Evakuační zavazadlo při napětí s Ruskem: Jak se připravit?
Ahoj maminky, vzhledem k situaci s Ruskem mě zajímá, zda si chystáte evakuační zavazadlo pro sebe a děti a víte, kde je kryt? Nebo to neřešíte?
Děkuji 🕊️
Po pravdě včera jsem nad zabalením ještě uvažovala, dokonece objednala měsíční balení plin 🤦♀️, i když to by se mi do zavazdala stejně nevešlo 🙈, ale po rozmluve s manzelem jsem ustoupila... Samozřejmě se bojíme, ale jak rikal, kam by si pri jaderné vybuchu jako chtěla jít? Myslíš, že tě Putin bude předem informovat, že,, zmackl tlacitko,, a než by se od nás dostala do nejbližšího krytu, tak by si stejně byla vystavena záření, a možná by jsi se do krytu ani nedostala... A pak ještě mi řekl, že Putina určitě nezajímá nějaká vesnice o 350 lidech.. On pujde po strategických cílech, ale jaksi manžel zapomněl, že téměř,, koukáme,, z okna na řízení letoveho provozu... To by mi možná mohla říct
@camelinka (jestli se nepletu, ze jsi u vojaku) jestli by to mohl být jeden z cílů?
@camelinka Takže i malá letiště jako v Hk?🧐
Zajed si do Pelhrimova at vis do ceho jdes.Vem to pres Opavu.
Zbytecne tu siris hysterii a paniku.
@zelenaesmolda já chtěla napsat podobný názor, ale nakonec jsem od toho opustila. Takže díky, žes to napsala Ty 👍
@klokanka31 Tak kdyz to vemes logicky, tak by se slo od nejvetsich a "nejzajimavejsich"...malych letist a aeroklubu je u nas hromada a tam stihacka sotva vzlitne/pristane...
Ale ja to fakt nevidim tak tragicky, kdyz vidim, jak to hazou, tak cil muze byt cokoliv, to takhle brat nemuzete...🤷😎
Ev.zavazadlo máme už pár let... nejde jen o aktualni situaci, ale i kdyby třeba začalo hořet nebo cokoli, člověk to jen popadne (samozřejmě když bude moznost) a nebude ve zmatku přemýšlet, co vzít... nevidím na tom nic špatného ani hysterické, ale spíš praktického🙂
@nazka
predchozi odpoved mi smazli tak jsem to napsala znova.hlavne,ze tady ty hystericke diskuze,ktere jenom vyvolavaji paniku ale nechavaji,to je v poradku.zeptat se ale autorky jestli se chysta na psychiatrii pry v poradku neni :D
Podle me fakt neni normalni resit kryt a evakuacni zavazadlo kdyz se u nas nic nedeje a s nejvetsi pravdepodobnosti ani nebude.Zautocit na NATO by byl Putinuv konec,a ne jenom jeho a on to vi moc dobre.
@zelenaesmolda opět jen s Tebou souhlasím 😄 tahle diskuze je dobrá pro šíření paniky tak akorát
@zelenaesmolda díky 🙏 málo toho je v TV a na netu, ještě tady s tím budou strašit
Ahoj holky, já se přiznám ze teď v těhotenství ze situace moc klidná nejsem… někdy pláču z toho jak je pro me nepochopitelné co se muže dít v této době a hlavně strach o děti, do toho tehu hormony přitom teď bych mela byt v klidu..nejhorší je moc v rukách narcise a egoisty to Putin bez pochyby je, prohru on nepřijme… za mě vy ho měl někdo zabit, všichni čili jak pomoct Ukrajině přitom by měli se snažit zlikvidovat Putina a byl by klid. Co se zasob tyče. Zvažovala jsem do sklepa nakoupit vody, uskladnit tam nějaké deky a spacaky, proste to co se mi valí v horním bytě dat do sklepa…. Co se evakuace tyče myslím ze to vy chom měli čas řešit už asi ve chvíli kdyby Rusko vpadlo do Polska a Slovenska… a co mě opravdu děsí jelikož tam nevidím žádnou záchranu je atomová válka …ta mi vyvolává tu paniku, Zr proste jeden člověk bude schopen zničit půl planety… tam není v podstatě úniku, buď zemřete hned, nebo pomaleji na ozáření…to ne nepředstavitelně děsí. Doufám ze Putina odstraní a tím i tuto hrozbu
@europa00 Ve svym stavu bys udelala lip, to tady vypnout a venovat se necemu, co te uklidni♥️
Kdyz budes klidnejsi s vecmi pripravenymi ve sklepe, tak to udelej, jinak omez zpravy a zdejsi soudruzky Pilatove, alias Cerne kroniky a treba ti bude lip 🙏.
