Hádka s cizím člověkem před dítětem
Ahojky,
nejsem moc zvyklá si na něco stěžovat a už vůbec se s někým hádat, ani s manželem se nehádáme a konfliktům se snažím vyhýbat nebo když už, tak vše v klidu vyřešit. Ale co se mi stalo dnes na nákupu mě nakoplo takovým způsobem, že si prostě postěžovat musím. Ale hezky od začátku. Dnes odpoledne jsem šla se synem Jindrou (3roky) na nákup do nedalekého Alberta, manžel zůstal doma. Jít se synem na nákup je vždy trochu náročné, je dost zvýdavý a taky tvrdohlavý a když ho něco zaujme, tak prostě "nevidim, neslyším" a jdu si za svým cílem. Takže v obchodě obvykle vyndává zboží z regálu, běhá mezi regály a piští, staví se cizím lidem do cesty a dělá ručičkou závoru jako že nemůžou projet nebo jeho oblýbené, že mi uteče a baví se tím, když ho pak v uličkách hledám. Mám vždy strach, aby něco třeba nerozbil a nemusela jsem to pak platit nebo aby třeba někomu nevběhl v nestřeženém okamžiku do cesty a nestazil ho košíkem a neublížil si. Pokaždé když jdeme nakupovat mu řeknu, že když bude hodný koupím mu něco dobrého a do nákupu se ho snažím zapojit, tím že mi sám dává zboží do košíku nebo mi pomáhá vybírat ovoce a zeleninu. Ale klidné chování u něj vydží vždy jen chvíli a pak začne jančit. V klidu mu vždy říkám, aby se uklidnil, nikam mi neutíkal a na žádné zboží bez dovolení nesahal, případně pohrozím, že mu nekoupím slibovanou sladkost. Když už ani to nazabírá, tak zpřísním hlas, ale nikdy na něj někřičím a na veřejnosti bych ho neplácla ani na zadek.
No a dnes si vyhlédl chladící boxy, zatím co já vybírala o pár metrů dál jogurty, stále dololečka je otvíral a s velkým bouchnutím zavřel. Asi 5x jsem mu v klidu řekla, že ať tím přestane, že se to dělat nesmí. Stále moje slova ignoroval, protože jeho touha po bouchání s vrátky byla větší. Nakonec jsem to už nevydržela, přiskočila k němu a přísným a důrazným tónem v hlase (žádný křik) jsem mu zopakovala ať s tím přestane. Byl chvíli klid. U pokladny, když jsem platila, tak pán co byl za námi dával svůj nákup na pás a ten můj malý rošťák mu tam naschvál začas strkat ruce, aby to zboží tam nemohl dát. Asi 3x jsem mu řekla "Nech toho", než mě skutečně poslechl a šel si k našemu košíku pro lízátko, co si sám vybral, ale nemohl na něj dosáhnout. Zatím jsem dávala nakopené zboží do tašky, když miláček začal kňourat, že chce to lízátko. Řekla, jsem mu, že když mě zase neposlouchal a zlobil, tak ho dostane až se zklidní a hezky si o něj řekne (což je myslím základ slušnýho vychování, aby dítě když něco chce, umělo říct "prosím" a "děkuji"). Jenže můj malý paličát se rozhodl, že si lízátko získá vztekáním, tak protáhl ten svůj sladký "ksichtík" a spustl, že chce lítátko. Několikrát jsem mu důrazně zopakovala "Nech toho" a znovu, řekla, že ho dostane až se uklidní a hezky si o něj řekne, protože co fakt nemám ráda je, když si něco děti chtějí získat vztekáním a křikem, v tom si prostě trvám na svém. Byla jsem sice už mírně naštvaná, že se můj syn takto vzteká, ale nekřičela jsem na něj. Stejně jsem věděla, že jen co vyjdeme z krámu, tak se po chvilce uklidní (ostatně jako vždy) a lízátko pak dostane.
