icon

Jak řešit vulgární nadávky z fotbalového hřiště?

solvejg
10. zář 2022

Přímo naproti domu máme hřiště, kam dopoledne chodí cvičit místní střední škola a odpoledne zde trénuje místní futsalová liga. Hřiště je přirozeně zdroj hluku, to je pochopitelné. Co mi ale vadí, je to, že se hráči takřka nepřetržitě častují vulgárními výrazy všeho druhu. Mé děti je slyší při otevřeném okně a hlavně na zahradě. Dvouletý syn si výrazy bohužel dobře pamatuje a umí je i použít. Těžko budu ve školce vysvětlovat, že to nemá od nás. Zajímalo by mě, jestli s tímto jde něco dělat, nebo tímto směrem legislativa "nepřemýšlí." Abych na ně řvala, aby nemluvili sprostě, to je dle mého zbytečné... Ještě bych si vysloužila sprchu nějakých originálních vulgarit....

camelinka
10. zář 2022

@solvejg Co si nedonesou z hriste, dopiluji ve skolce a skole, bohuzel🤷

palja
10. zář 2022

@solvejg bohužel se s tím nedá nic dělat. A jak je tu psáno, co se nenaučí venku, dopiluji ve školce. Dcera má vyvohovou dysfazii, chodí do logop stacionáře, minulý rok neuměla složit větu.... ale najednou začala říkat při odmlouvání "ani hovno" velice srozumitelně 🤦‍♀️ takže asi tak

solvejg
autor
10. zář 2022

@camelinka
@palja Školní děti už jakž takž svůj slovník přizpůsobí komunikační situaci. Ve školce je to horší, ale když syn řekne paní učitelce "ty pi*o", asi to úplně v pohodě nebude. A znáte tyto prcky. Čím víc jim to zakazujete, tím víc to říkají. Nejhorší je, že ti středoškoláci tady na hřišti nemluví zdaleka tak hrozně, jak ti starší chlapi. Mně už to kolikrát zavání mravním ohrožovaním dětí a mládeže🤦‍♀️😃

biciklissie
10. zář 2022

S tím hřištěm asi těžko něco uděláte, i když chápu, že ho musí být dost otravné. Spíš bych doporučila se vykašlat na to, co si budou myslet ve školce. Nebo spíš, pokud vás to trápí, tak paní učitelky upozornit, že to říká a odkud to má. Ja to dělám tak, že co mi nejvíc vadí, na to upozornim. Zbytek doufám, že se mě učitelky zeptají samy. A když ne, tak hold ať si myslí, co chtějí. U nás ve školce se drbe ve velkém (obstará to jedna paní učitelka) a co s tím nadělám, nic. Jinak já tedy nejsem zastánce toho, že čím víc budu upozorňovat, tím víc to bude říkat. Možná to tak je, ale kvůli tomu nerezignuju na výchovu.

kitycat
10. zář 2022

Upozorni ucitelky, ze to moze povedat, ze skratka byvate pri futbalovom ihrisku. Obcas zajdem na zapas bejakej tretej ligy a tie "slovne spojenia" co tam zaznievaju su ozaj perly... My dospeli vieme ze take slova patria iba na to ihrisko, dieta to tak nerozlisuje.

Tvoje deti isto prinesu aj slova, ktore si ani na treningu futbalu nikdy nepocula..

lenickakl
11. zář 2022

já mám naproti baráku dětský hřiště a tam to teda není lepší 😅

ilonne
11. zář 2022

@solvejg musíš vysvětlovat synovi, že se tyhle výrazy nepoužívají. Nic jiného s tím neuděláš. Btw - už ze školky ti bude chodit se zajímavým slovníkem.

tasimia
11. zář 2022

@solvejg moje neteře chodily ze školky pravidelně z naučeným, sprostým slovem. "teto, Majuška mě naučila slovo, pi*o". A hlavně to pak říkaly obě slečny, paní učitelce, protože z toho ve třech letech neměli moc rozum. Učitelka to brala úplně normálně.. takže ji vysvětlí jak to je.
A moje Malá říká otot - psousedka nad námi neustále řve na chlapa, jaky ke k*kot.
Takže ty děti mohou mluvit sprostě i bez hřiště. Vysvětlovat a vysvětlovat.

solvejg
autor
11. zář 2022

@kitycat
@ilonne
@tasimia Je zvláštní číst, že se děti ve školce učí vulgarismy. Mám ještě dvě starší dcery a nikdy, za celou školkovou éru, ani jedna nic domů nedonesla. Starší už je dvanáct, ta zná ledacos a doma sprostě nemluví, to stejné ta devítiletá. Že by se toho tolik změnilo?

g_m
11. zář 2022

@solvejg Mám obě děti ve školce a nic takového u nás nefrčí, takže asi jak kde...

solvejg
autor
11. zář 2022

@biciklissie Nemyslím, že rezignuji na výchovu. Každé dítě je jiné, na každé platí něco jiného. Přistupuji k dítěti jako k originálu a přizpusobuji mu výchovu na míru. Mám tři děti, tak už jsem se,doufam, leccos naučila.

tasimia
11. zář 2022

@solvejg rekla bych že ne, my se ty sprosté slova taky učili. Naši byli alkoholici a dlaždici, takže mě to divný nepřišlo. V pěti už jsem tak nějak chápala co mohu a nebo nemohu. Takže tvoje holky tak možná mluví, jen tobě to neříkají a je tam nějaká iluze.
Taky jsem nikdy neřekla doma, že mluvím sprostě, čekala by na mě vařečka. A děti okolo mě taky ne, bylo to naše tajemství😂. Jsou děti a děti.
A další věc, znám spoustu menších dětí i romského původu a tam to taky litá. A pořádně.

lenickakl
11. zář 2022

@tasimia přesně :D já jsem ročník 91 a ve školce jsme měli kluka, co nás učil sprostý básničky :D

malanoha
11. zář 2022

Asi bydlime v nejakym super slusny čtvrti, ale nase holka za tri roky zadny sprosťárny domů neprinesla 🤷

solvejg
autor
11. zář 2022

@tasimia To je jasné, že holky se chovají jinak se spolužáky a jinak doma. Takhle velké děti ví, co si kde můžou dovolit. Ale během té školkové docházky opravdu nic nepřinesly. Asi měly dobré a důsledné paní učitelky. 🙂 Jenomže u těch prcků pod tři roky je to horší, kor když opakují vše, co slyší. Jak má takové dítě pochopit, že dospělí mohou ty výrazy beztrestně používat a ono je za to káráno... Prostě chování dospělých na hřišti není moc dobrým příkladem.

tasimia
11. zář 2022

@solvejg to není, to souhlasím. Tak samo jako já nemůžu vysvětlit malé, ze se to neříká, leda bych se zabetonovala, takže to chápu. Ale jak říkám řekni to učitelce a zkuste s tím pracovat.

biciklissie
11. zář 2022

@solvejg Omlouvám se, já to nemyslela na tebe. Někde v komentářích bylo, že čím víc člověk upozorňuje, tím víc to děti říkají. A četla jsem tenhle názor na MK víckrát. Takže k tomu jsem myslela, že já za to napomínám a vysvětluji.

kitycat
14. zář 2022

@solvejg ja si pamatam, ked som ja bola este skolkarka tak moja starsia sesternica ma o vulgarizmoch poucila.. Dodnes neviem odkial to vypocula a velmi dobre si pamatam vyraz rodicov, ked to nahlas povedala 😅

No vyse 20 rokov dozadu... Moja prva nadavka bola "Dojedz koko tyčinku a dopi červené víno" asi tak 🙈🙈🙈