Dotaz na zkušené chovatele psů
Ahoj, dotaz - mamka (už starší ročník) si pořídila psa. Psy už měla, ale teď kvůli velikosti a váze zvolila poprvé yorkshira. Jsou mu aktuálně 2 roky, a i když je malý, je absolutně nevychovaný/nevychovatelný? To právě řešíme... Nezvládá vykonávat potřebu venku, příšerně na každého za dveřmi (barák) štěká (klidně I ve 2 v noci) a ještě jeho šílený zlozvyk je, že cokoli spadne na zem, ihned sežere/rozkouše. Má už v břiše snad všechno.
Můj dotaz je - setkal jste se někdo s něčím podobným? Je to blbá povaha? Přijde mi, že mamka se ho snažila vychovávat,ale bylo to nad její síly...
Co doporučit teď? Jsme už z něj všichni na prášky 🙈
Moc díky!
@kakamila12 jako na veterině byli hodně, protože zhruba půl roku potom, co ho měla doma, tak hodně zvracel, mně to už nepřišlo normální, tak šli na nějaké krevní testy a Zjistili mu nějakou poruchu imunity či co. Nevím to úplně přesně, ale mamka mu kupuje nějaké speciální granule A je prostě takový citlivější. Teď nedávno měl zase nějaké potíže se střevy, musel mít týden silná antibiotika. Tak si ale říkám, že by se asi už něco zjistilo.
@eviicka Jinak díky za ten bod, že to může být i neurologický problém, to mě nějak u psa vůbec nenapadlo. Protože mamka se k tomu trošku taky přiklání, protože si ho vzala z takové pochybné chovatelské stanice (To jsme zjistili až v posléze, paní jí ho trošku vnutila a už při převzetí se prý třásl a bál se lidské ruky). Takže právě i přemýšlíme, jestli tam nemůže být nějaký problém. Je totiž i strašně bojacný, měl období, kdy cokoliv maličko bouchlo, hned stáhnul ocas a chtěl zdrhat – stačilo třeba venku zaklepnout víko popelnice, mamka z toho byla úplně vyřízená, protože to bylo náročné. Nevím, jak je na tom teď, Myslím, že už je to trošku lepší, ale úplně to nezmizelo a je hrozně lekavý.
Jak jsem psala, jedna moje fena byla také taková, prvních čtrnáct dní bydlela pod schody a bála se vylézt, člověk vzal do ruky hrábě a pes stáhl ocas a zmizel na druhou stranu zahradu a udělal se neviditelným, proskočila skleněnou výplní dveří.....
Takový pes potřebuje nutně poslušnost, potřebuje vědět, co má dělat a to mu řekne jeho pán. Pak se zklidní a přestane se tolik bát a hlavně se stane ovladatelným.
Moje fena je stále bázlivka, zkoušeli jsme s ní dělat obrany, když na ní opatrně šel figurant s rukávem, schovala se za mnou a koukala, jestli jí zachráním.😅
ALe dá se s ní normálně fungovat, můžu ji vzít do města a nemám strach, že skočí pod auto nebo skočí do kanálu a čtrnáct dní nevyleze.
Já mám velkého pracovního psa, když jsem viděla, jak je fena bázlivá, chytla mě hrůza, že jednou někoho strachy pokouše. A začala jsem trávit veškerý čas na cvičácích a vyplatilo se.
@alianan já s tebou souhlasím, agresivně vrčet na domácího parťáka nechceš a není to správná cesta.
My máme doma puboše, který mívá navíc někdy hyperaktivní amoky kdy blbne a neslyší absolutně natož aby zareagoval na xtý povel. Než mu 19x v klidu říkat povel s tím že tě neslyší, opravdu je lepší 2 vteřiny zavrčet ( neagresivně), jakmile tím upoutám jeho pozornost, úplně vidím jak se probudí z transu a vnímá mě. Pak dám povel, poslechne, dál kroutí ocáskem takže týraný pejsek to není😂 je naučená na odměny a je to žrout 🙂
Takže za mě zavrčet, neagresivně, klidně ano, pokud tím pejskovi neubližujete
@alianan chápu,když my prostě nejsme v situaci, kdy můžeme veškerý čas trávit na cvičáku☹. Nemáme na to čas ani finance... tak právě hledám aspoň něco, co udělat můžeme. Zkusíme se až bude trošku líp venku do toho taky nějak zapojit a mamce s tím pomoct,ale mám malé děti, čeká mě nástup do práce a mamka je momentálně ráda, že zvládne dojít na nákup 🙈
Pokud mamka chce s tím něco dělat, nezbývá než tomu ten čas a peníze věnovat. Ono je hezký se podívat na videa, ale video tě to úplně nenaučí a dobrý cvičitel ví přesně, jak u daného psa fungovat. A ještě takový detail - je hezké, že byste jí s tím chtěli pomáhat, ale ona má být ta alfa a né nikdo z vaší rodiny. Tak na to taky myslete. Primárně má být panička mamka a né ty nebo kdokoliv jiný z rodiny.