Jenže, vyšli jsme z krámu a po pár krocích jsme se zastavili, abych mu nandala rukavičky (v tu chvíli se už nevztekal) a najednou se přede mě postavila nějaký důchodkyně a hned se do mě pustila, jak si to jako představuji, se takhle ošklivě chovat k vlastnímu dítěti, že mu neumím říct nic jiného než " Nech toho" a potlačuji jeho touhy. Nejdříve jsem na ni koukala jak tele a říkala si, jestli si ze mě dělá legraci, tak jsem ji slušně řekla, co jí je do toho jak já vychovávám vlastní dítě a stará se o sebe a víc jsem se s ní nechtěla bavit. Ale ona se do mě pustila ještě víc. Řekla mi, že kdybysme byli v Norsku, tak mi dítě okamžitě seberou (nemám tedy tušení za co by mi ho asi sebrali) a že jsem na své dítě zlá a mám k výchově používat hlavu a né kolena. Na to jsem jí řekla, ať si "milá" paní uvědomí, že nežijeme v Norsku a jestli se jí to tady nelíbí, může se tam odstěhovat. Na to ona, že jí je 70 let a má 6 vnoučat a takovéhle příšerné chování k dítěti prý nikdy neviděla a že jsme kráva a blbá mladá čůza (omlouvám se za ta slova) co se neumí hezky starat o vlastní dítě. Řekla jsem jí jen, co si to dovoluje a že nechápu proč mě uráží, na to ona zopakovala, že jsem kráva a čůza, tak jsem to už nevydržela a řekla jí, že ona je zase stará důchodkyně, která se zřejmě celý den nudí, tak nemá nic lepšího na práci než se navážet do cizích lidí. Po těchto slovech pak odešla a ještě mi řekla, že jsem zlá a byla jsem na ní ošklivá ??? No, nevím kdo tady na koho byl ošklivý a nadával druhým do krav 🙄 Sice jsme na sebe křičeli, ale neřekla jsem jí jediné sprosté slovo (i když jsem měla chuť jí poslat do oněch míst), kolem chodilo dost lidí, všichni jen nechápavě koukali. A chudák Jindra jen stál a nechápal co se děje, jelikož my se doma vůbec nehádáme, manžel je neskutečný kliďas a vše spolu řešímě v klidu, takže s takouvou situací se Jindra setkal poprvé. Navíc mě dost štve, že mě takhle cizí ženská urážela před vlastním dítětem. Jindra sám mi potom řekl, že paní byla na mě ošklivá a dal mi pusinku.
Tuto dnešní scénu vůbec nemohu dostat z hlavy a pořád si to dokolečka přehrávám, co jsem v tom obchodě udělala špatně, že na mě paní tahle vyjela. Rozhodně nemám ten pocit, že bych byla na svého syna nějak extrémně ošklivá, ale její zlá slova mě prostě bolela. Kdybych syna třeba plácla po zadku, křičela na něj nebo s ním smýkala po zemi, tak se nedivím, ale tohle podle mě už bylo opravdu přehnané. Proto bych chtěla znát Váš názor, jestli si myslíte také, že jsem na syny byla moc přísná. Nebo jestli taky máte takovou podobnou zkušenost, kdy se Vám někdo úplně cizí takhle snažil říct, jak máte vychovávat vlastní dítě, že to děláte blbě. Přiznávám, matka roku určitě nebudu, taky občas vypěním, ale vždy se vše snažím nejdřívě vyřešit v klidu. Navíc své dítě nadevše miluji a nikdy bych mu neublížila.
Hrozně mě tento incident mrzí, už je kvůli němu, že to musel slyšet ☹
Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek, ale budu ráda za Vaše nározy nebo případně podobné zkušenosti. Díky
@ellora Nic si z toho nedělej... Paní měla asi špatnou náladu nebo má rýpavou povahu a doma nikoho, tak hledá oběti venku... To jako šla za vámi po obchodu a sledovala, co děláte?
Já, protože jsem maminka a ne jen "čekatelka", jak pŕedchozí maminky, tak vím, že nakoupit s dítětem není kolikrát jednoduché. Mám podobně starou dceru (3,5). A jsou dny, kdy je v pohodě a hodná a pomáhá mi nakupovat a pak jsou dny, kdy je unavená, nevyspaná ze školky a chová se obdobně, jak popisuješ... A rozhodně nemohu čekat az bude "dost stará (nebo vychovaná)", abych ji vzala na nákup... 🙂))
Nakoupit se prostě musí a když manžel chodí až večer, jinak to nejde...
U nás tedy i zabírá, že ji řeknu, že jsou v obchodě kamery a když bude dělat to a to..., tak ji uvidí pán - ochranka a vyvede ji z obchodu ven a na chvilku to zabere... Minimálně hledá ty kamery. 😉
Co se týče paní, asi bych jí řekla, ať se stará sama o sebe. "Chytrých" a protivných důchodkyň potkávám denně spoustu... A taky bych jí asi řekla, že mojí mamce je taky 70 a je to bývalá učitelka a když vidí,jak umí dcera zlobit, tak mi vždy říká, ať jí dám na zadek... 🙂 , že jsem moc mírná...