Mame NATO, ja sem v ramci moznosti v klidu, tak treba ho kousek predam aspon takhle...
Nechystám evakuační zavazadlo, čekám druhé dítě, jednám o práci, co by šla skloubit s mateřskou, většinu úspor jsme dali do koupi pozemku, příští rok chceme prodat byt a stavět dům. Před týdnem celkem normální stav, dnes úplný vabank se životem... Prostě nějak to bude, nevíme jak a to nás na tom nejvíc děsí. Chce to hledat vic klid než info o další vystřelené raketě.
@camelinka Jj věřím ze bych udělala lip a nevím kdo he soudružka Pilátová 😂😂to se ke mě ještě nedostalo. Jsk říkám válku vnímám celkem realisticky a ne ze s klidem, ale nemám z ni paniku, to co mě děsí vždy jsou atomovky v ruchach dementu… mi přijde úplně nemyslitelné aby vůbec existovalo něco co vlatne není o válčení ale o kompletní destrukci planety… k čemu jsou ??? atomovek je tolik ze by odpálili celou planetu…. Nechápu proč neexistuje zákon na kompletní likvidaci těchto zbraní. Vždyť u atomové války nebude jediný vítěz. Copak jim to nedocházi? Tohle je pro mě děsivé.
@europa00 Podle mě by se měly všechny zbraně zakázat a zlikvidovat. Akorát páchají zlo.
@ferda90 ja met takovy sklep, tak ho mam lehce nachystany od zacatku bydleni 🙈🙈😂😂 .... V dnesni dove nikdy nevite, kdy to bude potreba... Ale jsem rada, ze mam aspon nejaky sklep a neni mokry 😂😂...... PS neberte, ze jsem nejaka nevim co.....
Jinak premyslela jsem nad tim, ale nemam nic... Spis jako co bych vzala, do ceho to dala a ze stahnu pro jistotu od nasich z pudy moji krosnu, ale doufam, ze to nebude potreba
@klokanka31 A to si vem jak bude jednoduché sehnat nelegální zbraně po válce na Ukrajině... Teď jsou tam statisíce neevidovaných. Nebudeš mít zbroják a budeš chtít zbraň? Tam se budou válet ještě x let někde na zemi, zajedeš si a seženeš.
Schvaluji pomoc. Bojují za celý svět, ale až to skončí bude se muset řešit tohle.
Nachystám si, ikdyž to moc neřeším, hlavně jsem se zaměřila udělat si zásobu léků, protože je beru dlouhodobě a pokud nebudou, tak bez nich mi je úplně všechno k ničemu, tohoto se bojím teda nejvíc, kdyby došlo na nejhorší u nás, že nebudu mít léky a další lidi, kteří bez nich nepřežijou😔
@klokanka31 mám je doma a jsem ráda. Kdyby se cokoli dělo a manzel bránil zemi, ja můžu bránit naše děti a majetek.
Samozřejmě nebudu hned střílet, ale kdyz proti nezvane návštěvě vylezu s brokovnici, asi si rozmysli, jestli chce vykrast zrovna nás.
A ano, v ohrožení bezpečnosti děti, nebo mne, se nebudu rozmyslet dvakrát a tu spoušť zmacknu.
@barmil Jo tomu rozumím, ale já myslela aby se zrušili zbraně po celém světě. Pak by nebyly války atd, takže by se člověk nemusel bránit...
@barmil mám to stejně 👍 nedávno manžel objednal brokovnici, trochu jsem držkovala jestli nám naše glocky nestačí, ale teď jsem ráda. Lidem může i tady začat hrabat z nejistoty, pokud by se situace ještě nějak vyostřila. V tomhle případě razím heslo, štěstí přeje připraveným.

A mě by zajímaly nějaké praktické informace - to byste jako v případě sirén popadly zavazadlo a s celou rodinou se nastěhovaly třeba na týden do krytu? Vzdyť to je pár sklepů na celé město, ne? Zbytek lidí umře v sutinách, asi ne, co se děje a těmi, co nemají kryt? A co se dělá takovou dobu v tom krytu? To tam je třeba 50 lidí týden v jednom sklepě a nemá se ani kde umýt a jít na záchod? Nebo se prostě pár hodin po siréně jde ven? 🤔 A evakuační zavazadlo budete mít sbalené třeba několik měsíců? Nebo každou chvíli balit nové? Vzdyť je to celé divné. 🤷♀️