icon

Jak říct rodičům o příteli?

sofff
19. dub 2021

Zdravím, máme s přítelem vztah už skoro rok a vím že je to vážně láska a ne jen něco co rychle omrzí. Je mi 15 a příteli 24, vím že někoho to může vystrašit, takže přemýšlím už nějakou dobu, jak to mamce říct. Vím že bych to říkat nemusela ale nebydlíme úplně blízko k sobě takže bych někdy ráda aby mě k němu pouštěla bez toho abych si musela vymýšlet, nebo ho naopak pouštět sem. Jen se vážně bojím, že zareaguje špatně a bude na něj mít špatný pohled a pak už mě nebude pouštět nikam. Mám ho vážně ráda a chci s ním trávit nejvíce času jak to jde. On mi říkal že nemá problém se seznánením, jen mám velký strach.

Strana
z3
tinaprofi
20. dub 2021

Já jsem v 16 zdrhla s frajerem 25 na chatu na vikend 😅😂 sice byl tejden zaracha, ale romantika jak blázen a dodneška na to ráda vzpomínám... ❤️😂😂 A ne nespal jsme spolu, já randila s hodnejma kluka a 🙂 jestli je hodnej a slušně tak se ničeho neboj

sweet81
20. dub 2021

@amazonkajanik určitě jsou některé holky vypadají v 15 letech na 18let, ale i tak si řikám, jsk si 24 kluk, může rozumět s 15 slečnou.
Bohuš Matuš, já kapitola sama o sobě🤦‍♀️

gramar
20. dub 2021

@sweet81 Proč by si neměli rozumět, ne každý v patnácti je osel...

sweet81
20. dub 2021

@gramar tak podle toho co tu některé píšou, že jsou spolu od jejích 15let, tak si nejspíš rozumět můžou. Asi to moc beru podle sebe😊

zelenaesmolda
20. dub 2021

@sweet81
ja tohle taky nechapu,15 leta holka a 24 lety kluk jsou uplne nekde jinde,jak mentalne tak v jine zivotni fazi

cherie24
20. dub 2021

@goovana já jsem taky tenkrát randila ještě se starším klukem a aby na mě sáhl to by si nedovolil. Možná teda ale hlavně proto, že znal mého tátu a věděl, že má zbrojní pas 😄😄 mě pak teda došlo, že na vztah se ještě necítím, všechny holky v okolí už to řešily a měly kluky, tak já jsem nechtěla být po zadu, ale po první puse jsem se vyděsila, jeho to mrzelo, ale vzal to tak jak to bylo. Nemusí být každý kluk úchyl, co se klepe až mladou slečnu obtáhne...

cherie24
20. dub 2021

@zelenaesmolda no asi to bereš podle sebe, ale spousta chlapů ve 30ti na tom mentálně není o moc líp než 16ti letá holka. Není nic divného, že ti chlap před 40tkou řekne, že je na rodinu ještě moc mladý, ale často třeba slečny už od 20 o rodině uvažují. Nejspíš i proto je víc páru, kdy chlap je o několik let starší než jeho partnerka. Chlapi se musí vyřádit a "dospívají" prostě o dost později.

aneta15
20. dub 2021

@sofff já chodila od svých 15 let s 23 letym klukem. Naši ho znali, chodil k nám, já k nim. Byla jsem s ním 8 let pak se to prechodilo a rozešli jsme se. Nic tak šíleného jsme nedělali. Spát jsme spolu začali asi po půl roce.

gramar
20. dub 2021

@sweet81 Já zas podle sebe vím, že si rozumět můžou, jsme o deset let od sebe když jsme spolu začali bylo mi patnáct a už jsme spolu víc jak půlku mého života... 😎

sofff
autor
20. dub 2021

@zuzkasim
@amazonkajanik musím říct že teda na svůj věk psychicky ani fyzicky nevypadám, už od mala si zařizuji vše sama, jsem zodpovědná a samostatná, samozřejmě občas ne že ano. Ale na obranu přítele, nevěděl kolik mi je když se o mě začal snažit, myslel si, že mnohem víc a když jsem mu to řekla byl dost překvapen a trochu nesvůj z toho. Ale pak pochopil že on je prakticky přerostlé dítě a kolikrát jsem já ta, co rozhoduje a tak 😄

amazonkajanik
20. dub 2021

@sofff a o tom to právě je. Kolikrát ti mladší jsou rozumnější,než ti,kterým je třeba o 10let více. Tak vám držím palce ✊

desnazena
20. dub 2021

Keď si si neni istá či to zvládnu celé, kúskuj.
jeden deň: Mami, tati, mám prítele, je z ďalej a rada by som vám ho predstavila.
Za pár dní: je trochu starší
-:tu je foto
-: má takéto názory
-: takúto prácu/školu
-: neviem čo by ich ešte mohlo zaujímať....

