icon

Jak ochránit kotě před sousedovým psem?

cherie24
5. čer 2022

Má někdo zkušenosti s pořízením koťátka, když mají sousedi psa, který kočky nesnáší? Myslíte, že to kotě pochopí, že tam nesmí? Blíží se koťátková sezóna a mě i malé by se líbila kočička na zahradě. Bohužel sousedovic pes, jakmile zbystří kočku na jejich pozemku, tak po ní na tvrdo jde. Není zárověň puštěný pořád, aby ho to kotě vidělo a nešlo tam. Vím, že malá by byla z koťátka nadšená, ale je už i dost citlivá a všímavá tak.bych nerada vysvětlovala, proč už kočku nemáme. Asi před 2,5 měsíci jsme měli na hlídání andulku a ješte do teď se po ní ptá a říká, že by jí chtěla zase domů. Když někde vidí kočku, tak se taky ptá, proč doma žádnou nemáme. 🙈 Bydlíme šikovně od silnice, ale s tím psem moc nevím...

Strana
z2
somalicats
5. čer 2022

@cherie24 Reálných zkušeností mám troufnu si tvrdit víc, než ostatní, nejen díky vlastním kočkám, ale i z titulu své druhé profese. Realita je taková, že kočka venkovní chodí tam, kam se jí zamane, může se naučit dávat si pozor na nebezpečného psa, ale pak se taky může stát neštěstí, že ji ten pes cvakne ve chvíli, kdy bude z nějakého jiného důvodu indisponovaná a nebude tak rychlá. Prostě jak už tu padlo i od jiných, je to pade na pade.
Plus si polož ještě jednu otázku: když se stane, že pes tu kočku poraní, jsi ochotná investovat do veterinární péče poměrně dost peněz? Protože pokud ne, pak jsi stejně nezodpovědná jako ti topiči koťat, protože o riziku víš, přesto jsi mu nebyla ochotná zabránit. A k tomu dáváš příklad svému dítěti, že kočička je ťuťu ňuňu, ale když se kočička rozbije, tak je to v tu chvíli spotřební zboží, co se dá nahradit.
Nesrovnávej to s králíkem, králík Ti nepoleze přes ploty a nemá tak velké teritorium, jako venkovní kočka.

inssomnia
5. čer 2022

@cherie24 já jsem asi trochu na podobné vlně. Bydlíme na malém městě u hlavní silnice, ale zahradu máme opravdu velkou a za ní zahrádkářskou kolonii. Kočky mám přes dvacet let a dožívají se stabilně kolem 10 (což při jejich původu a la popelnicová koťátka beru jako úspěch). Za tu dobu mi jednoho kocoura roztrhali sousedovic lovečtí psi (asi tříletého, nvm co ho napadlo) a jeden skončil jako roční ve škarpě, ve které jsme ho původně jako zraněné kotě našli (nevím, co ho na tu silnici tak táhlo).
Jako dospělá si už řeším veterinární péči, atd., což předtím upřímně moc nebylo - jen největší krize a kastrace.
Aktuálně mám tři kočky - sedmiletou, tříletou mainu a ročního. Všichni byli první 3 měsíce striktně doma, pak ven pod dozorem a po pár týdnech absolutní volnost venku i doma (asi nepopulární názor, ale jejich podstatná funkce u nás je myšilov). Ke psům nelezou (krom našeho) a jinak lezou všude (rádius venkovní kočky je fakt velký), půl dne spí doma - většinou v zimě v noci a v létě přes den.
Toho malého kocoura jsem pořizovala speciálně kvůli batoleti, protože ho miluje, mazlí a hraje si s ním a dospělé kočky už to tolik nezajímá.

dasipe
5. čer 2022

Kočka si vždycky bude dělat co chce a kde chce. Takže pokud ji chcete jako venkovní, může se stát, že si najde bydlení jinde než u vás a nic s tím nenaděláte. Každopádně můj názor je ten, že u vás dlouho nevydrží, pokud to bude pejska od sousedů hodně štvát, taky se může stát, že rychlý proces s kočkou udělají přímo sousedi a bude vymalováno.

sirinfirst
5. čer 2022

Mame kočku a psa, sousedi mají kočku a psa. Naše kočka nechodí k nim, jejich kočka nechodí k nám. Žádný problém.. Ale když si přinesete kotě, musí být nějakou dobu zavřené, jak ho necháte hnes na zahradě, tak se s ním můžete rovnou rozloucit. Bude se chtít vrátit domů.

jijulka
5. čer 2022

mam dvě deti a tri kocoury. Byt mame zahradu, tak je drzim striktne doma, mam o ne strach. A taky by pak nesměli na gauc a do postele. Kocka je starost a zodpovednost, rizika venku jsou pro ni velky, pokud ji chces mit jako mazla, musis činit opatreni, plno lidi bere kocky jako spotřební zboží na loveni mysi a neresi veterinu, kastrace a případné zmizení. Musis si ujasnit co vlastně od toho zvířete ocekavas. Do mazla musis investovat (kdyz venku tak o to vic)

gracinka7
5. čer 2022

@pampeliska1313 venkovní kovy žijí 3 roky? Je teda nevím, se měli jsme jich několik a dožily se minimálně 12. Můj současný kocour je patnáctiletý.
@cherie24 já bych se toho nebála. Nejprve bych ji nechala nějakou dobu doma, ať si zvykne a pak ji začněte pouštět ven.

