Interpunkce v textu. Pojďme se nad tím zamyslet a používat čárky v souvětí. Co myslíte?
Toto není diskuse, jen taková prosba. Maminky, prosím prosím prosím, snažte se o psaní s interpunkcí, tj. s čárkami v souvětí. Ne, nejsem učitelka ČJ, ale fakt je ten, že psaný text bez háčků a čárek je sice děs, ale budiž, někdy píšeme všichni narychlo z mobilu. Ovšem text bez interpunkce je prostě nesrozumitelný, těžko se v něm orientuje a čtenářský zážitek je strašný. Takže apel na všechny, pojďme se snažit to napravit. Základní školou jsme snad prošly všechny.... Kdo se nad tím zamyslí a bude používat čárky v souvětí, tomu děkuji 🙂
Chyby v oficialni komunikaci jsou kapitola sama pro sebe. Tam to osobne neodpoustim. Sama si prectu mail nekolikrat nez bych ho poslala s chybou. Na soc. siti spoustu chyb ignoruju a neresim, ale jakmile se jedna o oficialni texty, tak bych se propadla udelat chybu. Bohuzel dneska se cestina bere na lehkou vahu a pomalu uz byva bezne, ze "se delaj chyby, vsak to neni dulezite". Omyl.
Češtinářské okénko, to miluju 🙂 Tuhle mi přišel mail od učitelky, naštěstí ne přímo od naší: "kdyby jste měli zájem"... Chtělo se mi odepsat něco jako "soudružko, neměli by jsme". Jinak tady už mě toho moc nepřekvapí, úsměvné mi přišlo "snažilY jsme se o dítě", měla jsem nutkání dotyčné napsat, ať to zkusí s chlapem, že jinak je to proti přírodě 🙂 🙂
@malenka3 Já tuhle dovolila dětem nějaké vzdělávací počítačové hry na stránkách Déčka. Byla tam hra na stupňování přidavných jmen. A u obrázku skleničky byla správná odpověď skleněný - skleněnější - nejskleněnější. Musela jsem si to pustit několikrát za sebou, protože jsem tomu nemohla uvěřit.
Je fakt, že se tu člověk dočte takových překlepů a hrubek... Až jsem se, po přečtení názvu diskuze domnívala, že se bude jednat o interupci 😀
@jaja01k Neneeeee... 😀
A nejvíc mi asi vadí, že se jaksi nesluší někoho upozornit na chybu. Protože když to někdo udělá, okamžitě se na něho vrhnou, že pravopis není důležitý. Místo toho, aby byl někdo rád, že se může přiučit, tak se cítí uraženě. A po rodičáku se tu budou rozčilovat, jak nemůžou najít práci, každý by chtěl dělat v kanceláři, nějakou sekretářku, doplňovat texty apod., ale s češtinou se nekamarádí. Vím, že mi taky občas nějaká hrubka ujede, většinou si toho všimnu, až to nejde opravit, ale kdyby mi to někdo opravil, nebudu se urážet.
@betelgeuzz Jojo, to je presne.
@betelgeuzz Jsme v diskusi, ne na hodině češtiny. Nejčastější odpověď. Nebo že obsah je důležitější než forma. Blbý je, když ten obsah v tý formě nenajdeš 🙂 🙂
Ja se priznam, ze tady ty volne proudy vedomi bez carek a tecek nectu. Pokud se pisatelka nesnazi napsat text tak, aby se dal cist, nevidim jediny duvod, proc bych se ja mela snazit ho lustit a odpovidat🤷♀️
@betelgeuzz přesně, moje řeč. Já tu chybu taky občas udělám, i když jsem na češtinu pes, někdy to nejde už opravit. Někdy si nejsem jistá, tak se radši mrknu na net, jestli se nepletu. Občas se mi to stane u mně / mě, když v průběhu psaní změním trochu text a najednou je z toho jiný pád a už tam zůstane hrubka. Nebo prostě momentální zkrat. Pamatuju si, že jsem jednou v pomatení smyslu napsala kuchině 😂😂😂 Ale většinou je prostě poznat z psaného textu, jestli jde o ojedinělou chybu z nepozornosti, nebo je člověk úplně mimo a cpe tam jednu chybu za druhou. Ale to, že jsou lidi alergičtí na upozornění, to je pak děs. A jak píšeš, každý by pak chtěl dělat administrativu, ale já být personalista a přijít mi na takovou pozici průvodní dopis s hrubkami, tak snad ani životopis nečtu.
@sudylichozrout je to smutné s těmi novináři, úroveň upadá a pak se div obecné populaci. Já to vidím i u nás v práci, děláme hodně závěrečných zpráv pro klienty a musím říct, že dřív tam takový kvanta hrubek teda rozhodně nebyly, poslední dobou je to děs a hrůza, že se někdy za kolegy opravdu stydím.
Tahle diskuze mi s úsměvem připomněla doby, kdy jsme s manželem ještě nebyli spolu a já jsem ho v té době kritizovala za každou hrubku v sms 😃 Neskutečně mi to rvalo oči, ale je fakt, že tady se občas najdou ještě větší perly.. u cizinců to chápu, ale když někdo neovládá mateřský jazyk, je to smutné..
