Jak řešit nepříjemné situace s řidiči autobusů?
Dobrý den,
ráda bych se vás zeptala na váš názor na následující situaci a případně, zda se vám něco podobného už stalo a jak jste postupovali.
Dnes jsem jela autobusem s dvouletou dcerou, která je nemocná. Měli jsme s sebou kočárek, ale dcera v něm nechtěla být a chtěla být u mě v náručí. Při nastupování mi paní řidička řekla, že dítě má být v kočárku. Dcera se do kočárku dala, ale já jsem si ji vzala zpět do náručí, abych ji uklidnila – měla velký kašel, při kterém se dusila, a jeli jsme právě od doktora.
Při druhé zastávce paní řidička opět vystoupila a začala na mě křičet, že dítě musí být v kočárku, jinak mě vyhodí. Ignorovala, že dcera brečí. V tu chvíli se mě zastala jedna cestující, že toto chování je na stížnost a že si řidička něco takového nemá dovolovat. Byl to jediný autobus, který jezdí k nám domů, a dcera během celé cesty hodně plakala.
Ráda bych se zeptala, zda máte s tímto zkušenosti, nebo jaký na to máte názor. Zjistila jsem, že v jízdním řádu ani v pravidlech není uvedeno, že dítě musí být v kočárku.
Jako první mě pobavilo, že to máte zařazené v kategorii Snažíme se o miminko. Tak jsem si říkala, jestli vás vyhodili, protože jste se o miminko snažili v autobuse 😃. Ale teď vážně. Mně to tak divný požadavek od řidičky nepřijde. Koukněte se do přepravních podmínek, tam to nejspíš bude. Jde o bezpečnost. Kdyby musela prudce zabrzdit, tak dítě v náručí určitě neudržíte, poletí jak namydlený blesk přes celý autobus.
Jako první mě pobavilo, že to máte zařazené v kategorii Snažíme se o miminko. Tak jsem si říkala, jestli vás vyhodili, protože jste se o miminko snažili v autobuse 😃. Ale teď vážně. Mně to tak divný požadavek od řidičky nepřijde. Koukněte se do přepravních podmínek, tam to nejspíš bude. Jde o bezpečnost. Kdyby musela prudce zabrzdit, tak dítě v náručí určitě neudržíte, poletí jak namydlený blesk přes celý autobus.
@anonym_658f3e Tohle se mi zdá jako hloupost. Víte kolik 2 letých dětí jezdí autobusem bez kočárku? To by teda nesměly do autobusu nebo co?
To šlo o dálkový autobus? Protože v MHD jsem se s tímhle požadavkem nikdy nesetkala.
@anonym_658f3e Tohle se mi zdá jako hloupost. Víte kolik 2 letých dětí jezdí autobusem bez kočárku? To by teda nesměly do autobusu nebo co?
@klokanka31 To samé jsem si říkala. Jedna paní, co se mě tam zastala, říkala, že na tohle nemá právo. Doma jsem si hned hledala, jestli jsem něco neporušila, a nic jsem nenašla, že by dítě muselo sedět v kočárku.
Měla jsem tam ještě sebou syna, který se bál.
Neřeknu, kdyby mi to paní řidička vysvětlila normálně, ale vysloveně na mě řvala, jako bych byla malé dítě.
@klokanka31 To samé jsem si říkala. Jedna paní, co se mě tam zastala, říkala, že na tohle nemá právo. Doma jsem si hned hledala, jestli jsem něco neporušila, a nic jsem nenašla, že by dítě muselo sedět v kočárku.
Měla jsem tam ještě sebou syna, který se bál.
Neřeknu, kdyby mi to paní řidička vysvětlila normálně, ale vysloveně na mě řvala, jako bych byla malé dítě.
@lauraa01 Lidem hrabe, všichni na sebe jen křičí, každý jen nadává...🙄
@lauraa01 Lidem hrabe, všichni na sebe jen křičí, každý jen nadává...🙄
@klokanka31 Máte pravdu, dcera má laryngitidu, takže to pro ni bylo velmi těžké, ale i pro mě a všechny kolem. Jen jedna paní se mě zastala, ostatní se dívali, jako by byla moje vina, že dcera brečí i když sem říkala že je nemocná 😥
@anonym_658f3e 😄😄😄😄
Máte pravdu, ale dcera má laryngitidu, právě jsme jeli od doktora, a pro ni i pro mě to bylo velmi náročné. Beru to tak, že když má maminka dítě na rukou, je to na její vlastní odpovědnost. Hledala jsem a nikde není napsané, že dítě musí být v kočárku. Chápu, že se paní řidička mohla bát, ale mohla mi to říct normálně, místo toho na mě ale vysloveně řvala přes celý autobus, jako bych byla malé dítě.
