icon

Depka z Covid situace. Jak si zachovat dobrou náladu?

perexka
12. říj 2020

Poslední dobou už na mě padá prapodivná nálada spojená se současnou situací. Všude samý zákaz, člověk nemůže nikam vycestovat, nemůžeme na žádnou aktivitu, počasí naprd. Kam se podívám, spousta negace ve společnosti.. Jsem těhotná a mám strach jít už pomalu do obchodu, co tam chytnu).. všichni se na sebe dívají jak na potencionálního přenašeče)
Máte nějaký tip, jak si zachovat dobrou náladu v téhle době? Dokážete se od toho všeho odprostit a užívat si života?

Strana
z2
hanve
12. říj 2020

Já mám doma tři malé děti,teď jim zas všechno pozavirali,jediné co jede je školka a synovo AJ. Ten z toho měl takovou radost,že může jít,že mu to nezavřeli.Deti si vybrali kroužky a teď jen vysvětlují,že nejsou. Ubíjí mě to,ta nejistota,strašná nejistota,co bude,až se zítra probudím. Je mi z toho zle,vrací se mi deprese,z které se mi jakž takž povedlo vyhrabat. Kolikrát se přistihnou,jak sedím cucím doblba. Ti sasci tam nahoře,je mi z nich zle,z nich a jejich rozhodnutí,z dopadu,co to bude mít na naše děti. Poslední dny jsou bídný.

perexka
autor
12. říj 2020

@lolam10 na angličtinu se občas taky zaměřím, ale upřímně jsem v tom značně líná a zápal mám jen na pár hodin v měsíci 🙂 furt si říkám, že když už jsem doma, že se musím seberealizovat, ať mi úplně neodejde mozek, ale za ty roky ta motivace hodně upadá) už jsem 4 rokem doma.. ale naštěstí pomáhám partnerovi s prací.. mobilní jsem naštěstí taky, ale teď se dá tak leda permanentně pochodovat po lese, což se mi v tomhle počasí už taky nechce.. už jsem si říkala, že se naučím rozpoznávat hřiby, ať mě to nakopne 🙂

perexka
autor
12. říj 2020

@hanve no tak se 3 malými dětmi jde hlava kolem a ještě když máš být se všemi zavřená nějakou dobu doma, tak je to opravdu na zešílení🙂 hold musí pomáhat a ty hlavně řekni chlapovi, ať hlídá a vypadni sama z baráku pryč 🙂 máš nějaké kámošky, kam můžeš vyrazit s dětmi? pro mě je to super relax!

michaela666
12. říj 2020

@perexka jak říkáš, prostě to tak mělo být. Já v Uničově vyrostla a pak šla za manželem do Brna. Dokud jsme nechtěli rodinu, tak se nám tam žilo super. Spousta možností, všechno po ruce. Na začátku spolubydlení a potom pronájem 1+1 za šílené peníze kousíček od Svoboďáku.
Když přišla řeč na hypotéku tak vesměs všechny 3+1 za 4,5 mil. s potřebou kompletní rekonstrukce. Tak vysokou hypotéku jsme v žádném případě nechtěli a asi by nám jí ani nedali. Představa, že pak živořím a dětem nemůžu zaplatit kroužky nebo jim koupit co je potřeba, to neexistovalo. Manžel chtěl někam na vesnici, tak jsme se vrátili s tím, že tady máme aspoň nějaké zázemí, když se něco potento. Já sice skončila jako prodavačka v supermarketu, ale manžel měl super práci a vidinou karierního růstu do pár let na vedoucí pozici oddělení.
Náš domácí je případ sám o sobě. Ani v Brně jsme neměli štěstí na solidní lidi. Jak na něj začneš tlačit, tak se ještě víc sekne. Takže s ním začal všechno řešit manžel. Já už měla kolikrát takové nervy, že jsem měla chuť ho nakopat do velikonoc, až mu vyletí vánoce. Ve výsledku bychom byli asi na dlažbě nebo v mém dětském pokojíčku u našich 😀

lucka662006
12. říj 2020

@hanve Mám to samé, ale jen 2 děti. Už zase nemůžu jít do práce... ☹ Chce se mi z toho fakt brečet.

