Jak se donutit k úklidu?
Ahoj holky 🙂
mám takový specifický problém, ne že bych byla bordelář to ne, ale k úklidu některých věcí se občas nedokážu dokopat. Obvykle je to zaneřáděná linka a dřez (zvlášť, když mi návštěvy vyškrábou zbytky z talíře do dřezu a pak se to rozblemcá 🤐 ) fakt už se 3 dny snažím donutit k jeho umytí a pokaždé to nedám. Máte nějaký trik? Myslela jsem, že budu fungovat na odměnu, ale moc to nevychází 🙂
No, vezmu to bez okolků - lék na lenost ještě nikdo nevymyslel. Holky, srovnáváte tady nesrovnatelný, je velkej rozdíl, jestli máte doma koš čistého vypraného prádla k žehlení, a nebo tři dny začuněnej dřez s kazícíma se zbytkama jídla. A obdivuju i chlapa zakladatelky, můj by to nesnesl a nadával by, co to jsem za ženskou, že se nepostarám... A mě by hanba před nim fackovala
@ivasad. - tak ale zakladatelka psala, že má zdravotní problémy.....to můj muž by v takovém případě ani nenadával, když bychom měli návštěvu, tak by považoval za normální, že pomůže i on....ale já bych ty zbytky taky v tom dřezu nesnesla, u nás musí být po každém jídle dřez čistý a prázdný ...
@nellilie taky hážu zvěři, nemám teda kromě psa a kočky vlastní, ale sousedi mají takový veselý dvorek se spoustou kachen, slepic, krůt a podobný havěti, takže jsem domluvená se sousedy a hážu to přes plot, lepší, než aby to smrdělo v popelnici. Občas za to dostanu ještě vajíčka 🙂
@krystalka to jsme ještě bydleli u tchánovců, teď ve svým by už místo bylo, ale zase není chuť. Člověk rychle zpohodlní. 😉
@ivasad. já myslím, že na manželovi zakladatelky není co obdivovat. Sám kolem toho chodí a neuklidí, ruce má snad taky, ne? A pokud má zakladatelka zdravotní problémy, tak by měla hanba fackovat spíš jeho 😝
@no_title já teda ráda neuklízím, ale naučila jsem se dodržovat několik pravidel, která to pak ulehčí. Uklízet věci hned, protože pak kolem toho člověk chodí, přemýšlí o tom, konkrétně u tebe si ten dřez po 3 dnech ani nechci představovat 😝 A druhé pravidlo, večer uklidit linku a dřez, protože pak ráno chystat snídani a nemít si ty věci ani kam položit je únavný a zdržuje to.
Jinak bych takovou návštěvu na tak dlouho ani domů nezvala, když není schopná zanechat dům v normálním stavu. Pokud vidí, že něco nezvládáš, tak zanechat ve dřezu zbytky mi od nich příjde neohleduplné, případně by se měl zapojit tvůj muž.
@ivasad. Tak snad nez aby nadaval, tak by to mohl uklidit sam, ne? Tohle nechapu, doma to takhle nemame. Ani jeden se s muzem neflakame, ale kdyz neco neni hotovo, tak to proste udela ten, kdo k tomu prijde. Ne, aby to jeden vycital druheho. Nase domacnost je spolecna a nechapu usporadani, kde se chlap chova, jakoby se ho to netykalo.
Podle mne pomáhá to nějakou dobu dělat, tak že se donutíš a pak se z toho stane návyk. Jinak to nejde. U nás nikdy nebude kdoví jak uklizeno, nejsem ženská co má naklizený byt, přitom se mi to moc líbí, ale taky se nedokopu. Někdy nechám i nádobí do druhého dne, že kdyby někdo přišel, tak se zděsí. Ale ráno to hned uklidím. Tuhle k nám přišla nečekaná návštěva ve chvíli, kdy u ná sbylo nejvíc nabordelíno, jak to je u nás možné.Byla to blbá náhoda, protože, takhle ot u nás normálně zas nevypadá a jás e taaak styděla. Hračky po zemi, nové koupené dětské oblečení na stole, nádobí na lince. To mě trochu vyléčilo. 😀
@betelgeuzz
@krystalka holky, dobře, dobře... Já jsem reagovala na první příspěvek, kde se zakladatelka ptá, jak se má DONUTIT k úklidu, že tři dny kouká na dřez se zbytky, ale nepíše nic o tom, že by to fyzicky nezvládla 😕
U nás to dáváme do myčky co nejřív, si vzpomenem a funguje to. Samo to chce myčku 🙂. jinak neporadím
holky, no, vím, že bych měla víc zaangažovat manžela. On není lenoch, pomáhá mi, třeba nakoupí nebo když jsem unavená, tak uvaří. Ale pojem uklizený byt nějak nechápe. On ten binec prostě nevidí. Teď jsem mu o víkendu stříhala vlasy, byla jsem pak dost hotová, tak jsem mu řekla, aby uklidil tu koupelnu, kde jsme stříhali, protože už na to nemám energii. No a on zametl akorát podlahu, ale umyvadlo, a vanu, kam vlasy při stříhání popadaly nechal tak 😀 Tak jsem to nechala být, aspoň uklidil tu podlahu, člověk musí chválit, i když to není podle mých představ. Prostě aby to uklidil k mé spokojenosti, taky nemůžu říct jen ukliď koupelnu, ale vyjmenovat mu všechny ty úkony, protože si toho bordelu prostě nevšimne 🙂 Dřezu si nevšímá vůbec.
