icon

Jak naložit s penězi, co dostalo dítě od příbuzenstva?

azifca
27. pro 2007

Máme doma dvouměsíční zlatíčko, a to dostalo do vínku od příbuzenstva postupně již celkem značnou sumu (60 tis.). Chci s těmi penězi nějak rozumně naložit, aby je dostal v 18 letech pěkně rozmnožené a aby nás to nelákalo je v nouzi utratit. Máte některá tipy - stavebko? nějaké fondy? termín. účet?

eliade
•
27. pro 2007

Doporučuju finančního poradce 😀 😀 😀

betka007
•
27. pro 2007

ahoj azifca, my sme nasej dcerke urobili poistku- urazovu, keby sa jej stal smrtelny uraz, tak dostaneme 20 tis na pohreb a ak nejake trvale nasledky tak je tam ovela vyssia suma,aby sme sa mohli o nu starat. dufam, ze sa nic take nestane. no a este sme jej urobili stavebne sporenie, ktore mozeme po uplynuti dohodnutej doby sporenia-predlit, chceli by sme jej sporit,aby v 18. mohla mat napr. na garsonku a osamostatnit sa.

sarkasa
•
27. pro 2007

já tedy doporučuji investovat do podílových listů, jsou zajímavé výnosem a riziko za těch 18 let rozloží. sama mám zkušenosti (již předporodní) a dosažené zhodnocení mě velmi pěkně překvapilo - cca 19%. vřele doporučuji

sarkasa
•
27. pro 2007

jen ještě jedna připomínka - rozhodně ne term. vklady - mají výnos nižší než je inflace a mimi by toho moc nedostalo

azifca
autor
•
27. pro 2007

sarkasa, děkuju, podívám se na to, neposlala bys mi do IP jaké podílové fondy jsi měla? S těmi ter. vklady máš určitě pravdu.

gedren
•
27. pro 2007

Ja bych urcite dala neco na stavebko, my jsme od pribuznych zadne penize nedostali, ale zalozili jsme ji stavebko sami a kazdy rok tam davame aspon tech 20 tisic. Takze na tuhle minimalni castku bych zalozila, a pokud by bylo penez pro ni vic, tak bud dam taky tam, nebo do nejakych fondu, ale stavebko je zaruceny vynos (i kdyz ne nejak horentni) bez rizika.

lucianka
•
27. pro 2007

My jsme malému založili stavebko a pak jsme mu založili u KB dětské konto Beruška. Je tam vše úplně zdarma (založení, vedení, transakce...), možnost kdykoliv vybrat i vložit a úrok 2 %.
Podílovým fondům a podobným věcem vůbec nerozumím, tak to pro nás bylo nejlepší řešení. 🙂

zuzik03
•
27. pro 2007

azifco, stavebko mas nejlepsi, protoze ti navic prispiva stat. podilove fondy jsou fajn, ale 19% mi prijde dost nerealne, to musela mit sarkasa dost stesti, taky by me zajimalo, co to bylo za fondy. v kazdem pripade u fondu vetsinou nemas vynos na rozdil od sporeni zaruceny a pamatuj - cim vetsi vynos, tim vetsi riziko.

sarkasa
•
27. pro 2007

to s tím rizikem,to je samozřejmě pravda. nicméně klientovi se nabídnou takové podílové fondy, které budou nejlépe odpovída jeho představě o riziku a výnosu. to je problematika, která se rozhodně nedá shrnout v pár větách. chce to si sednout (i několkrát) a upřesnit i předtavu. pro nedůvěřivce mám jen jednu odpověď - plně vás chápu, ale mrkněte na www.conseq.cz, tak se můžete podívat na zhodnocení za poslední roky

ketka
•
28. pro 2007

My jsme malýmu založili účet a tam mu to budem ukládat. A až se bude jednou ženit, tak to dostane jako svatební dar 😎

andilek
•
28. pro 2007

já bych je utratila sama pro sebe 😅

my jsme založili zatím pojistku, ale uvažuji o stavebku a penízky, co mlaďas dostane, budeme vkládat tam 😉