andyskarsgard
12. říj 2020

@perexka smlouva měla 3 měsíční výpověď, a dům měl už dávno 1.10 být hotový, Bouzel není. Jak jsrm psala v koupené je jediné dlažba a obklad, takže tam nejsou kohoutky nic, ani krb není hotpvy což znamená že není ani vytápění, elektrika není hotová takže ani světla a zásuvky nefungují,. Kuchyň není vůbec takže bez dřezu s lednice. Atd.. Prostě celkové se tam nedá bydlet.

andyskarsgard
12. říj 2020

@perexka popravdě jsme nechtěli platit další nás navíc.. Když jeden je 27000 bez energii,.. Už tak platíme teď nájem za tento měsíc plus hypotéku. Která je také přes 26000, já jsem na nemocenské kvůli rizikovému tehu. Takže je to celkem mazec.

perexka
autor
13. říj 2020

@andyskarsgard tyjo a já jsem si říkala, že máme docela šílený nájem za 17 táců :D hele kde bydlíte? v Praze?)) tak to teď musí manžel totálně vystresovaný.. docela brutální náklady.. už jsme bydleli taky v nájmu za 30, ale to byl fest pěkný domek se zahradou.. ale je pravda, že ta hypotéka tak může vycházet, jestli jste kupovali i drahý pozemek.. no vůbec vám takové náklady nezávidím :/ ta firma se určitě dá nějak sankciovat ne?

ejmate
13. říj 2020

@perexka já jsem úplně přestala poslouchat zprávy, jsou tam jen sama negativa a člověka to akorát rozhodí. Chodím s malou hodně ven, ke koním nebo do lesa na procházky, čtu si, koukám na seriály, vařím. Doma je pořád co dělat. Hlavně neposlouchal zprávy. Max si přečtu nová opatření, aby mě někde lidí neskalpovali, že jsem něco porušila 🤦

neomenia
13. říj 2020

@alcar za mesic a půl sotva 15??😲 Moje prvnacka se naucila asi 4 a přijde mi to akorát... Kam spechaji? Je ale fakt, že maji metodu Comenia skript. Tak to maji asi jinak.

andyskarsgard
13. říj 2020

@perexka bydlíme v centru Brna, u tramvaje, v bytě 3+1, a velkou terasou. Dům máme kousek od Brna, a stal dohady cca 6 000 000, a je celkem malý ale na Brno je to ještě levný dům. Bouzel nedá. Četli jsme včera smlouvy a všechno a nic tam není. Sankce tam jsou jen pro nás pokud by jsme nezaplatil peníze, což jsme už dávno zaplatili.

michaela666
13. říj 2020

@andyskarsgard Ano je to vaše starost, ale nemůžeš za tuhle situaci vlastní vinnou. Kdyby jste byli s manželem sami, tak se dá uvažovat nad nějakou dočasnou ubytovnou nebo něčím podobným než se dá dům trochu dokupy. Takhle s malým na cestě, by mohli s ohledem na vnouče pomoct. Neříkám nutně peníze, ale vymyslet nějaké řešení nebo vás vzít na chvilku k sobě.
Přesně z takového placení v Brně jsem měla strach já. Nezkoušeli jste nějakého právníka, aby na smlouvu mrknul? Třeba by tam našel něco, co jste mohli přehlédnout.

perexka
autor
13. říj 2020

@andyskarsgard njo Brno.. tak máte nadstandartnější bydlení.. když jsme tehdy řešili taky bydlení okolo Brna, tak je fakt, že to za nový domek 6 mega stálo.. a ve kterém městě či vesnici nakonec stavíte? my jsme rok bydleli v Březině a tam se tak ty domky pohybovali.. každopádně, teď budete muset dost slevit ze svých nároků a fakt narychlo sehnat nějakou ubytovnu.. u rodiny je teda dost smutné, že se nad vámi na chvilku neslitují.. se pak rýsují ty rodinné vztahy, když jde do tuhého! no musíte opravdu popohnat tu firmu..

