Jak moc jste pověrčivé? (U miminka)
Krásný večer😊
Má otázka zní: Jak moc jste pověrčivé, co se týče pověr těhotenství a miminek?
Já byla dost pověrčivá.. jen to asi ze mě trosku opadlo, ale nějak se zase toho jak tele začínám chytat. V tehu (3 měsíc) jsem si našla krásný kočárek a všichni no to ne, neber si ho, nosí to smůlu.. ehm holky, já si ho vzala a max co mi to doneslo byl 2 denní porod 😂 pak jsem právě slyšela, že když miminko/ kojenec se divá do zrcadla do 1 roku, tak buď to přinese strašnou smůlu a nebo dokonce smrt (ale jeho).. já se dnes šla koupat a moje dcerka je v houpátku u mě, ale máme tam x zrcadel, není to poprvé co do nich kouká, ona na to ráda sahá a smeje se, tak si říkám, jestli jsem fakt tele,že na to myslím a nebo debil, že jsem ji nechala. 🙄
Děkuji za Vaše názory. 😊
Vladěnka
@nekiaxy ano. Také máme s dětmi “naše” rituály 🙂
Ale nemíním je vychovávat ve strachu! Takže ty pověry pro “dobro” děláme, ale strach v nich nepěstuji, ani žádné špatné pocity. Soused má černou kočku, která nám běhá přes cestu denně, zrcadlo syn doma hokejkou a pukem rozflákal už snad 3x 🙈 a na Štědrý den nedrzim úplný půst, protože by mi pak večer bylo špatně ;) a podobně.
Každý at dělá podle svého, určitě. Ale proč si pridelavat starosti ještě s takovými věcmi 🙂
Hezký den!
S tim zrcadlem to taky znam, ale my mame velke zrcadlo v loznici (vim, nema tam byt) a tomu neslo nijak zabranit. Takze jsem neresila. Do roka jsem s detma na hrbitov nesla a vlasky jsem do roka tez nestrihala. Kocarek jsme teda meli koupenej, ale byl u nasich (druhy syn mel kocarek po prvnim, takze byl normalne ve sklepe 😀 ). Pradlo na stedry den nebo Novy rok nevesim (ted mam i susicku tak vyreseno), od stolu na stedry vecer nevstavame, svatbu jsme v kvetnu nemeli. Urcite je toho plno, ale co znam tak to radeji nepokousim, a opravdu me to v zivote nijak neomezuje 😀 vim, ze narozeniny by se nemeli slavit predem, nejak bych to neresila, ale moje kamaradka takhle slavila devatenactiny a za par dni mela autonehodu pri ktere zemrela. Takze z tohodle mam velky respekt a narozeniny deti slavime vzdy az po narozeninach.
@klokanka31 no tak vzhledem k tomu, že latkuju je mi praní dva dny před štědrým dnem na nic, ale je fakt, že toto nějak dodržuji jako takovou tradici a vždycky se to snažím propočítat, aby na Boží hod a Nový rok neviselo.
Souhlasím s tím, že pořízení kočárku předem se nedoporučovalo spíš kvůli tomu, aby doma pak nebyla připomínka smutné události. Já takhle dalších několik let chodila kolem rozložené postýlky pro dítě, které se nemělo narodit. Takže v dalších těhu jsem nic nepořizovala moc dopředu. Zrcadlo nedodržuju, synka beru do klubíčka a nechám čůrat a tak dále do umyvadla a dcera taky koukala do zrcadla hned jako mrňavec. Obávám se, že i na hřbitově byla poprvé ještě ve sporťáku. Jestli pojedu se synem nevím, ale nejspíš ano. Prádlo apod. dodržuju, dá se to načasovat i s plenkama a tak, jen pokud není nějaká akutka typu počůrané oblečení 😊, ale nervy z toho děckám dělat nebudu.
Ad svatby. Vdávala jsem se dvakrát, poprvé v pátek třináctého, to ráno jsem rozbila zrcadlo, co mi spadlo na zem už stokrát. Mno, do dvou let rozvod, ale nějak si nemyslím, že to bylo tím. Druhá svatba v květnu, už aspoň rozumnější datum 😁 jo a svatbu jsme měli do modra, to se taky nemá.
Mám k pověrám respekt, ale zas tak moc to neprožívám 🙂 Ale co teda mám ráda, tak podobné mírně mrazivé historky, jak někdo nevěřil a šup, už se vezl. Pak jsem ochotná uvěřit, že jsou věci, které neovlivníme vlastní vůlí.
@nekiaxy Nechci být urypaná, ale když říkáš, že máš racionální já, tak jak se s tím slučuje ťukání na dřevo, talismany pro štěstí ?😉
@nekiaxy Vůbec se o to nesnažím 😂 Snažím se o jiný pohled a nějakou informovanost, kterou starší generace třeba má, i když nejsou praktikující věřící. Ale pro naši generaci je to nebetyčný nátlak. A měla culpa, že se neustále nechám strhnout k tomu ,, vysvětlování", ačkoli je na sto honů cítit jen samé předsudky.
@levandule_k nijak. Je to spis sila zvyku, neni to racionalni:D Talisman pro stesti je ale jina vec, aspon pro me. Ve streaovych situacich minpripomene, ze na to nejsem sama. Ale to se bavime o osobnich vecech, ne koupene prase s ctyrlistkem. Malovany kaminek od brachy, prstynek z detstvi od taty, darovany ctyrlistek od deti. Neprinese stesti sammo sobe, kdepak. Ale pomaha mi se uklidnit a to stesti nalezt😉
@michaela_2 u nas se teda vzdycky rikalo jen "svatba v maji do roka mary" a nespecifikovalo se to nikdy jen na nevestu. Jako byla to blba nahoda, to je jasny, ale pro vsechny to byl takovej sok, ze si to s tim clovek proste spoji.
Na pověry nevěřím a tím pádem se jimi neřídím...některé měli kdysi reálný základ, např květnová svatba = rizikový porod v zimě, nebo například dříve se s dětmi nechodilo na hřbitov, protože lidé často umírali na nakažlivé nemoci a úroveň hygieny nebyla tak dobrá, jako dnes, takže existovala šance, že by tam miminko mohlo něco chytit. Řídím se vlastním rozumem a kdyby mi dítě šilhalo přes ofinu, tak bych ho prostě ostříhala, i když by ještě nemělo rok 🤷♀️ Stejně tak nebudu dítěti do roka bránit koukat do zrcadla nebo do ohně 😂

@bonavoxa zalezi nakolik se katolicke pojeti dobra shoduje se skutecnym dobrem a realnym zivotem... Cest, kdy je clovek "dobrym", je urcite vice, nez ta pres jedineho Boha