Mrkni se do přepravního řádu, myslím si, že je to kvůli bezpečnosti, aby bylo dítě v kočárku. Možná už se jí takto někdo té řidičce v autobuse zranil a měla z toho třeba nějaký problém, proto se možná chovala takto. Nevím, přečetla bych si přepravní podmínky. U nás v MHD je napsáno, že se všichni musí za jízdy držet a z kočárku nikdo nechce děti vytahovat za jízdy, to vždycky slyším maminky, jak těm dětem říkají, že musí být v kočárku, jinak je řidič vyhodí, schválně se mrknu, co je u nás v přepravních podmínkách.
@anonym_658f3e 😄😄😄😄
Máte pravdu, ale dcera má laryngitidu, právě jsme jeli od doktora, a pro ni i pro mě to bylo velmi náročné. Beru to tak, že když má maminka dítě na rukou, je to na její vlastní odpovědnost. Hledala jsem a nikde není napsané, že dítě musí být v kočárku. Chápu, že se paní řidička mohla bát, ale mohla mi to říct normálně, místo toho na mě ale vysloveně řvala přes celý autobus, jako bych byla malé dítě.
@lauraa01 jaky je to konkrétně dopravce? Divala ses primo na jejich prepravni rad?
U nás je napsáno toto: Cestující s dětským kočárkem může nastoupit do vozidla MHD jen se souhlasem řidiče
a jen pokud to umožňuje technické provedení vozidla a jeho obsazenost. Bez dítěte
je dětský kočárek brán jako zavazadlo a podléhá placení přepravného.
Je zakázáno: Chovat se hlučně, reprodukovat hlučně hudbu nebo zpěv nebo používat hlasitě
audiovizuální techniku nebo obtěžovat ostatní cestující jiným nevhodným
chováním (např. hlasité telefonování, zápach).
Mrkni se do přepravního řádu, myslím si, že je to kvůli bezpečnosti, aby bylo dítě v kočárku. Možná už se jí takto někdo té řidičce v autobuse zranil a měla z toho třeba nějaký problém, proto se možná chovala takto. Nevím, přečetla bych si přepravní podmínky. U nás v MHD je napsáno, že se všichni musí za jízdy držet a z kočárku nikdo nechce děti vytahovat za jízdy, to vždycky slyším maminky, jak těm dětem říkají, že musí být v kočárku, jinak je řidič vyhodí, schválně se mrknu, co je u nás v přepravních podmínkách.
@zlataberta chápu že pravidlo o kočárku je kvůli bezpečnosti, což naprosto chápu, ale nerozumím jednání paní řidičky. Mám známou, která pracuje u dopravního podniku, a ta mi řekla, že pokud dítě sedí samostatně, problém to obvykle není a rodiče si berou zodpovědnost na sebe.“
@zlataberta chápu že pravidlo o kočárku je kvůli bezpečnosti, což naprosto chápu, ale nerozumím jednání paní řidičky. Mám známou, která pracuje u dopravního podniku, a ta mi řekla, že pokud dítě sedí samostatně, problém to obvykle není a rodiče si berou zodpovědnost na sebe.“
@lauraa01 Tahle cesta byla opravdu hlučná a nebylo mi umožněno dceru uklidnit a vrátit do kočárku. Dcera hodně kašlala, plakala, dusila se a měla náznaky, že by mohla zvracet.“
@zlataberta Když se kočár za jízdy převrátí, ač je zabržděn (třeba když autobus prudce brzdí), tak se to dítě zraní taky.
@lauraa01 je to na stížnost a taky bych tu stížnost poslala. V žádném přepravním řádu nemůže být uvedeno, že dítě musí za všech okolností být v kočárku - to by mě zajímalo, jak by se přepravovaly děti, co v kočárku jezdit nechtějí, rodiče kočár nemají nebo něco podobného (moje druhorozená hodně brzo chodila a v kočáru odmítala být, takže jsem s ní všude jezdila bez kočárku). Osobně děti vždycky posadím na sedačky vedle sebe nebo na klín a hotovo.
@lauraa01 možná neměla svůj den, měla ti to říct v klidu a ne křičet, když jsi toho měla sama dost. Já už právě malé děti, co jezdí v kočáru nemám, ale v naší MHD jsem neviděla, že by dítě nebylo v kočáru, že by ho někdo držel jen tak, proto si myslím, že je to kvůli bezpečnosti, ale opravdu si to jen myslím 🙂 Ať se dcera brzy uzdraví🍀
Zkušenosti ostatních nejsou relevantní, podstatné je, co máte v přepravních podmínkách. My tam máme uvedeno, že přeprava prázdného kočáru je možná pouze v době snížených přepravních nároků, tj. v době, kdy nebude prázdný kočár zabírat místo jiným cestujícím. No a pak je také důležité u prázdného kočáru zaplatit za přepravu.
