Ekologická domácnost - jaké prostředky používáte? Homemade i kupované

gabriela098
21. črc 2019

Holky, ráda bych se zeptala, jaké ekologické prostředky používáte v domácnosti, od vlastní výroby až po kupované prostředky.

kittyy17
21. črc 2019

eurona

zelenaesmolda
21. črc 2019

@gabriela098
na prani pouzivam mydlove orechy,da se z toho vyrobit i jar na nadobi.
Misto dezinfekce ocet.Pokud chces omezit odpady tak latkove plenky,menstruacni kalisek nebo latkove vlozky

nafuka
21. črc 2019

Eurona není ekologická. Já používám Sonett, ocet a sodu od Yelow a Blue a mám ruční parní čistič.

hermij
21. črc 2019

Snažíme se o netoxickou a bezobalovou domácnost (jak to jen jde, zatím nejsme perfektní). Ekologická bohužel nestačí. "Ekologický" prostředek je každý, který obsahuje byť jen jednu organickou (odbouratelnou, přírodní, ...) položku. I kdyby byl zbyte¨k plný toxický sra*** :( "Vyrábím" si skoro všechno vlastní - ocet, jedlá/prací soda, kyselina citrónová, mýdlo, voda... není to vůbec žádná věda, jak jsem zjistila :D Stačí si na netu dohledat poměry na smíchání. Co si nevyrobím, tak sháním od firmy Sonett.
Dříve jsem používala značky Frosh z dM a Euronu, ale ani jedno není non-toxic, nyní již umím číst složení a obsahují spoustu velice dráždivých položek (je to produkt od produktu). Info o složení můžeš hledat třeba tady: https://encyklopedie.biooo.cz, anebo hledej produkty v netoxických obchodech (třeba na eshopech, kde zjistíš prvně, jaké značky jsou ok a pak můžeš hledat v kamenných prodejnách). Jsem z města, kde je snazší sehnat vícero zboží...

hezz17
21. črc 2019

Na prani doma vyrobený prasek (praskova soda, praskove mýdlo, perkarbonat, sul), na povrchy ocet naložený s kuřáků pomeranče a citrónu. Na wc a koupelnu jedla soda a kys. Citronova.

bekyc
21. črc 2019

Používám Sonett a Yellow and blue. Na econea.cz mají dobrý článek, jak se vyznat v eko značkách a co je víc a míň eko.

vikinkav
21. črc 2019

Ocet a voda jako cistic povrchu, praci prasek vlastni vyroby z mydla, Sonett “jar” na nadobi, soda na cisteni wc a drezu, Yellow and Blue univerzalni cistic jako pripravek na podlahy, jedine co mam jeste toxic jsou tablety do mycky

martinkam22
21. črc 2019

sonett jednoznačně 🙂 na praní směs mýdla, sody a perkarbonátu. místo dezinfekce ocet 🙂 ten i na skla

gabriela098
autor
21. črc 2019

A nemáte například při praní zkušenost, že vám zachází barvy? Popřípadě používáte něco na provoneni prádla? Já používám esenciální oleje, ale přijde mi, že to v prádle vůbec necítím.

bayt
21. črc 2019

@gabriela098 Já mám na praní Sonett, taktéž mám od nich "jar" nebo gel na WC. Tablety do myčky mám od Ecozone, ty jsou super. Pak některé čistící prostředky od Bio D (třeba stírání podlahy - máme ze dřeva, tak to chce něco speciálního s olejem). Písek na mytí sanity a čistič skla od Ecover. Nic dalšího myslím nepoužívám :D Jinak super jsou bezobalové eko drogérie, u nás jednu zavedli, tak až něco dopotřebuji, plánují si tam drogérii stáčet na váhu.

bayt
21. črc 2019

@gabriela098 Já jsem třeba v životě nepoužívala aviváž a nepřišlo mi, že by mi prádlo nějak smrdělo. Máme tedy sušičku, možná to bude tím. Ono kdo to suší v bytě, tak to je asi taky něco jiného.

pathan
21. črc 2019

@gabriela098 Zkoušela jsem hodně eko prašků na prádlo, ale přijde mi, že u těch bez vůně pak občas pradlo smrdí - třeba pročůrané pyžamo nebo propocené věci. Z toho důvodu používám přášek Frosch nebo nezapomenu-li objednat,tak nějaký s vůní od Seventh Generation.
Jinak tak různě - například tekutý písek Ecover, tablety do myčky Ecozone, žlučové mýdlo a prací gel na hedvábí a vlnu Sonett, pak spíš co mi padne pod ruku při objednávaní.

gabriela098
autor
21. črc 2019

@bayt nemyslela jsem, že smrdí, vůně prádla je spíš neutrální.

bayt
21. črc 2019

@gabriela098 zase nechci, aby mi výrazně vonělo prádlo, když používám svůj parfém...

