icon

Jak řešit nepříjemné situace s řidiči autobusů?

lauraa01
31. říj 2025

Dobrý den,
ráda bych se vás zeptala na váš názor na následující situaci a případně, zda se vám něco podobného už stalo a jak jste postupovali.

Dnes jsem jela autobusem s dvouletou dcerou, která je nemocná. Měli jsme s sebou kočárek, ale dcera v něm nechtěla být a chtěla být u mě v náručí. Při nastupování mi paní řidička řekla, že dítě má být v kočárku. Dcera se do kočárku dala, ale já jsem si ji vzala zpět do náručí, abych ji uklidnila – měla velký kašel, při kterém se dusila, a jeli jsme právě od doktora.

Při druhé zastávce paní řidička opět vystoupila a začala na mě křičet, že dítě musí být v kočárku, jinak mě vyhodí. Ignorovala, že dcera brečí. V tu chvíli se mě zastala jedna cestující, že toto chování je na stížnost a že si řidička něco takového nemá dovolovat. Byl to jediný autobus, který jezdí k nám domů, a dcera během celé cesty hodně plakala.

Ráda bych se zeptala, zda máte s tímto zkušenosti, nebo jaký na to máte názor. Zjistila jsem, že v jízdním řádu ani v pravidlech není uvedeno, že dítě musí být v kočárku.

Strana
z2
lauraa01
autor
1. lis 2025

@jana_zofie Máte pravdu, MHD je veřejná doprava a lidé musí počítat s tím, že občas narazí na nemocné lidi nebo děti.

lauraa01
autor
1. lis 2025
@dyechampion

Ja bych napsala stiznost, ale pochopim pokud mela pani ridicka spatnou zkusenost predtim, mozna vas chtela tim jen ochranit. Ja se omlouvam, ale me trochu drasa, ze jdete s dcerou ktera ma laryngitidu do mhd, ano chapu treba nemate auto ci nekoho z rodinu dostupneho k pomoci, ale to je tak vysoce nakazlive a bezohledne k ostatnim :( priste by to chtelo vzit radeji taxik.

@dyechampion Zkoušela jsem si zavolat taxík, ale nechtěli nás vzít, protože jsme neměli autosedačku. Volala jsem také lidem, kteří mají auto, jestli by nás mohli odvést, ale nikdo nemohl odejít z práce.
Bohužel, autobus byl opravdu poslední možností.

Nechci tady působit jako špatná nebo nezodpovědná matka, která si něco takového mohla dovolit. V tu chvíli jsem byla bezmocná, zoufalá a sama, protože nás neměl kdo odvést. Bohužel jsem s ní musela jet autobusem.

V autobusu se mnou seděla starší paní, která mě utěšovala. Říkala, že její dcera zažila to samé s vnučkou, jen v horším stavu, a také musely cestovat autobusem do nemocnice.
Takže určitě nejsem jediná, kdo se do takové situace dostal.

kristyn86
1. lis 2025
@lauraa01

@dyechampion Zkoušela jsem si zavolat taxík, ale nechtěli nás vzít, protože jsme neměli autosedačku. Volala jsem také lidem, kteří mají auto, jestli by nás mohli odvést, ale nikdo nemohl odejít z práce.

Nechci tady působit jako špatná nebo nezodpovědná matka, která si něco takového mohla dovolit. V tu chvíli jsem byla bezmocná, zoufalá a sama, protože nás neměl kdo odvést. Bohužel jsem s ní musela jet autobusem.

V autobusu se mnou seděla starší paní, která mě utěšovala. Říkala, že její dcera zažila to samé s vnučkou, jen v horším stavu, a také musely cestovat autobusem do nemocnice.

@lauraa01 Nemusis se obhajovat,nic spatneho si neudelala. Neznam nikoho,kdo by s nemocnymi detmi jezdil taxikem. Mozna v noci,kdyz bych potrebovala na pohotovost. Ja bezne jezdim k dr s detmi mhd. Preci nepujdeme pesky 😀 A i sama k dr mhd. A dokonce i na pohotovost jsem se synem jela tramvaji.

lauraa01
autor
1. lis 2025
@kristyn86

@lauraa01 Nemusis se obhajovat,nic spatneho si neudelala. Neznam nikoho,kdo by s nemocnymi detmi jezdil taxikem. Mozna v noci,kdyz bych potrebovala na pohotovost. Ja bezne jezdim k dr s detmi mhd. Preci nepujdeme pesky 😀 A i sama k dr mhd. A dokonce i na pohotovost jsem se synem jela tramvaji.

