 😊

prezdivka
10. bře 2021

No nevim, tazatelka nepíše nic o nucení, jak je jí podsouváno... 🤷🏻‍♀️ Já to chápu, strach o blízkou osobu je velkej a obzvlášť, jedná-li se o starý lidi. Myslim, že respektovat rozhodnutí člověk musí, na druhou stranu jde o život a zvážila bych, jestli by to s nimi neprobral obvoďák, nebo doktor, kterýmu věří.

lenkaluk
autor
10. bře 2021

@nat to určitě je nechci nutit. V žádném případě. Chtěla jsem se jen zeptat, jak to vasi prarodiče vidí...Zatim všichni prarodiče mých kamarádů vyhlíželi možnost očkování a u nás opak.

tynka9
10. bře 2021

Pokud se sami rozhodli a znají relevantni fakta, tak s tím nic neuděláš. Přinutit nemůžeš. Přemýšlím teď, jak zkusit nějak rozumně promluvit s taťkou - necelých 70 let, sice nijak zvlášť nemocný není (nebo o tom nevíme, k dr nechodí rád, tj jde tam opravdu jen když mu je už na umření). Ale na nějaká opatření z vysoka. Roušky/respirátory nosit nebude, protože se v tom nedá dýchat a hlavně se na ty “puldržky” nemůže dívat, střídá se u něj jedna návštěva za druhou, nějaké rozestupy?? Dezinfekce??? Možná tak vnitřně 🥂 ale píchat do sebe nic nenechá. Kovid sice prodělal na podzim, blbě mu bylo asi 3 týdny, ale nic tragickeho. Ale to neznamená, že se nemůže nakazit znovu a nezaručuje to další lehký průběh. Chci mu alespoň říct, proč si myslím, že je to dobré. Je to zrovna typ, co dost slyší na různé dezinformace, tak alespoň něco uvedu na pravou míru.. dál je to na něm

klokanka31
10. bře 2021

@lenkaluk Moji rodiče nejsou ještě v očkovací kategorii, ale prý by se stejně očkovat nenechali. Je to každého věc, určitě bych je nenutila. Třeba je vyděsily ty zprávy že i oočkovaný důchodce umře...

lenkaluk
autor
10. bře 2021

@veruuu_kubesovic malé děti to nejsou. I když občas mi přijde, že už to je s nimi jak s malými dětmi...ale to je na jinou diskuzi. Rozhodnutí respektuji.

lenkaluk
autor
10. bře 2021

@prezdivka děkuji.

klokanka31
10. bře 2021

@marcicek84 Já mám pocit že hodně lidí bere důchodce jako nesvéprávné nebo jako děti. Přitom jsou dospělí jako my, a mají právo rozhodovat o svém životě i na stará kolena.

elencze
10. bře 2021

jsem ráda, že na tchýni přišla díky práci ve školství řada už teď, začala totiž prohlašovat, jak by radši Sputnika a že si na něj počká, takhle dostala Pfizer a za dva týdny dostane i druhou dávku. Má mamka se chce očkovat, hned jak to půjde, stejně jako my, ani ne tak z obav z Covidu, ale pro covid pas.

cambra
10. bře 2021

@klokanka31 bohužel nemám moc zkušeností, babička s dědou jsou k 75letum a vlastně relativně fungují normální a jsou hodně pohybové akční. Přesto má děda nějaké své hysterické výstupy, při kterých skutečně nejedná normálně a nechová se dobře a to je naproto zdrav. Psala jsem již výše, dohlíží na paní, 92 let a opravdu si nejsem jistá, byt paní je velmi inteligentní, svepravna, o vše se postará, domácnost má vysperkovane, že koutkem duše nepřemýšlí reálně. Došlo mi to, kdyz jsem zjistila, že je velmi čistotná, dokonce až chorobě, ale to má celý život, dává si pozor, existuje asi 5 lidi co za ní chodí a jen u mě má šílenou falešnou představu, že já ji nemohu nakazit. Nevím proč a nevím co s tím. Pokud se bude očkovat, budu rozhodně klidnější. Těch 5 lidi se tam objeví jednou za uherak, jedná ji nakupuje, znaji se už 30 let, další je lékařka, občas za ní zajde a atd. Mě zná pár týdnů a jsem jediná, kterou nechce vidět s rouškou a v rukavicích.

veruuu_kubesovic
10. bře 2021

@lenkaluk tak kdyz jejich rozhodnutí respektujes, k čemu tady ta diskuze???

cambra
10. bře 2021

@veruuu_kubesovic me nepřijde divné, že i přesto by ráda znala zkušenosti ostatní, zda tento poblem řeší či ne a jak se k tomu staví....

lenkaluk
autor
10. bře 2021

@cambra přesne tak. Diky.

lenkaluk
autor
10. bře 2021

@veruuu_kubesovic však nemusíš reagovat, když ti mnou vyvolana diskuze přijde zbytecna. Pro mě není. Chci se dočíst o zkušenostech ostatních v téhle situaci.

keksik002
10. bře 2021

Tchyně, žije v domnění že jí do těla píchnout čip 🤷‍♀️🤦‍♀️
Ale jinak, je to čistě na nich, můžete jim pomoc nabídnout, ale rozhodnutí je na nich..

dandaa
11. bře 2021

Ano můj otec 77let ,mohl být očkován od obvodního přednostně jako rizikový a nechtěl. Respektuji jeho rozhodnutí, na hlavu je v pořádku, takže si myslím, že ví proč se takto rozhodl.

mari90
11. bře 2021

@lenkaluk a proč je do toho nutit? Svéprávní určitě jsou, tak je to přeci jejich věc. Navíc vakcína přeci není všespásná. Chytnou to můžou tak i tak a navíc i ta vakcína může být pro starší lidi zátěží. Sama mám nemocného tátu, je velmi obézní, má silný diabetes plus dalších XY přidružených nemocí a rozhodnutí necháváme plně na něm. Nerada bych mu svým rozhodnutím nijak ublížila.

surikata131
11. bře 2021

@lenkaluk můžeš si s nimi promluvit, co je ten důvod, proč nechtějí, čeho se bojí atd...já o nikom takovém nevím, všichni v okolí, kdo mohli, tak se naočkovali nebo čekají na svůj termín, dokonce jeden senior si to prosadil, i když s tím jeden jeho potomek nesouhlasil a rozmlouval mu to. Nikdo z okruhu lidí, o krerých vím (jo je to malý vzorek jen přes 10 lidí) neměl žádnou reakci, v podstatě ani bolest ruky, reakci měl jen 1 mladý člověk, který už covid prodělal, musel to po každé dávce 1 den vyležet, což není žádná hrůza (při covidu jsme leželi dýl a bylo to horší)

rosalline
11. bře 2021

Dost zdravotníků mi řeklo, že čím starší člověk, tím jsou vedlejší účinky menší... třeba je to uklidní...