Zkušenosti ostatních nejsou relevantní, podstatné je, co máte v přepravních podmínkách. My tam máme uvedeno, že přeprava prázdného kočáru je možná pouze v době snížených přepravních nároků, tj. v době, kdy nebude prázdný kočár zabírat místo jiným cestujícím. No a pak je také důležité u prázdného kočáru zaplatit za přepravu.
@miryp V přepravních podmínkách nemůžou mít uvedeno, že dítě musí sedět v kočárku. To by totiž vylučovalo z přepravy děti, které kočárek nemají 😉. Řidička by je mohla z přepravy vykázat, pokud by dotyčná například nechala dítě skákat po sedačce, ale dítě sedící na sedačce nemůže být už z principu vykázáno z přepravy. To, že pak je kočár jako zavazadlo, o tom není sporu.
@miryp V přepravních podmínkách nemůžou mít uvedeno, že dítě musí sedět v kočárku. To by totiž vylučovalo z přepravy děti, které kočárek nemají 😉. Řidička by je mohla z přepravy vykázat, pokud by dotyčná například nechala dítě skákat po sedačce, ale dítě sedící na sedačce nemůže být už z principu vykázáno z přepravy. To, že pak je kočár jako zavazadlo, o tom není sporu.
@somalicats no a já něco takového někde tvrdím? Já píšu, co my tam máme k přepravě prázdného kočáru, což je ta část přepravních podmínek, která by byla relevantní pro danou situaci.
@somalicats no a já něco takového někde tvrdím? Já píšu, co my tam máme k přepravě prázdného kočáru, což je ta část přepravních podmínek, která by byla relevantní pro danou situaci.
@miryp Autorka řeší situaci, kdy ji nutili k usazení dítěte v kočárku. Čili informace o prázdném kočáru je v podstatě informace navíc. Řidička po ní maximálně mohla chtít zaplatit za kočár jako za zavazadlo, ale ne na ni řvát, aby usadila dítě do kočáru.
Mimochodem píšeš o tom, že zkušenosti ostatních nejsou relevantní, že podstatný je přepravní řád. Proto reaguji tak, jak reaguji, protože posuzuji informaci jako celek, ne jen tu část o prázdném kočáru.
@miryp Autorka řeší situaci, kdy ji nutili k usazení dítěte v kočárku. Čili informace o prázdném kočáru je v podstatě informace navíc. Řidička po ní maximálně mohla chtít zaplatit za kočár jako za zavazadlo, ale ne na ni řvát, aby usadila dítě do kočáru.
Mimochodem píšeš o tom, že zkušenosti ostatních nejsou relevantní, že podstatný je přepravní řád. Proto reaguji tak, jak reaguji, protože posuzuji informaci jako celek, ne jen tu část o prázdném kočáru.
@somalicats ne, není to informace navíc, já tím autorce říkám, proč by u nás mohla řidička trvat na usazení dítěte do kočáru pod pohrůžkou, že je jinak vyloučí z přepravy.
Nikdy jsem se s tim nesetkala a nikdo mi nikdy nerikal,ze by dite muselo sedet v kocarku. Jsou i maminky,ktere maji s sebou kocarek a dite maji v nositku. Me se zase stalo to,ze ridic me chtel s kocarkem nechat vystoupit proto,aby mohl nastoupit clovek s vozikem. Takze obcas tem ridicum hrabe...a to rikam nerada,muj otec je ridic autobusu cely zivot 😀
Ja bych napsala stiznost, ale pochopim pokud mela pani ridicka spatnou zkusenost predtim, mozna vas chtela tim jen ochranit. Ja se omlouvam, ale me trochu drasa, ze jdete s dcerou ktera ma laryngitidu do mhd, ano chapu treba nemate auto ci nekoho z rodinu dostupneho k pomoci, ale to je tak vysoce nakazlive a bezohledne k ostatnim :( priste by to chtelo vzit radeji taxik.
@lauraa01 mám. Přesně takhle na mě štěkala řidička v Praze. Měla jsem v kočárku mimino a v ruce nesla dvouletou. Při nastupování na mě přes celý autobus začala řvát, že to dítě mám okamžitě dát do kočáru, že nesmí cestovat mimo kočár. Tak jsem ji odpověděla, že kočár je obsazen a už tam jedno dítě mám 🫣 že zvědavosti jsem se koukala tenkrát (3 roky zpět) a v podmínkách to vážně bylo. Že pokud je kočár, tak dítě v něm musí být zajištěno a jet v něm. Teď to tam nemůžu najít... Tak nevím. Vznesla bych dotaz na dopravce.. Kdybych ji chytla příště, ať vím..