Z paní si nic nedělej a příště jí řekni: vy asi moc sledujete zprávy a nemáte si s kým o nich popovídat, že? Nezlobte se, ale mám malé dítě a nemám čas a běž pryč... 🙂
A taky občas aplikují to co mě naučila má bývalá šéfová... Ta mi jednou řekla, že nejvíc naštvu své protivníky, když se na ně usměju...
Vyprdni se na babu, prosím te. Nákupy s dítětem co vyvádí znám moc dobře, me spis lidi litujou, když mala zlobí.
Vykašli se na to, jedna babka ti nadá, že něco malému řekneš, ,jiná ti příště vynadá, proč mu nedáš na zadek. Oni ti důchodci rádi do všeho rýpají a jsou dokonalí, prostě se nudí, tak musí prudit (neříkám všichni)... Mě tak bylo kdysi vyčiněno, jestli neumím v kočárku uklidnit mé řvoucí dítě, stály jsme v řadě u pokladny, já plné ruce nákupu a malá měla období řvaní v kočárku...malé byly 4 měsíce.... a myslíš si, že mě někdo pustil do předu... až prodavačka to nedala a zavolala mě... Takže klid 😉 a děláš vše dobře.
@ellora ja obdivuji tvou trpelivost. Ja mam klidnejsi dite,ale taky se obcas "zblazni" a chova se hrozne. A ja to resim domluvou jen chvilku. Protoze podle me UMERNE placnuti na zadek je lepsi nez tisic slov. Nedavno mi nesnedla obed a ja uz v tu chvili ji rekla,ze pujdem do kramu a NIC ji nekoupim. A nekolikrat to zopakovala. V kramu pak chtela koupit koblihu,piti,kostiky a nakonec brumika a u toho se vztekla a rvala az do konce nakupu,nejlepe jak to umi. Na moje vyzvy tipu "uklidni se" nulova reakce. Tak kdyz jsme vysly z kramu,tak dostala na zadek... A nastesti mi nikdo nic nerekl,to bych ho asi oravdu poslala do onech mist. Ty jsi matka a ty musis vedet,citit jak sve dite vychovavat a s nejakoh strelenou duchodkyni bych se vubec nebavila at si svuj nazor strci prave do onech mist 😉
@ellora rozhodne z toho co píšeš nejses špatná máma, naopak.. A i s tou "paní" jsi to dobre ustála, ja bych to takhle myslim nezvládla. A syn to pochopil správně dle jeho reakce, ale chápu, ze Té trápí, ze byl u té diskuze. Ja mam extrémně vztekaciho syna, už dostal parkrát na zadek i na chodníku takže ja se podobně reakce někdy taky asi dočkám 🙂
@ellora a ještě kdyz tady čte příspěvky typu me by vůbec nebylo příjemné nakupovat ve společnosti Tvého syna, to je dobrý, tedy dobrý samozřejmě v uvozovkách, co mas asi dělat kdyz jist se musí ze
@terezapetrova Tak on ten vtip je v tom, ze dite se musi umet chovat ve spolecnosti dalsich lidi a to je maji naucit rodice. Me decko omezovat v pohybu po obchode nebo strkat ruky na pas se zbozim, tak budu na maminku hodne neprijemna. Do obchodu chodime se trema detma a tohle teda nedelaji. Jinak vypad pani nechapu, spis se divim, ze se neozval ten pan od pasu.
@nov777 ja napsala svůj názor a za tim si stojím.. Třeba memu dítěti xkrat vysvětlím, xkrat na nej zakricim, dostane přes zadek atd a nic nepomůže, nějaká rada? 🙂
@terezapetrova Prestat okrikovat a sundat mu ty ruce z pasu treba. Ja se proste snazim, aby moje deti braly ohledy na druhe a myslim, ze bych mela udelat max, aby to tak bylo. Tim nerikam, ze je ti snadne. Vzpomnela jsem si v tehle diskuzi na zazitek asi dva roky stary. Ve fronte v obchode do me asi trileta holka bouchala roli baliciho papiru. Maminka v klidu, tak po tretim bouchnuti jsem holcicku servala ja. Idealni reseni to neni, ale nenecham se mlatit malym deckem.
