Dokáží vaší muži přiznat, že rodičovství je stejně náročné nebo i náročnější než práce?
Zajímala by mě taková otázka na vaše muže a na to jestli dokáží přiznat a ocenit, že rodičovství je mnohdy náročnější než být celý den v práci. Můj muž si prostě takové přiblblé poznámky někdy nemůže dopustit. Ne že by mi snad někdy nadával kvůli bordelu nebo mě kritizoval, ale prostě si nemůže pomoct a má občas takové otázky jako nenudíš se doma? Vážně potřebuješ robotický vysavač? Vždyť to už nebudeš doma dělat nic. Ty musíš mít volného času. Čekáme druhé, které bude 2 roky od starší, takže si myslím, že o zábavu opravdu budu mít postaráno. Dříve i míval poznámky jako z čeho jsi unavená, když jsi celý den doma. Brzy pochopil, že bych mu začala něco sypat do jídla, kdyby s takovými otázkami rychle nepřestal 😀 Ale myslím si, že mu to nepřipadá jako práce na plný úvazek a má prostě pocit, že chodit do práce je prostě víc. Jak to mají doma vaší muži, jsou osvícení nebo zabednění 🙂
@drep Ono je jasny, ze tam je spousta promennych. Bavime se o tom obecne, ale ve srovnani s tvoji praci je rodicovska pohoda. My treba mame (nebo jsme v te dobe meli) oba prace, kde je sice zodpovednost a obcas poradny stres a tak, ale nejsou nejak fyzicky narocne a hlavne tam nejde o zivot. Coz se u tebe rict neda, zejo, a pokud je partner taky ve zdravotnictvi, tak chapu, ze to ma taky v tom srovnani jako leharo :D
Navic je podle me velky rozdil, jestli ma clovek v blizkosti nejakou podpurnou sit, jestli bydli v byte nebo domku se zahradou, jakou ma dite naturu, jestli ma zdravotni problemy atd. Dokazu si predstavit spoustu scenaru, ve kterych si na materske vylozene odpocinu. 🙂
@loadnla to mě mrzí, ale tak já jsem šla do vztahu s tím, že vím, že hodně pracuje, takže jsem to předpokládala, že budu na spoustu věcí sama. Že bych měla geny na úklid si snad nemyslí, ale mám pocit, že oni si ti chlapi někdy ty poznámky neumí odpustit. I když třeba od začátku vědí, že to stejně manželce splní, ale prostě rypnout si musí. Tak mi to někdy připadá.
Jasny, ale ja to tak vubec neberu, ze jsem dite 'nechala manzelovi'. Jsme rodice oba, tak jsme na rodicaku byli oba. Mne by to asi prislo nespravedlive, kdyby to bylo jen na jednom a ten druhy by cele detstvi jenom prisel zamavat po prichodu z prace... Navic jeho rodicak uz v podstate nebyl rodicak, u nas je rodicovska na 12+2 mesicu (rozdelena mezi oba partnery), takze ja jsem se normalne vracela do prace a on si zkratil uvazek.
Uprimne, podle me nemusi. Taky do nej rypes, kdyz prijde domu? "Tak co, zase jsi mel dneska prd co na praci?" "Sef nebyl v kanclu, tak jsi hral cely den Solitaire, vid?" "Hele a nechces jezdit do prace na kole? Vzdyt sedis celej den na zadku, si tam pak odpocines dost, ne?" Prislo by ti to ok do nej rypat, kdyz prijde domu z prace? A jestli ne, tak proc ti prijde ok, ze rype on do tebe? Jenom proto, ze ti pak za to koupi nejakou cetku?
@ai30 takhle to u nás opravdu neprobíhá. Spíš to bylo myšleno tak, že mu třeba řeknu, že je třeba robotický vysavač a že si ho příští měsíc koupím a on má k tomu poznámku, ale přesto mi řekne, ať si ho koupím hned, protože na co bych čekala do dalšího měsíce. Opravdu nepřijde z práce a neryje do mě, že jsem doma nic nedělala. To je hodně přetočená odpověď 🙂
@ai30 a manžel nepracuje v kanceláři. Práci má fyzicky dost náročnou, ale i dobře placenou. U nás byla celkově ta situace ze začátku hodně divoká. Je to u nás asi i hodně tím, že právě moc nemá představu o tom, jak to na mateřské opravdu probíhá.
@drep ja mam dcery po 22 mesicich,venovala jsem se jim myslim nadstandartne,manzel chirurg 2 vikendy v mesici sluzby/pa- po/,2 vsedni.Takze stale sama.Spoustu krouzku,aktivit A byly to bajecne casy a to jsme bydleli v garsonce,ja se denne ucila na atestaci,denne jsem cvicila.Po nastupu do prace masakr.Manzel stale jak pisi vyse.Ja 2x tydne do 19hod,2x mesicne LSPP.A to teda proti tomu rodicovska byla prochazka rajskou zahradou.A navic oba neskutecnou zodpovednost,psychicky stres.Holt nektera povolani se s rodicakem fakt nedaji srovnat.
