icon

Jak moc jste pověrčivé? (U miminka)

21. kvě 2021

Krásný večer😊

Má otázka zní: Jak moc jste pověrčivé, co se týče pověr těhotenství a miminek?

Já byla dost pověrčivá.. jen to asi ze mě trosku opadlo, ale nějak se zase toho jak tele začínám chytat. V tehu (3 měsíc) jsem si našla krásný kočárek a všichni no to ne, neber si ho, nosí to smůlu.. ehm holky, já si ho vzala a max co mi to doneslo byl 2 denní porod 😂 pak jsem právě slyšela, že když miminko/ kojenec se divá do zrcadla do 1 roku, tak buď to přinese strašnou smůlu a nebo dokonce smrt (ale jeho).. já se dnes šla koupat a moje dcerka je v houpátku u mě, ale máme tam x zrcadel, není to poprvé co do nich kouká, ona na to ráda sahá a smeje se, tak si říkám, jestli jsem fakt tele,že na to myslím a nebo debil, že jsem ji nechala. 🙄

Děkuji za Vaše názory. 😊
Vladěnka

Strana
z3
majili
22. kvě 2021

@michaela_2 ja na povery taky neverim a te svatbe v kvetnu jsem se vzdycky smala a rikala vsem, ze kdyz se budu vdavat, tak urcite v kvetnu. A potom se zenil muj soused v kvetnu, kteremu bylo 20 let a byl to zdravej kluk a na svatebni ceste u more umrel na zastavu srdce bez priciny a pak uz jsem se tomu nesmala.

katule1990
22. kvě 2021

@majili Nojo, ale ono se říká "svatba v máji, nevěsta na máry", a to kvůli tomu rození dětí v zimě, jak už se tu psalo. Takže ženicha by se to týkat nemělo 🙂.

meronym
22. kvě 2021

@majili Jo, moje mamka se vdavala v kvetnu a mela zasnubni prsten s perlou (ty pry nosi slzy). A otec do 3 let po svatbe zemrel. Takze ne ze bych uplne verila, ale nebudu to pokouset...

levandule_k
22. kvě 2021

Trochu rozeberu pověry🙂 Místy přidám nějaké ezo vysvětlení. Pověra s kočárkem je jasná, kdyby těhotenství a porod nedopadlo dobře, tak ten kočárek zůstane doma jako bolestivá vzpomínka, takže je to "ochrana" pro matku, ale to by doma nemohla mít vůbec nic. Dneska se díky lékařské péči spoustě problémů dá předejít, nebo se řeší zavčas. Tímto častým opakováním akorát okolí děsí matku a vsugerovávájí nesmysly.
Anonymko na tvůj porod spíš měl vliv, jak jsi byla mentálně připravená, někdy jsme strachy stažené, to jestli jsi cvičila něco na pánevní dno, tvoje fyziologie těla atp.
Pověra ke svatbě v květnu už tu byla rozebrána.
O zrcadlech slyším prvně, zajímalo by mě to z čeho to vychází. Nikde jsem se nedočetla, že by zrcadlo umělo něco děsivého, tak by mě zajímalo to množství pověr, kde se vzalo. např. rozbité zrcadlo nosí smůlu. Moje domněnka, zrcadla v tom budou trochu nevině.
Že se do jednoho roku a během těhotenství nesmí na hřbitov slyším prvně. Nicméně může to vycházet z toho, že hřbitov je takový průchoďák pro duše, co jsou zrovna na cestě do jiného světa. Takže platí na hřbitovy chodit s úctou. Pokud je žena těhotná a duše ještě není v těle miminka, mohla by nějaká akční duše přijití místo dohodnuté duše miminka, nebo se na tu duši miminka přilepit. Když nad tím tak přemýšlím, tohle by se mohlo stát kdykoliv a kdekoliv, nejen těhotným. Třeba člověk uvidí nějakou autonehodu a člověk si pak domů přinese na sobě ducha. Určitě se dá se vytvořit nějaká ochrana na energetické úrovni.
Pro mě je zajímavé 6 nedělí, a doba před samotným porodem. Tady se uvádíhttps://jemnezrozeni.cz/2018/05/05/ritual-zavin..., že se otvírají určité brány, které se zavírají 40 den po porodu, proto je důležité, aby žena měla svůj klid.
@klokanka31 Duchy podle mě může dítě vidět později, tuším, že jsem někde četla, že tak do 5-6 let je dítě vnímavější, vůči různým nadpřirozeným jevům, že je to tím, jak se uzavírá nějaká čakra. Také kolem 5-6 let dítě začíná procházet vzdělávacím systémem a učíme ho "myslet a vzděláváme ho společensky dohodnutým způsobem". Někdo vidí duchy i v dospělosti (já ne) 🙂
Stužka jako symbol ochrany proti uhranutí, četla jsem o tom pouze v Žítkovských bohyních od Tučkové, ale to je román, kde sama Tučková přiznává, něco fabulovala a něco je skutečnost. Červená stužka může podle některých je ochranná, tohle si asi Tučková nevymyslela, ale je to trochu složitější. @meronym dle mého samotná stužka ničemu nezabrání, to by musela být "nabitá" ochrannou energií. Pokud bys dostala červenou stužku od někoho, kdo praktikuje černou magii, tak by mohla být nabytá zlou energií a přitahovat špatné věci. Eventuálně se může předmět stát zlý, třeba tím, že např. šperk může do sebe natahovat krutost majitele, který ho nosí.

