Děti 10 a 14 let samy doma. Jak dlouho bývají vaše děti podobného věku doma samy?
Teď v září se to špatně sešlo a nevím, jak to řešit. Domů chodím kolem páté, pak jedeme zalít a nakrmit k prarodičům, kteří jsou celé léto až tak do listopadu na chalupě a domů se vracím mezi sedmou a osmou. Manžel jezdí daleko a přijíždí v osm, prarodiče má na druhou stranu od práce. Loni to bylo podobné, ale měli jsme hlídání a zvládali jsme se střídat s manželem, ale ten už pracuje jinde, letos hlídání nemáme a děti musí být samy doma. Je jim 10 a 14. Starší se vrací domů po čtvrté, mladší kolem jedné.
Jak dlouho bývají vaše děti podobného věku samy doma?
Me by to za ty okurky a cukety nestalo, abych 3 mesice davala detem jen pusu na dobrou noc.
V tomhle věku už jsem byla se ségrou sama doma 10 dní, když mamka odjela k moři na last minute. Akorát občas zazvonila sousedka na kontrolu.
@jasminek2012 a kolik bylo ségře? 14 jak u autorky?
Já si neumím představit, že bych v 10 letech viděla oba rodiče (či kohokoliv dalšího dospělého/zodpovědného) 20 minut denně, každý všední den. A to jsem Husakovo dítě.
@anonym_autor Tak ať jezdí zalévat a krmit s tebou, pokud vám to nevyhovuje...
@anonym_autor Mne to teda prijde fakt dlouho a resila bych to. Mam teda o rok mladsi dite, ale neumim si predstavit, ze by syn byl 6 hodin skoro kazdy den doma sam. Vubec nejde o to, ze by se neumel najist nebo zaopatrit, to neresim, ale prijde mi to dlouho byt sam (i ldyz pak prijde starsi, ale pocitam, ze se casto stane, ze starsi nefrci hned ze skoly rovnou domu). Kdyz jsou prarodice na chalupe, at se jim tam dari, ale na zahradu at si poridi automaticke zavlazovani, nebo zaplati jako brigadu decku ze sousedstvi.
Měla by sis určitě priority. A jelikož mají tvé děti věk jaký mají, měly by být ony jasnou prioritou...ne zahrada prarodičů. Ony to určitě " zvládnou", ale co kvalita toho jejich času? Co jim to dá? Kde jsou rodiče, rodina? Trošku mi to příjde, jako zanedbávání. Vidíte se denně 20 minut. Pardon to není ok.
Pomož prarodičů si to nějak s tím zahradou zařídit, třeba ať jim to zalívá brigádník nebo někdo ze sousedství za pár kaček denně 🤷♀️ Takhle je to extrém. Kdyby to bylo 2x do týdne, tak je to v pohodě. Ale takhle? Vždyť i ty sama uvnitř cítíš, že to není ok..
@anonym_autor a proc nejezdej s tebou? Pomuzou, bude to rychlejc hotovy, driv doma, spolecnej cas 🤷🏻♀️ nerikam denne, ale obden? 🤷🏻♀️ A manzel.musi taky denne?
Moje děti jsou zvyklý být doma sami,ale abych viděla 20 minut denně to bych nedala já.Dceri bude 9 .Je už samostatna.Ale hodně kontaktní a potřebuje se taky vypovídat.U nás by to takhle být nemohlo.
@anonym_autor a proc nejezdej s tebou? Pomuzou, bude to rychlejc hotovy, driv doma, spolecnej cas 🤷🏻♀️ nerikam denne, ale obden? 🤷🏻♀️ A manzel.musi taky denne?
@l_ ano, manžel musí do práce denně.
Ani jeden se mnou nechce, což chápu a nenutim, mladší v autě zvrací. Starší má své zájmy a často není ani doma, když já odjíždím.
Spíš bych si položila otázku, co je pro mě větší priorita, moje děti, nebo pohodlí mých rodičů.
Rodiče tráví čas na chatě dobrovolně, není žádná povinnost být na chatě. Jsou na chatě, ne v nemocnici. Oni svoji povinnost v péči o svou zahradu a možná i nějaké zvířectvo přehodili na tebe a bivakují si na chatě.
Jako děti to zvládnou to asi jo, ale já bych chtěla být víc času s dětmi. V 16 budou chtít jít ven s kamarády a já budu z toho smutná, že jsem si je neužila.
PS Postavit se svým rodičům je těžké.
Rozhodně bych to tak nedopustila. Jsem v tom dost radikální. 10 a 14 je pořád dost málo na to, aby byli sami v podstatě celý den. Hrozně se to pak odrazí v tom vztahu, děti se ti odcizí. Rodičům bych pohůnka neděla na úkor svých dětí. Moje máma se clý moje dětství starala o svou matku, my jsme byli vždy na druhé koleji, takže vím, jak blbě to pak ty děti snáší.