@nov777 tohle ja dělám bohužel ne vždy to pomáhá, ja zas zastávám názor vychovávat hlavně své děti jak to jde sama nebo samozřejmě otec mých děti ale nevychovavame cizi děti, tam bych si to spis vyřidila s rodiči děti pokud mozno slusne
@sisinka74 možná, že jako maminka, budete kolikrát žasnou ještě víc 😀 Nic ve zlém, ale když si já vzpomenu, kolikrát jsem ještě jako bezdětná nebo teprve těhotná - to jsem si toho začala více všímat - nechápavě hodnotila výchovu některých maminek, ve stylu: Tohle tedy JÁ nikdy nedopustím!!! 😎
@ellora Nic si z toho nedělej, někteří lidé prostě mají potřebu alespoň jednou za den někoho sprdnout, zrovna jsi jí přišla do rány. Ber to tak, že pokud by nenatrefila na vás, určitě by si vyhlédla někoho jiného 😉
@terezapetrova Taky zastavam nazor, ze se mam predevsim starat o sve deti a sebe. Situaci, kdy me nekdo mlati, vyhodnocuji jako takovou, kdy se staram o sebe, pokud tomu zabranim. Vychova toho ditete je mi uplne ukradena.
@ellora Asi bych to viděla tak, že paní měla nějaký špatný den a ty jsi byla po ruce, tak jsi to schytala.. Jen opravdu nechápu, jak si může dovolit se do někoho takhle navážet za to, že chceš, aby se tvoje dítko chovalo v obchodě slušně..
A taky nechápu, že se do tebe pustí před synem, to je hodně hloupý ☹
Každopádně se na to snaž zapomenout, z toho co jsi psala jsi neudělala nic špatného..
@nov777 Ono je úplně jedno, jestli jde do obchodu 1 dítě nebo 3 děti. Záleží na povaze dítěte. Jak píše @terezapetrova někdy sundávat ruce z pásů, regálů apod. nezabere... Nezabere totiž nic. Pokud je dítě tvrdohlavé, akční, hodně zvědavé apod. tak s ním nehne nic... To jsou povahové rysy, nikoliv výchova... Jde tomu předejít jedině tak, že nepůjdu do obchodu, když je unavené a tím pádem více zlobivé. Bohužel ne vždy to jde. A kdo nemá dítě takového lumpíka, tak neuvěří...
A ať mi nikdo nepíše, že jsem si ji špatně vychovala. Je taková od miminka a jako přes kopírák můj táta (tedy její děda...). Moje babička měla 4 kluky a vsechny vychovávala stejně a vždycky vzpomínala, že z mého táty jí "šla hlava kolem", neposlouchal a nic nezabíralo...
Mimochodem, pokud by mi někdo křičel na dítě nebo ho mlátil, tak ho asi zmlátím nebo seřvu já...
Někdy si ani maminka nemusí všimnout, co její dítko provádí. Ono sledovat, co tam prodavačka markuje (a že někdy rády šidí...), vyskládávat zboží, hledat kartu obchodu, platit, hlídat si věci a dávat zase zboží do tašky a do toho hlídat dítě, které by tam nejraději dělalo stojky, no fakt nic moc... Možná ještě, pokud mám malý nákup, ale u velkého nákupu těžko.
@lucieandrlova No a reseni je nechat si od cizich deti vsechno libit. Tak to bohuzel pro me neni reseni. Mmch ja v ty fronte stala s rocnim ditetem a mesic pred porodem dvojcat, takze at delala pani cokoli, pro me neexistuje omluva, ze me nekdo trikrat majtne balicim papirem. Jednou si mozna nevsimla. Trikrat?
Milé dámy, všem děkuji za Vaše příspěvky a názory. Vím, že ta paní na mě reagovala opravdu dost přehnaně, ale moc se mě to dotklo a mrzí mě, že jsem se nechala vyprovokovat k hádce. Potřebova jsem to prostě ze sebe dostat. Dnes už se nad tím pousmívám 🙂 Jindy bych si to asi tak nebrala, ale jsem teď těhotná a na vše reaguji daleho citlivěji než obvykle.
