icon

Jak se připravit na život během války?

marketka_m
1. bře 2022

Damy...jsem celkem mlady rocnik..nezazila jsem valku...a tak premyslim jak to pak vypada...co se deje...jak vypada zivot...lze se na to nejak pripravit? Valka muze trvat roky...

Strana
z3
te_reza
1. bře 2022

I ty optimisto! Věřím, že válka jako taková nebude a inteligence zvítězí nad jedním ptakopyskem s IQ absolutní nula! Ale z těch cen a inflace se posere*e určitě.

marketka_m
autor
1. bře 2022

@te_reza no ja si to nepripoustim..ale dneska nejak premyslim jak to pak vypada...

marketka_m
autor
1. bře 2022

@te_reza jinak z cen a energie se pose..urcite :(

te_reza
1. bře 2022

@marketka_m nad tím nepřemýšlej ☝️ stačí ta jistotná finanční stránka na 💩

marketka_m
autor
1. bře 2022

@te_reza a ted si vem ze muj muz vydelava pomerne dost...co ti lidi co ted ziji na malem..mne jich je strasne lito...ale nedokazu pomoct:(

te_reza
1. bře 2022

@marketka_m hele to je jen další z depresivních diskuzí, kterou nikdo nepotřebuje. Akorát to člověka vydeptá. Momentálně stejně nic neuděláme.

biciklissie
1. bře 2022

O tom by nám asi nejlépe povyprávěli prarodiče a praprarodiče. Ti to často zažili na vlastní kůži. Otázka je, zda dopady války na běžné obyvatelstvo dnes bude vypadat podobně jako tenkrát. Ale předpokládám, že ano. Pokud člověk není přímo v epicentru války, tak největší problém je asi nedostatek potravin a dalšího. Lépe jsou v tom asi lidé na vesnici a s vlastní zahradou. Můžou pěstovat zeleninu, chovat zvířata - slepice na vejce, kozy a kravy na mléko, králíky... To je pak výhoda i ve vyměnem obchodu, mají, co nabídnout. Také mají snadněji dostupné dřevo na palivo. Často studny, takže i přístup ke zdroji pitné nebo alespoň užitkové vody. Dalším aspektem je omezení zdravotní péče, vzdělání, nedostatek mužů na těžší práci. Dnes by nám asi hodně vadilo i omezení přístupu k informacím, pokud by nefungovala elektřina a internet. Takhle to nějak znám z vyprávění já, také z knížek. Řekla bych, že si to můžeme představovat jako návrat o x desítek let zpět, plus ale nedostatek všeho a stala hrozba ohrožení života... Připravit se na to, no, to je těžké. Hodně záleží na tom, jde člověk žije, jaké má možnosti, představy a jak reálné to je. Na rozdíl od ostatních ten dotaz za úplně mimo nepovažuju. Tím nehodnotim, jestli je to na pořadu dne. Ale že je přirozené, že nás teď takové dotazy napadají.

marketka_m
autor
1. bře 2022

@te_reza to jsem necjhtela...spise jsem fakt myslela jak to vypada no

klokanka31
1. bře 2022

@te_reza Já si zas říkám klidně ať je všechno mrtě drahý, hlavně ať jsme živí, doma a s celou rodinou...

marketka_m
autor
1. bře 2022

@biciklissie diky...deda rikal ze tohle bude jine...ale s tou vesnici soihlasim

marketka_m
autor
1. bře 2022

@klokanka31 pravda

zelenaesmolda
1. bře 2022

@marketka_m
nevis jak vypada valka?tak se podivej na Ukrajinu,do Syrie,projed si vnitrozemi Chorvatska.Proc proboha plevelis materske forum debatou o valce,ktera ani neni?

levandule_k
1. bře 2022

Ekonomika se přeorientuje na válečnou výrobu, potřeby fronty jsou prioritní. Místo nové sukně, se šijí uniformy, místo výroby aut se vyrábí tanky, BVP atp. Muži jsou povolání na frontu, když je všeobecná mobilizace, pak chybí pracovní síla. Je potřeba řešit zásobování fronty - zbraně, zdravotní materiál. Paradoxně válka pomohla ženské emancipaci, protože najednou bylo potřeba každé pracovní síly a tu doplnily ženy. Záleží, kde se soustředí hlavní boje, kde jsou fronty. Tak to bylo v minulosti, nezažila jsem to, ale je to vyčteno z knížek.

Teď jsme součástí NATO, tak úplně nevím, jestli by proběhla všeobecná mobilizace, nebo by se to nechalo čistě na profících z členské organizace NATO a zároveň třeba by byly povolány zálohy.

