icon

Jak řešit kočku a miminko v domácnosti?

5. lis 2024

Kdo má doma kočku, jak jste to řešili s příchodem miminka? Loni jsme dost neplánovaně přišli chvíli před zimou ke kočce. Našli jsme na procházce kotě ve velmi špatném stavu. Chtěli jsme ho odvést do útulku, ale zrovna měli plno, tak nás poprosili, ať si ho ještě chvíli necháme a nakonec pro milou povahu nám zůstalo úplně. Mělo být venkovní, jenže s prvním sněhem a mrazem opět onemocnělo a tak se z kočky venkovní, stalo kotě domácí. Z prvu jsme byli za ní rádi, jenže jak se dalo do kupy, začal teror. Kotě si jako zábavu našlo demolici veškerého vybavení domu. Situace se trochu zlepšila s příchodem jara, kdy mohlo chodit dělat bugr ven. Jenže když vidím, v čem všem se venku valí a pak nám leze do postelí nebo ho nachytám na lince nebo olizovat jídlo na jídelním stole, tak jsem z toho nepříčetná. Dorazila to minulý týden, když po chodbě rozšlapala 💩 přes noc a druhý den zabila dceři křečka. Přes klec, bylo to hrozné, dcera strašně křičela, všude byla spousta krve, i já jsem to obrečela. Vzhledem k tomu, že čekáme po novém roce miminko, rozhodli jsme se, že kočku zkrátka vyhodíme ven. Ale přijde mi to kruté. Venku už mrzne, kočka se stále dobývá domů a smutně na nás kouká přes okno. Vypadá celkově taková nešťastná. Má zateplený domeček s dekami a pelíšek na pergole. Kvalitní krmení, 100% masové konzervy. Myslíte, že to venku přes zimu dá? Nebo že se bude trápit? K tomu miminku se mi polo venkovní kočka vůbec nelíbí. Manžel je na ní úplně alergický a stále nadává.

Strana
z3
izz76
6. lis 2024

Ja si myslim,ze věkem se kočka zklidni Zabiti křečka je vaše chyba,neměla k němu mít vůbec přistup, logicky kdyz venku loví myši,tak křeček je pro ni to samé a dělá co ji velí instinkt. Tuto zimu bych ji nechala doma a příští nechte ji uz od jara venku aby byla zviklá byt uz jenom venku a postupne snasela zmenu počasí. I kdyz bylo by mi ji asi dost líto..

alianan
6. lis 2024

ALe jo, většinu věcí do domu pořizujeme s tím, že to jsou spotřební věci a za pár let se vymění, je to tak. Zrovna dveře máme dřevěné, protože se dají obrousit a přelakovat. O sedačce ani nepíšu, poslední vydržela asi pět let.

Ale pobavila si, zrovna jsme bílili totálně pomalovaný obývák a při té příležitosti jsem zjistila, že za komodou jsou prostříhané záclony.😅

Jo kdybych neměla děti a zvířectvo, tak nábytek vydrží věčně. Děti a zvířectvo je drahý koníček.😅

vanessia7
6. lis 2024

Kamarádka měla doma kočku, když byla těhotná, tak kočka byla v pohodě, přítulná, lehla si i na bříško. Když donesli miminko z porodnice, kočce přeplo, začala žárlit a všechno ocikávat. Museli ji dát pryč.

bbn
6. lis 2024

Aha, tak jako u nás to teď máme podobně - máme toho 10 starého kocoura a nově 4m puberťáka kocoura. Oba jsou tedy od začátku plánovaní jako venkovní kocouři. Ale fungujeme tak, že pokud chtějí domů, tak mají vymezený vstup, do spících míst prostě nemůžou, je zavřeno. Můžou být jen v předsíni a obýváku. A to jen, pokud jsou v klidu. Jak začnou prudit, jdou ven. Na stůl, na linku nesmí, dávám domů a zdůrazním, že nesmí. I kočka se dá vycvičit, jen to chce správný přístup. A ne, zvířata sice miluju, ale majetek/vybavení si ničit nenechám, takže pokud škrábe sedačku, jde okamžitě ven. Taky málem volně dostupná morčata, jak prudí u jejich klece, jdou ven. Po nábytku teda nešplhají, u nás není kde, takže ani květináče neshazují. Myslím si, že pokud jsi kočce venku uzpůsobila bydlení v zatepleném pelechu, tak zimu venku přežije. Bude to chtít tedy i větší mazlení venku, aby nebyla od vás moc odstřihnutá, ale bude v pohodě.

