icon

Jak se připravit na případnou válku v Česku?

nataliere15
20. led 2024

Ahoj, dneska manžel přišel s otázkou co bychom dělali v případě války. Samozřejmě jsem odpověděla, že bychom odletěli na druhou stranu světa.
Samozřejmě kdyby měl někdo pod barakem nebo v baraku bunkr rádi se k němu přidáme 😁
Je pravda, ze se o válce mluví pořad více a více a to riziko války v Česku cim dal více sílí.
Přemýšleli jste už někdo co byste dělali kdyby tady ta válka měla opravdu začít?

Strana
z3
michaela666
21. led 2024

@ai30 Protože o tom špatném nám naše maminky a babičky nevypráví. Na rozdíl od toho hezkého co zažily. Pochybuju, že by vzpomínaly na to, že je někdo beztrestně sexuálně obtěžoval/znásilnil a všichni co to věděli si na ni ukazovali, jak to byla její vina. Děti, které se z toho narodili, měli neustále na očích, že jsou pancharti.
Nikdo rád nevzpomíná na to jak se umíralo na "banality" protože nebyla lékařská péče pro všechny nebo si ji nemohli dovolit. Tvrdě pracovali a přesto kolikrát neměli na základní potraviny/ ošacení. Vrchnost a církev jim určovala co si můžou myslet a jak mají žít/ koho si vzít atd. Děti brzo pracovali a často dělali těžkou práci neúměrnou svému věku.
@klokanka Umíš si představit, že by za tebou přišel tvůj otec s tím, že už je ti už 17 a vezmeš si Lojzu od sousedů ( kterého od dětství nesnášís protože se k tobě nechová hezky) jen protože jeho rodina má majetek? Otci se domluví, že chtějí spojit svoje rodiny, tvůj táta za to dostane pole a ty musíš poslechnout a rodit jedno dítě za druhým? Nebo tě " prodá" za pár hospodářských zvířat nějakému starému vdovci, co měl už 2 manželky, které zemřeli a potřebuje další aby se mu měl kdo starat o děti a domácnost?
Našlo by se toho hodně, protože každá doba má své.

nikolite
21. led 2024

@michaela666 asi jsi mě nepochopila. To byla šokovaná reakce na komentář od smajlinka (druhý komentář). Já právě nechápu jak někdo může takhle uvažovat ....

michaela666
21. led 2024

@nikolite To byla reakce pro klokanku na to, že se vytrácí hodnoty a "dřív bylo líp". Doba se mění a přináší jiné problémy a útrapy.

nikolite
21. led 2024

@michaela666 tak to se omlouvám. Já myslela že to bylo na mě když jsem byla v příspevku označena 😉

michaela666
21. led 2024

@nikolite 🤦 Omlouvám se, ty reaguješ na příspěvek z první stránky. Neměla bych psát příspěvky nevyspaná, špatně jsem to pochopila. 😃 Souhlasím s tebou.

eviicka
21. led 2024

No já bych třeba dítěti asi neřekla, že budeme na druhém konci světa, za prvé by to nejspíš nebyla pravda (v tomto s manželem nejsme žádní průkopníci a za druhé bych ho nechtěla stresovat ztrátou příbuzných kamarádů. Řekla bych, že bychom hledali bezpečí a drželi při sobě.

Jinak ano hrozba války tu je, od Ruska, Číny asi i muslimů. Stejně je tu hrozba nové pandemie, rezistence antibiotik, zvratu u umělé inteligence, globální ekologické katastrofy... je dobré užívat si každého dne kdy nám je dobře.

eviicka
21. led 2024

@klokanka31 lidská podstata se nemění, vždy bude někdo kdo touží po moci a strhne davy, svět rozhodně není horší než dříve. Možná kdyby část lidí nebyla chamtivá a dravá, budeme sice pacifisti, ale taky žít ještě pořád v jeskyních...

Stačí vidět jak spousta myšlenek i nevinných umí dělat fanatiky (a klidně i v našem okolí-zdravá strava, očkování, ekologie, životní styl).

