Hraniční porucha a porucha nálad

andryyysssek
18. čer 2017

Ahoj holky,je tu někdo, kdo trpí těmito poruchami?Nebo někdo,kdo má takové lidi v rodině?Jak se to u vás projevuje?

andryyysssek
autor
18. čer 2017

@ivular díky,ale jde o to,že přítel těmito poruchami trpí,a u něj se to projevuje extrémní introvertností,a teď po extrémním incidentu upadl do depresí,trvají dva měsíce, a postupně upadaly naše konverzace i schůzky,a došlo to tak daleko,že se mi ozve jen,jestli jsem dopadla dobře u soudu o děti, nebo jestli jsem v pohodě, když se něco stane.Kdybych se neozvala měsíc,asi bysme se neviděli,přitom před těmi stavy beze mě nemohl být,pořád jsme si psali.Rozcházet se přitom nechce.Teď už začíná něco dělat(začal malovat,maloval i v těžkých depresích kdysi,naplánoval si výlet na hory...)Tak jsem chtěla vědět, jestli to jeho chování může souviset s jeho poruchami a depresemi,nebo o mě ztrácí zájem.Jestli se to u někoho taky tak projevuje,a jak dlouho to trvá.A z těch diskuzí to nevyčtu.

yelowangel
18. čer 2017

Každý to prožívá jinak. To co jednomu trvá "překlenout" měsíc druhýmu trvá tři. Mám kamarádku s obsedantně kompulzivní poruchou a od ní vím že záleží na víc věcech. Na prožitích z poslední doby, na závažnosti onemocnění, na přístupu okolí...Spíš byste si měla promluvit s partnerovým psychiatrem aby vám poradil jak k partnerovi přistupovat a jak mu to ulehčit. Moc vám držím pěsti, nebudete to mít jednoduché.

msimankova
18. čer 2017

@andryyysssek já mám u sebe zkušenost pouze s depresí a něčím okolo, takže úplně přesně neporadím, ale na tvoje otázky ti stejně neodpoví nikdo. Těžko říct, jak na tom přítel je, důležité je, jestli s tím něco dělá, chodí na terapie a popřípadě má nějakou léčbu... Třeba o tebe ani zájem neztrácí, ale jestli se sám sbírá, zeptej se ho rovnou, nějaká velká opatrnost v důležitých otázkách není dobrá ani pro něj.

kaja2016
18. čer 2017

@andryyysssek jestli ti vůbec můžu něco poradit, vykašli se na nějaké diagnózy, v psychiatrii nejsou jasné definované nemoci jako v jiných oblastech zdravotnictví, jsou jen shluky symptomů, na které se pak dá nálepka diagnózy, která dle nejake knížky, nejvíce daně nálepce odpovida, ve zkratce🙂 Ale lidskou duši nemůžeš přece onalepkovat. Mluv s přítelem o tom na co hledáš otázky tady, nezacházej s ním jako s pacientem, ale s partnerem.

andryyysssek
autor
18. čer 2017

@yelowangel děkuji, taky mě napadlo,že bych si promluvila s jeho psychiatrem,ale nevěděla jsem, jestli tam můžu normálně zajít.

belleelle
18. čer 2017

@kaja2016 to jsi nekde cetla? Kde? Jak definujes z pohledu anatomie a fyziologie, a vubec lekarstvi dusi? Takze psychiatricke nemoci nemaji organicky podklad?
Neuplatnuje se pri nekterych i dedicnost? Psychologie a psychiatrie je rozdil.

belleelle
18. čer 2017

@andryyysssek
Zit s nekym takovym ti vezme spoustu sil a kus sebe sama. Zvaz, zda do toho jit. Deti te budou potrebovat, toto nemusi videt. Utrapena maminka bude trapit i je.
Jaky je puvod jeho stavu?

kaja2016
18. čer 2017

@belleelle hele je to můj názor, jsem psychoterapeut, chapu, že tě můj názor vytáčí, ale stojím si za ním.

andryyysssek
autor
18. čer 2017

@msimankova já taky právě trpím na deprese,takže vím, co to je,ale u mě se to neprojevuje odtažitostí vůči partnerovi,na terapie nechodí, nechce o tom s nikým mluvit,ale už rok a půl bere antidepresiva,měl těžké deprese tehdy,a teď má zase nějaké divné stavy už dva měsíce. Začal to řešit po svém, tím malováním, a procházkami, ale ke mě je pořád odtažitý,už si ani pusu nedáme...vždy, když jsem se ho narovinu zeptala,jestli se chce rozejít,tak ne.Zkusím se ho zeptat znova.

