Nevím jestli se chci odstěhovat od rodičů

cashnatrash
28. dub 2019

Ahoj, je mi momentálně 17 let za pár už 18. Mam celkem velké dilema. S přítelem jsem něco přes rok a plánujeme, že by jsme se teda přestěhovali spolu ... mě by to nejak nelákalo jo ale mám brigádu už dlouho a rodičům musím platit skoro všechno ...oni maji dost penez oba dva pracují, jenomže chyba je v tom že neumí šetřit... například když jsem si chtěla už konečně koupit svůj mobil z našetřenených peněz, tak mi máti vyčítala že místo blbostí bych mohla něco koupit domů pro celou rodinu a takovéhle ... moje mladší ségra to má podobně ... takze by bylo jedno jestli platím rodičům nebo už vsůj např. Podnájem
Ve škole jsem hodně úspěšná a nikdy bych sni neskončila, protoze vzdělání je základ ... mi jde jen o ty vyhozené penize ... děkuju předem za radu 🙂))

journals
29. dub 2019

Se stehovanim bych pockala az budes mit skolu hotovou.
A k penezum - myslis, ze rodice neumi hodpodarit s penezi, ty ale ano a tve vydelky z brigady je nejak vytrhnou? Mozna ano, ale mozna taky vidis dost zkreslene jak dospely zivot funguje. Ono v 17 vidi clovek leccos jinak.
Podnajmem myslis co?

malinkaelinka
29. dub 2019

Jestli ti je hlavně o ty peníze, udělej si rozpočet. Kde byste s přítelem bydleli, v nájmu? Kde žijete, jak se u vás ceny nájmů reálně pohybují? Nezapomeň připočítat energie. Dejme tomu, že nežiješ v Praze, seženete slušnou 1+1, no určitě za bydlení těch 10-12 tisíc dáte. Pokud méně, tím lépe, ale radši v rozpočtu počítej víc. Pak je velkou položkou jídlo, pro dva dospělé 4-5 tisíc měsíčně, budeš denně vařit, chodíš ve škole na obědy, chodí přítel někam na obědy? Takové svačinky do práce se umí taky pěkně prodražit. Pak musíš počítat do domácnosti další položky jako je drogerie (prací prostředek, čistící prostředky, toaleták....), sem tam nějaké kino nebo jiné povyražení (jste mladí, jistě jen nesedíte doma). Máš nějaké koníčky? I ty jistě spolknou nějaké výdaje - permanentka, boty na běh apod. Pak musíte sem tam nějaké to oblečení obměnit... TAk si to zkus posčítat, kolik je to měsíčně a to jsi na minimu, abyste neživořili. Takové radosti jako nový mobil, v tom rozhodně nejsou. Jak to má s penězi přítel, kolik vydělává? Bere v potaz, že jsi studentka a tvůj příjem není tak velký? Jsi schopná vydělat si na těch brigádách nějakých 10 tisíc měsíčně, abys na domácnost přispívala rovným dílem nebo by tě přítel živil? A co vybavení bytu, budete mít něco do začátku? I kdybyste si pronajali vybavený byt, plno věc v něm určitě nebude (rychlovarka, vysavač, nádobí, peřiny, ložní prádlo....) Sedněte si s přítelem a tohle všechno proberte. Na tvém místě bych rozhodně počkala do maturity. Vydělávat si při škole není žádný med. Na střední jsem na brigády chodila, ale o víkendech a kolik si tak člověk vydělal? Na nějakou tu parádu, lístek na festák, sem tam na pivo s kamarády... Ale třeba máš dobře placenou brigádu, to já samozřejmě nevím. A pak jsem šla na VŠ a do práce jsem chodila víc a víc, magistra už dělala dálkově a pracovala na plný úvazek... Je to naprd, člověk je buď v práci nebo ve škole, nebo se učí... Neříkám, že to nejde, jde. Ale pokud ti vadí pouze to, že občas dáš trochu peněz z brigády rodičům, tak bych se rozhodně nestěhovala. Pokud tě tedy nebude živit přítel. Co až se bude blížit maturita? Budeš to zvládat skloubit? A ono taky k vlastní domácnosti se pojí plno práce - lednička se sama nenaplní, koupelna se sama neumyje, nějaký základní pořádek bude ležet jen na tobě a příteli. Jsi připravená místo odpolední muchlovačky jít nakoupit, převlíkat postel a vařit večeři?