@ahyt tak to neříkám, že bych si připadala na mateřské důležitější než chirurg. Ale myslím, že oproti některým pracím je mateřská opravdu náročnější. Samozřejmě i chápu, že jsou zaměstnání, oproti kterým je rodičák legrace, ale já jsem to spíš směřovala na ty běžnější a ne tak náročnější práce. Manžel teda taky dělá fyzicky náročnou práci, chápu, že náročné to má, ale občas by mě teda taky potěšilo nějaké uznání, že toho dělám dost 🙂
Máme 5 dětí, starší holky jsou od sebe 15m, mladší trojka se narodila během 4let, takže celkem zahul, nejmladší bude mít v září 2roky. Manžel je raději celý den v práci, než aby byl doma a když přijde domů, třeba i podstatně dřív, chce mít svůj klid. V domácnosti nepomáhá,(to je ženská práce), s dětmi jde jednou za čas na procházku, když už ho vyženu... Že bych já měla "nárok" být unavená, neexistuje, však nechodím do práce a jsem celý den doma... Takže asi tak 🙈 Naštěstí mám super rodiče, kteří si mladší trojku berou a já můžu v klidu uklidit atd., ale popravdě už se těším, až ještě povyrostou a já budu mít i nějaký čas sama pro sebe a taky trošku relaxu. Svoje děti miluju a jsem ráda za každý kus, i když je to někdy na Chocholouška, neměnila bych.
@babetak no ty bláho. Manžel by chtěl děti 4, já bych klidně zůstala u 2 jen 😄 právě si říkám, že bych na ně byla z velké části sama. On manžel si malou veme ven, pohlídá, veme jí na hřiště, abych se mohla dospat, děti má rád, zabaví jí, abych mohla něco udělat, ale je prostě značnou část v práci. Na druhou stranu já věděla, že hodně pracuje a přesto do toho šla, takže vyčítat mu to nemůžu. Jaký je jsem věděla, ale představa těch 4 dětí a já sama, no to na mě jdou mdloby 😀 hlavně tolik dětí něco stojí, takže pracovat by musel a ne málo že ... A já se navíc nechci vzdát zvěřince, takže k dětem ještě péče o několik mazlíčků, to by byla krása fakt 😄
Rypal, nerypal, uz ani nevim, ale byl pak 2 roky na rodicaku se 2 detma a nepochopil z ceho jsem tak vystresovana furt, on to mel na haku😅. Bylo to super obdobi, chodila jsem z prace domu k teple veceri ( a do bordelu😅)
Ja mam teda zatim jedno dite, ale bravam ho sebou do prace od dvou let a ani tak bych nerekla, ze je pro me rodicovstvi slozity. Chtela jsem dite, musim se postarat. Chlap nikdy nesel na prochazku, neokoupal, neuspal, nenakrmil, do skolky zavedl jednou. Vsechno je na me, a uplne v pohode, rikam, i do prace se mnou chodi a zvladame to i tam. Mozna mam nadprumerne hodne dite 🤣
Vzhledem k tomu, že byl kvůli Covidu dlouho na home office a že už osmý měsíc chodím na jeden den do práce a on je doma, ví jaké to je 😁😁😁 Práci má náročnou, ale rodičovskou teda nijak nesnižuje.
@maxulekapcule no to teda, já vzít své 2 roční dítě do práce, tak to tam do 2 hodin srovná se zemí 😄 to je celkem velké sci-fi.
No to ja spis k povaze svyho zamestnani mam strach, aby nevlezl nekam ke kravam. Nikdy se nestalo. Kdyz neni hlidani, jinak to holt nejde. Sefovi jsem rovnou rekla, ze kdyz nejsou lidi, tak bud me to umozni a nebo muzu zustat doma, a vzhledem k tomu, ze zvirata potrebuji nepretrzitou peci, tak moc na vyber nemel 🤣
Neee, to s tou kudlou v kapse vubec nebylo na Tebe, tak jsem to nemyslela. Drzim palce, at se hezky szijete i s druhym, my mame rozdil bezmala 4 roky (to nebyl uplne plan, 2xZT) a taky to ma sve uskali. Po dvou letech budou skveli partaci.
se starším jsem nějakou zvláštní pomoc nepotřebovala, navíc jsem šla do práce, až když měl skoro 4 roky. Teď co máme mladšího, tak je manžel na HO, mnohem víc se zapojuje, když měl syn 1,5 roku, začala jsem si dodělávat školu. Takže se musel mnohem víc starat, musí se o něho postarat ráno, odvézt k babičce, od září ho bude vozit do školky. Navíc má syn zrakové postižení, takže jezdíme po doktorech, atd.