hanka_12345
6. lis 2024

udelej ji teplej pelech, manzel ji na to vyrobil nakou diodu nebo jak to rict a drcil ji to pod pelech kterej byl umistenej v takove jakovy psi boude. Ono ji to tam fakt topilo.
Ale fakt nevim co to "žralo" elektriky. Ale ja si myslim ze kdyz ji tam soupnes takovy ty hrejivy hunaty deky z mikroplysu nebo co to je a treba ji nejakou boudku udelate, ze to tam frknete tak myslim ze ji bude dobre. Na vchod ji pridelej hadr at ji tam netahne a pokud to jde tak ji dej nekam treba kde nefouka, nakej pristresek,kulnicka nebo tak a bude dobra, neboj. Opravdu kdybys ji soupla ven v lednu tak to ponese daleko hur. Ted jeste to neni ztracene

hanka_12345
6. lis 2024

ale pokud ji mas moznost mit na chodbe ale jen ti vadi ze tam skemra ale je ji tam teplo,nema tam co znicit tak neni co resit. Ona jednou domňouka a pochopi to, ze dovnitr ne-e. Ja bych to asi videla tak -si tam mnoukej treba tyden ale dovnitr nepudes :D

mecaira
6. lis 2024

@hanka_12345 no tak nám takhle kočička mňoukala 3 roky každou noc. Dneska kdyz ji na noc nepustime ven, tak prostě nám řve za dveřmi ložnice.takže na to , že “domňouka” bych fakt nevsazela 😂

autor
6. lis 2024

@alianan tak vzhledem k tomu, že jsme kočku neplánovali a už vůbec ne venkovního sígra v domě, tak bohužel na to domácnost připravenou nemáme. Na děti ano, ty jsme plánovali a na ně jsme se připravili. Třeba omyvatelnými omítkami, gauč z omyvatelného materiálu, který je ale náchylný na zatržení. Takže k dětem super, ke kočce velký špatný. Bez záclon a žaluzie z venku, protože všichni víme, co děti s žaluziemi umí. 😀 Takže teď jsem z celé té situace dost nešťastná. Kočku máme rádi, ale taky nás to stálo dost úsilí a peněz a jedno vyhozené zvíře z pole nám vše ničí. To není příjemné.

hanka_12345
6. lis 2024

@mecaira snad nejsou vsechny kocky stejny 😀

autor
6. lis 2024

@hanka_12345 v té předsíni mi nevadí, pokud ji nenapadne ničit bundy na věšáku. Zatím tam jen vzorně spí. Ale blbé je to, že si umí otevírat, když chce. Jakmile přijde domů, první kam míří je dětský pokoj, kde za prvé hledá další svačinku, jedna tam v kleci ještě je a za druhé leze do postele. A díky za typ, na to topení se podívám. 🙂

tinaprofi
6. lis 2024

Spis jak zvladnout tebe. Uz jenom ten nazev - mimino a kocka... Dospela zenska a je v prdeli z kocky. Prokaz te kocce laskavost a nekomu ji daruj. Nekde, kde ji bude dobre a kdo chape princip zvirat.

autor
6. lis 2024

@tinaprofi jaké překvapení, rada na otázku žádná.
Snad se ti ulevilo tímto komentářem. 😉

ele_nka
6. lis 2024

My máme kočku celoročně venku a teda nijak netrpí. Mám ji ráda, pomazlím, ale teda v domě chlupatý zvíře fakt nechci. Když jsou jo velký mrazy, tak ji na noc pouštíme do chodby, ale kolikrát ani nepřijde a chce zůstat veknu.
Jo problém by byl, kdyby byla zvyklá jen na vnitřek a ty bys ji před zimou vyhodila ven, ale takhle bych se toho nebála.

