icon

Interpunkce v textu. Pojďme se nad tím zamyslet a používat čárky v souvětí. Co myslíte?

neomenia
28. zář 2019

Toto není diskuse, jen taková prosba. Maminky, prosím prosím prosím, snažte se o psaní s interpunkcí, tj. s čárkami v souvětí. Ne, nejsem učitelka ČJ, ale fakt je ten, že psaný text bez háčků a čárek je sice děs, ale budiž, někdy píšeme všichni narychlo z mobilu. Ovšem text bez interpunkce je prostě nesrozumitelný, těžko se v něm orientuje a čtenářský zážitek je strašný. Takže apel na všechny, pojďme se snažit to napravit. Základní školou jsme snad prošly všechny.... Kdo se nad tím zamyslí a bude používat čárky v souvětí, tomu děkuji 🙂

Strana
z4
betelgeuzz
28. zář 2019

Jezte, děti.
Jezte děti.
- piště čárky, zachráníte životy 😀

Taky to nemám ráda, když se píše bez čárek. Všechno namaštěné dohromady, někdy si to musím přečíst 2x, abych zjistila smysl věty.

martiniquest
28. zář 2019

@neomenia Nejde jen o interpunkci. Spousta lidi pise jak naprosti ignoranti (napriklad "poraTte mY"). Takove prispevky ani nectu, protoze me to akorat rozcili. S absenci diakritiky problem nemam. Pisu temer vzdy z mobilu a nedokazu si predstavit neustale cvakat hacky a carky. Text je pochopitelny i tak a ostatni pravidla dodrzuji, takze to, dle meho nazoru, ani nemuze nikoho pohorsovat.

sudylichozrout
28. zář 2019

@neomenia Interpunkce je jen zlomek problemu. Opravdu kvetu z vet typu "holky co by jste mi poradili" 😀 A takhle tu pise kazda druha.

betelgeuzz
28. zář 2019

@martiniquest mě zase až tak nevadí hrubky - ne každý česky umí a i s něma je text srozumitelný. Však o háčcích a čárcích nad písmena ten první příspěvek není, ale o čárkách mezi větama.

martiniquest
28. zář 2019

@betelgeuzz Precti si to poradne. Autorka zminuje i diakritiku.

lenoulinkaa
28. zář 2019

Já to taky občas mastim. Ale když někdo píše "by jste" - správně BYSTE, tak je to jak angličtina. Jinak se to píše a jinak vyslovuje.

jituli84
28. zář 2019

@martiniquest Mám stejný názor, diakritika mě fakt trápí nejmíň

laka_lacenda
28. zář 2019

Chybejici diakritika mi nevadi. 🙂 Na PC nemam ceskou klavesnici a ani to jinak nejde. Chybejici interpunkce se v urcite mire da snest. Ale obcas jsou tu fakt neskutecny gramaticky hrubky, chyby v zakladnich slovech...Ja chapu, ze cestina neni silna stranka kazdyho, ale nekdy je to fakt nesnesitelny ze nechapu, ze ten clovek ma ukoncenou zakladku.

betelgeuzz
28. zář 2019

@martiniquest přečti si to pořádně ty: "snažte se o psaní s interpunkcí, tj. s čárkami v souvětí".

martiniquest
28. zář 2019

@betelgeuzz "psany text bez hacku a carek je sice des..."

betelgeuzz
28. zář 2019

@martiniquest a věta pokračuje dál: "ale budiž, někdy píšeme všichni narychlo z mobilu. Ovšem text bez interpunkce je prostě nesrozumitelný". Text je o tom, že se mají psát čárky ve větách!

martiniquest
28. zář 2019

@betelgeuzz A ja ve svem komentu zminuji gramatiku v diskuzich obecne. Predpokladala jsem, ze je to zrejme.

jituli84
28. zář 2019

Jednou bych chtěla zažít to, že mým největším problémem bude interpunkce 😅

malenka3
28. zář 2019

Taky mě to vytáčí, u krátkých dvou, tří větných dotazů to ještě jde, ale jak je to román, tak to je peklo, to obvykle radši ani nečtu. Já se akorát obávám, že to je prostě neschopnost těch lidí, takový výkřik tu je jen tak pro naši vzájemnou diskuzi. Diakritika je jasná, tam je to často otázkou mobilu a když má někdo Aj klávesnici, tak s tím nic moc neudělá, ale interpunkci může psát kdokoliv a výmluvy, že píše na mobilu? WTF, já píšu 90 % příspěvků na mobilu.
Bohužel úroveň češtiny mnoha Čechů je opravdu tristní a to je základní kámen úrazu 😢😢😢

saoirse
28. zář 2019

Tak je to i o kultuře projevu, žejo. Asi nikdo tady nevyžaduje formální češtinu, píše se tu hovorově, ale i to má svá pravidla. Bez hacku a carek je to myslím, když vezmu v úvahu to, že spousta ženských fakt píše z mobilu, naprosto v pohodě. Ale zbytečné pravopisné chyby a absence interpunkce ve větách to tady fakt pak hází na blbou úroveň.

