Dietolog, nutriční terapeut. Poradíte, prosím?

keksik002
28. kvě 2021

Dobrý den, prosím je tu někdo kdo se zabývá potravou, co které jídlo obsahuje, způsobuje atd..? Měla bych otázku..

Po nasazení určitých léků, jsme s lékařem došli k závěru že bude třeba trochu dieta a doplnění živin a vitamínů v potravě.. Byl mi sestaven orientační jídelníček, kdy mám přes den docela dost zeleniny a ovoce, luštěnin a k dopolední svačině mandle/ořechy.. Jenže od doby kdy tuto kombinaci jím, mám průjem a to dost.. Někde na internetu jsem našla, že mandle obsahují hodně vlákniny a vitaminu E ktery pri předávkování způsobuje únavu a průjem.. Obzvlášť polud konzumují i špenát, vejce a jiné potraviny bohaté na vitamín E.. Zajímá mě, zda je možné že jsou zažívací potíže způsobené tímto, nebo to může býtz něčím jiným? Dny kdy jim ořechy jsou v pohodě, vždy jen den s mandlemi. Špatně mi není, jen mě bolí břicho..
Děkuji za odpověď
A prosím slušně a vecně, už tak je to nepříjemné řešit přes internet..
Bohužel lékař je tam až v pondělí odpoledne.

wladimira
28. kvě 2021

@keksik002 taky záleží kolik gramu těch mandli jíš? Taky na ne můžeš byt alergicka zkus je vymenim třeba za vlašske 😉

keksik002
autor
28. kvě 2021

@wladimira vlasske prave nemuzu vubec, mandli na tu svacinu mam snist cca 50g

wladimira
28. kvě 2021

@keksik002 podle mě mas na ořechy nějakou alergii nesnášenlivost … zkus nahradit jiný tuk třeba avokado

keksik002
autor
28. kvě 2021

@wladimira dekuji, zkusim.. Zase treba po liskacich, kesu, pistaciich atd nic. Jen mandle a vlassky orech

wladimira
28. kvě 2021

@keksik002 tak jestli víš ze na 100% to mas po mandlich a vašákach tak je proste nejs , nahraď je něčím co ti vyhovuje s aby to vycházelo nutrične stejně jako mandle

keksik002
autor
29. kvě 2021

@wladimira jj, jen prave nevim čím nahradit.. A zajima me, jestli je možné to předávkování vitaminem E, nebo spis nějakou nesnášenlivosti, zase kdyby alergie tak na vsechny orechy ne?

angelinie
29. kvě 2021

@keksik002 Pokud vím, tak mandle jsou ve větším množství jedovaté, takže na to pozor 🙂

keksik002
autor
29. kvě 2021

@angelinie fakt? To ani nevim.. Doktorka mi je prave doporucila kvuli tem vitaminum a jednou, dvakrat za tyden 50g neni zas tak moc..?

natalko
29. kvě 2021

Dobry den 🙂
V prvom rade nedoporucujem konzultovat jedalnicek s ludmi na internete. Informacii o vyzive je na internete strasne moc a maloktore maju podlozenu pravdivost.
Vas prispevok mi neposkytuje dostatocne informacie na to aby som Vam vedela pomoct/poradit. Ocividne riesite nejake zdravotne problemy, uzivate nejake dalej nespecifikovane lieky atd. Lecebna vyziva sa nie vzdy rovna "zdravej" racionalnej strave, ktora sa vseobecne doporucuje.
Doporucujem prekonzultovat Vas jedalnicek s lekarom, ktory z nejakeho dovodu doporucil upravu jedalnicku, popripade navsivit nutricnu ambulanciu/poradnu, kde pracuju vzdelane nutricne terapeutky.
Pekny den🙂))

keksik002
autor
29. kvě 2021

@natalko dekuji, ano to samozřejmě, ale spis me zajímá viz výše, zda muze dojit při 50g mandlí a celkem vysokemu prijmu zeleniny k předávkování vitaminem E, nebo jestli to muze byt jen intolerance mandli, nebo je mozna alergie, ikdyz na ostatní orechy neni.. V pondělí budu resit zmenu mandli za neco jineho, samozřejmě s lekarem. Ale na toto mi muze dát odpoved i nekdo na internetu ;)

llluckaaa
29. kvě 2021

Předávkování vitamíny ze stravy moc nehrozí, to nastává při konzumaci potravinových doplňků. Některé mandle mohou být těžce stravitelné a nebo jedovaté, problém u ořechů je i v jejich možném žluknutí a tedy znehodnocení, když se špatně skladují nebo jsou starší.
Cokoliv, po čem ti není dobře, vyřaď. Alergie nebo nesnášenlivost to klidně být může.
Jinak obecně zvýšené množství vlákniny s dostatkem tekutin může hlavně v začátcích po přechodu na jinou stravu způsobit průjem, nadýmání, bolesti břicha...
Který nutrient potřebuješ dodávat ve zvýšeném množství? 😉 Pokud hledáš náhradu, mrkni do této databáze, najdeš tam složení potravin a dá se filtrovat i dle obsahu nutrientů, teď jsem vytáhla např. E https://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potrav... Tuto databázi používají i profesionálové, takže se dá říci, že je "ověřená".

keksik002
autor
29. kvě 2021

@llluckaaa moc dekuji 🙂

keksik002
autor
2. čer 2021

@natalko mohla bych vám napsat zprávu? děkuji