kittyy17
29. dub 2019

@cashnatrash zůstaň ještě u rodičů, a zjednej si u nich pořádek. Domluvit se na pevné částce, kterou jim každý měsíc dáš, ani korunu navíc, a zbytek co si vyděláš, je tvůj. Taky bys nemusela chodit na brigádu vůbec, a nic jim nedávat, vždyť ještě studuješ, oni mají vůči tobě vyživovací povinnost...
Nemůžeš žít vlastní život, když si neumíš zjednat respekt od vlastních rodičů.

kolibricek36
29. dub 2019

@cashnatrash Vis vubec kolik rodice investuji (davsji na bydleni, ektriku, plyn, jidlo, pripadne kolik plati hypoteku) a kolik skutecne maji penez? Nebo jen vidis to co videt chces? Pokud si uz vydelavas a bydlis s rodici, nevidim duvod, proc bys jim nemohla dat neco na vydaje.
Pokud se ti to nelibi tak se odstehuj - a uvidis ze vse stoji - a za vse se plati.
Ja taky davala, a jsem vdecna, ze me naucili myslet, jak vyjit s malem. Nakonec jsem zirala kdyz mi segra platila svatbu

kolibricek36
29. dub 2019

@cashnatrash segra - ano -z penez od rodicu - nechali ji penize na mu svatbu - rodice pul rok pred mou svatbou zemreli

rajecka
29. dub 2019

A co znamená, že jim musíš všechno platit? Jako pokud po středoškolačce chtějí přispívat na režii, to mi přijde docela drsné. Ale pokud se bavíme o věcech pro tvou potřebu, tak to nemůže být srovnatelná částka jako za byt, služby a jídlo.....

barulina
29. dub 2019

@kolibricek36 je ji 17. Oni maj do 18 vyz8vivaci povinnost. Pak se to odviji od studia. Ja nevidim duvod proc by ona mela davat neco rodicum

kolibricek36
29. dub 2019

@barulina a proc by nemela - nikdo k mim nevidi - jak to u nich funguje, jak to ve skutecnosti je?
Jedna vytka (ktera je dle me na miste-pokud mobil funguje - proc kupovat novy) mysli si co pro rodice nedela. Co jim nedava.

kolibricek36
29. dub 2019

@barulina Vyzivovaci nutnost je dokud nevydelava - do toho se pocitaji i brigady. - te ch 10tisic co tu kdo psal - ma nekdo i s hlavniho prac.pomeru.

sudylichozrout
29. dub 2019

@kolibricek36 nikdo nemuze mit z HPP 10 tisic. Nesir bludy.

kolibricek36
29. dub 2019

@sudylichozrout nevim kde zijes - ale manzel ma minimalni mzdu.to neni ani tech 10

sudylichozrout
29. dub 2019

@kolibricek36 tak to ti asi neco nerekl, nebo mu neco bere exekutor. Minimalni mzda je dnes 13800, za HPP nelze mit mene. Proste nemuze mit 10 tisic z plnohodnotneho zam. pomeru.

kolibricek36
29. dub 2019

@sudylichozrout zadne dluhy nemame. Je pres 13tisic ale hruba- nebo jak se tomu rika. Kazdy mesic vidim i vyplatni list....

sudylichozrout
29. dub 2019

@kolibricek36 no, tak uz jsme doma, musis pocitat hrubou mzdu.

alcar
29. dub 2019

@sudylichozrout proc jsi zase tak utocna? Ja treba pochopila, ze mysli mzdu v cistem.... proste to, co donese domu.

sudylichozrout
29. dub 2019

@alcar Protože holínky, nebo hodinky... obojí se natahuje. Když řekneš, že má někdo mzdu na HPP 10 tisíc, je to na inspekci a soud. Když řekneš, že má minimálku a v čistém 10 tisíc, je to sice smutné, ale v pořádku.

caverina
29. dub 2019

@kolibricek36 chapu dobre,ze kdyz tvoje dite si na stredni najde brigadu tak po nem ty penize budes chtit at ti je dava?? Ja bych naopak byla rada,ze ma sve penize,za ktere si koupi prave takove veci jako mobil apod🙂

zelenaesmolda
29. dub 2019

@kolibricek36
rodice maji vuci ni vyzivovaci povinnost,nevidim duvod proc by jim v 17 kdyz jeste chodi do skoly,ktera mimochodem zabere vic casu nez prace na plny uvazek,mela odevzdavat penize z brigady.