budilinka
28. zář 2019

Tvoje stará pila, leží ve sklepě. Tvoje stará pila leží ve sklepě. 😀 😀

sudylichozrout
28. zář 2019

@budilinka Tak tohle neznam, to je bozi 🙂)

leilinka1234
28. zář 2019

Já si na gramatiku docela potrpím. Učitelka teda jsem, ale myslím, že to na věci nic nemění. Jasně, člověk může udělat chybu, i mně se občas něco hezkého povede 🙂 ale není to 150 hrubek v pár větách. A proto, když vidím text se samou chybou a bez interpunkce... Tak mačkám "tlačítko" zpět a prdím na to, protože mám dost jiných starostí, než luštit text nějakého negramota 🙂 takže... Kdo to chce luštit, ať luští. Kdo ne, má taky možnost jít dělat něco jiného 🙂

neomenia
autor
28. zář 2019

@sudylichozrout jo, i/y je další problém. Aleto už bych ch chtěla moc.

neomenia
autor
28. zář 2019

@malenka3 přesně, souhlasím..

alice.r
28. zář 2019

Autorka zaměňuje interpunkci s diakritikou. 😅

neomenia
autor
28. zář 2019

@alice.r nezaměňuju, přečti si můj příspěvek pořádně, prosím 🙏.

malenka3
28. zář 2019

@alice.r jo? Čtu to už potřetí a nikde takovou záměnu nevidím, můžeš říct, kde přesně? Napsala svůj příspěvek zcela jasně.

sudylichozrout
28. zář 2019

@alice.r Nezamenuje. Napsala to naprosto pochopitelne 🙂

popelka1984
28. zář 2019

Ženské sem chodí pro radu, ne pro zhodnocení textu. Na druhou stranu v něčem určitě pravdu máte, někdy působí příspěvky jako od prvňáčka ve škole. Neřeším háčky, čárky, ještě přehlédnu i/y, spíš mi vadí to byste a by jste, tip a typ, hold a holt. To poslední zmíněné jsem téměř nikdy neviděla správně, v různých diskuzích, nejen tady.

malenka3
28. zář 2019

@popelka1984 jasně, že chodí pro radu, ale to neznamená, že ten projev by nemohl mít nějakou úroveň. Však taky většina z nás poradí, i když je ten výplod tragický. Ale k zamyšlení by to být mohlo. I když na druhou stranu, když si vzpomenu na svá školní léta a že procento jedničkářů z mluvnice bylo bohužel někde pod 30 %, asi se nemůžeme moc divit.
Mě jenom vždycky mrzí, že místo aby se třeba chytli ti autoři za nos - že když se někdo ptá na tichý typ pračky, tak to opravdu není tip, tak se akorát uráží, místo aby řekl, jo, díky, snad to už příště budu vědět.
Ale máš pravdu, spousta těch věcí není problém zdejších diskuzí, to se objevuje všude a bohužel mnohdy i v oficiální komunikaci. Když mi přijde mail od dodavatele s hrubkama, tak to je fakt hrůza 🙈

sudylichozrout
28. zář 2019

@malenka3 mail od dodavatele s hrubkami je jeste snesitelny, i kdyz by se to dit nemelo. Text od novinare s hrubkami, to je peklo. To uz fakt lezu po zdi 🙂

betelgeuzz
28. zář 2019

@popelka1984 @malenka3 část chodí pro radu, ale část si hraje na blogerky, ty by se mohly nad svým textem trochu zamyslet.

malenka3
28. zář 2019

@sudylichozrout jo, to je poslední dobou mazec, já chápu, že někdo má novinářské střevo a není v češtině úplně kovaný, ale myslela jsem, že od toho jsou korektoři 🙈 A vídám to bohužel čím dál častěji. Pak rostu z obratů typu nejideálnější, nejoptimálnější, to už slýchám i na veřejnoprávních kanálech 🙈 Ale to už je jiná story, to už jsem opravdu okrajová populace, které to trhá uši 😂

mollyweasley
28. zář 2019

@malenka3 Nejideálnější se skloňuje podle vzoru nejmrtvější, přece.

Strana
z4