merope
6. lis 2024

Co je klíčové - je v té pergole nad nulou? V zimě je u kočky problém, kam jí dávat pití, aby měla pořát přístup k pitné vodě, která jí nezamrzne. Mívali jsme kočky standardně přes zimu venku, jen na jídlo jsme je brali domů, protože jsme neměli tu možnost jim dát jídlo venku do tepla. A ráno dostávaly ven na zahradu (když jsme šly do školy) teplou vodu, aby jim aspoň chvíli vydržela. Jakmile jsme přišly ze školy, zase jsme daly teplou vodu / vzaly kočky domů. Ale bez kontroly doma nikdy nebyly a na noc šly vždycky ven.

prochi
6. lis 2024

My máme kočky dvě polovenkovni. Jako ještě před pár lety jsem si sama neuměla představit, že by venkovní kočka chodila domů... Ale člověk míní 😁 Na noc jsou venku, domů je pouštíme jen, když jsme doma a chtějí. Ta starší se chodí pomazlit, ohřát a je schopna několik hodin v kuse spát. Mladší je nevybourenej ďábel. Jakmile bych ho viděla, že skočí na linku nebo na stůl, okamžitě "letí" ven. Jakmile by škrábal pohovku nebo cokoli ničil, to samé. Když vím, že tam jsou, nenechávam venku jídlo, nebo přiklopim, akvárko je vysoko a tak, aby na něj ten mladší neskočil a nelovil. Mladší nám napr. domů nosil myši, živé... Tak jsme pořídili balkónový dveřní sítě, který byly drahy jak čert, protože v létě si chodil dovnitř a ven, jak se mu líbilo. S tím, že si otevírá dveře sám a pokud se rozhodnete přece jen nechat ho v chodbě, mě napadá otočit kliky, aby se otevíraly nahoru. Někdo to dělá u malých dětí, když se naučí otevírat dveře, aby nezdrhly. Tak tolik od nás ☺️

glimmer
6. lis 2024

já osobně bych to nedala, bylo by mi kočky líto ... ale na druhou stranu bych se o ní na zahradě postarala, aby nestrádala.
1. vykastrovat!! to je za mě nejdůležitější, tedy pokud už není
2. zateplená bouda (prodávají polystyrénové boudičky, do toho dřevitou vlnu (hadry ne, jsou pak navlhlé a drží se v tom bordel).
3. pravidelně odčervovat
4. kvalitní jídlo (granule, konzerva, maso)
5. chodila bych jí pomazlit
6. možná bych zvážila pořízení další kočky, aby nebyla úplně sama
Hodně koček žije u domu a nesmí dovnitř, a pokud mají dobrou péči lidí, tak si myslím, že jim to vyhovuje.

hanka_12345
6. lis 2024

urcite neco bude, treba ne uplne presne pro kocky ale treba se najde neco co to proste bude splnovat. Manzel to tehdy vyrabel ale myslim si ze to moc zrat nebude 🙂

hanka_12345
6. lis 2024

@glimmer s temi dekami pravda, to jsem si vubec neuvdedomila

lusyv95
6. lis 2024

Jako vážně?! Jelikož se nechci vyjadřovat neslusně,tak to shrnu krátce: NEPOŘIZUJTE SI ŽÁDNÉHO ŽIVÉHO TVORA!

lusyv95
6. lis 2024

Ale jelikož je mi kočky líto, tak vám dám rady:
1. Kočku si nechte doma (sama mám několik koček a mimino)...NEMŮŽETE ji vyhodit v zimě ven, není na zimu připravena (srst, tuk apod.)
2. Pořiďte jí parťáka, aby si s ním hrála a neničila věci
3. Křečka (pokud bude nějaký další či jiné zvíře) musíte zabezpečit + se naučit něco o chovu. Klec pro ně není příliš vhodná. Je spíš nebezpečná. Nyní se chová především v plastových boxech, kde je dostatečný počet dírek.

