icon

Jak odpálkovat nevhodné dotazy na druhé dítě? Chci jedno

mysicka_lb
27. zář 2015

Milé maminky, možná máte některá podobný problém nebo poradíte, jak takové situace řešit. Mám 1,5 roku starého prcka a další dítě už z různých důvodů nechci. Jsem o tom přesvědčená hned od té chvíle, co jsem porodila, a můj názor se nezměnil ani na jeden jediný den, dokonce ani na jeden jediný okamžik. Už od začátku se potýkám s hláškami typu "počkej, až budete mít druhé" a "tohle si schovej pro to druhé". Když řeknu, že druhé dítě neplánuju, následují reakce typu "a to mu nedopřeješ ani sourozence?" které ze mě dělají sobeckou, krkavčí matku. Poslední dobou už musím poslouchat vysloveně "promluvy do duše" na toto téma ve stylu "ty bys měla..." Nevím, jak slušně, ale důrazně tyto řeči odpálkovat. Je to přece jen a pouze má věc a nechápu, jak si někdo může dovolit mi v tomto "radit".

Strana
z4
verya
27. zář 2015

@koordinatorka_odboje To by mně taky zajímalo🙂 prý že mé dítě bude samotné, smutné a nevím co vše... no, nemyslím si..🙂 Ale každý hrozně obhajuje dvě děti, nevím čím to...

evcann
27. zář 2015

@mysicka_lb ono to mas uplne jedno, vzdy se neco najde, ja zase mam ted druheho chlapecka a stále posloucham, ze by to chtelo jeste tu holcicku a me to taky nebavi, protoze ja druheho kluka chtela, ja holku nechtela.

koordinatorka_odboje
27. zář 2015

@mysicka_lb jestli do tebe hučí doma manžel a pak jdeš a někdo to na tebe vybafne, tak se nedivím, že jsi z toho nervózní. Prostě jim řekni, že "druhé je v řešení" - aspoň takto odpovídají politici, když jsou v patu a neví, co odpovědět novinářům. "Povedeme jednání o dalším postupu. Na řešení dané problematiky intenzivně pracujeme." 😀

alboo
27. zář 2015

Uplne chapu... sou s tim vsichni hrozny. Me osobne jedno staci, dokazu si predstavit uzitecneji straveny cas nez 9mesici tehotenstvi a zatim 13mesicu pece o dite... manzel by taky klidne chtel druhy a mam pocit, ze si mysli ze casem povolim a bude. Ja nechci, nevidim na to nic uzasnyho. Nasi se obcas zeptaj, tem to teknu strucne jasne ze proste ne, moc dobre vedi, ze me to neba. Tchyne je ponekud natvrdlejsi, tak musim pritvrdit a aktualne se uz nepta. Naposledy sem rekla neco v tom smyslu, ze velke chyby bby se nemely opakovat, coz trochu zalapala po dechu, no jinak to neslo.no

shine2015
27. zář 2015

@mysicka_lb pokud té bude tlačit i partner, seknes se a bude vůbec hotovo,navíc se budete hádat....partner chce druhé za jak dlouho?

mysicka_lb
autor
27. zář 2015

@shine2015 Zhruba ve třech letech prvního, což znamená snažit se tak za půl roku. Pak už ho nechce, že už by byl moc starý (je mu teď 34 a mně 32).

shine2015
27. zář 2015

@mysicka_lb pokud o tom nebudeš přesvědčena ty, tak bych se nenechala nutit...i když čekáme plánované třetí....a nejsem moc pro jedináčka....vidím spíš výhody mít dvě nebo tři děti a to nejen pro děti ale i pro rodiče, nicméně nic nelze pausalizovat a pokud ty jako máma jsi přesvědčena že ne, nemá smysl se nutit a lámat to přes koleno....a názor můžete ale nemusíte změnit jak ty tak partner....ale nikomu do toho nic není a nejste povinni se s nikým o tom bavit natož vysvětlovat atd. Ani rodičům! ;)

papalinka
28. zář 2015

@mysicka_lb no já bych tak úplně neřekla, že je rozhodnutí mít jen jedno dítě čistě tvá věc. Tvoje rozhodnutí je ok přesně do doby, kdy budeš chtít od státu brát jakékoliv dávky, zejména starobní důchod. Vzhledem k tomu, že naše děti budou platit důchod nám, svým rodičům, tak vlastně všem vícedětným říkáš, že ty budeš mít jen jedno dítě, ale na důchod chceš, aby ti platili děti těch ostatních. Vskutku jen tvá osobní věc. 🙂

karlajasmine
28. zář 2015

@mysicka_lb Co se tyce maminek, babicek atd, tak tem do toho absolutne nic neni. Jediny problem vidim v tom, ze tvuj partner chce druhy a ty ne.. to byste si meli vyresit hlavne spolu, protoze neshodnout se na tomhle muze ve vztahu znamenat dost velky problem :( Ja si treba nedovedu predstavit co bych delala, kdyby muj manzel nechtel druhy dite.. ja bych jedinacka proste nechtela.. ale tohle jsme resili uz pred svatbou a kdybysme se na tom neshodli tak by svatba ani nebyla..

