icon

Jak překonat obavy z návratu k řízení?

13. črc 2025

Chci začít opět řídit. Chci se zeptat,vracel se někdo po takové době. Samozřejmě mám obavy. Ráda bych šla na kondiční jízdy, ale stydím. Mám pocit, že už bych to měla umět.

Strana
z2
uzivatelkapetra
13. črc 2025

Moje mamka se vracela více než po 15 letech. Vzala jsem ji u nás kolem automobilky (v nevýrobní den), je tam takový velký pěkný okruh kolem fabriky, prázdné parkoviště. Šlo ji to, nebyla nervózní jako by byla s taťkou a tam zjistila, že se není až tak čeho bát. A řídí, sice ne nějak ráda, ale jezdí.

autor
Autor odpověď smazal
autor
13. črc 2025
@uzivatelkapetra

Moje mamka se vracela více než po 15 letech. Vzala jsem ji u nás kolem automobilky (v nevýrobní den), je tam takový velký pěkný okruh kolem fabriky, prázdné parkoviště. Šlo ji to, nebyla nervózní jako by byla s taťkou a tam zjistila, že se není až tak čeho bát. A řídí, sice ne nějak ráda, ale jezdí.

@uzivatelkapetra no já taky na parkovišti rozjezd, zastavit, zpátečka atd. Pak mě partner vzal do jedné jednosměrky. Ale do provozu bych nejspíš potřebovala toho instruktora.

uzivatelkapetra
13. črc 2025

No samozřejmě je rozdíl, jestli bydlíš v Praze, nebo se potřebuješ přesouvat mezi vesnicemi. Do města nemůžeš jet s tím, že to nějak projedeš.

martt
13. črc 2025

@anonym_autor Kondiční jízdy jsou fajn nemáš se za co stydět. Moje teta se rozjezdila po cca 25 letech co neřídila a kondiční jízdy ve městě absolvovala. Já jsem začala pořádně řídit až po 12 letech. U mne hrálo roli , že jsem mela velký strach. Já jsem začínala tak , že mne manžel asi 2× vzal do auta a jezdila jsem mimo město po okreskách. Pak jsem si vzala auto sama a jela se projet pak jsem začala jezdit i do města. Do Prahy si teda sama netroufnu, ale jinak už v pohodě.

andelka
13. črc 2025

Já jsem se 2x vracela po 1,5-3 letech a dobrý. Teď už jsem neřídila 5 let, od covidu a až budu muset zas začít, tak si určitě kondiční jízdy dám, bydlíme ve velkém městě.

emillyhk
13. črc 2025

Začínala jsem jezdit asi 10 let po autoškole, předtím párkrát, ale to byla katastrofa (přitom v autoškole dobrý). Já teda měla největší problémy s rozjezdy, chcíplo mi to na každé!! křižovatce. Kondiční jízdy jsem dostala jako dárek, instruktor úžasný, ale při sedmé jízdě už taky nechápal - na parkovišti rozjezd na první pokus, do kopce bez problémů, ale jak jsem byla na křižovatce, tak konec 🤦‍♀️ Potom přišel covid, těhotenství a neřídila jsem další tři roky. Potom párkrát s manželem, ale já byla uzlíček nervů. Jenže bydlíme na vesnici, bez auta se nedostanu do práce a hlavně večer z práce. Takže jedno jsem do toho sedla sama a prostě jela. A ono to šlo. Teď jezdím dva roky a miluju to, krásně si vyčistím hlavu (občas zanadávám 😅), ale jezdím. Zatím si netroufám do Prahy a na dálnici a nerada parkuju v centru města. Ale zvládám to.
Takže stud stranou, zaplať si kondiční jízdy a jeď 😊

krisstina93
13. črc 2025

Normálně bych zaplatila kondiční jízdy a jela. Moje babi si je dělala po 30 letech, měla řidičák, ale vždy řídil jen děda a co umřel, tak byla nahraná. Tak si udělala jízdy a normálně pak jezdila a to už byla v důchodovém věku, takže bych se nebála 🙂

autor
13. črc 2025

No musím překonat stud. Partner mi tvrdí, že 14 dní kondicek mi dá víc než tohle naše popojizdeni. A já to vím, jen se odhodlat.