Bohužel je to blbé, ale je to tak.

mourovatakocka
21. led 2024

@nataliere15 K nikomu se nepřidáte. Na morčata mají tihle lidi zbraň. Pokud to chceš brát vážně, mrkni do nějaké prepperske skupiny na fb. Tady to bude spíš samé Nás nikdo nenapadne, nám nic nehrozí.

ilone
21. led 2024

@ai30 ale podívej se, jaké mají problémy ve Švédsku - právě s muslimskou menšinou. A myslím, že v Německu už to take není tak růžové. Každopádně ale je dobře, že nejsou všichni stejní a že máš na sousedy v okolí štěstí. Bojizel tihle moc vidět nejsou a ti co jsou, dokáží napachat rozsáhlé škody.

gdpr
21. led 2024

Nepremyslala sim nad tym co sa tyka odletenia tak keby už zacala vojna na 99% by to bolo nerealne takže maximalne odišli by sme autom a potom by sme sa rozhodli co a ako ďalej alebo ešte lepšie ak by sa dalo autobusom a zo zahraničia letecky tak by nám odpadol problém ako vyriešime parkovanie 🤣

zmrzlinka
21. led 2024

Otazka je jestli bude kam utíkat a jestli by nám to vůbec bylo umožněno....

jannym
21. led 2024

Premyslela jsem ze by bylo lepsi odjet na venkov, je asi vetsi sance ze bude Praha ostrelovana a bombardovana..preci jen je pak vic moznosti jak si neco vypestovat, ulovit, cim topit…rodice a invalidni tetu bychom tu nenechali…nevim, pribuzne v zahranici nemame a jet jen tak na blin nevim to bych asi nezvladla, ale kdo vi, je to takove hypoteticke, kdo vi jak bychom uvazovali pokud by opravdu doslo k valce na nasem uzemi…ale babicka tu prezila druhou svetou tak snad by se povedlo prezit i casti nasi rodiny, kdo vi…ale myslim, ze pokud by se dostala valka k nam, bude ve valce velka cast sveta…tak kam pak jit…

drep
21. led 2024

@klokanka31 vřele doporučuju nádhernou arménskou knihu Čtyři ženy a jeden pohřeb, aby se ti třeba trošku rozsvítilo, jak ta “tradiční” rodina byla boží🤦🏻‍♀️

https://m.kosmas.cz/knihy/524266/ctyri-zeny-a-j...

darkwitch
21. led 2024

@klokanka31 rozvody nebyly, protože nebyly možné, takže pokud tě provdaly za hnupa zůstala si s ním celý život a nikoho nezajímalo, že tě bije - ono to bylo v pořádku, žena byla jen o málo víc než mužův majetek... A jo byla možnost se rozvést, třeba když žena nedala muzi dítě dostatečně rychle a fakt to pro tu ženu pak nebylo dobré. Znásilnění v manželství nebylo možné, muz na to měl právo. Ono vůbec s tím znásilněním byl problém, protože se věřilo, že žena pocne jen z lásky...

martinka_33
21. led 2024

Věřím (možná naivne), ze tak jako se od našinců dostalo vřelé pomoci uprchlíkům z Ukrajiny (vim ze ne od vsech a vsem), tak by nekdo.nabídl pomoc zase nám nekde jinde, v bezpečí. Ale kladu si stejnou otázku jako @zmrzlinka jestli by bylo kam utíkat...

barulina
Autor odpověď smazal
titina12
21. led 2024

Miluji tyhle konverzace co by kdyby 😅 ja raději ziju přítomností až to přijde tak se prizpusobím tomu jak to bude , bůh ví co přijde takže se tímhle ani nezabívám.

martt
21. led 2024

Upřímně proč přemýšlet nad tím co by kdyby. Kdyz nikdo z nás nevi co nebo jestli něco takového nastane? Já ziju ted a tady. Pokud nějaká válka bude , budu to řešit až to přijde.

kamino
21. led 2024

@hanka_12345 nebo se třeba bojí, že je v případě odmítnutí pošlou na Sibiř?

kamino
21. led 2024

Na jednu stranu doufám, že by se nás možná státy NATO zastaly ( pokud by se neopakovala situace s Mnichovem), každopádně stejně máme v dodávce, která je upravena i na spaní vodu, vařič, základní hygienu, doma máme vždy nějaké trvanlivé potraviny, myslím, že do hodiny bychom mohli být zbaleni. JInak máme FVE pokud by nešla elektřina, máme možnost topení krbem, jen je problém s vodou, ale v okolí je funkční studna. Právě po napadení Ukrajiny jsme přemýšleli, co dělat, pravděpodobně bychom se urychleně přesunuli mimo Prahu na chalupu, tam nejsou žádné strategické cíle a pak by se vidělo..

fire85
21. led 2024

@smajlinka to jako vážně takhle někdo přemýšlí?

andromeda818
Odpověď byla odstraněná
kamino
21. led 2024

@andromeda818 Jasně, bude napadat případně celý pakt, každopádně je jasné, že pokud ke konfliktu dojde tak se nějakým následkům opravdu nevyhneme.

smajlinka
21. led 2024

@fire85 kdo je připraven, není překvapen

@kamino skvělá strategie

Strana
z3