andryyysssek
autor
18. čer 2017

@kaja2016 děkuji za radu 🙂

belleelle
18. čer 2017

@kaja2016 co to je psychoterapeut? Absolvent kurzu?

andryyysssek
autor
18. čer 2017

@belleelle jsem si toho vědoma, že to bude těžké, ale nechci ho opustit,zvlášť v takové těžké chvíli. Prý to má vrozené.On už jako dítě byl hodně uzavřený, co si pamatuju.

kaja2016
18. čer 2017

@belleelle To se me fakt ptas, nebo to je ironie? Jsi nastvana?

msimankova
18. čer 2017

@andryyysssek ony ty leky bez terapie moc smysl nemaji, jako udrzi nejaky stav, ale neresi to na dyl... Chapu, ze ho nechces opustit, kdyz je na tom bidne, ale zas se netrap vic, nez je treba... I kdyz ma propad, musi chtit sam.

andryyysssek
autor
18. čer 2017

@msimankova jj,jasně. Nechám tomu čas, a uvidíme.

verusky
18. čer 2017

@andryyysssek andry, je to Tva vec, ale takovy chlap dle meho neni pro Tebe... mas svych starosti dost a spis potrebujes pevnou oporu... a tady nikdy nebudes vedet, na cem jsi, co se bude dit, jak co bude probihat... to radsi byt sama a radovat se sama z deti, ze zivota a kamaradit s lidmi a treba nejaky fajn a zdravy chlap se vyskytne... ja bych do toho nesla. prijde mi, ze toho druheho zachranujeme (nasi laskou) a u me tohle dopadlo dvakrat spatne. ted si davam pozor, at nezachranuju... maximalne sama sebe!! takovi lide Te muzou ve TVE slabe chvilce uplne potopit...

majkoz
18. čer 2017

Být Tebou, tak se vyprdnu aspoň na pár měsíců na všechny chlapy světa. To poslední, co potřebuješ, je řešit problémy někoho "dalšího". Kór, když ten onen Tebe nikam dál neposune.

yelowangel
19. čer 2017

@andryyysssek Když nikam nechodí to znamená že žádnýho psychiatra nemá? K psychiatrovi se můžeš objednat s tím že ti může dát obecný informace o ty nemoci, jak se projevuje, co můžeš čekat a jak se nejlíp zachovat. Pokud budeš chtít mluvit konkrétně o partnerovi musí být s tebou v ordinaci a dát k tomu souhlas. Bez toho ti nikdo nic neřekne. I u psychiatrie platí lékařský tajemství. Ale podle mího názoru je lepší si aspoň obecně o tom popovídat s někým kdo tomu rozumí než někde na internetu hledat zkreslený informace. Ale je pravda že takový partner dost vyčerpává, visí na tobě a ty si v podstatě nemůžeš dovolit být "ta slabá co se teď potřebuje vybrečet" protože on tě hned s sebou stáhne na úplný dno.

yelowangel
19. čer 2017

@kaja2016 Mě by to třeba zajímalo a to myslím fakt bez jedu. Já vím že psychiatr má lékařskou fakultu, psycholog filozofickou, v tom je ten rozdílný přístup, protože psychiatr je lékař a léčí. Ale jak je to s psychoterapeutem? Tam je myslím taky filozofická fakulta ne? A jaký je ten rozdíl v tom přístupu k tomu klientovi?

andryyysssek
autor
19. čer 2017

@verusky
@majkoz jj,já vím, ale přišlo to samo,nikoho jsem nechtěla, nehledala.Ale jsme kamarádi z dětství, potkali se po letech,začali jsme si psát,začali dělat akce i s mým bráchou,zavzpomínali,a tak nějak to přišlo,že jsme se do sebe zamilovali.

andryyysssek
autor
19. čer 2017

@yelowangel má psychiatra,chodí k němu pro léky, ale to,jak je na tom teď mu neřekl. A právě, že je tam to lékařské tajemství,minule jsem mu nabídla, že tam půjdu s ním, ale nechtěl.A právě nevím, jestli by mi ten rozhovor pomohl,když bych nemohla řešit konkrétní situaci.

andryyysssek
autor
19. čer 2017

@yelowangel jinak ano,je to vyčerpávající, ale byl to on,kdo mi byl velkou oporou,když mi tchyně s manželem dělali peklo.Nastal extrémní incident,a po něm upadl do deprese.Zas na druhou stranu,deprese se mu vrátily po více než roce,a navíc po tom incidentu.Nebýt toho,byl by v pohodě doteď.Nejhorší je ta nejistota,jestli to jeho chování souvisí s depresí a poruchou,nebo jestli už mě nechce.Ne to,že je nemocný.Protože s tímhle zkušenost nemám.