@lauraa01 Asi půjdu proti proudu, ale za prvé bych dítě v tomto stavu nikdy nevezla busem. Vždy se dá někdo sehnat popř taxíkem a za druhé u nás v přepravních podmínkách opravdu je že dítě musí být v kočárku.
To že paní řidička křičela je samozřejmě hloupé, ale stížnost bych nedávala a řešila bych jak příště v podobné situace povezu dítě domu.
@lauraa01 Asi půjdu proti proudu, ale za prvé bych dítě v tomto stavu nikdy nevezla busem. Vždy se dá někdo sehnat popř taxíkem a za druhé u nás v přepravních podmínkách opravdu je že dítě musí být v kočárku.
To že paní řidička křičela je samozřejmě hloupé, ale stížnost bych nedávala a řešila bych jak příště v podobné situace povezu dítě domu.
@hana_mikes a ja pujdu zas proti vam, s dovolenim. Uz uplne vidim, jak je treba samozivitelka s nemocnym ditetem cela zhava volat taxik. Nehlede na to, ze poku by jela treba 15 km z vesnice (treba s dobrou dopravni dostupnosti) do mesta a zpet, to by se slusne prohla. A mimo mesto musi mit dite i v taxiku sedacku. Povinnost ditete v kocarku je nesmysl. Vetsina dopravnich podniku to jiz v podminkach nema. Pomiji to lidi, co treba vubec kocarek nemaji. A verte, ze jsem bez kocarku cestovala opravdu hodnekrat, predevsim proto, ze mi v techto situacich komplikoval zivot. Nekdy mi prislo, ze kdyz mam s sebou kocarek, je to jak kdybych si na sebe namalovala terc. Z nejakeho duvodu to lidi drazdi. Do nikoho se neda bezduvodne tak pekne navezt jak do matky s kocarkem. Toliko ma zkusenost.
@hana_mikes a ja pujdu zas proti vam, s dovolenim. Uz uplne vidim, jak je treba samozivitelka s nemocnym ditetem cela zhava volat taxik. Nehlede na to, ze poku by jela treba 15 km z vesnice (treba s dobrou dopravni dostupnosti) do mesta a zpet, to by se slusne prohla. A mimo mesto musi mit dite i v taxiku sedacku. Povinnost ditete v kocarku je nesmysl. Vetsina dopravnich podniku to jiz v podminkach nema. Pomiji to lidi, co treba vubec kocarek nemaji. A verte, ze jsem bez kocarku cestovala opravdu hodnekrat, predevsim proto, ze mi v techto situacich komplikoval zivot. Nekdy mi prislo, ze kdyz mam s sebou kocarek, je to jak kdybych si na sebe namalovala terc. Z nejakeho duvodu to lidi drazdi. Do nikoho se neda bezduvodne tak pekne navezt jak do matky s kocarkem. Toliko ma zkusenost.
@jana_zofie říkala že to nebyl dálkový bus a ano i samozivitelka může požádat někoho nebo se zařídit. Také sem byla sama s dětmi, jedno dokonce postižené a ano do busu bych ho nebrala a to nejen kvůli němu když je nemocný, ale i kvůli okolí.
@hana_mikes Autobus byl pro nás poslední možností – do taxíku nás nevzali, protože jsme neměli autosedačku, a z rodiny nikdo nemohl odejít z práce. Já sama bohužel nemám řidičský průkaz, protože se na řízení necítím. Kdyby to nebylo nutné, do autobusu bych s nemocným dítětem vůbec nešla.
Ale určitě nejsem první maminka, která musela s nemocným dítětem jet autobusem, a rozhodně bych neodsuzovala jiné rodiče, kdyby se ocitli ve stejné situaci.
A ostatní cestující s tím musí počítat — může se stát, že v autobusu narazí na nemocné dítě nebo i na dospělé lidi, kteří nejsou úplně zdraví. Kolikrát sama vidím lidi, kteří jsou zjevně nemocní, neustále smrkájí, kašlou a podobně, a nikdy by mě nenapadlo jim říkat, že by měli zůstat doma nebo brát větší ohled na ostatní. Každý, kdo vstoupí do MHD, prostě musí počítat s tím, že se tam setká i s nemocnými lidmi.

Jednou jsem nad tim premyslela, kdyz ridic odmitl zastavit jine mamince s kocarkem, zatimco moje ditko v kocarku taky zrovna odmitalo byt a sedelo se mnou. Nejsem nijak pohotova, ale dosla jsem k nazoru, ze kdyz se prazdny kocarek slozi, tak je to zavazadlo, jako zavazadlo ho zaplatim, cimz tam zadny kocarek neni a jestli slo dvoulete dite pesky nebo jsem ho nesla nemusi nikoho zajimat. A muze se zkusit se mnou hadat. Nicmene jsem znovu uz na podobnou situaci nenarazila.
Ale ano, tohle by bylo na stiznost.