andyskarsgard
13. říj 2020

@perexka
@michaela666
Manžel říkal že sežene nějakoi stěhovací firmu jestli má i možnost uložení věci někde, a poprosil svoji mámu jestli by nás tam nevzala k nim, oni mají dům., problém je že tam nemají moc možností pro spaní, a já nevím zda s tím pupkem zvládnu třeba na podlaze, když v noci chodím pořád čůrat mají i teď rekonstrukci koupelny, tak je tam složitější koupání.. Ale to už nějak dam. Spíš mě děsí ta situace a covidem na Zlínsku, manželů bratranec je starosta a chytl to minulý týden mi to řekli, prý u voleb, a manželova sestřenice prý asi taky ale ona je Prakticka lékařka..
Tchyně a tchán s nimi nejsou v kontaktu, ale i tak.. Slyšela jsem že na Zlínsku je fakt špatná situace.
My stavíme dům, u výškova.

alcar
13. říj 2020

@neomenia my mame genetickou metodu. Tam je to asi jine, nez klasika. Zatim pisou minimalne. Ale uz pozna asi 15 pismen a napise je klasicky tiskacim a precte slovo ze ctyr pismen, ktere zna. Comenia script se myslim u nas ve skole ani ucit nebudou. Pojedou klasicky psacim.

vineta
13. říj 2020

@andyskarsgard Pokud máte ve smlouvě napsaný termín plnění, který nesplní, tak i když nemáte sjednané sankce, šlo by stále o porušení smluvní povinnosti a měli byste mít nárok na náhradu škody (ta by mohla být za náklady na dočasné ubytování jinde, skladování věcí případně náklady jednoho stěhování navíc), ale opravdu by to chtělo vzít smlouvu k právníkovi, protože pokud jste podepsali to, co vám předložil zhotovitel, můžete tam mít naprosto cokoliv. Minimálně by vám advokát mohl pomoci v tlaku na zhotovitele, aby na to vlítli a uvedli vám do obyvatelného stavu aspoň základ.

perexka
autor
13. říj 2020

@michaela666 joo tak velká města jsou super, co se užívání týče.. bylo by to tam i fajn s rodinou, ale jak říkáš, to už se pohybujeme úplně v šílených částkách.. každé má svoje.. sice pak na vesnici máš přijatelné ceny za nemovitosti, ale ta životní úroveň tam jde taky dolu.. co jsi dělala za práci v Brně? tam u vás nemáš vyhlídky na nějakou práci, která by tě naplňovala více? já se dost děsím, až si za pár let p RD budu shánět práci.. sice mam ing, ale už po VŠ jsem doma na RD, takže praxe nula.. to bude taky švanda 🙂 ale naštěstí občas zapínám mozek při pracovní nápomoci partnerovi ..jinak by mi úplně jeblo 🙂 kdy máš termín porodu? když 3 trimestr, tak to bude prosinec, leden?🙂

perexka
autor
13. říj 2020

@andyskarsgard já jsem přímo ze Zlínska.. konkrétně Otrokovice.. a říká se, že je tenhle kraj v nejhorších číslech.. ale většina lidí to prodělá, ani o tom neví.. na chřipku zemřelo minulý rok mnohem víc lidí než na covid a nikdo to neřešil.. cílem vlády je tady lidi strašit, vymlátit beztak prachy z farmacie a asi si nahání ego, že mají v moci tady lidi dusit v naprosté nesvobodě.. ty se na nějaký covid vyser, očividně máš starostí i tak nad hlavu 🙂 dobře to dopadne, beztak jsi covid už prodělala, ani nevíš) mně dcera chodí do školky mezi 40 dětí aspoň a nevěřím tomu, že zrovna v našem kraji by nic ještě nedotáhla) sopel jsme už měli několikrát a žiju.. víc trpím tím, že jsou tu všelijaká opatření a celá čr jde do kelu.. ámen :D si pořiď nějakou mini postel klidně na bazáči za pár kč a nemusíš spát na zemi ;)

michaela666
13. říj 2020

@perexka Než jsem se stihla rozkoukat a najít lepší místo, tak už jsem byla těhotná. :D V Brně jsme se snažili 2 roky a nic, tak asi změna prostředí prospěla. Po rodičáku budu určitě hledat něco jiného, ale mám smlouvu na neurčito, takže aspoň malá jistota toho mít se kam vrátit. V Brně jsem pracovala v gastronomii a pak přes tlačenku ve školní družině. Plat nebyl nic extra,ale s přivýdělkem z domu nám to stačilo. Manžel měl pěkné peníze.
Uničov jako takový má kompletní občanskou vybavenost - školy,školky, doktory, kroužky atd. Jenom ten nakupák mi občas chybí, když chci utrácet za oblečení nebo knížky :D.
Termín mám 10. ledna, tak uvidíme. Já jsem narozena 31. 12., tak se babička domlouvá s bříškem, ať přijde taky posledního prosince místo dárku k narozeninám.