apokalismus
5. čer 2022

@cherie24 hele buď v klidu,sousedovic fena div nevylitla z kůže když viděla kočku. Přinesli jsme si kotě a holt bylo doma, pouštěla jsem po chvílích a ze začátku ho hlídala. Dneska jsou kočce čtyři, má zmapováno na kterých zahradách jsou psi a tam nechodí... Jako asi by bylo fajn sehnat kotě které nevyrůstá na zahradě se psem který kočky snáší, když to znát nebude pes párkrát zaštěká a ono ji to dojde 😂. Jo a taky je důležité zabazpečení zahrady,abys měla jistotu že pes od sousedů k vám nepřeskočí či neprolomi plot, protože sousedův pes si nezvykne a kočka na vaší zahradě ho bude provokovat...

pampeliska1313
5. čer 2022

@gracinka7 je to něco co jsem kdysi zahlídla, že venkovní kočky na vesnici se dožívají cca tří až pěti let🙂 u nás (vesnice, barák kousek u silnice) se to bohužel až na jednu výjimku vždycky potvrdilo, ale je mi jasný, že to byl to nějakej odhad.)

apokalismus
5. čer 2022

@gracinka7 jo,taky jsou takové co žijí jen krátce, když někdo bydlí u silnice či u pole a má je venku tak jo. Viděla jsem to na chalupě, tam k nám chodila obrok jiná kočka a švagrová taky pořizuje každý druhý rok hned dvě kočky... Tomu ale moc nerozumím, to bych se na to fakt vybodla to pořád ořvávat... ☹️

j.a.n.i
5. čer 2022

@katule1990 To mas pocit, ze kastrovana kocka ven nechce a radostne bude cely zivot zavřená?

j.a.n.i
5. čer 2022

@cherie24 No, ona je to s tou zabezpecovackou tak trochu vymluva... Ano, muze to znamenat vymenu cidel, ale fakt to neznamena, ze nemuze byt doma zvíře.

gracinka7
5. čer 2022

@apokalismus měli jsme vedle domu i sinici i pole a dobrý. Žádnou kočku nám nic nezajelo 🙏

apokalismus
5. čer 2022

@gracinka7 když jsem byla malá tak u nás na chalupě to bylo opravdu hodně, stejně jako pole... myslivci se dokonce chlubivali že kočky střílej... takže asi hodně záleží na místě.... Nám třeba jednu kočku i se všemi koťaty otrávil soused a sousedům vedle kocoura posekal kombajn ☹️. Tam by si to bývalo opravdu zasloužilo mít ty kočky doma. Ale v té době to byla taková ta klasická vesnice kdy to bylo venku, nikdo to nekastroval a slovo veterinář bylo skoro sprostý...

katule1990
5. čer 2022

@j.a.n.i To není můj pocit, ale zkušenost. Mám dvě kastrovaný kočky a žádný demolování ani neustálý pokusy o útěk se nekonají. A rozhodně vypadají radostněji, než všichni ti koucouři, který vídám u našich na zahradě - jeden nemá oko, jeden na kost vyhublý, jeden nemá ocas a další je plný klíšťat velkých jako hrášek. Naši mají kočku, která ven chodí, ta měla fakt štěstí, je jí už asi 16 let, celý život zdravá. Před ní měli kocoura, ten po pár měsících ještě jako kotě zmizel. Obecně se venkovní kočky dožívají opravdu málo let. Každý si pamatujeme kočku, která dlouho žila, ale kolik mezitím bylo koček, který se ztratily, přejelo je auto, měly nějakou nemoc, to už každý vytěsní.

gracinka7
5. čer 2022

@apokalismus myslivci jsou vůbec kapitola sama o sobě 🤦

inssomnia
5. čer 2022

@katule1990 mám a vždy jsem měla polodomácí kastrované a tím že se neperou a nejsou věčně na tahu nebo březí, tak tyhle problémy odpadají. Venkovní kočka může být dobře živená, udržovaná, s veškerou péčí (která ano je dražší než u domácí kočky - treba každoměsíční prevence proti parazitům něco stojí). Ale ten akční rádius není kastrací omezený, kočky chodí lovit na velkém území. Spíš ty tvoje nezajímá svět venku, protože ho nikdy neviděly a jsou zvyklé. Já bych nesnesla mít kočku zavřenou, ale zase přijímám to riziko, že se jí venku může něco stát.

