Dětská reakce na neobvyklá jména: Jak to zvládnout?
Hezký den, vrtá mi hlavou jedna věc.
Předně tedy uvádím, že druhé dítě je zatím ve fázi plánování, opravdu nevíme, jestli do něj půjdeme, i když na jednu stranu si ho fakt přejeme, no uvidíme.
A samozřejmě nemůžeme z logiky věci odhadnout, že to bude holčička :D A celkově člověk nikdy neví, co se stane... to je jasný.
Nicméně už hrozně dlouho se nám s manželem líbí jméno Ofélie.
A já se chci zeptat vás, co máte děti s takto originálním jménem, třeba Ofélka je dle všeho v republice jediná, jak to ty děti berou, snáší?
Prostě se bojíme, aby s takovým jménem nebyla za outsidera a neměla těžké postavení ve společnosti.
Jasně, děti umí být kruté a na cokoli si umí vymyslet něco hnusného, ale i třeba dospělí reagují na originální jména kolikrát nelibě.
Pracuji ve školství a vidím, jak kolegové reagují jen na nějaké méně obvyklé jméno. Nedají to najevo před dětmi, ale ta prvotní reakce je prostě vidět.
Nechceme prostě za každou cenu originální jméno, které nikdo další nemá, ale na druhou stranu se nám opravdu líbí. Ano, Shakespeare a Hamlet jsou nám inspirací.
Kromě Ofélie se nám líbí Sofie, ale těch je docela dost nám přijde, a Julie, ale to mi přijde zas takové hodně jemné. Ovšem Julie byla napsaná v papírech do porodnice se synem, kdyby se přece jen doktoři spletli 🙂
A teda se i bojím toho, že hlavně v angličtině to příliš odkazuje na různé "fílie" a to taky může nahrát k nepěkným poznámkám.
A taky chci uvést, že já i manžel jsme spíš povahy introvertní a syn to má zatím dle všeho po nás.
Já jako dítě byla spíš ten typ, co ho kolektiv úplně nebere a celkově bych mohla zavzpomínat na věci, co mě mrzely. Ale to je pryč, svoji cestu jsem si našla a prostě ok 🙂
Jen se bojím, aby to naše případné děvče jednou tímhle netrpělo. Na druhou stranu věřím, že bychom jí zvládli vštípit, jak s tím pracovat, ale přece jen jsme pořád u toho, že chování ostatních k nám v děství může nést nepěkná traumata...
A co se týče rodiny, tak tam jim případně budeme muset jméno oznámit asi až po porodu 🙂 Protože už na syna Vincenta se někteří tvářili, jako bychom mu chtěli ublížit...
Anonym, protože jestli to jméno jednou fakt dáme, tak nemusíme být nutně jen tak vyhledatelní ;)
@veruuu_kubesovic Obecne se mi neobvykla jmena moc nelibi (hlavne ta, kde musi dite vysvetlovat, jak se pise). Ale Anabel je teda krasne jmeno a vzdycky, kdyz to nekde napises, vzpomenu si na sveho milovaneho Edgara A. Poea a jeho basnicku o Annabel Lee ❤️.
Ty statistiky se prestaly aktualizovat 2016, takze jedina urcite nebude. Jinak my mame Elliota, narodil se letos v cervnu. A zatim vsichni pozitivni reakce, ze to je super a neobvykle jmeno🙂Mame jeste cizi prijmeni, tak to ladi
@zelenaesmolda znám Adolfy dva, jednomu je kolem 40 a druhému kolem 8.
Ono je to těžké...my máme mimo jiné Kamilku, úplně "obyčejné" jméno a v porodnici to byla celkem sranda. Řekla jsem, že jméno psát nebudu, že jim ho řekneme až se narodí, že máme více variant...tak pak, když jsme zjistili, že je to holčička a chvíli byli s ní, říkáme, že tedy Kamila...a sestra: a psáno jako Camilla? a my: ne, klasicky po česku...a ona jen tak utrousila: aha, to už se moc nevidí :D asi bych neřešila, co ostatní
Líbí se mi jména která se dávali za první republiky, proto jsou moje dcery Anastázie a Anděla. Chtěla jsem ještě Florentýnu (jednu jsem našla v našem rodokmenu), ale manžel byl proti.
Mě zvláštní jméno Ofélie nepřipadá, nevadí mi.ale je potřeba počítat i se zkratkou typu Ofi,Ofina. Pokud se bojíte,tak Ofélii dejte jako druhé jméno před příjmením např. Jana Ofélie Nováková. Nevím jaké je skutečné příjmení,toto je jen příklad.A hlavně,je to vaše dítě.