Manžel nikdy práci kolem dětí nezlehčoval, ale myslím, že až teď si konečně uvědomuje, že je to opravdu náročné. Ale říkal mi, že je rád, že s malým může být, na staršího tolik času neměl.
Manžel mi pomáhá, když může - je třeba doma, tak uvaří, nabídne se, že v noci přikrmí prcka, abych se mohla prospat, uklidí.. protože vidí, že v podstatě nespim a usínám kde můžu.. a když mám občas takovou tu blbou náladu, že nic nedělám, protože třeba neuvařím, tak mi “vynadá”, že se “jen” starám o dítě a ať to neřeším. Otázka je, jak to bude vypadat, až to bude mít v práci náročnější, ale minimálně sám říká a vidí, že to není leháro.)
Ano, staráme se o děti společně a tak ví, co to obnáší.
U nás myslím, že manžel ví, že to není procházka růžovým sadem... rozhodně nemá blbý poznámky, co celý den dělám, ale zároveň to ani neocení. Na druhou stranu já mu taky při každý výplatě neděkuju za to, že nás živí, takže si asi nemám na co stěžovat 😁 Nicméně absolutně mi to neulehčuje, o nějakých lepších pomocnících do domácnosti si můžu nechat zdát, odmítá koupit i myčku. Jediné ulehčení je, že jednou za čas objednáme dovoz oběda, protože vaření upřímně nesnáším.
@janedv tak taky mám kamarádku, u které absolutně nechápu, proč s takovým volem je. Nepohlídá prý ani když chce jít do sprchy a kecy na pořádek má pořád, ale nehne prstem 🙄 Na to druhé jsem zvědavá, bylo to hlavně v režii manžela, já bych klidně ještě počkala chvilku a vzhledem k tomu, že dost pracuje z toho trošku obavy mám. Ale doufám právě, že pak budou parťáci a vyhrají si spolu. Když vidím ty sourozence, co se objímají na hřišti, tak mě to hrozně dojímá. 🙂
@jeyre no, tak já jsem si na spoustu z nich musela dlouho počkat. Stavíme dům, takže na jednu stranu chápu, že peníze byly potřeba pořád jinde, ale můžu říct, že kolikrát jsem na něho byla fakt naštvaná a občas byla i ticha domácnost, když už jsem měla fakt dost. Některé věci si myslím klidně mohli počkat a radši koupit ty věci do domácnosti, ale tak on nádobí nemyl že, takže nějak neměl potřebu spěchat ... Respektive myl, ale kvalitně tak, že jsem si to radši umyla sama , protože jsem to pak přemývala. A za rady, jak to dělal on předtím bych ho praštila. Jsem mu říkala, že mu asi za chvíli zlomím nos, protože dávat mi rady ze svobodného života o tom, jak si ulehčit práci, když máte za prdelí neustálé dítě, to jsou fakt rady k nezaplacení 😀
No takové rady, to je opravdu lahůdka 🙄 Argument mého muže proč nepotřebujeme myčku (ačkoliv pro ni máme místo, připravenou vodu i elektriku, takže není potřeba ani seknout do zdi) je: Však já myčku mám, nádobí je každej den umytý, hahaha. To mám chuť ho s prominutím kopnout do obličeje. Nádobí umyl dvakrát za poslední tři roky! Jak říkám, on chápe, že s dětma se prostě nedá dělat skoro nic tak jako předtím, ale absolutně ho to nehne k tomu, aby mi to ulehčil.
Můj manžel tedy neměl nikdy blbé poznámky tohoto typu. Tedy vlastně ani nemohl. Nikdy jsem nebyla plně na MD/RD. A nikdy si nemůžu stěžovat, jak se o holky staral. ale asi půjdu lehce proti proudu, MD a RD není dovolená, ale za mne je to "jednodušší", než chodit do práce. A popravdě mne lehce vytáčí řeči typu já se o dítě starám 24 hodin denně a ty chodíš do práce jenom 8 hodin denně. Když chlap přijde domů, hned mu vrznout dítě, já jsem s ním přeci byla celý den.....

@janedv ale zas manžel si rýpne, ale vždycky koupí všechno, co mu řeknu, že potřebuju. Snesl by mi Modré z nebe. Nevím třeba je to jen takova forma odboje, aby to nevypadalo, že mám všechno hned. 🙂
@ai30 tyjo, i když teda někdy mám deprese z toho, že jsem pořád doma s dítětem a některé horší dny, když malá fakt nemá svůj den, tak ráda vzpomínám jaká to byla v práci oproti tomu pohoda, někdy i člověk padá únavou na hubu hlavně teď v těhotenství, ale já bych třeba nedokázala nechat dítě doma, přehodit rodičák a jít do práce. Hrozně by mě to mrzelo, že s ní nejsem. Ale koukám, že se tady ozvalo spousta žen, která na rodičáku nechala manželi, mě by to asi psychicky hrozně ničilo 🙂