Já mám skoro stejně staré děti 10 a 13 a o prázdninách bývaly samy doma i 9 hodin, mladší klidně i sama, když nechtěla k babičce, ale byly to nárazovky.. každý den ve školní rok bych to nedala, už jen třeba kvůli kontrole úkolů, večeři a nějakému společnému času, kterého věkem dost ubývá.. přijde mi tohle jako věk, kdy je nějaká jakože ,,poslední" možnost s nima být víc, než se rozprchnou do světa po svých cestách.. navíc to upevňování vztahů takhle na začátku puberty mi taky přijde důležité pro budoucí vzájemné vztahy..
Přesně jak píšou holky. Něco jiného je občas, ale denně je celkem dost. Koho jezdíš krmit? Nešlo by to obden. Proč si zvířata rodiče nevezmou na chatu? Mám čerstvě desetiletou a i když je samostatná, tak pravidelně takto dlouho doma sama být nechce. Měla by jsi víc myslet na sebe. Je fajn, že chceš vyjít rodičům vstříc, ale tohle i pro tebe to musí být celkem záhul. Zkus si s nima o tom promluvit, třeba jim to vůbec nedochází.
Proč nejezdí s vámi na ten pozemek prarodičů, by vám tam pomohli a všichni byste byli spolu a ty pak doma dřív.
Jo aha, ono je to tam nebaví? A tebe jo? Přestaň všem otročit, zejména rodičům, na chalupu ať si jedou, až si zalejou a poklidí slepice sami. Omezila bych svou pomoc na dvakrát, max. třikrát týdně. Na druhou stranu 14leté dítě už by mělo mít kus zodpovědnosti za domácnost, takže během tvé nepřítomnosti by šel nakoupit, pověsil by prádlo, vyluxoval atd.
Tohle je neco, co bych nikdy nechtěla. Ne že by to děti nezvládly. Ale máme děti a chceme byt s nimi.🤷♀️Jasně, občas, výjimečně. A nechtěla bych vidět, jak by děti travily doma čas. Takhle jdeme na kola, plavat, zahrajeme si deskovku, povídáme si. Jasně, pak se bavi i sami nebo s kamarády. Ve 14 uz jsem bývalá asi sama normálně i přes noc. Ale desetileté dítě není velké. A i jako ctrnactileta bych asi byla za cas s rodiči ráda.
Tohle by nedaly ani moje holky, kterým je 15,5 a 17. Zvládly by to, ale chtějí být s námi. Rodičům bych řekla, že nejpozději 30.9. jedeš naposledy a od října je to na nich. Toto je otroctví. Kdyby byli na dovolené, měli zlomenou nohu…. Ale takhle ani omylem.
Děti jsou přednější.
@swan42 něco jiného je do 4 a něco jiného je do osmi, kdy si musí sám udělat večeři, úkoly. Přicházím, jen dám pusu a jde spát. Lepší to bude až v listopadu, až se vrátí prarodiče.
@anonym_autor pises, ze prijizdis v 5 a jedete zalit a nakrmit. Z toho jsem pochopila, ze ty + deti tam jedete...
Ani na 8 vecer bych v tom nevidela problem, zvlast, kdyz je ted venku jeste hezky a listopad uz je fakt za chvili.
Nicmene nevidim problem ve veceri stylem namazany chleba nebo neco z mrazaku- pizza, hranolky... pripadne ohrat z lednice polivku z predchoziho dne. Obedy maji predpokladam ve skole normalne a u nas treba konkretne se vecer nijak nevyvaruje.
A hlavne bych teda nic denne zalivat a krmit rodicum nejezdila 🙈
@anonym_autor pises, ze prijizdis v 5 a jedete zalit a nakrmit. Z toho jsem pochopila, ze ty + deti tam jedete...
Ani na 8 vecer bych v tom nevidela problem, zvlast, kdyz je ted venku jeste hezky a listopad uz je fakt za chvili.
Nicmene nevidim problem ve veceri stylem namazany chleba nebo neco z mrazaku- pizza, hranolky... pripadne ohrat z lednice polivku z predchoziho dne. Obedy maji predpokladam ve skole normalne a u nas treba konkretne se vecer nijak nevyvaruje.
A hlavne bych teda nic denne zalivat a krmit rodicum nejezdila 🙈
@swan42 a jeste aby mi to trvalo 3 hodiny ty jo.
Od prarodicu je to extremne sobecke. Sami maji pohodicku na chate a ty nemas cas na deti, sebe, vlastne na nic. Ani si jen tak sednout na gauc a vypnout. Deti uz jsou sice velke, ale aby vas jako rodice kazdy den videli chvilku, tak to je velka cena za pohodicku prarodicu. A to sama bezne jezdim rodicum pomahat ale ne kazdy den a ani by to po mne nikdy nechteli takhle.