Pan farař v kostele žehná novomanželům prsteny, žehnání znamená dovolávání se nejvyššího dobra. (Když použiji slovník jako u výše napsaného, tak je to nabití pozitivní energií.) Tohle je jen tak pro zajímavost, mě vždy baví hledat u různých kultur, náboženství, myšlenkových směrů, skutečný význam a jestli to třeba není jen variace jedné věci.

Platí, že víra hory přenáší, naše myšlenky utváří náš život. Pokud se něčeho fanaticky bojíme, pořád na to myslíme, tak si to přitáhneme do našeho života.

klokanka31
22. kvě 2021

@majili To je mazec 😮 ale ono se říká "svatba v květnách, ženich na márách"

klokanka31
22. kvě 2021

@levandule_k Já párkrát ducha viděla jako dospělá. A není to nic co by člověk chtěl 🤔 ještě kdysi jako hodně malá na hřbitově, ale tam mi to nevadilo protože jsem nevěděla o co jde.
A s těma zrcadlama. Říká se že je to jakýsi portál do jiného světa. A určitě skoro každý slyšel i pověru, že když někdo zemře doma, mají se zrcadla přikrýt.

michaela666
22. kvě 2021

@klokanka31 U nás se říká "svatba v Máji, do roka máry " a stejně jsem se vdávala v květnu. Babičky vyděšené, ať to radši posuneme, ale nedali jsme se.

Zajímavé téma. Pověrčivá moc nejsem, krom kočárku a svatbách v květnu žádné další neznám. 😊

klokanka31
22. kvě 2021

@michaela666 Já znám spoustu pověr, a dost jich dodržuju, protože některým mým blízkým se to vymstilo, a já to pokoušet nechci. Ale některý se mi zdají přitažený, jako třeba že těhotná nesmí věšet záclony a dávat ruce nahoru.

levandule_k
22. kvě 2021

@klokanka31 Já o těch zrcadlech slyšela jenom tady na MK, možná v diskuzi duchařské vlákno, ale nikdy jinde jsem na to nenarazila...
Můžu vědět, co se tvým blízkým vymstilo?

michaela_2
22. kvě 2021

@majili to je smutný :( strašný ....
Nicméně, tato pověra se opravdu týká nevěsty no.....

bonavoxa
22. kvě 2021

Pověry jsou víra v magii, v souvislosti, které závisí na něčem, černá kočka, kočárek..V předem nalinkovaný osud. Absolutní protipól svobodné vůle, kterou dal Bůh lidem. Takže je to přestoupení prvního přikázání. To jen pro rozšíření obzorů. Na Slovensku je to stále o level výš, například, že nekřtěné dítě se nesmí nikomu dát do náruče, aby ho osoba neuřkla. A nedávno jsem zahlédla, že se dvě kamarádky přestaly bavit, protože jedna té druhé přinesla věci v den, kdy byla v kalendáři ,,Veronika", a to prý chodí jen bosorky. Absurdní!

klokanka31
22. kvě 2021

@levandule_k Ono by toho bylo víc, ale třeba se říká že když někdo zapomene dát na dušičky věnce co koupil, tak ho čeká do roka smrt. Můj děda na jedny dušičky zapoměl věnec v garáži. Za 4 měsíce umřel. Jeden známý na Štědrý večer vstal od stolu, což se podle pověry taky nesmí. Umřel asi za dva měsíce...

levandule_k
22. kvě 2021

@klokanka31 To je zajímavé, kolik je pověr, tuhle s tím věncem jsem až do teď neznala.