Co se tyce tech maminek, babicek atd tak bych proste na tyhle poznamky nereagovala vubec. Kdyz reknou ''schovate si to pro druhy'', tak proste na to nic nerikej.. kdyz se budou ptat ''kdy bude druhy'', rekni ''uvidime'' a dal to neres.. Me se takhle kazdej ptal po svatbe, kdy bude dite, tak jsem proste rekla ''Uvidime'' a pak zmenila tema.

shine2015
28. zář 2015

@papalinka přece si neporidi děti jen kvuli důchodu? Mimo jiné jsem si nevšímla,že by děti odevzdavaly peníze ze svých platu přímo rodičům.... A pokud se na dvě a více děti necítí, je nesmysl je pořizovat...třeba by to nedala finančně už teď musela bybyt n pracaku nebo by skončila na psychiatrii....nehledě na to,že by třeba nemusela dopřát ditei studium a pak by nepracovalo atd.......to bychom mohli říci,když nebudu rasista s předsudky,že Romové vydělávají na naše důchody a protože mají x děti jsou lepší? Takhle se to nedá brát.....

Lepší jedno a dobře vychovane.... Než víc a já na nervy a decka taky...

terinda
28. zář 2015

Je každého věc kolik má dětí.
Když si je uživí a nevede k parazitnímu způsobu života, tak ať si jich má třeba deset.
Nechápu ale sociálně slabé rodiny s x dětmi, kterým rodiče nemůžou poskytnout ani dárky na Vánoce, školní výlety, slušné oblečení a jídlo 😝

Pro mě je podstatné, aby moje děti měly šťastné a pohodové dětství, dostatek všeho důležitého a slušný základ do samostatného života 😉

mysicka_lb
autor
28. zář 2015

@karlajasmine My jsme se na tom před svatbou shodovali, jenže já jsem pak změnila názor. Bohužel bylo všechno jinak, než jsem si plánovala. Vůbec se nedivím, že chce manžel druhé dítě, protože já dělám naprosto všechno, ať jsem v jakémkoli stavu, a manžel jen sedí před jednou nebo druhou bednou (počítač nebo TV) a prcka má jen na poňuchňání a pohrání si, když se mu chce. Je mi jasné, jak by to vypadalo se dvěma dětmi. Navíc tyhle "rady" všech těch babiček by nepřestaly, ale začaly v trojnásobné míře. Zase bych dělala všechno špatně. A radši budu poslouchat rytí a promluvy do duše ohledně toho, že mám mít druhé dítě, než ohledně toho, jak jsem špatná a neschopná máma dvou dětí.

papalinka
28. zář 2015

@shine2015 já vím, že můj názor lidé dneska prostě nechápou, jsou zvyklí, že stát prostě dá. Ale kde bere stát peníze? Od daňových poplatníků. A když si je neporodíme a nevychováme, tak kdo bude na ty důchody platit? To je prostě fakt, bez dětí nebudou důchody. Ať se nad tím každý zamyslí sám.

Dřív to prostě bylo tak, že kdo děti neměl, tak na důchod chodil o žebrácké holi, protože nebyl kdo by se o něj postaral. Dneska, vlivem důchodového systému mají lidi pocit, že děti nepotřebují, protože přece dostanou od státu důchod. Ale opět říkám, kdo je stát? Odkud se ty peníze na důchody berou?

somalicats
28. zář 2015

@papalinka Jenže to je otázka, jestli průběžný důchdový systém bude v době, kdy my půjdeme do důchodu, ještě vůbec existovat a nebude nastaven jiný systém, vzhledem ke stárnutí populace. (Třeba nebude žádný systém a každý se o sebe bude muset postarat sám). Navíc ten, kdo děti nemá nebo má jen jedno, může argumentovat tak, že on odváděl do systému podstatně víc, než odvedly matky se dvěma a více dětmi, tudíž živil prakticky nejen svoje, ale třeba i Tvoje rodiče, takže proč by se o něj pak nepostaraly Tvoje děti...
Argumenty důchodem jsou v dnešní době bohužel už lehce mimo mísu.

shine2015
28. zář 2015

@mysicka_lb tak to ti řeknu,že i s jejím bych chlapa zapojila!!!! Je to i jeho děcko...a vůbec,babička ti řekla,že jsi špatna máma? Nebo tchyně??? A co manžel? Se té nezastal jo? Tak to bych mu dala co proto....