kaja2016
20. čer 2017

@yelowangel Ono v tom má většina lidí zmatek. Zkusím to upresnit, ale mozna, ze udelam v necem chybu. Myslim, ze je to ale takto. Ještě pozor, tohle plati pro CR. Ve světě to je odlisne. Psychiatr je absolvent mediciny se specializací v psychiatrii. K tomu aby mohl pracovat samostatně potřebuje ještě praxi a atestaci. Jeho práce spočívá ve stanovení diagnozy, kterou navrhuje klinicky psycholog na základě diagnostických testů a predepisuje leky. Jestli léky "léčí" psychická onemocnění je pod otázkou. Já osobně se domnívám, že ne. Klinicky psycholog je absolvent Mgr. Oboru psychologie (tuším že na pedáku nebo filde) a zkouškou z klinické psychologie. Jeho práce spočívá v diagnostikování na základě diagnostických testů, na které si musí dělat ještě speciální kurzy. Tito dva pracují ve zdravotnictví. A teď k psychoterapii. Všude po světě jsou organizace, které se sdružují v rámci jednotlivých psychoterapeutických metod z nichz historický prvni že které všechny další vycházejí je psychoanalýza (Freud). V CR je potřeba aby tento výcvik byl akreditovaný MŠMT a MZ. Obvykle trvá min. 6 let a skládá se z 6 let chodit sám do terapie, xy počet hodin teorie (metodologie daného psychoterapeutického směru) a xy počet hodin práce pod supervizí a závěrečné zkoušky a prace. Je to finančně i časově dost nakladne. Následně dostaneš diplom. V CR existuje legislativa jen pro psychoterapii ve zdravotnictvi.Tam může psychoterapii proplácet pojišťovna jakémukoliv lékaři s ukončeným výcvikem v akreditovaném programu, či psychologovi s výcvikem či zdravotní sestře s výcvikem (to je novinka). Protože je nouze o lidí s takovouhle kvalifikaci v praxi často terapii dělá člověk, co tyto požadavky nesplnuje a pak to někdo jiný podepíše. Proto byl tlak na ty sestry a to se nedávno uzákonilo. Jinak psychoterapie mimo zdravotnictvi( na přímou platbu klienta) není vůbec legislativně ošetřena, psychoterapeut nenajdeš v činnostech vázaných u ZL. Aktualne (několik let) se to resi, teď probíhá i reforma psychiatrické péče v ČR hrazena z EU a jsou tlaky na to to nějak upravit. Existují dva tabory a kdo ví, jak to dopadne. Jinak Este existuje něco, co se jmenuje tuším funkční specializace v psychoterapii, což si může udelat psychiatr, ale rozsah výcviku to nemá. Mám dojem, že tam není ani sebezkušenostní, což tedy považuji za rozhodující. Moje zkušenost je, že hodně lidí jde k psychiatrovi nebo k psychologovi s tím, že si chtějí o těch svých problémech popovidat a doufají, že to jim nějak pomůže. A i to pak na těch návštěva dělají, ale ani nevědí, že často mluví s někým, kdo k terapii nemá kvalifikaci.

kaja2016
20. čer 2017

@yelowangel a k tomu přístupu ke klientovi. Psychoterapeut by měl pracovat mluvit s tebou na základě určitě metody, kterou se učí a která je různá pro různé psychoterapeutické směry. Nejde tam o to, že ti rádi, jak máš žít, ale jde o sebepoznání. Povídání s psychiatrem a psychologem je prostě jen povídání, samozřejmě oni mají své zkušenosti a názory a mohou se snažit terapeutický působit, otázka je jak, pokud nemají výcvik.

yelowangel
21. čer 2017

@kaja2016 ty jo to je úplná věda. Tak ono když si vezmu že každej člověk je originál tak se to nedá prostě nacpat do tabulek.

morganis12
9. pro 2018

Ahoj všem,
vkládám sem vzkaz od manžela 🙂 :
Jsem student psychologie a pro svůj výzkum k diplomové práci hledám osoby a ochotné duše s diagnostikovanou hraniční poruchou osobnosti (emočně nestabilní porucha osobnosti hraničního typu 🙂 ), které navštěvují/navštěvovaly psychoterapii. Zajímám se o jejich zkušenosti s psychoterapií, na které se ptám v průběhu společného rozhovoru např. na téma motivace, očekávání, průběhu terapie či jejího přínosu. Účast je anonymní a ohodnocena částkou 200 Kč. Pokud spadáte do cílové skupiny, máte jakékoli otázky či zájem se na výzkumu podílet, neváhejte mne kontaktovat na email: david.richter01@upol.cz