Pro návštěvy asi zavedu cedulku nad dřez, protože ještě jeden pytlík od čaje v dřezu a odvezou mě 🙂
To je dobrá otázka zakladatelko i dobré téma 😉 . Nenechávat návštěvu řádit v kuchyni. Já jsem si udělala takový rituál, že po obědě, spolu se synem umyjeme nádobí, uklidím linku. Se synem (2roky) si uvaříme kávu v Dolce Gusto. Baví ho dávat kapsle do zásobníku. Pak dám syna spát a já můžu relaxovat u tv - sama doma, vonných svíček, a právě uvařenou kávou - která je taková odměna za úklid. 😀
@no_title doporučuji zakoupit drtičku odpadu. Skvělá věc. Sežere během minuty všechny zbytky a pak stačí jen talíře naházet do myčky, umýt dřez a je hotovo 🙂
Mimochodem, fakt si neumím představit, že bych nechávala návštěvu seškrabávat zbytky z talířů 😨 Po návštěvě zásadně uklízím ze stolu já, maximálně, když je někdo moc rychlý, tak mi ten talíř podá, ale nějak si nedovedu představit, že přijde k dřezu a začne si čistit talíř...
@no_title nerada to říkám, ale většina chlapů se naučí opravdu uklidit jedině tak, že jsou v situaci kdy musí uklízet déle než pár dní 😉
můj muž zíral i na to, že by mohl občas vyluxovat když jsme se sestěhovali 😅 nezapomenu jak mi řekl, když jsem ho požádala, aby vynesl koš "já jsem vymaloval a teď budu ještě pravidelně vynášet koš nebo co?" 😀 😀 😅 🤐
naučil se to až po dvou dětech a v situaci kdy přišel o práci, takže jsme zrušili paní na úklid co chodila tak 2x měsíčně a řekl, že to bude dělat za ni... nejdřív jsem se hrozila, protože ono ten chlapský úklid je tak 1/3 toho co je potřeba udělat.... ale po pár týdnech kdy jsem fakt dělala striktně to co jsme se dohodli (vynesu koš, nakoupím, vyluxuju ale nehlídám vše a pořád neuklízím jako jsem to dělávala dřív a nebo jako jsem to dávala za úkol paní na úklid, když jsem nestíhala v práci)....
a světe div se - najednou si všímám, že věci ze země sbírá i muž... že se oholí, vyklepe žiletku, ale pak to opláchne... že si všimne, že doprala pračka apod....
ale je to fakt tím, že je doma několik měsíců a začal si toho všímat...i mi sám říkal, že teď už vidí to co dřív neviděl... 😉
jinak děti když udělají bordel např. v pokojíčku nebo v koupelně tak funguje např. natáhnout kuchyňský budík a dát např. deset minut s tím, že tam mají uklidit nejlíp jak umí, aby to bylo fakt super.... většinou to je docela slušný výkon, ale musím zavřít dveře a natáhnout tu minutku 😉
@no_title jestli je největší problém to mytí nádobí tak samozřejmě nejlepší je myčka 😉 tam se to nahází, to je práce na pár minut...
jinak teda nějak nechápu proč návštěvy vůbec něco řeší okolo nádobí.. já nejsem člověk co by návštěvy extra obsluhoval, ale nádobí ze stolu sklízím já nebo muž a nebo je maximálně návštěva položí na kredenc... když mám návštěvu tak se pohybuju mezi ní a kuchyní a jakmile je toho víc tak já nebo muž sklízíme a dáváme do myčky nebo co se nevejde myjeme co nejdříve...
pokud je toho fakt mega a bavíme se dobře a nechceme odcházet, tak to aspoň odmočím v dřezu...
každopádně nikdy nenechám do druhého dne v dřezu... fuj, to by se mi ráno ani nechtělo vstávat 😝 😅 a ani bych to nestíhala, protože musím ráno řešit snídani, svačinu do školy a x dalších věcí.... 😕
ono na tu lenost jsou fakt nejlepší děti... s dětmi pak musí dělat tolik činností, do kterých se mu nechce 😅 😅 🙄 😀
(od úklidu po řešení nemocí, přípravy do školy, sourozenecké rozepře atd. atd.)
jako fakt musím říct, že těmi dětmi se člověk "dovychová" 😅 🙄
@zuzineckah - tak ono taky záleží, kdo se tou návštěvou myslí....když jsou u nás třeba na návštěvě kamarádi, tak si ten talíř klidně odnesou, sami se nabídnou, že mi pomůžou s nádobím (myčku nemáme...), ti co jsou u nás častěji, tak si klidně vezmou ze skříňky hrníček nebo si zalijou kafe, když je uvařená voda 🙂
K tomu žehlení - my už několik let nemáme žehličku, takže... 😉
Pustim si oblíbenou hudbu a jde to samo😉😉😉

@krystalka My máme povlečení z bavlněného saténu, zdímám na více otáček a zmuchlané to není vůbec. S obyćejnou bavlnou se to nedá srovnávat.
Já tedy žehlím jen oblečeni ....
Ručníky, utěrky, spodní a ložní prádlo ne-e. Na to je expert tchýně 😀