Víte co, asi bych počkala až se narodí. Teda pokud by nebyl problém s tím, že byste jí to jméno dali až při narození. Dcera je Tamara, tak ne úplně obvyklé jméno a byli i lidé, co se s tím dlouho szivali. Já vybírala takové jméno, které bude mít pěkně zkratky, nebude znít hloupě zdrobněle atd 😊 Ofélie je pěkné, ale Ofelka mi zní už tak nějak... Možná tak Ofinko 🤔 Pokud by ale byla dcera introvert... Nevím, zda by pro ni toto nebylo spíš přítěží. Děti s*ať pes s těmi poznámkami, ale mnohem horší jsou dospělí 😡
Jsem ve skolstvi a jasne si zapamatuji netradicni jmena.Mame Jasmínu,coz mi prijde normalni,byt jedna ma kolegyne (ucitelka) rikala,ze se k ni vubec nehodi,ze to mela byt Mařka... No... Takze,kaslat na ostatni.A rodine jsme take rekli jmeno az po porodu,aby nam do toho nemohli mluvit a museli to priste prijmout
Klidně bych jméno Ofélie dala, pokud ladí k příjmení. Nicméně mě zarazilo, jak moc jsi sevřená obavami a jak moc to máš zanalyzované. Dej na intuici, zkus to tak moc neřešit. Potenciální dcera může být povaha, které to super sedne, proč se nervovat předem.
Ad zdrobněliny, přece není nutné jména komolit, taky se dá oslovovat úplně normálně v původním tvaru. 🙂
@eldoradoh
Ja jsem zkratku Fina slysela u Josefiny
@wendulka
Ty jo,Florentyna je super.Ale ja bych ji teda dala s i.S tim ypsilonem mi to prijde jako hrubka.
@zelenaesmolda možné jsou obě varianty. Moc se mi líbí kdyby se jí říkalo Fló, jenomže už máme pět dětí, šesté nehrozí ☹️
@wendulka
Jo,tak tohle je zrovna jmeno kde tech variant bude vic.Me tam ale to y proste hned prastilo do oci,to je ale jenom muj pocit.🙂
Máme okolo sebe hodně, ale opravdu hodně netradičních jmen a děti (předškolkové, max. 1. stupeň) jsou s tím naprosto v pohodě. Oni neví, jestli je "divné" jméno Martin, Simon, nebo Noah. Neví, co je normální jméno a nikdy se mi nestalo, že by se syn jakkoliv zasekl nad jménem nějakého dítěte z našeho okolí. To přijde spíš až na základce, ale zase si myslím, že teď je netradičních jmen tolik, že je výjimka to "normální" jméno, takže generace mých dětí bude na jinakost mnohem víc zvyklá... Můj brácha se na tehdejší dobu jmenoval hodně netradičně a děti se nad tím pozastavovaly dost. Pak to spíš byla (ne)výhoda, každý si jeho jméno hned zapamatoval 😀
U jména Ofélie se mi hned vybaví hraný film Asterix a Obelix v Británii. Trochu bych se bála reakce dětí až přijdou do věku, kdy je tahle pohádka začne zajímat.
Jee, konečně mi došlo, od jakého jména je zkrácenina paní Ofka z noci na Karlštejně, já o tom jednu dobu hrozně přemýšlela 😅😁
A to jméno se mi fakt hodně líbí, je neobvyklé a přece tradiční české (i jiné) protože už je zazit, takže za mě směle do něj 🙂
Ofina je dobré jméno, když bude pak žít v cizině. Nevím sama mám na to názor takový, že už Češi neexistují a Česko stejně zanikne. Zvlášť když už ženský se jmenují Novák, Dvořák, takže když učitelka může být Petra Dvořák, tak proč by dítě nemohlo mít cizinecké jméno, obzvlášť, když tak každej miluje tu Ameriku a Amerika je nejlepší a musí být všechno Podle ní.
Když občas slyší nějaké fakt divné cizí jméno u malého dítěte, tak fakt se rodiče akorát pomstili, popřípadě chtěli ukázat, že oni jsou něco víc... Ale jako Olivie, Ofilie už nevím jak si to jméno psala, a hledat ho nebudu. Je dobré, kdyžtak to bude pro děti ofina nebo Oliva :D
Lidi jsou různí. Mají tendenci kritizovat a hodnotit. To se naplánovat prostě nedá, na koho v životě narazí. Co se týče posměchu dětí, když už si děti chtějí z někoho utahovat, vždycky si najdou důvod. Třeba i příjmení, postava, hendikep cokoliv.
Pokud žijete na malé vesnici, asi se s nějakými komentáři setkáte, pokud ve městě, bude to všem jedno.
Já mám třeba syna Štefana. V životě mě nenapadlo, jak moc to jméno (dle mého úplně normální, byť ne časté) budu vysvětlovat. Ale líbí se mi oslovení Štefi. Je jediný v okolí, ale stejně mu všichni mají tendenci říkat Štěpáne. A i když mě to neustále vysvětlování štve, neměnila bych, protože je prostě jedinečný.

@zelenaesmolda taky se mi hned vybavila ta prsatá Ofélie 😆😆