gabriela098
autor
21. črc 2019

@bayt ja jsem jen doufala, že mi někdo poradí něco přírodního, co prádlo jen trochu rozvoni, nic výrazného 🙂

bayt
21. črc 2019

@gabriela098 jasně, tak zkus třeba ten Sonett, oni mají i prášky s vůní 🙂

janule1940
21. črc 2019

Vyrábím si prášek do myčky, prací gel. Z čisticích prostředků feel eco, yellow and blue, bio-d. Kosmetiku máme od lavery, weledy, coslys a alverde, vlasy barvím cosmeticabio, dekorativní kosmetiku alverde, vložky a plenky buď látkové nebo od natracare a dm babylove. Ale obecně máme hodně malou spotřebu kosmetiky i čisticích prostředků krom toho, co prostě nejde omezit - prací gel, prostředek na nádobí a prášek do myčky. Mám pocit, že obecně utratím za drogerii méně než moji známí, kteří používají konvenční prostředky a musím říct, že je u nás čisto a to často stačí jen pravidelné používání vody🙂 Vzpomínám si, jak jsme s jednou kamarádkou vedli diskuzi na téma každodenního sprchování. Když jsem jí řekla, že já denně myju jen nohy, intimní místa a podpaží a to jen čistou vodou a celá se koupu tak 1x týdně, že je to pro kožní mikrobiom ideální, úplně se zarazila a řekla mi: "já myslela, že lidi, co se nekoupou sprcháčem každý den, smrdí."😀 No, zkrátka, reklamní vymývače mozků fungují na některé lidi dokonale. Jinak na koupi čehokoliv ekologického miluju webovky bioo.cz. U každého výrobku mají složení a grafické vyobrazení toho, v jakém poměru se výrobek skládá z čistě přírodních složek, derivátů přírodních látek, neškodné chemie, potenciálně škodlivé chemie a nebezpečné chemie. Takže si i z těch "přírodních" , můžu vybrat ty přírodnější.

janule1940
21. črc 2019

@gabriela098 když používám vlastní vyrobený prací gel, prádlo mi nevoní, prostě má neutrální vůni. Když používám ekologický prací gel, tak příjemně lehce voní. Co se barev týče, tam tomu moc nezabráníš. Přírodní stabilizátory barev prostě asi nejsou. Buď zářivé barvy nebo zdraví😉

bayt
21. črc 2019

@janule1940 Mně třeba ani nepřijde, že by se mi moc vymývaly barvy. Ale co mi fakt vadí, jak je pak bílá barva oblečení zašedlá, Už si ani raději nic bílého nekupuji, mám teda pár triček, a je to znát :/

bekyc
21. črc 2019

@gabriela098 já jsem spokojená s práškem yellow and blue, používám levandulový, takže trochu to voní, ale o vůni mi až tak nejde, jako to, že dobře pere. Jen se bojím že miminkovský fleky nezvládne, přeci jen tam to bude asi chtít něco silnějšího...

podaji
21. črc 2019

@bayt kdepak i v bytě je to ok. Teda pokud sušíte správně 😉 prádlo je prostě cítit bavlnou. Aviváž už nepoužívám roky, vlastně já ji nepoužívala nikdy. Teď jsme byli týden u známých. Dali nám vyprané cichy a my s manželem včetně dvou malých dětí trpěli dva dny bolestmi hlavy páč ta aviváž byla příšerná. Ani za týden to nevyprchalo a malému šla cítit z vlasů ještě pár dní po příjezdu a to jsme mu hned myli vlásky. Takže jako co to je?? A pořád to lidi budou používat. 🤦

zelenaesmolda
21. črc 2019

@bekyc
na miminkovske fleky je nejlepsi jelen

podaji
21. črc 2019

@gabriela098 prášek sonnet, nebo kompromis feel eco ten i příjemně hooodne jemně voní. Jar sonnet. Úklid ocet soda kyselina citronová. Jako machadlo do pračky roztok kyseliny citronové a pár (6-7) kapek levandule. Ta kyselina to taky trochu provoní. Ale my už jsme si od aviváží odvykli. Nemám ráda když někdo smrdí aviváží a do toho si dá parfém. Kosmetika přírodní tuhá mýdla, alverde, lavera. Jo a myčka kompromis feel eco

bayt
21. črc 2019

Kosmetiku mám ráda Weledu, Hauschku (ten je boží!!!), Havlíkovu apotéku, Living Libations na vlasy (velmi drahý, ale super), dekorativka Kjaer Weis (velmi drahá, ale opravdu dobrá) nebo levnější třeba Purobio...

janule1940
21. črc 2019

@bayt Pokud úplně neřešíš finance a můžeš si dovolit trvale prát v koupených ekologických gelech, zkus se podívat na nějaké gely čistě na bílé prádlo, plus existují i eko bělidla na bílé prádlo.

bayt
21. črc 2019

@janule1940 A máš tip? Já právě mám prášek přímo na bílé prádlo, ale klidně zapátrám dál!

janule1940
21. črc 2019

@bayt no, já moc neřeším, bílé mám akorát plenky😉 ale zkus kouknout na to bioo.cz, já už skoro jinde nenakupuju.

hezz17
21. črc 2019

@gabriela098 mě stačí že prádlo "voní cistotou" nesnasim když někdo jede třeba výtahem a 10min po vystoupení je tam cítit jeho avivaz.

pipi_puncocha
21. črc 2019

Na úklid výrobky Yellow&Blue, fakt mi vyhovují a krásně voní. Na praní Ecover. Myčku stále ještě nemám vyřešenou - zatím jsem nenašla ideální prostředek (rada?). Kosmetiku pro nás zejména Manufaktura, semtam si koupím Lush nebo BodyShop. Na miminko plánuju jen ten olejíček Medvídek, plenky látkové a na začátek (cesty) Muumi. Akorát u těch plenek mě trápí to praní, sušička, technologie výroby, materiál, země původu - občas si říkám, jestli to není "horší" než nějaké biodegradabilní. Jinak jsem spokojená se stránkou Econea, objednáš vše co je potřeba domů..

bayt
21. črc 2019

@pipi_puncocha Zkus ty Ecozone 🙂 Ale chemie je chemie.