S tím Štědrým večerem to je známá klasika. Můžeš být v klidu, taky se u nás v rodině stalo, že někdo vstal od stolu než jsme dojedli a pohoda, stále žijem.

klokanka31
22. kvě 2021

@levandule_k Tak jasný, člověk může umřít i jentak, ale stejně, proč něco pokoušet? ☺

michaela_2
22. kvě 2021

@klokanka31 já na tohle nevěřím no 🙂 segra doma kočárek neměla a miminko, narozené na termín jim při porodu umřelo a ona malem také.
Manzeluv dobrý kamarád se ženil před 2 lety v srpnu a za rok mu těhotnou manželku srazil řidič, na místě byla mrtvá.
Děje se spousta dobrých i tech zlých věcí a nevěřím, že my jako jednotlivci, to jsme schopni nějak ovlivnit.
Samozřejmě, pokud to nekomu přináší uklidnění a pocit “bezpečí” tak chápu, nic proti ničemu ;) 🍀

bonavoxa
22. kvě 2021

@levandule_k Zrcadlo je jako okno do ,, druhého" světa. Ten je tajemství, ale občas Bůh dovolí určitá varování duši, aby se obrátila, nebo to může být prosba za odsloužení mše svaté za zemřelého. Ovšem, tohle jsou mimořádné projevy, i různá osobní zjevení jsou přísně zkoumána, vždy musí být prosba k Bohu o rozlišování duchů...Peklo je zcela reálné, tyhle mimořádné zážitky nikdo rozumný sám nevyhledává a nepodporuje.

bonavoxa
22. kvě 2021

@levandule_k Červená stužka patří ke Kabale, takže nemá žádnou ochranou funkci. Naopak. Je to okultismus. Modloslužba. A co se týká posvěcených předmětů, samy o sobě nemají žádnou energii, jsou vyjádřením víry a vztahu k Tomu, který všechno žehná a posvěcuje. Takže, když si nevezmeš jeden den snubní prsten...nebo si nechám růženec se zázračnou medailkou Panny Marie v jiné bundě, nečekám, že se stane pohroma.

meronym
22. kvě 2021

@bonavoxa Vy to berete strasne pres viru, to mne neba.

levandule_k
22. kvě 2021

@klokanka31 To by přece ti, co umřeli letos, museli loni vstát během Štědrovečerní večeře od stolu ne? Ale abych si tady nehonila triko v diskuzi, jak jsme to nevstávání od stolu měli na háku u Štědrovečerní večeře🙂 Tak se zjistilo, že se něco zapomnělo a že to nutně potřebujeme podat a a už jsme začali jíst. Tak se rozhostilo trapné ticho, co teď, protože od večeře se přece nevstává 🙂 a pak se někdo řekl, přece nebudeme řídit pověrami a nastalo malé dohadování, ne já jdu, ne, ty nechoď radši já :D Ale nikdo ten rok, ani další neumřel, spíš jsme se rozrostli 🙂

@bonavoxa Máš k tomu nějaký odkaz, nebo literaturu? Myslím tím k tomu zrcadlu, docela ráda bych si přečetla nějaký oficiální zdroj.

S prosbou za odsloužení mše za zemřelého, znám akorát to, že když někdo umře a ty slyšíš doma kroky, nebo něco podobného, že máš dát sloužit mši, protože tím duše volá o pomoc, ale spíš se přikláním k tomu, že ta duše dává najevo svoji přítomnost.