@sudylichozrout Naprostej prim v neznalosti češtiny v poslední době předvádí idnes, internetová forma nejčtenějšího periodika v ČR. A to už je fakt síla, co tam někteří "profíci" dokážou napsat. I do titulek. A je to škoda, protože kdo jinej má držet úroveň psaného projevu ve veřejným prostoru, než oni.
@saoirse iDnes je tim povestny. Ale ten duvod je prosty. Po exodu kvalitnich novinaru kvuli zacleneni MAFRA do holdingu Agrofert, musi lovit v mene kvalitnich vodach. Dobry novinar jim tam uz nevleze.
@lenatko91 já si na tom hodně u svého muže zakládala. Pamatuju si, že jsem byla na střední zamilovaná do jednoho kluka, ale když mi napsal "hezký výkend", byl to pro mě takový děs, že to prostě nešlo 🙈 a když jsem začínala s mým mužem, začínali jsme si psát přes ICQ a jedna z prvních věcí, která mě na něm naprosto fascinovala, že nedělal žádné chyby, moc mi to imponovalo. Prostě žádné chyby, ani pravopisné, ani stylistické, ani interpunkce, prostě nedělal. I dnes spolu občas vedeme vášnivé diskuze nad gramatikou u některých problematických situací.
@malenka3 Ja na gymplu vyrobila jednou do diktatu výdeň (male v a ypsilon). Byla to jedina chyba v cele praci, ale kantorka mi dala kuli. Chapala jsem ji. 😀
Manžel mě neustále přesvědčuje,ze čárky ve větě jsou naprostá zbytečnost...taky mu nemůžu vysvětlit,že ta čárka v té větě prostě smysl má...a je fakt,že ty čárky mě tak tolik netrápí,i když je někdy problém smysl věty pochopit...jako ty příšerný do oka bijící hrubky...
@neomenia muz take pise obcas s hrubkami. Ma vejsku, ale cestina je v jeho oboru fakt az na chvostu podstatnosti, tak to moc neresi. Kdyz pise dulezite maily, projektove dokumentace ci odborne posudky, tak mu to kontroluji.
@betelgeuzz
@malenka3
@mollyweasley
@neomenia
Ja osobne gramaticke chyby v psanem textu nesnasim, ale berte to tak, ze i prumerne inteligentni clovek gramatickou chybu udela. A 50% populace - i te konikovske (chtelo se mi napsat zejmena, ale to by bylo zbytecne rypani) - je POD tim prumerem.
Takze prispevky typu "holki poradte my co delat z manzelem by jsme chtely dite" tu proste budou.
Nejidealnejsi, nejoptimalnejsi, tip/typ... To uz je druhy stupen ZS, to ani nelze ocekavat.
@zvedavec2 Jj, máš pravdu, však jsem psala, že když si uvědomím procento jedničkářů z mluvnice u nás ve třídě, že se fakt není čemu divit. Bohužel je to tak.
@sudylichozrout tak výdeň je ještě větší terno než moje kuchině 😂😂😂
A vite, co je take silene? "koukni, od kteryho DATUMU to mas..."
@malenka3 Jojo 😀 A trest za to byl ultimatni. V zivote jsem nemela z diktatu nic horsiho nez dvojku 😀
@zvedavec2 Jo, to ovšem souvisí s více diskusema tady, že takový primitivky nemají žádné vzdělání, pořádnou práci, ale zato kupu dětí a plno dávek. Ještě jsem si vzpomněla na jeden bezva citát. „Problém současného světa je, že hlupáci jsou si skálopevně jistí, ale lidé inteligentní jsou plní pochybností ". Kolikrát se ti za bezchybnou češtinu vysmívají...
@sudylichozrout no já měla kuli z jediného tématu, ve kterém jsem opravdu levá jak šavle, a to z velkých písmen 😂🙈 To tenkrát češtinářka přilítla do třídy, co se jako stalo, jak můžu já, věčná jedničkářka mít kuli z diktátu a kdo to za mě psal. A prý jestli chci reparát. No, řekla jsem, že ne, protože tohle téma je pro mě opravdu hardcore a kule byla zasloužená. A zvlášť, když se to furt mění, že. Takže na tento tenký led se nepustím ani dnes, tam často hledám pomoc na ÚJČ. 🙈
@malenka3 Taky se tam obcas podivam, kdyz si nejsem jista. Ta mala/velka pismena jsou zradna. Zejmena u ulic.

@malenka3 Korektori byvali i ve webovych redakcich, ale v ramci optimalizaci (rozumej nastupu managementu, ktery vi o praci v mediich prd) byly vetsinou jejich pozice zruseny. Tim, ze ze SS a VS lezou stale vetsi a vetsi streva, je pak logicky i kvalita redaktoru postupne nizsi.
Kdysi jsem v CRo prochazela hlasovou prupravou, musela jsem mluvit naprosto perfektne jak z hlediska intonace, tak i kvality reci. Dnes vidam moderatory, kteri si slapou na jazyk... Sileny.