icon

Jak se vhodně obléct na pohřeb v kostele?

ivybee
2. kvě 2022

Dámy,
co na sebe? Černá je samozřejmost! Bylo mi řečeno, že ženy musí mít pokrývku hlavy. Takže šátek, klobouček,..?
A co dál? Máte nějaký rady a zkušenosti? 🙏 Nerada bych způsobila faux pas! 😬

Dekuji 🌷

Strana
z2
merope
2. kvě 2022

Pokud je to standardní katolický kostel, tak nevím nic o povinnosti pokrývky hlavy a přemítám, že sama jsem snad nikdy neměla. Pokud jsi nikdy nebyla v kostele na mši, doporučila bych (pokud to zvládneš) se podívat na nějaký online záznam nějaké mše, ať aspoň trošku tušíš, co se tam děje. Jinak pokud nejsou příbuzní nějak šíleně rigidní, tak přijď oblečená tak nějak "normálně" (slušně, černá...) a vše bude ok.

zmrzlinka
2. kvě 2022

@ivybee tak zavisi jaký kostel.Rimsko-katolicky pokrývku hlavy nevyžaduje.

pampeklec
2. kvě 2022

@ivybee Pokud ti bylo řečeno (pozůstalými nebo tak někým), že máš mít pokrývku hlavy, tak myslím, že se automaticky čeká i decentní slušné oblečení (ideálně sukně/šaty zakrývající kolena, zakrytá ramena, bez většího výstřihu, neprůsvitné, nevýrazné šperky, boty s uzavřenou špičkou). Tím každopádně nemůžeš nic zkazit, nic přísnějšího už dneska skoro nikdo v Česku nenosí...

pampeklec
2. kvě 2022

A teda třeba mně osobně přijde to "decentní a slušné" důležitější než černé, pokud máš část třeba šedou, tmavě modrou, tmavě zelenou... ale nejsem Špaček 🙂

veruuu_kubesovic
2. kvě 2022

@ivybee černé oblečení "bývá" samozřejmostí, byla jsem i na pohřbu v bílém u mladého člověka na přání rodiny, ale žádný klobouček ani šátek jsem nikdy neměla...

klokanka31
2. kvě 2022

@ivybee O nutnosti pokrývky hlavy jsem ještě neslyšela. Ale doporučuju si zjistit co a jak asi bude, já byla jednou na pohřbu, kde během mše si lidi najednou začali navzájem podávat ruce, já na to zírala a nevěděla co to jako je, a někdo z dalších návštěvníků z toho bouchnul smíchy...🙄

levandule_k
2. kvě 2022

Nikdy jsem neslyšela, že by si ženy v ČR musely dávat na hlavu pokrývku hlavy, katolickém kostele.

Pokrývka hlavy je někde vyžadována v jižních zemích https://farnost-mikulovice.webnode.cz/products/... , ale nikdy jsem se s tímto požadavkem nesetkala ani v Římě ani Vatikánu.

Vyvaruj se šatům, sukni pod zadek, normální délka ke kolenům je ok, ani si neber šaty na ramínka s výstřihem do pasu.

Zpívat nemusíš, pokud se teda vyloženě nebudeš chtít zapojit. Když se ostatní budou modlit a ty neznáš modlitbu, ani ti to není blízké, tak jenom poslouchej, nemusíš předstírat, že znáš Otečnáš. Ono ani není vhodné, abys něco odříkávala, čemu nevěříš. Když si ostatní budou stoupat, tak si stoupni, když si budou klekat, tak si klekni. V jedné fázi při mši svaté se podávají ruce, tak jenom, aby tě to nepřekvapilo. Prostě si podáš ruku lidem okolo.

Sice tohle snad nemusím psát, ale pro jistotu, během mše se podává eucharistie - bílý kulatý oplatek. Na to fakt nechoď, to je jen pro věřící, kteří jsou po svaté zpovědi.

levandule_k
2. kvě 2022

Šátek na hlavě v kostele měla Dagmar Havlová při pohřbu svého manžela. Měla krajkový, tuším, že se tomu říká styl sicilská vdova. Módní kritici z toho byly tenkrát nadšení, jestli mě paměť neklame, ale než mít něco levného a laciného, to bych šla radši bez toho.

Obrázek Dagmary třeba zde: https://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/67...

levandule_k
2. kvě 2022

Jinak z toho nebuď nesvá, že neznáš všechny zvyky a úkony a nejsi věřící dle definice dané církve. Ber to tak, že jsi přišla vzdát hold dané duši, vyjádřit respekt danému člověku. Klasické slušné chování stáčí.

Ještě je dobré nezapomenout si vypnout zvonění, ale to by ti jistě došlo.

jeyre
2. kvě 2022

@ivybee V katolickém kostele pokrývka hlavy určitě není povinnost. Setkala jsem se s šátkem u pravoslavných na východním Slovensku. Jestli si nejsi jistá, tak se zeptej příbuzných, určitě ti poradí. Jestli všeobecně nevíš co a jak při mši, tak si vyber místo ne úplně vepředu a prostě dělej to co ostatní, případně sleduj ministranty.

daruna
2. kvě 2022

Pokrývku hlavy ,klobouček se závojíčkem ap. nosívá vdova, ale nemusí to být pravidlo. Tmavé decentní oblečení,pokud nejste úplně blízký příbuzný nechodit do první řady - lavice a stačí.