sarkoc
13. říj 2020

Nemáme TV, internet čtu jednou za dlouhý čas a víceméně nás to neovlivnilo. Jediné jak, tak možná pozitivně. Máme více času na sebe jako rodina tím, že nelítáme po kroužcích apod...chození ven to neovlivňuje, takže dobrý. Asi bych poradila najít si nějakou činnost a nemít čas o tom všem přemýšlet.

89peta
13. říj 2020

@andyskarsgard Možná uklidním. stehovali sme se loni,18.12.do naseho domu z bytu 2kk. V baraku vymalovany obyvak s kuchyni,loznice a destky pokoj. Koupelny ani zachod neoblozene,jen zachod fungoval. Nastersti veci jako kotel,voda fungovaly.Tehdy deti 2a kousek roku a 3mesicni miminko. Stěhovali sme se kvuli prodeje bytu,potrebovali sme na dodelavky penize z prodeje. Kazdopadne sem pak pul roku koupala deti i sebe v detske vanicce. Kuchyn mam doted provizorni,drez,dve skrine na nadobi a stul od manzela z kanclu co vyhazovali. Jinak mam kuchyn v krabicich na chodbe ale stale cekam na smontovani..Takze jestli je v baraku teplo,tece voda,tak to zvladnete a casem vse dodelate. 😊

andyskarsgard
13. říj 2020

@89peta právě že to teplo tam není, ani voda a ani ta elektrika.. Kdyby to tam bylo asi by jsme tam šli.. Je mi to celkem i jedno nějak bych to zvládla. Ale tam není ani záchod, nevím co tam ta firma dělá, mají už vše od nás zaplacene. Chjo
Ani ten krb,nejsou schopni dodělat, a manžel potřebuje eletriku kvůli práci s domu, a pak nevím miminko asi pak potřebuje taky celkem teplo. Ale když to vezmeš tak nemám ani podlahy bych chodila jen po betonu. Já už nevím, manžel se jim snažil domluvit ale nic prostě.
Chjo...

89peta
13. říj 2020

@andyskarsgard jaj,je fakt,ze sem vsechno necetla. tak jak neni elektrika a teplo,tak je to naprd. A nemuzete sehnat elektrikare,co vam to dodela? Vy ste meli stavbu na klic? a ve smlouve nemate osetrene,jak v pripade nedodelani v terminu? jinak s tema podlahama,v patre mame na betonu provizorne lino,nez bude podlaha. Ale tady uz zalezi jakou podlahu chcete delat.

andyskarsgard
13. říj 2020

@89peta ono vše je zaplacené i elektrikář, ten si prý zlomil obratel, tak to dodělat nemuze, a taky tím pádem nebude revize. Krb měl udělat jiný pan ten je taky zaplacený ale prý nestíhá má samou pohotovost... Měli jsme to něco jako na klíč, ve smlouvě je že nám to má předat po přepsání v katastru co že, jenže to není do dělané k užívání, a pořád říkají že za to nemůžou... Že nejsou lidi, že je korona, atd.. Chtěla bych aspoň aby tam tekla voda, ten záchod, a tu elektriku.. Manžel tam jezdí každý den po práci ale stejně to nepomáhá,... Snad se to nějak vyřeší.. Ale oba jsme už na prášky

marketanova
20. říj 2020

Já jsem si díky této situaci pořídila rotoped a pravidelně doma cvičím.

klokanka31
20. říj 2020

@andyskarsgard Jak to vypadá s domečkem?

andyskarsgard
21. říj 2020

@klokanka31 pořád blbě,.. Vůbec nevím jak to dopadne..

marketanova
15. lis 2020

Rozhodně cvičením, teď jsem si pořídila domů další činky ať mám aspoň pěknou postavu.

Strana
z2