ondul
13. črc 2025

Přesně můj případ, po letech. Na kondiční jízdy jsem se nedostala, u nás je strašnej nátřesk i jen na autoškolu, a na kondiční tu nikdo už nemá kapacity, ale vlastně dobře, dvakrát třikrát jsem na večer za malého provozu jela s kamarádem, pak sem jednou jela za klidu sama a pak už to bylo v pohodě. Spíš jde o to si osahat auto, zjistit citlivost spojky plynu, volantu.

autor
13. črc 2025

Já celkem obdivuju, že tu píšete, že jste jednou dvakrát její nekym a pak už samy. Já si to nedovedu představit.

rozitta
13. črc 2025

Ježíšmarjá jaký stud? Proč? 😀 Normálka, ne? Proto ty kondiční jízdy jsou a pro učitele je to job. Jsou jen rádi za peníze 😉

ondul
13. črc 2025

A co si myslíš, že je vlastně potřeba se učit? Pokud jde jen o nějaký strach z řízení, tak to musíš spíš překonat nějak sama v hlavě. Pravidla, značky, techniku, princip řízení počítám znáš, pokud jsi zapomněla jednu dvě značky, tak si udělej párkrát někde test na netu a pak už jde jen o to si ošahat to samotný auto a obnovit is nějakou svalovou paměť na citlivost pedálů případně odposlouchat motor, kdy zrovna Vaše auto chce přeřadit.

autor
13. črc 2025
@rozitta

Ježíšmarjá jaký stud? Proč? 😀 Normálka, ne? Proto ty kondiční jízdy jsou a pro učitele je to job. Jsou jen rádi za peníze 😉

@rozitta no já vím takhle bych to taky druhýmu řekla...,😀 jsme blázen

autor
13. črc 2025
@rozitta

@rozitta no já vím takhle bych to taky druhýmu řekla...,😀 jsme blázen

tama59
13. črc 2025

Rozhodně se neboj, pokud jsi předtím řídila v pohodě, tak se do toho zase dostaneš. A znám spoustu dospělých, kteří si dělají kondičky nebo i komplet autoškolu až v pozdějším věku, je to normální věc 🙂

martt
13. črc 2025
@anonym_autor

Já celkem obdivuju, že tu píšete, že jste jednou dvakrát její nekym a pak už samy. Já si to nedovedu představit.

@anonym_autor Já tě chápu. Ale musíš překonat ten strach v sobě sama vím o čem píšu. Pokud se bojíš , že jsi zapomněla teorii na internetu jsou testy i z křižovatek. Ale na samotný provoz tě nepřipraví. Kondiční jízdy po městě jsou fajn a žádná ostuda to není. Ale stejně tě na všechny situace nepřipraví, které budeš muset pak řešit sama za sebe. Já měla fakt velký strach hlavně z toho až budu řídit a budu v autě úplně sama ( měla jsem k tomu určité důvody) . Pořád jsem to odkládala, až mne k tomu donutily okolnosti,že jsem se fakt musela rozřídit. Nejhorší pro mne byli cca 4 jízdy a pak uz dobrý. Pokud se chceš rozjezdit sedni do auta a jeď. Nejdřív někde, kde není takový provoz aby jsi si to auto pořádně ošahala a pak už hurá do města 😊.

martt
13. črc 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Já tě chápu. Ale musíš překonat ten strach v sobě sama vím o čem píšu. Pokud se bojíš , že jsi zapomněla teorii na internetu jsou testy i z křižovatek. Ale na samotný provoz tě nepřipraví. Kondiční jízdy po městě jsou fajn a žádná ostuda to není. Ale stejně tě na všechny situace nepřipraví, které budeš muset pak řešit sama za sebe. Já měla fakt velký strach hlavně z toho až budu řídit a budu v autě úplně sama ( měla jsem k tomu určité důvody) . Pořád jsem to odkládala, až mne k tomu donutily okolnosti,že jsem se fakt musela rozřídit. Nejhorší pro mne byli cca 4 jízdy a pak uz dobrý. Pokud se chceš rozjezdit sedni do auta a jeď. Nejdřív někde, kde není takový provoz aby jsi si to auto pořádně ošahala a pak už hurá do města 😊.

makovice88
13. črc 2025

Ja tedy ne po 15 letech, ale taky jsem mela strach. Výrazně mi v tom ale pomohlo nove auto s automatem a pocit, ze od září uz proste budu muset jezdit, i kdybych nechtěla.
A zlomilo se to ve chvíli, kdy jsem MHD jela přes město hodinu, namísto toho, abych tam dojela za 10 minut autem. To uz jsem se vazne na sebe nastvala a proste jela. 😂

petulkadodo
13. črc 2025
@anonym_autor

No musím překonat stud. Partner mi tvrdí, že 14 dní kondicek mi dá víc než tohle naše popojizdeni. A já to vím, jen se odhodlat.