@kristyn86 děkuju za váš komentář 🌺♥️

dyechampion
1. lis 2025
@lauraa01

@lauraa01 a jste si jista, ze jste si volala taxik? taxiky ve mestech maji jedine vyjimku v zakone, ze autosedacku pro dite nemusi mit. Potom je tu liftago ci bolt kde si lze objednat auta s autosedackama. Vite ja vas neodsuzuju, ale matky v mhd s nemocnymi a kaslajicimi detmi vidim fakt porad. Ted bolt fakt nekdy financne vychazi lip nez mhd.

lauraa01
autor
1. lis 2025
@dyechampion

@lauraa01 a jste si jista, ze jste si volala taxik? taxiky ve mestech maji jedine vyjimku v zakone, ze autosedacku pro dite nemusi mit. Potom je tu liftago ci bolt kde si lze objednat auta s autosedackama. Vite ja vas neodsuzuju, ale matky v mhd s nemocnymi a kaslajicimi detmi vidim fakt porad. Ted bolt fakt nekdy financne vychazi lip nez mhd.

@dyechampion Kdyby dcera nebrečela, tak by nekašlala ani by si nevyvolávala zvracení. Díky bohu je dnes úplně v pořádku.
Ano, jsem si jistá, měli pouze podsedák pro syna.

alice180
2. lis 2025
@dyechampion

@dyechampion co to je za dotaz jestli si je jistá ? A upřímně to, že může neznamená, že musí ne. Ta výjimka je, ale taxikář klidně mohl říct, že pokud nemá autosedačku tak nepojede, když je díě malé a zadrzenej systém úplně pro bezpečnost jízdy pro tak malé dítě nestaci.

jana_zofie
2. lis 2025
@hana_mikes

@jana_zofie říkala že to nebyl dálkový bus a ano i samozivitelka může požádat někoho nebo se zařídit. Také sem byla sama s dětmi, jedno dokonce postižené a ano do busu bych ho nebrala a to nejen kvůli němu když je nemocný, ale i kvůli okolí.

@hana_mikes mezimestsky nebo primestsky autobus neni dalkovy autobus. To tak, aby bylo jasno. Jinak ja si jakoze uplne nedokazu predstavit, pokud by byl manzel s autem na sluzebce, koho bych tak najednou zadala. Pulka pratel auto nema, z toho zbytku polovina nema deti, tedy ani autosadacku (ta by mi doma samozrejme zustala, ale bavime se o pripadu, kdy treba rodic auto nema vubec, takze ani autosedacku) a spolehat na to, ze ti dva lide, co splnuji vase pozadavky na prepravu zrovna budou doma a ne v praci nebo uplne pryc je... No trochu pro me nepredstavitelne.
Ad "kvuli okoli" - to je presne ono. Clovek se ohlizi a trne strachy aby nekomu nahodou nevadil. Protoze z nejakeho duvodu lidem zaclo vsechno vsude vadit. Lidi. Deti. Nasi rodice casto auta nemeli vubec, za doktorem.se autobusem jezdilo s nemocnyma detma normalne. A vlastne kamkoli kam bylo treba. A male deti rvaly vzdycky, co je svet svetem. Kdysi se to prezilo, ted vsem vsichni vadi. Deti nejsou horsi. To jen nas najednou vsechno zaclo srat.

alice180
2. lis 2025
@jana_zofie

@hana_mikes mezimestsky nebo primestsky autobus neni dalkovy autobus. To tak, aby bylo jasno. Jinak ja si jakoze uplne nedokazu predstavit, pokud by byl manzel s autem na sluzebce, koho bych tak najednou zadala. Pulka pratel auto nema, z toho zbytku polovina nema deti, tedy ani autosadacku (ta by mi doma samozrejme zustala, ale bavime se o pripadu, kdy treba rodic auto nema vubec, takze ani autosedacku) a spolehat na to, ze ti dva lide, co splnuji vase pozadavky na prepravu zrovna budou doma a ne v praci nebo uplne pryc je... No trochu pro me nepredstavitelne.
Ad "kvuli okoli" - to je presne ono. Clovek se ohlizi a trne strachy aby nekomu nahodou nevadil. Protoze z nejakeho duvodu lidem zaclo vsechno vsude vadit. Lidi. Deti. Nasi rodice casto auta nemeli vubec, za doktorem.se autobusem jezdilo s nemocnyma detma normalne. A vlastne kamkoli kam bylo treba. A male deti rvaly vzdycky, co je svet svetem. Kdysi se to prezilo, ted vsem vsichni vadi. Deti nejsou horsi. To jen nas najednou vsechno zaclo srat.

@jana_zofie asi tak. Hlavně každá matka, která by měla možnost vzít nemocný dítě autem tak ho vezme tisíckrát raději než autobusem. Protože je to logicky min pohodlný a víc časově náročný. Mne osobně milionkrát víc vadí kychajici chrchlajici dospělý. Proč on nejede taxíkem nebo si nenechá nakoupit od souseda. A že je jich teda všude hafo. Chrchla ti to na zatylek, v krámu do rohlíku...

jana_zofie
2. lis 2025
@lauraa01

@dyechampion Kdyby dcera nebrečela, tak by nekašlala ani by si nevyvolávala zvracení. Díky bohu je dnes úplně v pořádku.
Ano, jsem si jistá, měli pouze podsedák pro syna.