nikka.vo
•
28. pro 2007

Já založila synovi konto Beruška u KB... je vedeno zdarma 😉 , každý měsíc mu posílám z mého účtu na jeho 200,- a příbuzní hned chtěli číclo účtu a že něco pošlou a budou přispívat i k narozkám atd... Takže se to ,,vyplatilo,, 😉
Peníze necháme na účtě a pak použijeme třeba na koupi dražší věci pro syna. Ztřeba kolo, výbava na lyže atd atd.
Uvididíme... 😉
A ještě uvažuju o tom stavebku 🙂

navi
•
28. pro 2007

Tak my založili to stavebko 🙂 Přemýšleli jsme o spořícím pojištění, ale naše finanční poradkyně nám doporučila zvlášt malého pojistit a spořit taky zvlášť na tom stavebku. Penízky které Luky dostává dáme buď tam, nebo mu koupíme to co zrovna potřebuje.

sarkasa
•
28. pro 2007

stavebko je určitě dobrá věc pro spoření na kratší dobu cca 5 - 7 let. pokud by to bylo za strých (velmi výhodných podmínek) - garantovaný výnos 4,5% a spátní podpora k tomu, tak bych taky neváhala. ale vhledem k tomu, že zhodnocení před lety vláda zkrouhla na 2%, tak už to i se státní podporou není až takové terno. ale je tam jistota. jen radím jednu věc - až budete zakládat stav. spoření, nenechte se nalákat na vysokou cílovou částku, protože zaplatíte vstupní poplatek ve výši 1% z oné cílové částky. až dosáhnete cílové částky, tak se penízky dají dát jinam a zhodnotit je lépe než ve stavebku.

sarkasa
•
28. pro 2007

navi, nedávej do stavebka více než je 1.500 měsíčně, protože nedostaneš větší státní podporu a 2% ročně je dost bída, inflace letos by měla být okolo 4.5% a více takže tvoje penízky ztratí hodnotu o 2.5%. to je radši kup mrňousovi něco hezkého.

azifca
autor
•
28. pro 2007

sarkasa - vypadá to, že víš, o čem mluvíš, děláš ve financích??

sarkasa
•
28. pro 2007

jo, dělám, vlastně teď nemůžu, jsem na mateřské 😀 😀 😀 , ale jinak se pohybuju mězi penězi a finančními poradci. pokud budeš chtít, můžu ti pomoci vybrat správnou volbu pro Juráška nebo pro tvou rodinu

andrealiskova
•
12. zář 2009

Já teda peníze, které dostanu pro děti ukládám na jejich účet Beruška v KB, Týna si ho před rokem převedla na normální účet a spravuje si ho sama.

suki
•
12. zář 2009

nejlépe nějaký spoření s pojistkou 😉
anebo stavební spoření a mimčo pojistit do pojištění pod sebe 🙂

luciusek
•
12. zář 2009

My jsme s manžou založili malému stavebko.Posíláme mu tam každý měsíc 500 korun a penízky co dostal od rodiny a tak,tak jsme mu dali na účet.A jak vždycky dostane něco k narozeninám...tak mu to tam vždycky přihodíme. 😉

aponchie
•
13. zář 2009

kupuje si za to veci co by rada. 😎 nebo z toho pridame na neco vetsiho

mobina
•
13. zář 2009

Založili jsme mu účet s úrazovým připojištěním u ČSOB. Jmenuje se Slůně.

kubaka
•
13. zář 2009

závidím, že vůbec něco dostáváte. Syn od babičky dvě stovky za rok a za ty si koupí Lego- Se teda máte. my cálujeme všechno sami.

mobina
•
13. zář 2009

Kubako ono to u našich taky není tak žhavý 😉 Protě máme oba trvalý příkaz z účtu a posíláme my. Když dostane peníze, tak většino na konkrétní věc. Že by mimo svátky, narozeniny, nebo vánoce něco dostal, se ještě nestalo 😅

elisa03
•
28. dub 2015

Určitě doporučuji obrátit se na odborníka, pokud se v oblasti investic neorientujete. Doporučuji si jich vyslechnout několik, néé všichni jsou ochotní a doporučí vám daný produkt ve váš prospěch než pro jejich velkou provizi. Osobně mám zkušenost s poradcem Františkem Židkem, a taky mi trvalo, než mi po několika schůzkách s x různými poradci, někdo padl do oka. Jeho nabídka mě zaujala nejvíce, hlavně mě překvapil jeho lidský přístup a ochota pomoct. A od té doby svého rozhodnutí nelituji a musím říct, že investované finance jen rostou 🙂.