Vše jsou to odzkoušené rady.

tereza0111
6. lis 2024

@lusyv95 trochu klid jo? Protoze se ji nelibi, ze ji kocka demoluje domacnost tak fakt neni spatny clovek. O kocku se uplne normalne stara a nijak ji neskodi. Kocka chodi bezne ven, takze na zimu pripravena je. Ale snad si pripadas lepe

autor
6. lis 2024

@lusyv95 no, tak děkuji za radu. Klec máme velikou, kolečko bylo přesně podle velikosti křečka tak, aby si nezničil záda, ale nebylo na něj moc těžké, vše dřevěné bez chemického ošetření k okusu a broušení drápků. Vybavení jsme řešili dost, několik týdnů před pořízením křečka. A další kočku? Moje tchýně měla klidnou gaučovou kočku, chodila na škrabadlo, válela se a nic nedělala. Pak si k ní pořídila kotě a má zdevastovaný celý dům. Kotě je šílené a původně klidný kocour začal lítat s tím kotětem. Má rozervané šaty a kabáty i ve skříni. Takže ne, děkuji, nechci. 🙂 Na pořízení parťáka ven jsem přemýšlela, ale kočka už je dospělá a je dost teritoriální. Hlídá si území a všechny vyhání. Nejsem si jistá, že by jí kamarád udělal radost. A jak můžete vědět, že kočka nemá zimní srst a není připravená na zimu? Ani jste jí neviděla. Jak už jsem psala, domů chodila jen spát, jinak byla od jara v podstatě stále venku. Doma po chvíli spánku začala lítat a ničit věci, tak šla vždycky škodit ven. I nad ránem jsem kolikrát vstávala a pouštěla jí ven, protože mňoukala a narážela při svých nočních dostizích do dveří. Domů se snaží dobývat až teď, co se ochladilo. Jinak jsem jí kolikrát celý den neviděla. Nevyhazuju gaučáka z ničeho nic na mráz. Má zateplenou boudu v pergole, která je krytá ze všech stran, přidáme dle rady zde i zateplení na zimu.

autor
6. lis 2024

@lusyv95 litujete všechny psy, kočky a domácí zvířata, která jsou venku?

exbordelar
7. lis 2024

Ja se povazuji za velkeho milovnika zvirat, ale to, co popisujes, by me teda totale vytacelo taky. Proste vsechna zvirata nejsou milackove. Proste nejsou. Jsou ruzne povahy, stejne tak jako lidi. A nekdy se stane, ze holt natrefis na poradnou zvireci svini 😅 Je to tak. Ja si za cely zivot prosla tolika zviraty, ze to muzu s klidem a bez spatnyho svedomi rict. At uz se jedna o kocky, psy, kone, morcata, papousky, atd atd. Nekteri byli uplne milionovi (a zrejme pouze s temi maji zkusenosti zdejsi uzivatelky) a nekteri byli hloupe zakerne potvory 😅
Pro me jsou taky deti a domacnost na prvnim miste. Kocce jste dali venku, co fyzicky potrebuje. Ona si zvykne, neboj 😉 Parkrat za den ji jit pomazlit urcite jdi, ale jinak nazdar. To, co vam delala v byte, bych taky netolerovala. Ani omylem. A uz vubec ne s miminem.
A jeste doporucuji URCITE ji vykastrovat. Jednak se zklidni a jednak se nebude neplanovane mnozit.