@lauraa01 hele, fakr jsi neudelala nic spatneho. Lidi v mhd chrchlou jeden pres druheho. Dospeli. Neschopni si vzit ani rousku. Minule na nas madam prskala a nedala si ani blbou ruku pred pusu. Ostatne vsichni vime, jak byli lidi ohleduplni za covidu. Vubec. Ale najednou male decko v mhd k lekari vadi. Jako by to pro rodice bylo terno takhle s deckem nekam jezdit. Vsichni strasne zhavi. Je to nase nejoblibenejsi kratochvile courat se s nemocnym poterem autobusy. Priznavam, ze nekdy decka schvalne necham behat bez bundy, abych pak mohla dve hodiny drepet v autobuse a otravovat vsem zivot nestastnym nemocnym deckem. Zasadne jezdim oklikou a tim nejpomalejsim zpusobem.
Dojimaj me ti lidi, fakt.

lauraa01
autor
2. lis 2025
@jana_zofie

@jana_zofie to máte pravdu 🙏🌺

lauraa01
autor
2. lis 2025
@alice180

@jana_zofie asi tak. Hlavně každá matka, která by měla možnost vzít nemocný dítě autem tak ho vezme tisíckrát raději než autobusem. Protože je to logicky min pohodlný a víc časově náročný. Mne osobně milionkrát víc vadí kychajici chrchlajici dospělý. Proč on nejede taxíkem nebo si nenechá nakoupit od souseda. A že je jich teda všude hafo. Chrchla ti to na zatylek, v krámu do rohlíku...

@alice180 to máte pravdu 🌺🙏

dyechampion
3. lis 2025
@alice180

@dyechampion co to je za dotaz jestli si je jistá ? A upřímně to, že může neznamená, že musí ne. Ta výjimka je, ale taxikář klidně mohl říct, že pokud nemá autosedačku tak nepojede, když je díě malé a zadrzenej systém úplně pro bezpečnost jízdy pro tak malé dítě nestaci.

@alice180 no protoze to z predchoziho komentare neznelo, ze by to vedela 🙂 to ze to napsala, ze to udelala, taky neznamena, ze to fakticky udelala, internet neni moc misto pravdomluvnych lidi 😀😀

alice180
3. lis 2025
@dyechampion

@alice180 no protoze to z predchoziho komentare neznelo, ze by to vedela 🙂 to ze to napsala, ze to udelala, taky neznamena, ze to fakticky udelala, internet neni moc misto pravdomluvnych lidi 😀😀

@dyechampion z principu přece musím vycházet z informací, který mi dotyčný dal. Ve slušné komunikaci se totiž vychází z toho, že druhý mluví pravdu, dokud se neprokáže opak. Jinak by jakákoliv diskuze ztratila smysl.

A tohle byla jen pasivně-agresivní poznámka — vlastně zpochybňujici, že mluvila pravdu nebo že opravdu udělala to, co tvrdí.

To, že to v předchozím komentáři nevyznělo... tím vlastně jen nepřímo zpochybnujes kompetenci nebo upřímnost – něco jako: „Ty tvrdíš, že to víš, ale podle mě to znělo, že ne.“

Volala jsem taxík - ses si jistá, že si volala taxík. Nevím co tam nevyznělo. Rypavej komentář ukrývající se za nevinnou otázkou. Nemá to nic společnýho se znalostí zda věděla ci nevěděla o výjimce sedačce v taxíku.

lauraa01
autor
3. lis 2025
@dyechampion

@alice180
@dyechampion
Děkuju všem, kteří se mě tu zastali a pochopili — moc si toho vážím ❤️

Tento příspěvek je pro paní / slečnu ohledně taxi. Taxíkem jsem jela s dětmi dvakrát a pokaždé jsme měli vlastní autosedačky. Když jsem volala na taxislužbu, bylo mi řečeno, že mají jen podsedák pro syna. Taxík běžně nevyužívám, takže přesně nevím, jaké jsou výjimky ohledně přepravy malých dětí, a když si nejsem jistá na sto procent, raději se nechci s nikým dohadovat.

Pro ty, kteří psali, že to je na stížnost – ano, podala jsem stížnost na paní řidičku. I když MHD využívám jen zřídka, myslím si, že takové jednání je nepřijatelné. Jsme také lidé a zasloužíme si, aby s námi bylo slušně zacházeno. Chápu, že paní mohla mít špatný den nebo nepříjemnou zkušenost, ale to ji neomlouvá. Pracuje s lidmi a měla by takové situace zvládat profesionálně. Nerada bych, aby někdo další musel zažít podobné chování. 🌺

Všem moc děkuju za milé komentáře a přeji krásný den — ať se vám daří. 🌺
Posílám spoustu síly všem, kteří cestují MHD s nemocnými dětmi. ♥️

Strana
z2