icon

Jak řešit ztrátu kontaktu s dítětem biologického otce?

Dnes ve 14:33

Zdravím, píšu anonymně, protože řeším velmi citlivou situaci. Budu rád za věcné názory, zkušenosti nebo pohled z druhé strany.

Jsem biologický otec téměř ročního chlapce. S jeho maminkou spolu nežijeme, náš vztah trval přibližně 2,5 roku. Situace je složitější v tom, že v době našeho vztahu byla vdaná a s dětmi a její manžel o tom neví. Dítě je proto právně vedené na něj.

Nebudu zacházet úplně do hloubky. Matka se pravděpodobně situace zalekla a nevěděla s kým dítě má. Tím se náš vztah přerušil a postupně skončil.

Po narození jsme absolvovali neoficiální test otcovství, který potvrdil, že jsem biologický otec. Syna jsem nějakou dobu vídal – nejdříve častěji, postupně se intervaly snižovaly, až mi kontakt přestal být umožňován úplně.

Momentálně se snažím o komunikaci, ale z její strany je kontakt úplně přerušený a syna vůbec nevídám. Už to je dva měsíce. Bohužel všechny domluvené sliby zůstaly jen u slov. Jako to bylo téměř celý vztah.

Chtěl bych zdůraznit, že mým cílem není konflikt ani zasahování do jejich rodiny. Jediné, co chci, je mít možnost být součástí života svého dítěte. Podotýkám, že to bylo chtěné dítě z obou stran. Myslel jsem si, že se tím má nepřívětivá situace vyřeší. Bohužel. Byl jsem naivní.

Bojím se, že bez právního řešení to momentálně není možné.. Čekal jsem první rok věku syna na základě slibů a skutečností, které jsem od matky dostal. Vyšel jsem se vším vstříc. Od začátku mám ke vztahu se synem stejný postoj a chtěl bych ho mít ve svém životě. Zároveň bych chtěl co nejméně narušit rodinu matky.

Chtěl bych poprosit než někdo bude chtít moralizovat ať se mě neváhá doptat a třeba mě pochopí lépe. Zpětně vím, že to byla klukovina, naivita a až moc velká důvěra. Mrzí mě to hlavně vůči ostatním zapleteným v této věci.

Chtěl bych se zeptat:

Má někdo zkušenost s něčím podobným?

Dnes mám stabilní rodinné zázemí. Mám další děti, ale ztráta kontaktu se synem je pro mě velmi těžká. Neumím si představit, že můj syn by zůstal jen v myšlenkách a vzpomínkách. Alimenty, výživné a podobně jsou pro mě ten nejmenší problém, který řeším.

Budu rád za věcné zkušenosti, názory a případné rady.

Moc děkuji.

anonym_04dcb4
Dnes ve 14:54

@anonym_autor bohužel zřejmě bez soudu to zřejmě nepůjde nebo zajít k pravnikovy pro radu ...

anonym_4e7751
Dnes v 17:24

Žalobu o určení styku s dítětem může podat toliko otec zapsaný v rodném listu dítěte. Do rodného listu je zapsán jen takový otec, jehož otcovství bylo určeno ze zákona, popř. soudním rozhodnutím. Aby bylo určeno otcovství biologického otce na základě soudního rozhodnutí, muselo by být nejprve soudním rozhodnutím popřeno otcovství manžela matky. K podání žaloby o popření otcovství manžela matky jsou aktivně legitimováni pouze matka a její manžel, nikoliv biologický otec dítěte.

barmil
Dnes v 18:31

@anonym_autor dítě vedeno na nej? To neni byt ani auto. Ano, v době manželství je dítě automaticky manžela a pokud manžel sám otcovství nepopře, tak nebo se Vy nepřihlásíte o otcovství soudně, nikdy právně na styk se synem nárok mít nebudete.

anonym_4e7751
Dnes v 18:40
@barmil

@anonym_autor dítě vedeno na nej? To neni byt ani auto. Ano, v době manželství je dítě automaticky manžela a pokud manžel sám otcovství nepopře, tak nebo se Vy nepřihlásíte o otcovství soudně, nikdy právně na styk se synem nárok mít nebudete.

@barmil on se nemůže přihlásit soudně, dokud nebude soudně rozhodnuto o popření otcovství manžela. Resp. může podat žalobu, ale ta bude zamítnuta.

anonym_6fd01c
Dnes v 19:42

@anonym_autor tak pokud je dal vdaná a dítě vychová manžel jako vlastní a nic neví tak bych do toho asi nevrtala ..

autor
Dnes v 20:48
@anonym_6fd01c

@anonym_autor tak pokud je dal vdaná a dítě vychová manžel jako vlastní a nic neví tak bych do toho asi nevrtala ..

@anonym_6fd01c Chápu, že zvenku to může vypadat tak, že je lepší do toho nezasahovat. Je to takové nejmilosrdnější řešení pro všechny kolem. Slyšel jsem to už x krát. Je to ale můj syn, moje první dítě. Dítě vzniklo chtěně a s vizí slibované budoucnosti. Kdybych věděl jaká bude realita v životě na to nepřistoupím. Člověk byl slepý a naivní. Cítím za něj odpovědnost. Nechci nikomu rozbíjet rodinu ani dělat problémy, jen bych chtěl mít možnost být v jeho životě a nic mu neskrývat. Respektuji manžela za to, že ho vychovává. Dokážu si představit, že rodina zůstane pohromadě.. tam problém absolutně nemám. Jen mě drásá to do jaké jsem byl postaven situace. Myslím, že když už jednou padlo takové rozhodnutí dítě zplodit, tak by dotyčná osoba měla umět nést i odpovědnost a čelit následkům. Myslím si, že by dítě mělo mít v životě svého biologického otce, který má o něj zájem. Je to utopie...

autor
Dnes v 20:56
@anonym_04dcb4

@anonym_autor bohužel zřejmě bez soudu to zřejmě nepůjde nebo zajít k pravnikovy pro radu ...

@anonym_04dcb4 Rada od právníka je poslat předžalobní výzvu na popření otcovství. Tam narážím na problém, že se mi příčí jen tak někomu, kdo absolutně nemá ponětí (i když syn vypadá jako já) poslat do schránky předžalobní výzvu k popření otcovství se všemi skutečnostmi. Další věcí je, že se to třeba ještě nějak mezi nimi dalo zachránit, když by se chtěla domluvit a rodina zůstala pohromadě. Takhle zjistí, že šlo o nějaký delší vztah a ne nějaký úlet a to by bylo asi zle. Mám si to pořádně rozmyslet, ale opravdu si neumím představit, jak nad tím mávnu rukou a budu prožívat život bez syna jako že nic s touhle velkou bolestí..