Jinak já vidím výhody více děti pro ne i pro sebe, vzdy někdo přijede na návštěvu a i vztahy atd....ale mě můj muž pomáhá! Být na děti sama tak nevím nevím,asi bych nakonec dvě měla ale dal od sebe než o tři roky.....ale těžko polemizovat. Jeho náročné když do tebe všichni sijou a nemáš hlavně u svého muze zastání a naic je pořad u PC nebo TV..

papalinka
28. zář 2015

@somalicats ano, tak se uklidníme tím, že až my půjdem do důchodu, tak už tady bude jiný systém a ten nás uživí i bez dětí. 🙂 A nebo tu nebude žádný systém a budou nám tu tisíce důchodců vybírat popelnice. Není lepší si prostě uvědomit, že mít děti je nejen fajn, ale je to i potřeba?

Vůbec se nedá porovnávat vyšší odvod člověka, který nyní pracuje a nemá děti oproti člověku, který nyní pracuje a má třeba děti dvě. Ano teď dává do systému ten bezdětný o něco víc, ale v porovnání s tím, kolik v budoucnu odvedou ty děti a pak jejich dětí je to pár drobných.

shine2015
28. zář 2015

@papalinka souhlasim se
@somalicats ....

Navíc zase když má někdo méně děti, nevyužívá zdravotní systém ....ja si opravdu nemyslím že kvůli důchodu si mame všichni udělat děti jako smetí....
A za tricet let kdo ví jak to bude....

A rozhodne ze všeho se platí danne, vzhledem k platum se odvadi sociální,zdravotní atd atd nemám pocit že platime málo.....vzhledem k výši platu. A na to jaké jou velke dluhy, schodky atd....

A nadělat si děti a pak být na příspěvkach nebo mít rozpočet jen tak tak....nebo dluhy abyt na nervy....

karlajasmine
28. zář 2015

@mysicka_lb Tak prijde mi ze je problem hlavne v partnerovi v tom pripade.. dala bych mu jasne najevo, ze pokud chce druhe dite, musi se taky trochu zapojit do vychovy a pomoct ti hlavne doma.. a taky by se te mel pred maminkami zastat a meli byste tahnout za jeden provaz..

papalinka
28. zář 2015

@shine2015 ale daně, sociální a zdravotní platí i dětní lidé. Ano již pár let máme schodek důchodového účtu, proč asi? A je to tak v pořádku? Je to tak do budoucna udržitelné?

Jasně, mít více než jedno dítě je hrozně na nervy....

koordinatorka_odboje
28. zář 2015

@mysicka_lb vypadá to, že si budeš muset dupnout - na jedné i na druhé straně

somalicats
28. zář 2015

@papalinka Pokud dneska někdo spoléhá, že ve stáří vyžije ze státního důchodu, tak je s prominutím trubka/trubec. To jen tak na okraj.
Mít děti je sice potřeba, ale ne za každou cenu u každého. Co lidi, kteří děti mít nemůžou? Co lidi, kteří je prostě nechtějí? To někoho chceš nutit, aby měl za každou cenu děti, i když jim nedá tu potřebnou lásku a péči, protože je prostě nechce?
Ty spoléháš na to, že Tvoje děti a potom jejich děti budou přispívat na důchody, ale znova říkám, že systém se může mezitím změnit (a on se bude muset změnit, ať se nám to líbí nebo ne, protože demografická data neukecáš a těch práceschopných postupně ubývá a ubývat bude a při stoupajícím počtu důchodců je současný systém prostě neudržitelný).

papalinka
28. zář 2015

@mysicka_lb zkoušela jsi už zapojit manžela? Přece nemůžeš vše dělat sama a on jen koukat na bednu. Mluvili jste o tom?

karlajasmine
28. zář 2015

@papalinka ja si myslim ze by clovek mel mit deti protoze je bude milovat a snazit se jim jednak doprat krasny zivot a jednak z nich vychovat prace-schopne slusne lidi, kteri budou do tohoto sveta davit a nejen brat. A pokud se na tohle nekdo neciti, tak by dite/deti mit nemel. Protoze mit dite s tim, ze ho nechci, ale ze by asi pak to dite neco prispelo do statni pokladny.. no jako tohle hodne zalezi na vychove.. taky to muze snadno dopadnout tak ze ja dite nechci ale presto si ho poridim, pak se mu nebudu venovat a dite skonci jako chudak nekde u Hlavniho Nadrazi s drogama a do statni pokladny neprispeje ani korunu.