pampeliska1313
7. lis 2024

Mame nalezence. Je pravda, ze dokud nebyla vykastrována, bylo to šílený. Tehdy jsem mela státnice a dva měsíce predtim nespala. Dělala bordel silenej, mňoukala, budila, ničila. Zkoušela sem ji i venčit (v Praze ji proste nepustim) a šíleně se bala, nevedlo to nikam. Po kastraci dobry, ale presne - nábytek. Tak jsem si s ni začala hrát, dostala škrabadlo kde věčně “vlála” ve vzduchu a taky se to zklidnilo. Ale ma vyhlídnuty jedno křeslo co je hold obětovaný, mela teda tam i takovou tu podložku co se tam přilepí aby neškrábala přímo ten nábytek, ale to ji nebylo dost dobrý, do “zivyho křesla” je to lepší.:D Kdyz jsme se přestěhovali, mela přístup na balkon. V lete dobry, v zimě mňoukala a je to na palici i ted a to uz je velká. Chce proste mit pristup, tak si mňouká a hold chodim otevírat a zavírat, abysme neumrzli. Kdyz jsem byla těhotná, chodila mi na břicho, hlídala miminkovsky veci a po narození se se mnou asi čtyři měsíce fakt nebavila. Potrebovala si srovnat, ze neni jedina. Jakmile výjimečně přišla, mazlila sem ji, mela dobrůtky, snažila sem se ji ten čas vynahradit a nejak ji “ubezpečit”… synovi nikdy neublížila a to jsem fakt mela obavu..Nechá se hladit a když něco nechce, tak proste uteče na balkon (je důležitý aby mela kam, kdyz by ji mimino neco dělalo, nebo batole a nemela by únikovou cestu, spis si myslim, ze dojde k tomu, ze neco udela), takze v tomhle je zlata, ze fakt nikdy nic. Ale mezitím bylo období kdy furt čůrala (byt vykastrovaná) a škrábala zase nábytek , trvalo to asi dva měsíce a i ja začala bejt naštvaná, manzel, ten uz ji v hlavě vyhazoval. Vzali jsme ji na veterinu, řekli, ze je ve stresu, zacala se “terapie” dostala novy hračky, novej záchod (potrebovala dva a jeden ma na balkone, aby presne mela “svůj” další prostor) a od ty doby klid. Ono to jde. Zároveň si ale vybavuju, ze kdyz jsem byla mala, dostala se k nám malý traumatizovaný kotě a to bylo fakt jako.. šílený. Z ničeho nic agresivní, nedalo se nic, nelepšilo se to a to muselo bejt fakt venkovní (vyrůstala sem n vesnici) protoze uvnitř to nešlo a tehdy v tom zakročila moje mama. Konkrétní radu kromě kastrace a tomu se snažit nějak vyjít vstříc a nehodit ji hnedka ven, nemám. Ja jako věřím, ze s každým zvířetem jde vyjít, kdyz jsou dobry podmínky, ale někdy je ta situace složitější, nejsou prostředky treba a tak (treba ten trauma plán pro naši kočku vysel na par tisíc navíc) atd.. mozna by opravdu bylo lepší ji darovat někomu, kdo se ji bude moct věnovat, bude mit přístup domu i ven a nebude to vadit..

lusyv95
7. lis 2024

@tereza0111 Tak očividně jí vůbec nerozumí. V klidu budu, až si uvědomí své povinnosti a ne všechno vyřešit vyhozením.

lusyv95
7. lis 2024

Kdybyste do této problematiky lépe viděla, tak to pochopíte. Denně se útulky a dočasky potýkají s tým, že někdo vyhodí či ublíží zvířeti, které to nezvládají venku. Nemluvě o tom, že venkovní svět se pro zvíře (předevšímpro kočky stává velmi nepřátelský, není to jako před X lety). K tomu partakovi - každé kotě je divoké, klidný gaucak je z něj kolem 5 let. Je to tak i u lidí a nemůžeme jim to mít za zlé. Box jsem doporučovala, protože jsem si křečka po X letech znovu pořizovala a byl velmi doporučován a navíc ho zcela chrání před kočkou. Příbuzným se křeček zranil v kleci - uvízla mu noha a to jim tu kleci každý doporučoval.

merope
7. lis 2024

@lusyv95 Tak tady je problém, že oni to kotě ani nechtěli - prostě ho našli venku v situaci, kdy by jinak zemřelo, tak ho vzali s sebou a doufali, že se o něj někdo postará. A bohužel byly jen dvě možnosti - buď kotě nechají venku a umře - nebo se postarají oni. Takže z tohoto hlediska mu dali zatím rok života navíc a ještě ke všemu kdyby ho nechali venku, bude tak jako tak venku. Jestli jsem dobře pochopila vztah celé rodiny k tomu kotěti, tak pokud ho chceš domů, možná bys ho mohla mít. Skoro tipuji, že zabití milovaného křečka, kterého měli rádi a chtěli - a možná by si i pořídili dalšího, kdyby se nebáli, že skončí stejně, byla ta "poslední kapka". A rádi kotě vymění za křečka.