Jinak co se týká chování mého syna v obchodě. Z příspěvku to asi vypadá, že je velký zlobič, ale je spíš dost svéhlavý a bohužel patří k těm dětem, kdy mu některé věci musím říct 10x, aby mě vůbec poslechl. Jindy je to moc hodný kluk, sice dost zvýdaví a zkouší kam až může zajít, ale to je v tohle věku dle mého normální. Na hřišti se hezky chová k cizím dětem nebo když cestujeme vlakem, rád si povídá s jinými cestujíci. Ale jen co vejdeme do obchod jako by do něj vjelo deset čertů. Také je mi jasné, že toto chování prostě někomu vadí (mě taky), ale vždy mu říkám, že tam není sám a musí brát ohledy na jiné lidi. A když takhle někoho pozlobí (např. pán u pásu), tak se dotyčnému omluvím, za synovo nevhodné chování, ale většina lidí stejně nad tím mávne rukou nebo to vezmou s úsměvem, že je ještě malý. Ale rozhodně nejsem k jeho zlobení nevšímavá a snažím se ho zklidnit. Také už se mi dostalo toho nározu, že jiní by mu na mám místě už dávno natáhli, ale já to nasilím prostě řešit nechci. Tím, ale nechci ze sebe dělat nějakou světici, i moje trpělivost není bezbřehá, takže i přes ten zadek občas dostene, ale to už musí být extrém. Podle svého svědomí se snažím dělat vše nejlépe jak dovedu, ale chápu, že někteří se na to dívají jinak a Vaše nározy na to bere 🙂
@nov777 každá mame jiný názor, v pořádku ;)
@lucieandrlova Naprosto s tebou souhlasím
No nedávno som sa tiež pochytila s dôchodkyňou.Do areálu škôlky je zákaz chodiť so psami...všetci sa toho držia,je snáď normálne,že na ihrisku,kde sa deti hrajú,nemá pes čo hľadať,nechcem si prdstaviť,keby som prišla po deti do škôlky a moje deti by boli špinavé od hovien. No normálny človek to pochopí,ale jedna "milá" pani nie! Všade na bránach je to napísané a pre tých čo nevedia čítať je obrazok s preškrtnutým psom...no pani dôchodkyňa príkaz totálne ignorovala,najprv som sa to snažila prehliadať,ale nedalo mi,proste som šla za paní a slušne som ju poprosila,aby svojho psa nechávala mimo areálu,tak sa ma opýtala,že prečo by to mala robiť,tak som jej ešte celkom slušne povedala: Že je to zakázané a že by mi nebolo príjemné,keby sa moje deti hrali v trávniku počúranom od psa,alebo horšieho..Na čo paní do mňa skočila,že jej psík je isto čistotnejší ako moje deti a že sa mám radšej starať o svoje deti a nie o jej psa.postavila sa necelých 10 cm odo mňa a kričala,akoby som jej toho psa chcela zabiť! Tak som jej povedala,že sa do mojích detí starať nemá,nech dodržuje pravidlá škôlky a že ak nie,zavolám mestskú políciu..Na čo teda paní s veľkou nevôľou vyviedla psa mimo areál,ale ešte dlho som ju počula,ako nadáva..
Ja chápem,že niektorý ľuda majú psov snáď radšej ako ľudí...(no teda úprimne nechápem to)...ale pravidla majú platiť pre všetkých rovnako,obzvášť čo sa škôlky týka! Nedávno sa tiež stalo,že pes neviem rasu,ale bol mi po pás vbehol rovno do detskej šatne,to ste mali vidieť krik tých detí... a majiteľ sa vonku smial,že mu "len" ušiel,ale že on je dobrý..tak to pardón,aj ja mám psa a dúfam,že mne a deťom nikdy neublíži,ale nemôžem dať ruku za to,že neublíži niekomu cudziemu...zhodou okolností,aj to bol dôchodca,ktorý proste neudržal psa...
@polaks no kdyz nekde vidim u nas ve meste zakaz vstupu se psem, tak tam proste nejdu. Vetsinou to i rozumni lide respektuji. Na druhou stranu psi hovno je sice neprijemne, ale coz takove kocici. A nejlepe infikovane toxoplasmozou. Navic kocky jsou zvykle hovinka po sobe zahrabavat, pisek je na to idealni. Na jedno takove hriste vidim z okna. Pres den tam jsou maminky s detma, v noci se tam mrouskaj kocky. Tomu se proste neubranis 😢

@ellora No, abych pravdu řekla, ještě než jsem došla na konec tvého příspěvku, myslela jsem spíš, že ti někdo vynadá, že je lepší dítě brát do obchodu až po té, co je dost staré (nebo vychované) na to, aby příliš neobtěžovalo cizí lidi. Mně by tedy upřímně nebylo vůbec příjemné nakupovat ve společnosti tvého synka.
A co se týká té hádky - holt sem tam se někdo takový najde, a ty by ses měla naučit, jak těmhle útokům čelit sice nesmlouvavě, ale stále slušně, a nenechat se zatáhnout do nějaké vulgární slovní přestřelky.
I pro syna je dost důležité, vidět, že existují konflikty a je potřeba s nimi nějak rozumně naložit, a ne se jim vyhýbat.