alubif
2. kvě 2022

V katolickém kostele u nás povinnost mít zakrytou hlavu u žen není. Jen doporučuju obleč se teple. V kostele bývá dost zima a záleží na faráři, některé mše (i pohřební) bývají dost dlouhé. Pak se jde doprovodit zesnulý na hřbitov. Já měla před rokem v květnu slušne černé dlouhe kalhoty, černý svetřík, na tom černy kabátek. Bylo chladno a pršelo a zvlášť v kostele byla opravdu kosa.

felixfelicis
Autor odpověď smazal
te_reza
2. kvě 2022

Byla jsem několikrát na pohřbu v evangelickém kostele a na hlavě neměl nikdo nic.

srnii
2. kvě 2022

Byla jsem teď na pohřbu babičky, měla jsem černé šaty ke kolenům, černé silonky, černé lodičky a černé sako. O pokrývce hlavy nic nevím a přijde mi to hloupost.

levandule_k
2. kvě 2022

@alubif To je dobrý postřeh s tím oblečením, kostely jsou ještě pěkně vymrzlé po zimě.

ivybee
autor
2. kvě 2022

Moc moc moc všem dekuji! 🌷
Délka sukně/šatů je jasná, stejně jako výstřih a ramínka.👍 Určitě budu někde vzadu a základy slušného chování jsou mi známé. 🙂 Do kostela nejdu poprvé a na zimu jsem připravená. Kostel je pravoslavný a bylo mi řečeno, ze je to celkem striktní - bez pokrývky hlavy mě tam nepustí. 🤷‍♀️ Určitě se budu angažovat jen v rámci slušnosti, ale jelikož do kostelů chodím víceméně “kvůli architektuře”, budu se držet vzadu a loučit se v duchu po svém.
Tak mi držte palce! 😁🙏

@merope
@zmrzlinka
@pampeklec
@veruuu_kubesovic
@klokanka31
@levandule_k
@jeyre
@daruna
@alubif
@felixfelicis
@te_reza
@srnii

felixfelicis
2. kvě 2022

@ivybee aha, tak pravoslavni, to je neco jineho, tam satek. Drzim👍!

elu
2. kvě 2022

To sis asi spletla, pokrývka hlavy není u žen povinnosti, ale na rozdíl od můžu může být 😄

lachipie
2. kvě 2022

Ano, v pravoslavném kostele je u žen pokrývka hlavy žádoucí, muži ji mít nemusí. A zrovna tak bys neměla mít krátkou sukni.

hanahana
2. kvě 2022

@klokanka31 ano, v katolickém kostele se podávají v průběhu mše ruce, tzv. pozdravení pokoje 😊 spíš jsem překvapená, že to někdo vůbec neví, to je tolik lidí, že tam fakt nikdy nebyli a pak ještě vybuchnou smíchy??? No nic.....

klokanka31
2. kvě 2022

@hanahana Tak třeba já chodím do kostela jen na pohřby, za život jsem byla na cca 6. A jen asi na dvou se podávali ruce,tak proto jsem byla překvapená. A že někdo bouchne smíchy, ono je to takový divný, když probíhá to klasický mluvení,všichni zamračení a smutní, pak z ničeho nic všichni vstanou a s úsměvem si podávají ruce se všemi kolem sebe i za sebou...kdo není věřící a neví o co jde, tak je to trapas...

hanahana
2. kvě 2022

@klokanka31 pokud je pohřeb se mší a ne pouze rozloučení, tak se ruce podávají vždy. V covid době se nepodávaly, teď už zase asi dva měsíce ano. V covid době byl jen oční kontakt a malá úklona nebo pokyvani hlavou.

thalia
2. kvě 2022

@klokanka31 Taky chodím do kostela jen na pohřby, bohužel. Podávání rukou proběhlo vždy, i loni, v době covidu (v létě i v prosinci). A pokaždé farář řekl, o co jde a proč to děláme. Nevidím jediný důvod ke smíchu.Stačí poslouchat.

amy87
3. kvě 2022

Obleč si růžovou teplákovku s nápisem Barbie,kšiltovku s nápisem F*ck you bitch a bílé Conversky 😉🙄. Kdo ti říkal, že máš mít pokrývku hlavy v kostele?

ivybee
autor
3. kvě 2022

@amy87 Chápu, že můj dotaz se ti zdá stupidní, ale tvou reakci nějak nechápu. Měl to být vtip nebo jsi mi chtěla naznačit, ze jsem debil? 🤔😃 Řekli mi to ti, kteří do toho kostela (narozdíl ode mě) chodí.🙂👉

merope
3. kvě 2022

@amy87 Tato diskuze není tak dlouhá, aby sis nemohla přečíst aspoň kousek - a tím bys věděla, že pokrývka hlavy se v tomto kostele opravdu nosí.

lachipie
4. kvě 2022

@amy87 ano v pravoslavném kostele se pokrývka hlavy u žen nosí. Když nejsi schopná dočíst že se jedná o pravoslavný kostel tak nehejtuj

malanoha
4. kvě 2022

Klobouček měla na pohřbu třeba Ivana Gottová, tam bych se mrkla na inspiraci 😉

levandule_k
4. kvě 2022

@amy87 Já třeba vím, jak to chodí v římsko-katolickém kostele. Nicméně jsem nevěděla, že pravoslavné ženy si do chrámu zahalují vlasy. To je pro mě novinka a jsem za tuto diskuzi ráda, protože kdybych tam někdy musela jít, tak si ten šátek vezmu, abych neudělala faux pas.

I když vnitřně se mi ty důvody zahalování příčí. Mé feministické já by při tom trpělo.

Strana
z2