Tohle je neco, co bych nikdy nechtěla. Ne že by to děti nezvládly. Ale máme děti a chceme byt s nimi.🤷♀️Jasně, občas, výjimečně. A nechtěla bych vidět, jak by děti travily doma čas. Takhle jdeme na kola, plavat, zahrajeme si deskovku, povídáme si. Jasně, pak se bavi i sami nebo s kamarády. Ve 14 uz jsem bývalá asi sama normálně i přes noc. Ale desetileté dítě není velké. A i jako ctrnactileta bych asi byla za cas s rodiči ráda.
@terka_37 souhlasím, jen mne zaujalo, že stíháte ještě po práci kola nebo plavání, to obdivuju.
@terka_37 souhlasím, jen mne zaujalo, že stíháte ještě po práci kola nebo plavání, to obdivuju.
@vanilkacka sobecke mi prijde prilis silne slovo, ja si myslim, ze ji z toho budou plynout vyhody (vejce, maso, ovoce, zelenina..)
@veroniquecz mame to stejne, kdyz se stmiva az v 8 vecer a doma se potkavame vsichni v 5, tak neni problem vyrazit jeste za sportem. Nekdy se jdem spolecne s detma projit (deti na kolobrndach) treba i v 9, 10 vecer, 3km prochajda po obci. Naopak je to cas ktery mam s detma nejradsi protoze uz jsou vyklidneny ze skoly a z krouzků a je snazsi z nich dostat i neco vic na otazky jaky meli den nez jen "dobrý" 😅
@anonym_autor u nás už jsou zvyklé být doma docela pár let v pohodě... Mám teď děti 10, 12, 14 už delší dobu se o sebe postarají sami... Takže klidne zvládnou i celý den... Ohřát si jídlo atd atd nebo si jít něco koupit...
Ja si o sobe vzdy myslela, ze jsem typicka matka helikoptera, ale teda resit aby takhle stare deti zvladly byt samy doma... V 10 letech ja chodila sama do skoly a ze skoly a na krouzky, vencila psa, v 11 jsem se psem sama s kamoskou jezdila MHD na druhy konec Prahy na cvicak, od 13 let jsem byvala sama doma klidne tyden kdyz rodice jeli na dovolenou.
Chapu ze litujete, ze nemate vic spolecneho kvalitne straveneho casu, ale resit "hlidani" uz mi prijde trochu nadbytecne 🙂
@veroniquecz ja jsem zdravotní sestra a pracuju na 2h směny, mám úvazek 0,75. tzn. 11 směny měsíčně, často nocni. Takže těch volných dnů je hodne. Manžel na HO, ve 4 skončí a je doma. Tak proto. Práci mame takhle nastavenou právě kvůli dětem a i našemu volnému času.
Chodívam kolem půl 3, ale někdy i 3x týdně az v 18. Dcera bude mít 12 a posledni 2 roky kdykoliv přijdu domu, tak někde lítá 😁 na iPhonů sleduji její polohu, takže prehled mam a kdyz nekam jde, vždycky mi to napíše
A nikomu bych tedy nejezdila několik měsíců denně obhospodařovat zahradu. Jakože prarodiče pohodička na chalupe a ja lítat a děti na poslední koleji. To by me mohli milovat. Ať si zaplatí brigádníky, jezdi zalévat oni nebo proste doma nepestuji a nechovají zvířata, když tam nejsou🤦♀️Navíc mám takový neurčitý pocit, jestli to nejsou manžela rodiče...?
Za mě nepředstavitelné a neakceptovatelné. Rodiče tě prostě zneužívají a ty se zneužívat necháš na úkor vlastní rodiny. Takové situace se řeší buď tím, že si člověk zaplatí někoho, kdo mu tu zahradu bude opečovávat, nebo se zkrátka smíří s tím, že díky pobytu na chalupě bude zahrada pustnout.
Mě to tedy přijde hodně špatné vůči dětem. Jako je hezké, že prarodiče jsou na chatě, ale vy se jim přece nemůžete starat o hospodářství. Jako jednou dvakrát týdně budiž, ale nemůžete kvůli tomu zanedbávat svoje děti. Kdy se staráte o dvoji domácnost? Kdy máte čad pro sebe? Kdy si s dětmi povídáte? Prarodiče sedí na dvou židlích a měli by si vybrat. Zkrátka jim musíte říct, že na jejich dům nemáte čas.

Tak denně nezalejváš ne? Nebo ti zabere cesta tak dlouho? Nešlo by třeba nakrmit až po 8? Přijde mi blbý že je to denně. Obden by mi to přišlo v pohodě.