icon

Jak se vyrovnat s chaosem v domácnosti plné dětí?

29. zář 2022

Co vám pomáhá smířit se s tím, že nemáte čas vůbec na nic, vlastně ani na sebe a že všechno děláte ve spěchu a jen tak napůl nebo to musíte v průběhu přerušit. Že i když třeba vážně uklidíte, tak to stejně nikdy nevydrží déle než 10 minut nebo do rána než se děti vzbudí? Že prostě máte neustále pocit, že nic nestíháte a že nezvládáte většinu věcí podle svých představ, ale lépe to kvůli dětem a času nejde?
Jsem asi trošku perfekcionista, na manželovo přání a pro jeho sliby, že omezí práci a bude se vším pomáhat, máme děti krátce po sobě. Manžel místo aby ubral, tak začal předělávat dům a rozjel ještě větší zakázky. Jsem z toho vyčerpaná. Než uvařím oběd, tak obývák vypadá jako po atomovce. Když si sednu někdy třeba ve 3 "v klidu" k obědu, starší dítě se rozhodne dělat 💩. Navíc hodně žárlí, takže když chci něco doma udělat, tak poutá jakoukoliv pozornost, tudíž i tu negativní a dělá věci, které ví, že zaručeně upoutají mou pozornost a které nemůžu nechat bez povšimnutí, například že začne mordovat mladšího sourozence. Zapojovat děti do činností zkouším, to nefunguje. Jdu uspat jedno, druhé něco uloupí ze špajzu a rozmatlá to po gauči. Spíš než, že by si spolu hráli se rvou o hračky, mladší zatím vždy prohrává a vyjde z toho s úrazem. Den co den, pořád a pořád. Jak se nastavit na to, aby to měl člověk na háku a nevydával na takové situace tolik energie?

Strana
z2
surikata131
2. říj 2022

@95newmommy2020 Jj nebýt doma, jak se doma nejí, není špinavé nádobí a neudělá se nepořádek 😂

autor
2. říj 2022

@babetak tyjo, 5 dětí, to už je jiný level 😀 manžel by prý taky rád velkou rodinu, já čím dál tím častěji přemýšlím, že 1 dítě je málo, ale 2 už jsou snad skoro i moc. Vždycky, když někde vidíme rodinu se 3 nebo 4 dětmi, tak mi to vždycky ukazuje a říká dívej, jak je to krásné, no nevim teda 😄

hankav4
2. říj 2022

Mám 4 děti (14,5 , 13 a dvojčata 16 měsíců). Bohužel jsem taky perfekcionista a musím říct že je to dost ubíjející 😩Ráno vstávám tak hodinu před všemi abych si aspoň v klidu vypila kávu.A pak je to jeden velkej kolotoč až do večera.Snažím se zapojit do domácích prací starší děti, mají už dávno každý svoje povinnosti.Ale skrz můj perfekcionismus si to radši kolikrát udělám sama aby to bylo pořádně 🤦Ale už jsem slevila ze svých nároků... vařím vždy na dva dny,ty dny kdy nemusím vařit tak uklízím...a našla jsem si i chvíli pro sebe a to večer když uložím dvojčata ke spánku.Pak většinou koukám na TV, čtu,maluju obraz podle čísel... prostě věci u kterých si odpočinu...stejně je to náročné,ale musela jsem s tím počítat když jsem se rozhodla být matkou❤️ Posílám ti mnoho sil...🍀

surikata131
2. říj 2022

No tak manželovi bych řekla, vzhledem k tomu že se nepodílí na péči o děti, že má smolík 😅

babetak
2. říj 2022

Je to krásné i náročné, ale za mě, stojí to za to♥️ Padám na hubu a hledám číslo na Chocholouška tak ob den🙈😁

autor
2. říj 2022

@surikata131 já bych řekla, že mu to připadá tak krásné, právě proto, že s nimi zas tolik času netráví. V tom bude ten kámen úrazu. 😀 On to vidí, jakože je to děsná pohoda. Když je dětí víc, tak se přeci zabaví spolu a víc dětí = víc pomocných rukou, no krása, co víc si přát. Jako malé se samy zabaví a jako starší budou pomáhat doma.👌Až na pár menších detailů, jakože dítě uklidí jednu věc, ale 10x více bordelu mezitím udělá a to nezávisle na tom, jestli mu jsou 2 nebo 16 a že sourozenci vždy chtějí jednu stejnou hračku, protože nejzajímavější je ta hračka, se kterou si hraje někdo jiný, všechno ostatní je nuda, je to vlastně opravdu krásná představa. Hned bych si šla udělat další uzlíček radosti. 😄

nita1984
3. říj 2022

Děti 20 měsíců od sebe (aktuálně tři roky a 17 měsíců ), zvířata, barák, práce. Babičky nefunkční, 200Km daleko. Takže ja to vyřešila přes paní na hlídání. Trvalo půl roku než jsem ji našla, je docela draha, ale dokonalá. První dny byla doma s nama aby se szila s dětmi (starší syn má navíc VD s PAS, takže ta pece je opravdu náročnější ), a teď si dopreju 2x týdne ten luxus, ze na 3-4 hodiny pohlídá a ja mám čas dobít baterky. Třeba dneska jdu ke kadernici. Myslím, ze je to nutnost. Před dvěma týdny jsem byla poprvé na noc bez děti. Úžasné. A hodlám si to dopřát častěji. Děti mají i tatínka, takže sice je denně 5-17h pryč, ale jakmile se vrátí, jsou jeho 😀

Strana
z2