zelenaesmolda
29. dub 2019

@barulina
vyzivovaci povinnost neni omezena vekem ne?pokud se dejme tomu v 25 dostane do situace,ze se nebude schopna sama zivit tak rodice vyzivovaci povinnost maji,stejne tak ji ma ona k nim

alcar
29. dub 2019

@sudylichozrout jsme na konikovi, ne na trhu prace. Ja kdyz se s nekym bavim, tak rikam mzdu v cistem. To je normalni, ne? 😁

kridav
29. dub 2019

Mám dceru 17 let, a byla bych ráda kdyby chodila na brigádu, ale určitě dokud bude studovat po ní nebudu chtít aby nám přispívala na domácnost. Něco jiného je, když už dítě normálně pracuje a už nestuduje.

barulina
29. dub 2019

@zelenaesmolda to je otazka na kterrou ja odpovedet nemohu. Ja to znam pouze z hlediska vyzivneho.

terry1512
29. dub 2019

@barulina ani výživné není omezeno 18 narozeninama.
Pokud radne studuje,a připravuje se na svoje budoucí povolání vyživovací povinnost nezaniká.

zelenaesmolda
29. dub 2019

@barulina no ani vyzivne nezanika 18.rokem pokud dite jeste studuje

kolibricek36
29. dub 2019

@zelenaesmolda
@caverina
Nikdo nerika ze vse ma dat. Pokud vim vyzivovaci povinnost je jak za strany rodicu, tak ze strany deti. To znamena zw pokud uz neco vydela mela by prispet. Proroze pokud vim, tak se pocitaji veskere prijmy osob v byte - aby eventuelne meli nejaku penize ze socialky.

A je tu obdobna diskuse kde se matka sverunw ze dcera 17let chce odejit. Nahoda? Myslim ze ne. Podle ni si dcera spori a vydelava 12tisic.....jen ta matka se boji ze kdyz odejde tak neudela skolu.

zelenaesmolda
29. dub 2019

@kolibricek36
a tobe pripada normalni,ze dcera chodi do skoly,jeste po brigadach a rodice ji penize berou?co kdyyby tu brigadu nemela?kdy jindy si ma aspon trosku nasetrit nez kdyz jeste bydli u rodicu?
Ze strany deti je vyzivovaci povinnost pokud se o sebe rodice nejsou schopni postarat coz v tomhle pripade jsou takze dcera k nim zadnou vyzivovaci povinnost nema zatimco oni vuci ni ano protoze porad studuje.

caverina
29. dub 2019

@kolibricek36 tak me by fakt nenapadlo,aby me me nedospele dite,ktere studuje stredni skolu zivilo🙂 byla bych naopak rada,ze se chova zodpovedne a na sve ....jak ja s prominutim rikam...."picovinky" si vydelalo samo🙂

somalicats
29. dub 2019

@kolibricek36 Moje šestnáctiletá dcera chodí na brigádu, bydlí stále doma, a pochopitelně mi do rodinného rozpočtu nepřispívá, ty peníze má na to, aby si s nimi hospodařila sama a našetřila si na věci, na které bych já z rodinného rozpočtu špatně vyčleňovala peníze. Naopak já jí měsíčně peníze posílám, z toho si platí pomůcky do školy a svačiny (obědy jí platím zvlášť). Až nebude studovat, bude normálně pracovat a vydělávat, a bude chtít využívat "mamahotel", tak si za hotelové služby pochopitelně zaplatí, do té doby beru její brigády jako vylepšení její finanční situace, ne mojí (a navíc to má i výchovný podtext, naučí se, že prachy na stromě nerostou a že aby je měla, musí si to prostě odmakat).

kolibricek36
29. dub 2019

@zelenaesmolda
@caverina
Kdo vi jak to u nich je - nevidis do toho - ja jen rikam ze se pocitaji veskere prijmy vse ch osob v byte - neco o tom vim. A pocita se i brigada.
Me se zda ze pokud chodi na brigady tak nema caa na uceni. Leda by byla supermanka a nemuaela se ucit.
Brigady pres prazdniny budiz. Ale pres skolni rok.

caverina
29. dub 2019

@kolibricek36 asi takhle...ani ty nevis jak to u nich je....a zvladnout se to da i behem skolniho roku...kdyz se chce....takze to by podle tebe mela sedet doma a travit cas u pc? A nebo se jeste hur chytnout nejake te spravne party? Pokud zvlada skolu i brigadu tak problem nevidim...