berenika39
5. čer 2022

Máme kočky dvě a soused poměrně "dravého" psa, ale vycvičeného, nemám s tím problém, pořizoval ho jako hlídacího - už mu vykradli dům, pes je ostrý, ale poslušný. Obě kočky - jsou vykastrované a logicky mají volný pohyb - nezabráníme - ale že by se vydaly na pozemek psa - to je fakt nikdy nenapadlo. Nevím, proč to tak je. Respekt? Ale třeba , aby se kotě co nejvíce a co nejdéle drželo doma - u domu, pod dozorem. Pak bude vědět, kam patří, kde je jeho místo. Nám to zatím funguje, roky.

katule1990
5. čer 2022

@inssomnia Naše kočky svět venku viděli, kocour je vyhozené koťátko, co jediné přežilo, kočka je z útulku. Nicméně souhlasím, venkovní kočka může být určitě udržovaná a dobře živená, kdybychom měli zahradu (v dobrý lokalitě), asi bych na sebe to riziko taky vzala a nechala je chodit ven. Každý se ale o kočky nestará tak pěkně jako ty, dokonce bych řekla, že většina. Když se zamyslím třeba jen nad kočkama, co chodí k našim na zahradu, tak jedna je udržovaná a cca 6 kocourů opravdu zbídačených, je mi jich vždycky tak líto.

veroniqess
5. čer 2022

@pampeliska1313 Až teď to čtu, s těma třema rokama, to jsem ještě neslyšela nikdy, a to máme dvě venkovní kočky (můžou domu, ale od jara do podzimu jsou převážně spokojeně v terénu a chodí na jídlo a potulit se), a ani u mých kamarádů tady to tak není. Asi u nás máme zázračné kočky 😃😃😃 Myslím, že je to trochu blbost 😃 Můj kocour byl byťák původně, a po přestěhování do domu jsem pochopila, že byt pro něj fakt nebyl.

cherie24
autor
5. čer 2022

@katule1990 mamka si pořídila kocoura, který vyrostl tak, že chodil domů a ven dle libosti, my bydleli poměrně u frekventované silnice, takže měl být striktně domácí. Nešlo to. Sice nic nedemoloval, ale vyloženě číhal u dveří a jakmile slysel zámek tak už startoval a utíkal. Nakonec skočil i z okna z třetího patra (mamce přes záda), takže jsme to vzdali a začali ho pouštět ven. Každý den jsem se modlila a měla žaludek stažený, ať ho nenajdu ležet na silnici. Dožil se 12ti let, přejelo ho auto, myslíme si, že toto udělal jeden psychopat schválně. Proto nějak nechápu tady ty komentáře, ze kočka venku je chudák a má být zavřená doma, kde je jí nejlíp. Ne každé je doma nejlíp ... A sítě kolem pozemku? Ona snad kočka neumí lézt a skákat? Některé šplhají i po zdi a protáhnou se všude. To je podle mě hodně velké scifi, zabránit kočce, aby odešla z pozemku. Spíš mi přijde logičtější, že se tam dostane stejně a při případném útěku ji znemožním návrat těmito opatřeními.

cherie24
autor
5. čer 2022

A pro všechny, nejsem debil, vím že kočka něco stojí i to že potřebuje veterinární péči. Dokonce je mi i jasné, že jakémukoliv zvířeti, ať doma či venku, se může stát něco náhlého a vyžadující rychlou pomoc, z čehož vyplývají i finační náklady. Kočka by byla očkovaná, vykastrovaná i odčervená, odbelešená, neboť to poslední o co stojím je, aby se děti mazlili ze škravkami prolezlou kočkou a ne opravdu bych jí nenechala pokousanou nebo zraněnou chcípnout na zahradě.

intonace
6. čer 2022

Každé zvíře je sázka do loterie. Pokud má dcerka kočičky ráda zkusila bych s ní o tom mluvit. Jestli pochopí, že se jednoho dne kočička nemusí vrátit domů pořídila bych jí. Pokud je citlivá na tyhle záležitosti počkala bych až bude větší. Koukněte po okolí jestli není útulek kde umožní přístup a péči o kočičky. Syn má také kočky rád,ale bydlíme u silnice a náš pes by ji ublížil. Chodíme se mazlit k babičce a známé a zatím mu to stačí.

pampeliska1313
6. čer 2022

@veroniqess jako jak to čtu od ostatních, taky mi to přijde už jako blbost a pár let bych přidala.:D to se omlouvám. Ale nemění mi to nic na tom výsledku.🙂

inssomnia
12. čer 2022

@cherie24 zabezpečit to jde. Viděla jsem to například u chovatelské stanice, odkud mám kočku. Ale ty investice do toho jsou obrovské a ty kočky jsou pro tu rodinu zároveň živobytí, takže pochopitelně se do nich nemálo investuje. Taky to není výběh na 1000 metrů.

xxx3d
12. čer 2022

záleží co ten pes
jestli je to jen, když je kočka na jejich pozemku, nebo jestli "jde" po kočce kdykoli
já bych kočky nepodceňovala, mají přirozené instinkty, neberme jim je, nezavírejme je doma, pokud mohou být venku a pokud to nejsou vyloženě rasy do bytu. i když...
nicméně, to rozhodnutí podle mě záleží na to, co ten sousedovic pes.

Strana
z2