merope
7. lis 2024

@lusyv95 Sorry, za dva komentáře za sebou, ale až teď dočítám - ta kočka byla dosud skoro pořád venku, domů se začla "stahovat", jak začla být víc zima. Tzn. je v podstatě "venkovní", navíc má zateplenou boudu + za všech stran krytou pergolu. A tipuji, že domů ji klidně brát budou - ale pod dozorem, nikoli bez dozoru. Popravdě asi nechápu jediné, proč tazatelka mluví o "vyhození kočky", protože podle mě je to spíše o "jak poladit, že jak začlo být chladněji, kočka chce být doma víc a víc a když ji necháme bez dozoru, tak to likviduje - je ok, ji nechat celou zimu venku za těchto podmínek?" - a tady říkám - jako jasně že jo. Je třeba hlídat jídlo (teplé, nezmrzlé), pití (aby jí nezmrzlo), takže pokud bude fakt moc mrznout a na pergole bude pod nulou, tak třeba i jídlo dávat v té chodbě doma (koneckonců s miminkem bude doma pořád, tak není problém kočku vzít do domu, pkoud bude moc zima). V noci naše venkovní kočky většinou řádily venku a když jsme je večer zapomněli vyhodit, tak nás přišly vzbudit a dorážely, dokud jsme je nepustili. Prostě chtěly být venku. A to i v zimě. Když jsme byli doma, tak jsme brali domů i kočky - třeba tu i spaly v křesle, jak začly dělat bordel (cokoli ničit), tak letěly ven. Rychle se to naučily, takže pak ten bordel ani nedělaly - protože kočka je relativně chytrá, velmi záhy vytušila, že z kuchyňské linky je pouze jedna cesta a ta vede až na zahradu. Čili nehod opravdu minimum. Chtěla spávat na posteli, tam měla "kočičí deku" a na té spokojeně spala, na noc se deka dala pryč.

K tazatelce a miminku - pro malé děti je velmi důležité se potkat s alergeny i parazity - takže taková kočka, co si lehne na záhon a následně do postele, vlastně zlepšuje imunitu a snižuje rizika alergií. Je dobré se na to takto koukat. Neříkám pouštět ji k miminku do postýlky, ale jako větší riziko vidím spíše poškrábání a jiné škody než to, že venku si lehne na záhon, kam se před tím vykadila. Ale to je taky přístup člověka z města, kde stačí otevřít okno a letí ti dovnitř prach z hromady holubích exkrementů na parapetu, kdy při každém třetím nastupování do auta je musíš likvidovat z kapoty - a kdy po ulicích se prohání prach z psích exkrementů, které ne každý uklízí - takže dítě jakmile začne lézt, začne zkoumat i tohle. Zlatá kočka, která by to na kožichu nesnesla, takže si pohlídá, aby ho měla čistej.

autor
7. lis 2024

@lusyv95 kočku jsme si opravdu nepořídili z našeho rozmaru nebo nudy. Našli jsme ho mimo vesnici na procházce. Mělo zalepené oči, rýmu, svrab v uších a kožich plný blech. Vážilo 1 kilo a bylo to loni touhle dobou, takže k smrti ho odsoudil někdo jiný, my ne. 😉 Že je problém s vyhozenými a nechtěnými zvířaty moc dobře vím. Ve 2 útulcích mi řekli, že mají teď plno a tvrdili, že za pár dní by měli být schopní kotě přijmout. Poskytli jsme mu tedy i veterinární péči a z pár dní byli 2 týdny. Za tu dobu nám už jsme si kotě oblíbili. Z počátku bylo hrozně milé, mazlivé, stále vrnělo a chtělo se tulit. Mělo být ale venku, jenže pres zimu znovu onemocnělo, proto se loni nastěhovalo domů. Od jara už bylo zcela dobrovolně venku. Já sama bych si venkovní kočku do domu v životě nepořídila. Mít všude chlupy a rozdrásaný nábytek nebylo moje tajné přání. Posledních půl roku jsem ji tolerovala v domě jen s tím, když spala nebo byla na noc v chodbě. Teď se situace změnila tím, že se naučila otevírat si dveře, takže z omezeného pohybu je pohyb volný a dcera má v pokojíčku ještě andulku, kterou máme již několik let a opravdu bych nerada přišla k dalším jatkám. A andulku do plastového boxu zavírat určitě nebudu.

Strana
z3