koordinatorka_odboje
28. zář 2015

@shine2015 náš důchodový systém je v krachu kvůli tomu, že je nastaven tak, že lidé, kteří vydělávají teď, dávají peníze nikoliv na své důchody, ale na současné důchody, ale nám v produktivním věku pod 30 let, už stát prý žádné důchodové konta nezaložil - nepočítá se se státními důchody do budoucna.
takže mít více dětí, které nás budou na stará kolena živit, bude nutnost, jinak skončíme v chudobinci.
Naštěstí máme teď hodně přistěhovalců, pokud se dostatečně asimilují, mohly by na nás vydělávat jejich děti.

somalicats
28. zář 2015

@papalinka Dětní lidé, konkrétně matky, odvádějí jen po dobu, kdy pracují. Pokud budeš mít třeba 3 děti a budeš s každým 3 roky doma, pak 9 let neodvedeš žádné sociální pojištění (kam spadá i důchodové) a zdravotní za Tebe platí po tu dobu stát, ovšem tu minimální částku, která je ještě nižší, než kolik si platí samoplátci (natož kolik platí zaměstnanci či OSVČ). V porovnání s bezdětným, který odvádí celý svůj produktivní život, to rozhodně pár drobných není.

papalinka
28. zář 2015

@somalicats ano máš pravdu, spoléhat se na budoucí státní důchod je nesmysl, ale bohužel jsem si nevšimla, že by většina lidí v naší zemi na něj přestala spoléhat. Myslím, že všichni hrají tu hru, že to nějak dopadne a stát se přece postará.

Jinak mě by se líbil systém postavený na zvýhodnění lidí, kteří děti mají. Aby opravdu ten, který neinvestoval do výchovy dětí musel mít naspořeno, a měl by z čeho, protože by peníze neutrácel za děti.

somalicats
28. zář 2015

@papalinka To je pak problém těch lidí, že spoléhají na něco, s čím se do budoucna moc počítat nedá. Souhlasím s tím, že děti by měly být pro budoucí důchodce výhodou.

ellisabet82
28. zář 2015

@mysicka_lb ono je v závěru úplně jedno, kolik kdo ma dětí, protože blbý otazky jsou vždy a pořád. Když se narodil první syn, taky jsem poslouchala, kdy bude druhé, a tohle si nech pro to druhé... atd. Když se narodil druhý, tak jsem pro zmenu občas slyšela, že se mi diví, že jsme sli do druhého, když ten první je takovej divoch a neposeda. Po čase jsem začala poslouchat, že by to chtělo do třetice tu holčičku, jako bych to snad ovlivnila... a teď čekáme třetí, holčičku, a pro změnu zase poslouchám A to bylo chtěny?? Takže jsem se naučila odpovídat převážně jak robot a už to neřeším. Jsem na děti sice převážně sama, ale bylo to u nas společné rozhodnutí, nikdo mě nenutil a šla jsem do toho i s tím, že opět budu převážně na vše sama. Manžel pomáhá v rámci možností a toho jak je doma.
Pokud vás manžel tlačí do druhého ale doma se neangazuje, tak bych okolí zacala tvrdit, že si pořídíte tak max tamagoci, že to by mělo manželovi maximálně vyhovovat, pri tom jak se zapojuje 😀 😀

papalinka
28. zář 2015

@karlajasmine Ano už jsem to psala, dneska převládá názor, že děti nepotřebujeme, že je hlavní, aby se to jedno mělo dobře a bylo dobře vychované.

Ale pravda je, že jedno dobře vychované dítě je prostě málo.

shine2015
28. zář 2015

@papalinka pro někoho to náročné být může a nemusí to zvládnout......to že to davas ty nebo na - čekáme třetí plánovane, neznamená,že vedle mě kamoska nebo světa nebo kdokoliv jinak to má stejně....ano,pokud se cítím na dvě a více děti a zvladame to,báječný, ano jděte do toho....ale je třeba si uvědomit,že každý to tak nemá....někdo je bez partnera někdo má problémy v rodině a třeba se musí starat o rodiče už teď a holt dvě a více děti nezvládá.....ani psychicky, ani finančně, kde se platí hypotéky atd a prostě někde bydlet
Musí, jídlo,oblečení,školky,školy,když jsou děti nemocné......a ne každý to dá a neznamená to že by byl vyzirka státu nebo špatný člověk.....naopak,je důležité si uvědomit na co ještě síly mám a na co už ne...

A mě ani tobě nepřísluší soudit ženy co mají jedináčka a vůbec kohokoliv jiného.... 😉
Ať se daří a vše dobre vychází....

Strana
z4