10 let není tolko, moj je o 7, švagrovci myslím o 12? Každopádne po 18 už to nikto moc nerieši tak sa divím niektorým komentárom, veď máš len tri roky do dospelosti 🙂

zelenaesmolda
20. dub 2021

@desnazena jenze ty tri roky v tomhle veku delaji obrovsky rozdil

sweet81
20. dub 2021

@gramar jo, tak to je fajn😊

desnazena
20. dub 2021

@zelenaesmolda rozdiel v čom?

andelka
20. dub 2021

@sofff no,tak to by mě teda jako rodiče zrovna neuklidnilo,že si moje 15 leté dítě našlo za partnera 24lete přerostlé dítě. Když už bych se měla srovnat a v pohodě postavit ke vztahu se starším partnerem,tak bych byla ráda,kdyby šlo o už opravdu dospělého, zodpovědného člověka. Můžeš si myslet,jak moc nejsi v 15 vyspělá, samostatná, ale popravdě obvykle je to jen představa.
Každopádně jako rodič bych uvítala ( a že už jsme to taky řešili,není to teorie), kdyby dcera nelhala, netvrdila,že je někde kde není, když si myslí,že je její jednání a vztah a přítel ok, tak aby to neskrývala,ale šla s pravdou ven. Pak se můžeme bavit o tom,jak dál. A chtěla bych vědět o koho jde, co dělá, odkud je apod. V 15 za tebe mají stále zodpovědnost rodiče.

andelka
20. dub 2021

@desnazena je velký rozdíl mezi 15 a 18. Většinou opravdu ano. Je rozdíl jestli si 15 letá najde 20 letého, nebo 19 letá 24leteho. Ve většině případů.

zelenaesmolda
20. dub 2021

@desnazena ve vyzralosti

sofff
autor
20. dub 2021

@andelka tak zase to nemyslím tak jednostraně, že by se pořád choval jako malej. Zodpovědný je stará se o mě víc jako můj vlastní otec, udělal by první poslední aby vše vyšlo. Je mi jasné že je mezi 15-18 bude nějaký rozdíl v psychice a přístupu, ale to teď vážně neřeším. Tím že jsem zodpovědná jsem myslela spíše že se nechodím každou sobotu opíjet někam do klubu (jako by to teď bylo možné😃) doma jsem v čas kdy mamka řekne, ve škole žádný problém už jsem i přijata na střední. Spíše mě tu zajímaly zkušenosti a pohledy samotných matek, které jsou tu dost odlišné

desnazena
20. dub 2021

@andelka většinou... 🙂

@zelenaesmolda Vyzrálost - alebo nejaké to "dospelé uvažovanie/chovanie" - sa získava skúsenosťami. Kde ich získa keď jej to rodičia zakážu? :D
Nevieme o holke nič, len čo ona sama povedala. Nepolemizujem o tom či je to pravda alebo nie, každý má svoju - niektoré sú v 15 na vydaj, iné to odkladajú kľudne do 40 a ani vtedy nie sú pripravené. Ale aj keby jej s ním randiť zakázali... aj keby jej tu všetci písali o tom ako v 15 nemože vedieť čo je to láska, ako ten chlap je úchyl a kdečo... myslíte že v nej to niečo zmení? Možno len utvrdí dojem že je nutné vzťah skrývať lebo ostatní to odsudzujú. Tak rodičom nepovie, bude klamať, vymýšľať si, oni budú šťastní, ona bude šťastná - juhú! :D kým sa nestane fakt průser. Alebo podobné reči zmenia pohľad na lásku života? Tak naivná som nebola ani v 15 (kecám :D)

Za mňa je super že im to chce povedať a je fajn že hľadá cesty ako, aby to prijali čo najlepšie - známka vyzrálosti. Trochu nevyzrálý je ten dovod, ok... ale učíme sa vlastnými činmi. 🙂

andelka
20. dub 2021

@sofff Nemáš v tom trochu guláš? Má to být přítel, partner, láska, ne otec. To není o tom,kdo by se měl o koho starat. Řekla bych že na vztahy máš ještě dost času. 😉
O opijeni každou sobotu bych se vůbec nešířila. Je ti 15. Tvým kamarádům předpokládám taky. Pokud jsou starší, neměli by tě schválně lákat.
Nechápu kam v 15 tak pospichas?

