Práce na směny a sama na dvě děti. Je to velká zodpovědnost 15letého hlídat mladšího bratra?
Mám dva kluky, 15 a 8. Jsem na ně sama a teď se mi naskytla práce, kterou bych fakt potřebovala vzít.
Jen jsou tam i odpolední směny a asi 2x týdně bych přišla domů až večer. Starší by byl s mladším doma sám.
Přes den už spolu chvíli bývají, to zvládají. Ale pravidelně takhle večer... nevím.
Hlídání na každý týden bohužel nemám. Je to podle vás ve 15 ještě moc velká zodpovědnost?
@anonym_autor Je to hlavně strasny opruz pro toho statsiho a nemyslim, ze by to mela byt jeho pravidelná povinnost. Jako jo, kdyby slo o mesic, dva, tak v tom nevidim problém, ale trvale ne.
Co jejich otec? Babicka? Teta? Strejda? Aspon obcas.. v kolik vecer se vratis?
@l_ Jejich táta s námi nebydlí a pravidelně s hlídáním počítat nemůžu. Babička bydlí dál a teta ani strejda poblíž nejsou. Občas by asi někdo pomoct mohl, ale ne 2x týdně dlouhodobě. Domů bych se vracela kolem půl desáté večer.
@l_ Jejich táta s námi nebydlí a pravidelně s hlídáním počítat nemůžu. Babička bydlí dál a teta ani strejda poblíž nejsou. Občas by asi někdo pomoct mohl, ale ne 2x týdně dlouhodobě. Domů bych se vracela kolem půl desáté večer.
@anonym_autor podle mého názoru se jedná o odpovědnost, kterou nepřísluší přenášet na své dítě, to tu není od toho, aby na sebe přebíralo odpovědnost druhého rodiče.
Máš na výběr jinou práci? Pokud ne, zkusila bych, kdyby to nefungovalo, můžeš odejít ve zkušebce. Já jsem takhle na mladší ségru dohlížela, je mladší o osm let, nevadilo mi to.
Naučí se.Ja jsem v 15 měla doma na hlídání dva bratri.Mama byla na odpolední a táta na noční.Takze jsem byli sami doma do 22:30.
Takhle... Složenky se neptají že jo. Já když byla s ex a oba jsme pracovali na ráno, tak nejstarší dceři bylo 11 a musela vstát na budík, vzbudit mladší sourozence (7 a 5 let), včas se vypravit, dát syna do školky... Svačiny do školy měly holky hotové ode mě, snídani taky, oblečení připravené, ale o zbytek se musela postarat.
Nemám pocit, že dítě v 15 by to nezvládlo. Ale to musíš vědět ty, jaký syn je. Moje nejstarší bude mít 15 za měsíc a dala by to s přehledem. Samozřejmě by měla výhody, mohla by si k nám pozvat kamarádku, dostala by za to větší kapesné apod. Ale kdyby nebylo zbytí, musela by. Zvlášť pokud jsi s dětmi sama. Někde bydlet musí, jíst taky. Nemluvě o dalších věcech.
Když si vezmu, že v 15 už může dělat praktikanta na táboře celému oddílu dětí... Jestli je to pro tebe důležité a jsou přiměřeně schopní, s dětma bych se domluvila. Se starším, jestli tu zodpovědnost přijme, s mladším, jestli bude na slovo poslouchat staršího a bude se taky dle svých schopností chovat jako velký. Předpokládám, že mladší bude část odpoledne v družině. Na občas bych se snažila domluvit třeba s jejich otcem, má přece úplně stejné povinnosti jako ty, tedy pokud on sám o děti zájem jeví.

@anonym_autor Tohle je těžké takto radit. Každé dítě, dospívající je jiný. Muj 15 letý má "starosti" sám se sebou a vím, ze postarat se o brachu by byl teď problém. Naopak mám znamou a jeji stejně starý syn se zvláda odpoledne postarat o dva mladší sourozence. Takže tohle musíš vědět ty sama jak je starší zodpovědný. Jestli by dokazal s mladším udělat úkoly, ohřát si jídlo apod...