@anonym_autor Já jsem po autoškole jela párkrát a pak 15 let nic. Dlouho jsem se bála, donutilo ně až když se mi narodil syn, abych byla samostatná. Sebrala jsem odvahu, zaplatila si kondičky, instruktor byl skvělý a po páté jízdě mi dal požehání, že už to zvládnu sama. Jezdím už 4 roky a paráda. Dnes mě řízení baví. Jen sebrat odvahu. Stojí to za to!

petulkadodo
Autor odpověď smazal
martulka88
14. črc 2025

@anonym_autor Ono to není jen o kondičním cvičení, ale i že znáš předpisy a značky. Nevím, jak dlouho neřídíš, ale nestačí jen umět řídit, musíš znát předpisy. Pak to člověk vidí na silnicích a nechápe, že mají někteří řidičáky.

pampelina18
14. črc 2025

Hlavně si dej na auto Z. Jinak kondiční jízdy není zadána ostuda, zvlášť pokud bydlíš v Praze

autor
Autor odpověď smazal
autor
Autor odpověď smazal
autor
14. črc 2025
@martulka88

@anonym_autor Ono to není jen o kondičním cvičení, ale i že znáš předpisy a značky. Nevím, jak dlouho neřídíš, ale nestačí jen umět řídit, musíš znát předpisy. Pak to člověk vidí na silnicích a nechápe, že mají někteří řidičáky.

@martulka88 já předpisy znám, vím že je musím znát. Není to tak, že po 12 letech bych si znovu neprošla teorii ... To mi přijde trošku jako zbytečná poznámka. Pardon.

martulka88
14. črc 2025
@anonym_autor

@martulka88 já předpisy znám, vím že je musím znát. Není to tak, že po 12 letech bych si znovu neprošla teorii ... To mi přijde trošku jako zbytečná poznámka. Pardon.

@anonym_autor Tak věř, že spousta lidí, co se vrátí k řízení si myslí, jak zná předpisy a neřeší to. A nemyslím si, že jsem napsala něco špatného.

autor
14. črc 2025
@martulka88

@anonym_autor Tak věř, že spousta lidí, co se vrátí k řízení si myslí, jak zná předpisy a neřeší to. A nemyslím si, že jsem napsala něco špatného.

@martulka88 no, ale já jsem napsala, že se vzdělávam. Věnuji se provozu, když jedeme s partnerem. Projíždím si testy. Videa z křižovatkami. Atd. Takže tohle můj případ není.

teate
14. črc 2025

@anonym_autor Já po 11 letech od získání řidičáku. K naorozkám jsem si přála kondičky. V Praze. 🙂 Ty jsem vychodila, bavilo mě to. A základem bylo poridit si auto. Koupila jsem si tehdy automat, moc mi nešla kooperace nohou u pedálů. Teď už řídím víc než 5 let. Baví mě to, už máme i velké rodinné auto, všude zaparkuju, i podélně. Loni jsem jela celou cestu Rakousko a zpět, letos Maďarsko a Slovensko. Kámoška neřídí a teď vybíráme ubytko, kam spolu vyrazíme, a kloudně se nemůže nikam dostat, hrůza. Už si to neumím představit, jeli jsme i několikrát na pohovotost a tak. Musíš chtít a odhodlat se, překonat strach. To musíš jen Ty sama. 🙂

camillaq
14. črc 2025

Já jsem neřídila cca 8 let,párkrát jsem sedla s manželem. Protože jsem musela řídit. Nebylo to nic moc, ale musela jsem, tak jsem začala jezdit do práce sama 15 km. Před první jízdou sama jsem skoro celou noc nespala 😁, ale postupně si to sedlo a teď jezdím 15 let skoro každý den. Teď je moje noční můra jezdit autobusem. Chce se to odhodlat, pokud máš možnost kondičních jízd, tak bych do toho určitě šla. Chápu, že se stydíš, taky bych to tak měla, ale není se za co stydět.

Strana
z2