Já vím,že jako rodiče vás budeme muset pustit, dát vám důvěru a křídla, ale proč to musí být takové stresy, obavy a nervy? 😁 No fakt se těším,že nás to čeká ještě 3x.

zuzkasim
20. dub 2021

@sofff V patnácti by tě pustili do nějakého klubu se opíjet? Bez ohledu na covid. Vždyť chodíš na ZŠ!

madbetka
20. dub 2021

@sofff No, neuvedla jsi zrovna šťastný popis toho, co znamená být zodpovědná. Holka zlatá...
Já jsem si o sobě v 15 taky myslela, jak jsem zodpovědná a dospělá (a zpětně si to stále myslím, oproti svým vrstevníkům jsem poněkud vyzrálejší zřejmě opravdu byla), ale byla jsem tele 😀
Pokud vám to klape, je to bezva. Přiznej to doma, nech je, ať se s tím nějak popasují..a nikam nespěchej. V tomhle věku má být chození stejně spíš víc kamarádství, než vážný vztah. Což se starším klukem může jít hůř, tak pozor na to 😉

somalicats
20. dub 2021

@sofff Holka zlatá, Ty víš o zodpovědnosti ještě velký kulový. Kdyby se moje nejstarší, které bude za 3 měsíce 18, pokusila jít se o víkendu někam do klubu opíjet, tak jí udělám i v tomhle věku takový čóro, že to ještě nezažila. V 15 letech sice kluka měla, ale neexistovalo, aby u něj spala, to sorry jako. Na to máte v tomhle věku ještě hromadu času. Vodit se za ručičku, dát si pusu, jít do kina - proč ne. Ale nemáte kam spěchat. A pokud je Tvůj přítel aspoň trochu rozumnej, tak si počká.

andelka
20. dub 2021

@madbetka s 24 klukem, mužem,to bude kamarádství tak prvních pár týdnů nebo schůzek 😁 a pokud dýl,tak by mi to přišlo docela divný
Vzhledem k tomu,že píše,že nebydlí blízko sebe,tak by mě zajímalo, jak teda ten vztah funguje,a jak jsou spolu v kontaktu. Jako matku by mě teda nenadchlo,že dcera chodí, jezdí bůhví kam, bůhví ke komu a dělá bůhví co. A do budoucna by to teda zrovna pozitivní vliv nemělo ( ohledně důvěry, víry v zodpovědnost..)

andelka
20. dub 2021

A naopak. Fakt bych nebyla nadšená,kdyby syn v 24 ( tedy buď studující na VŠ, nebo už pracující, samostatně žijící) přišel s tím,že si našel holku na ZŠ. To by mi teda přišlo hodně zvláštní. A rozhodně bych chápala rodiče děvčete,když by z toho taky neskákali radostí a měli mnohé obavy a podmínky.

zelenaesmolda
20. dub 2021

@somalicats tak pujde az ji bude 18 a uz s tim nic neudelas 🙂

andelka
20. dub 2021

@somalicats
@zelenaesmolda no v současné době nemá kde, že. A až budou kluby zase otevřené..od 18 může legálně. My jsme taky od těch 17-18 chodili do klubů ( proslulá Stodolní), do čajoven ( tam zas frčela vodní dýmka), a občas, často,se to vymklo z ruky, na domácích oslavách byla bečka samozřejmostí ( tak jsem se seznámila s manželem, slavil 18, mně ještě 2 měsíce chyběly, sestřenici 10 měsíců..pili jsme všichni, ale doma,na chatě,na zahradě, ne kdoví kde kdoví s kým a ne všichni rodiče to dovolovali), ale fakt nešlo o opijeni se od 15, natož pravidelně. Pokud to dnešní mládež pojímá jako běžný víkendový program a kdo se neúčastní pokládá se za výjimečně zodpovědného,tak... nevím nevím, bojím bojím..

zelenaesmolda
20. dub 2021

@andelka cajovny byly super,chodila jsem ale ne kvuli vodarne ale kvuli atmosce,100dolni me nikdy nebrala

andelka
20. dub 2021

@zelenaesmolda Tak já tam párkrát byla,ale rozhodně ne každý víkend. A spíš prostě kvůli kamarádům, pobavit se, družit, slavila jsem tam třeba pak i rozlučku se svobodou..no naposledy jsem tam byla asi ve 30. Čajovny byly super, taky jako čas se spolužáky, kamarády, i jsme se tam učili..bylo to in a fajn. Pohoda. Frčelo to na začátku století..už jsem v čajovně nebyla snad 15 let.. vodárnu máme doma 😁 Fakt nejsme upjati rodiče. Ale člověk má prostě obavy, většinou oprávněné, a ten věk 14-18 je snad nejnáročnější.

Strana
z3