Pořiďte si přepravku, právě tak velkou, aby se do ní akorát pohodlně vešel, ale aby tam nemohl vymýšlet blbosti. Přepravku umístěte na židli vedle postele a na noc ho tam zavřete. Maminka může prostrčit prsty přes mřížku, nebude sám. Pokud si bude maminka myslet, že chce v noci čůrat, hned z přepravky ho cvakne na vodítko ( pevnou šňůru, žádné tahadlo) a půjde se s ním ven vyčůrat (ale jen vyčůrat, žádné procházení jestli sem mu chce). Potom hned zpátky do bedny. Pokud krmí suché krmivo, musí krmit alespoň tři hodiny předtím, než jdou spát, aby se stihl dostatečně napít. Během pár nocí si zvykne, že v noci se spí.
Bednu využije i během dne, právě na ty okamžiky, kdy ví, že něco počůrá - když se jde dveřím, když vaří, je ve vaně... Ne na dlouhodobé zavírání, ale prostě když je ten "jeho okamžik". Ze začátku to bude náročné a maminka se mu bude muset hodně věnovat po celý den.
Pořiďte si něco, co ho lekne - klakson, vodní pistolku, malinkou plechovečku naplněnou pár matičkami (hodně lehkou), řetízek - a každé nežádoucí chování (čůrání doma, kradení věcí) tímto okamžitě přerušte a v případě kradení věcí mu nabídněte alternativní chování - ideální je povel sedni (dá se relativně rychle naučit) - které odměňte.
Maminka se naučí chodit po bytě s lekadlem v jedné a odměnami v druhé kapse a zavírat se se psem v každé místnosti, aby ho měla co nejvíc na očích.
Samozřejmě přiměřeně často venčit , ze začátku spíš ještě častěji🙂
Přeji hodně trpělivosti.
@dobby6808 Zakladatelka píše, že ten pes je bázlivý, lekadlo je špatný nápad, to lze použít u psychicky odolného psa a i tam bych nikdy nedoporučila po internetu.
A zakladatelka ještě nenapsala, jaký má ten pes režim, akorát, že maminka není uplně pohyblivá, pokud dvouletý akční pes nemá vyžití, tak prostě dělá kraviny, on york vypadá jak plyšák, ale není.
@alianan režim má podle toho, jak je na tom mamka, to už jsem tady psala🤷♀️. Když na tom byla (před půl rokem) pohybové dobře, denně s ním chodila několik km na procházku, teď s těmi problémy je ráda,že ho nějak vyvenci... doma se mu snaží hodně věnovat, hrají si s hračkami...občas ho protáhnou naše děti.
Chápu, že může být znudeny, jen si myslím,že by čůral kdy chce, i kdyby byl unavený 🙈, že je prostě palicak
Mame uz po nekolikate psy z utulku a co pes to jina povaha a musi se na nej jinak. Na nektereho zabere prisnost, na nektereho naopak prisnost skodi. Ale zasadni je se ujistit ze pes vi co se po nem presne chce. Napr kdyz pes steka a vy ho okriknete, nektery pes to pochopi, ze nesmi ale je pravdepodobnejsi, ze vydedukuje ze vy taky stekate, nebo se reagujete na hluk na ktery reaguje on a ma za to ze to dela spravne. Je prave zasadni aby ho nekdo kdo psum rozumi videl v akci a byl schopen poradit na co bude pes dobre reagovat a jak se s nim domluvit. Pes vas nechce primarne nastvat, nedela to naschval, je to jeho reakce na neco. Nasili zvlast na malem psovi by mohlo zpusobit spis stres a tim by to i zhorsit to stekani a pocuravani
@verca1212 děkuji za hezké vysvetleni

@verca1212 Taky si to myslím, mamka není úplně laxní a hodně věcí ho i naučila, ale je to opravdu paličák a živel. Samozřejmě nějaké chyby i dělá mamka,a manžel třeba když to vidí, tak říká, že by ho víc řezal (Je zajímavé, že jeho se ten pes hrozně bojí), ale asi to chce nějakou odbornější pomoc. Jenom je toho tolik, že jsem právě chtěla zjistit, co může být povahou, co výchovou, nebo jestli může být i něco třeba nějakými problémy dřív (i když mamka kupovala psa od soukromníka, vyklubala se z toho nějaká Pochybná chovatelská stanice, pes už byl poslední z toho vrhu a trošku starší a očividně o něj nikdo neměl zájem, při přebírání se hrozně bál, takže i mamka měla pochybnosti, zda ho třeba nějak nebili a tak).