Velkou roli hraje propaganda na obou stranách. Teď díky rozsahu informačních technologií je to velmi důležitá součást války, je to i informační válka.

Pak máš psychické dopady, kdy ti umírají kamarádi, rodinní příslušníci, sousedé. Ty se jen snažíš přežít a třeba válku vytěsnit, bojuješ dál za svůj život. U lidí, co zažili přímé boje se můžou objevit různé posttraumatické poruchy. Jestli si vzpomínáš na literaturu a pojem ztracená generace, je to generace, která zažila první světovou válku a když začal běžný občanský život, bylo to pro ně těžké.

Dochází k migraci obyvatelstva.

Pokud se vojáci utrhnou ze řetězu může dojít k páchání zvěrstev na civilním obyvatelstvu.

Většina lidí ani neví jak se nasazuje plynová maska a kde jsou úkryty. U těch úkrytů je problém, že nejsou ve stavu, kdyby se v nich mohl někdo schovat.

Nevím, jak se na to dá připravit, můžeš pracovat na sobě, že si zvýšíš kondici, to se ti neztratí, uděláš si zbroják, naučíš se první pomoc. Možná něco jak nějaký kurz přežití typu jak přespat v lese bez civilizačního vybavení, kdyby jsi zdrhala s holým zadkem.

marketka_m
autor
1. bře 2022
marketka_m
autor
1. bře 2022

@levandule_k hmmm...tak to je hodne depresivni... Toho se snad nedozijeme...

zelenaesmolda
1. bře 2022

@marketka_m
promin,ale ja te fakt nebudu podporovat v tehle nesmyslnych diskuzich.Za poslednich par dnu je to uz nekolikata diskuze na stejne tema.Valka se tedka resi uplne vsude,snad neni treba ji tahat jeste na MK kde se resi uplne jine problemy a melo by to byt jednak poradni tak relaxacni forum.Paranoia a hysterie a neustale probirani tematu fakt nicemu nepomuze.

marketka_m
autor
1. bře 2022

@zelenaesmolda dobre.ignoruj.

zelenaesmolda
1. bře 2022

@marketka_m
ja bych to rada ignorovala aspon na tech par minut kdy zapnu MK ale ejhle,pokazde na me vyskoci nejaka hystericka diskuze na tohle tema.

klokanka31
1. bře 2022

@zelenaesmolda Navíc když u nás je (zatím) klid. Jako OK, co se děje na Ukrajině je peklo, ale stresovat se nemá cenu. A nervovat se, balit si evakuační zavazadla atd.mi přijde zbytečně přehnaný.

zelenaesmolda
1. bře 2022

@klokanka31
jako to uz je na psychiatra tohle

marketka_m
autor
1. bře 2022

@zelenaesmolda a rekni to i tem co zde resi rakovinu,smrt ditete.rozvod...mne to nedela dobre...a mk je relaxacni

zelenaesmolda
1. bře 2022

@marketka_m
smrt ditete na materske forum patri,rakovina pokud se nekomu deje tak taky,i rozvod.to jsou proste problemy ze zivota.Ale valka,ktera jeste ani neni (a silne pochybuju,ze by se rozsirila do NATO) tak to je pseudoproblem.

klokanka31
1. bře 2022

@marketka_m Jak tohle proboha můžeš srovnávat???

ai30
1. bře 2022

@marketka_m Jezis sorry, ale me strasne pobavilo to 'jsem mlady rocnik..nezazila jsem valku'. 😂 Tak snad se tu na materskem foru zapomela i nejaka devadesatileta babicka, ktera ti o tom poreferuje. 😅

klokanka31
1. bře 2022

@marketka_m Máš už nějaký dítě?

klokanka31
1. bře 2022

@ai30 🤣🤣🤣

bara88
1. bře 2022

@marketka_m nevíš jak vypadá válka ?děláš si legraci?zapni si televizi a uvidíš hned nebo nevím co jako chceš popisovat

bara88
1. bře 2022
klokanka31
1. bře 2022

@marketka_m A jinak k dotazu jaký je život ve válce - za války žili moji prarodiče. A říkali že žili celkem normální život, bydleli teda na vesnici, byla chudoba, to jo, prý zakopávali nějaký jídlo aby jim to Němci nevzali,ale žili...chodili do školy, chodili si hrát, slavili Vánoce...

michaela_2
1. bře 2022

Já nejsem zase tak mladý ročník, ale válku jsem také nezažila 🤭

Strana
z3