To žehnání je dovolávání se nejvyššího dobra "Žehnání je ve své podstatě svolávání Dobra, které je větší než já; Dobra, které já sám nejsem schopen vytvořit, způsobit ani ovlivnit. Žehnání je dovolávání se Boha a svolávání jeho Dobra na nějakého člověka (skupinu lidí atd.)." https://www.pastorace.cz/vecny-rejstrik/zehnani...
Já tě nechci urazit, ani se tě dotknout, ale já tam cítím určitou práci na energetické úrovni, i když ty s tímto pojmem nepracuješ, já mám jiný slovník, jiný přístup). Pro mě je požehnání pozitivní akt, dobrá věc, opak je prokletí - to je obracení se zlo.

Já respektuji tvoji víru. Bohužel se můžou vyskytovat předměty, které jsou prokleté a škodí. (Jestli to pojmenuješ, že vydávají zlou energii, nebo jinak nechám na tobě). Jednou jsem se narazila v televizi na nějaký dokument, kde byl prokletá židovská skříňka. Každý, kdo s tou skříňkou přišel do styku měl zdravotní komplikace (mozková příhoda, zvracení hlenů) a ty lidé měli ještě zlé sny, kdy je nějaký bytost chtěla zničit, budili se s modřinami. Pak se to tuším řešilo asi přes exorcistu. Takže ono to fakt není sranda.

drep
22. kvě 2021

@levandule_k tak já jsem asi úplně v loji, prsteny s mužem sundaváme naprosto běžně (zdravotníci a povinnost být “bare below elbow”) a já byla svědkem tolika úmrtí, čekaných, nečekaných, traumatických, že by moje duše pod tíhou ostatních duší musela prohýbat😂

bonavoxa
22. kvě 2021

@meronym To ale není otázka zábavy nebo soutěž o nejlepší historku. Všechny tyhle okultní věci je potřeba razantně odmítnout. Zvědavost není žádná ctnost. Zrovna budou zítra Letnice, takže pro informaci, jaké jsou dary a plody toho Dobrého Ducha: moudrost, rozumnost, vědění, rada, síla, umění a zbožnost. Plody: láska, radost, pokoj, shovívavost, vlídnost, dobrota, věrnost, tichost, zdrženlivost.

ivya
22. kvě 2021

Celý život mi rodina vtloukala do hlavy tyhle pověry. Hlavně třeba o zákazu věšení prádla na Vánoce, Nový rok. A já byla kolikrát tak na nervy, že zrovna opravdu potřebuju něco vyprat – ale co když někdo umře, kvůli mně?!

A proto tyhle ani žádné jiné pověry svým dětem nikdy nepředám a doufám, že se toho vyvaruje i rodina, až je požádám. Protože takhle se žít fakt nedá!

Pokud má někdo zemřít, tak zemře a je nesmysl, aby si to pak někdo dával za vinu, protože udělal něco v době, kdy "neměl" 🤦🏻‍♀️

Mimochodem, od jisté chvíle jsem se just chtěla vdávat v květnu. Máma z toho měla málem infarkt, tak jsem jí konečně vysvětlila, z čeho ta pověra vznikla a proč už v dnešní době nedává příliš smysl (a hlavně by se týkala všech, které otěhotněly v květnu a v červnu, nehledě na datum svatby 😂). A byl klid, i když mi ta květinová svatba nakonec nevyšla a byla podzimní.

bonavoxa
22. kvě 2021

@levandule_k Jistě. Je to požehnání a prokletí. Ale žádné čakry a energie. Je to otevření srdce buď Bohu nebo tomu zlému. Nejde si vybrat jen něco nebo oboje. Třeba takové to, co vidívám v poslední době, že z rozhořčení nad činem nějakého člověka, se mu hromadně ,,přeje", to je hromadné proklínání. Člověk se nikdy nesmí soudit, jen ten čin. Ostatní se svěřuje Milosrdenství. Samozřejmě, že jsou třeba předměty a místa i lidé, které to zlo ,,posedne". To pak patří do rukou exorcistovi. Ale i to je tajemství, byli takto zkoušeni i mnozí světci, aby se na nich ukázala Boží sláva. V literatuře je toho plno, ale všichni, kdo se k tomu tématu vyjadřovali, jen v touze před tím varovat. Celkově ta hrůza je nepopsatelná. Věřící, kněží, řeholníci,...by určitě mohli vyprávět každý jeden o duchovním boji. Ale ten stojí hlavně na eucharistii, živém vztahu k živému Bohu, svátosti smíření, každodenní modlitbě a práci. Občas někdo nějakou tu mimořádnost vytáhne, ale to nazírání je zcela pragmatické... obchází jako lev a hledá, koho by sežral...Zlý duch je padlý anděl, převyšuje lidi myšlením i poznáním...nemá cenu mu dát jakýkoli prostor, naopak se snažit o co největší důvěru v Boha. Ale chápu, že ta rétorika je jen tak to internetové diskuse složitá.

levandule_k
22. kvě 2021

@drep To nemělo být myšleno tak, že kdo má svatbu v kostele, má požehnané prsteny, tak se mu nic nestane a má zaručeno šťastné manželství a když ten prsten nemá, tak je v háji. Spíš poukázání na fakt, katolíci mají také určité rituály a má to pro ně hlubší význam, tedy teoreticky by mít mělo, protože jinak by to asi nedělali 🙂 Bylo to myšleno jako zajímavost. Pro někoho má význam červená stužka a pro někoho je to škodlivý prvek a někomu je lhostejné.

Ono s těmi dušemi je to komplikované, ale já asi budu ve srovnání s tebou dost alternativní. Někdo je na vnímání duší citlivější, někdo ne a ne na každého se duše přilepí. Někdy ta duše zůstane trčet v nějakém domě, nebo místě. Četla jsem příběh, kdy žena pocházela z dvojčat, ale jedno dvojče se vstřebalo. Ona měla pocit, že je s ní pořád nějaká bytost. (Což by se dalo určitě diagnostikovat nějakou psychiatrickou poruchou...) Pak se v dospělosti dostala k někomu, kdo pracuje s dušemi a přišli na to, že to duše jejího dvojčete, které se nikdy nenarodilo a byla na ní "přisátá" tak duši odvedli do světla a paní měla klid, pocit cizí bytosti zmizel.

bublici
22. kvě 2021

No s tím zrcadlem se to spis mysli večer. Je sice pravda, ze jsem cca do 6 -7 mesicu nepoustela k zrcadlu ani přes den. Mohlo by do ditete vstoupit něco špatného z astralniho světa. A s tím kočárkem, tak ten jsem objednala s doručením v den predpokladaneho porodu, malá se tedy narodila týden po termínu🙂

levandule_k
22. kvě 2021

@bonavoxa Nikdy jsem nenarazila na význam zrcadel pro duše, až někdy na něco natrefíš, tak mi pošli název, nebo odkaz, klidně do sz. Exoricismus mě nijak nebere.

klokanka31
22. kvě 2021

@ivya Tak vyprat prádlo se dá dva dny před Štědrým dnem, aby to stihlo uschnout ne? Aspoň já to tak dělám...moje tchýně pere snad naschvál vždycky na Štědrý den odpoledne. Nikdo jim teda neumírá, ale smůlu a úrazy mají pořád. Ale neříkám že to musí být tím...

ivya
22. kvě 2021

@klokanka31 To je samozřejmě možnost. Teď mám sušičku, tak mi to už může být klidně fuk. Ale sakra proč? Proč by se měl náš život řídit takovými nesmysly? Ne, díky... to už pro své děti nechci.

felixfelicis
22. kvě 2021

Přijde mi hrozne, že si někdo opravdu nechá takovými hloupostmi řídit život. Nejlepší je o těch poverach pro jistotu ani nevědět, jako já o vencich na Dusicky. Mám doma už několik let svíčku na babiccin hrob a hele, žiju...

nekiaxy
22. kvě 2021

Teda holky, ja ziram. Nektere veci tady se nedaji cist, je to pro me racionalni ja prilis alternativni nebo fanaticke:D nic proti... Takze pridavam: krome chozeni na hrbitov tehotna a s miminky, jsem se vdavala 23.kvetna, zasnubni prstynek mam z predsvatebni cesty do Indie a je s perlou:D saty jsem vybirala s.manzelem a na svatbu jsme jeli spolu. o drobnych poverach ani nemluvim... Verim spis v dobro, talismany pro stesti, to se mi hodi vic a ukldinuje to😉 takze obcas tukam na drevo, abych neco nezakrikla, nosim supinu pro stesti...

Strana
z3