Jak to máte doma s úklidem vy? Mám ráda čisto a manžel mi říká, že to přeháním
Zdravím, chci se vás zeptat jak to máte s úklidem doma vy. Mě manžel nadává že už to přeháním. Já chci mít ale doma čisto. Máme ročního chlapečka a ten pořad leze po zemi a neumím si představit že bych pořádně neuklidila. Uklízím následovně. Každý den luxuji celý dům a obden vytiram. Záchod a umyvadlo myji každý den. Pak dělám jednou týdně velky úklid, to umeji celou koupelnu včetně sprchového koutu, utřu prah apod. Nepočítám takový ten běžný každodenní úklid jako dělání myčky, uklízeni hraček, praní apod. To beru jako samozřejmost. Myslite že to opravdu přeháním?
@hlasimse chce abych si odpočinula a např s ním koukala na TV. Což taky dělám, ale ne každý den. A úklid mě nebaví, ale beru ho jako nutnost a věc co za mě nikdo neudělá. Co se týče trávení času, tak je to složitější. Bohuzel jak už jsem psala je
vážně nemocný a aktivit co spolu dělat moc není. Je mu špatně a je slabý, tak že můžeme fakt jen koukat na TV, nebo si povídat, ležet v posteli atd. Výlety podnikáme tak akorat do nemocnice a zpátky. On byl zvyklý že mi byl oporou a pomáhal a teď se o vše staram já a jeho štve že mi nemůže pomoct. Proto asi taky nechce abych tolik uklizela a odpočívadla. Já se fakt za cely den zastavím max hodinu cecdr, jinak jedu jak fretka.
@ronja55 nevim jak moc vazna je prognoza tveho manzela ale byt tebou travim s nim kazdou volnou chvili,nevis kolik tech prilezitosti jeste bude.svet se nezblazni kdyz nebudes mit doma uklizeno ale mohla bys toho casu,ktery jsi misto s nim stravila uklidem jednou horce litovat...
@hlasimse Mě to fakt nevadí. Pro mě je to 45 minut času za den. Ani nevím co bych jako místo toho úklidu po obědě dělala. Manžel i syn spí a já prostě nejsem zvyklá si jen tak sednout a koukat do stropu. Holt každý je jiny. Omezim na minimum ten malý večerní úklid a budu fakt každý den s manželem u TV, ale luxovat a vytirat budu dál. Prostě bych se tu necítila dobře v bordelu.
@zelenaesmolda už dobrá. Dokončuje poslední kolo chemo a pak už jen doufat že se ta svině nevrátí. A jak opakuji už po sté. Stále se tu bavime o max hodině za den. Uklízím když manžel spí, tak že o žádný čas s nim nejsem ochuzena.
@ronja55 oukej
no snad to dobre dopadne,tohle je docela agresivni rakovina ne?
@zelenaesmolda ano bohužel je. Naštěstí jsme na to přisli úplně v začátcích. Měl je nádor velkosti 1,5 cm na varleli. Nebylo to rozlezle po těle, tak že se varle vzalo a snad dobrý. U tohohle typu rakovinu po půl roce od vytvoření nádorů už většinou není lidem pomocí. Dělá to hrozne rychle metastaze.
@ronja55 No tak určitě uklízíš mnohem víc než většina mých známých. Já osobně teda vysávám taky často, když nám tu leze dítě, ale máme na to robota. Jede tu tak obden? Vytírání méně často, tak jednou týdně. Prach ale podle mě stačí jednou měsíčně, záchod umyvadlo...nevím, jednou dvakrát do týdne? 45 minut mi to taky zabere, ale týdně. Ale s tím, co si musíš prožívat, se ti ani nedivím, že se chceš nějak zaměstnat.
@nikolkapomnenka To už je diagnóza, ne? To fakt nemáš lepší náplň života? :-O
@nikolkapomnenka Kazdy viked myjete okna? Proboha proc?! Zadna lepsi cinnost Vas nenapada? Na konci zivota budete spominat na co? Jak jste porad surovala? Desive!
@ronja55 nezlobte se, ale je mi Vás vcelku líto...já jsem také na pořádek, ale rozhodne neumyvam co den podlahy apod. Nemusite hledět na TV, ale třeba přečíst knihu (pomohlo by Vám to s gramatickou) nebo si nalakovat nehty. Nějak se věnovat sobě. Ne cely život prožít drinou. Připomínáte mi dost moji mámu, ta si nás tímto velmi odtáhla od sebe; měla raději uklizeni, potažmo věci než nás...cely život s tím bojuji, ze jsem zvykla na echt pořádek, ale lecim se. Neumyju zem více než jednou týdne...nejsem lina a i tak nestíhám. Nevěřím Vám, ze uklízíte/pracujete pouze jednou 30mnt denně, je zde vše další, vaření,nákupy, rozlite věci, spravování hraček, zalévání květin, třídění skříni, úklid auta atd....Já tedy nevarim denně a myslím si, ze to, ze je denně uklizeno a uvareno z Vás dobrou matku nedělá (teď to vyznívá, jako bych byla šmucka)... Moje matka byla ve 45 letech sedrena a upracovana, teď v 60-ti uz nemůže nic, ani uklízet. I pro partnera je více sexy, když neletate pouze s prachovkou. Také se rada probouzím do čistého bytecku, ale holt, nad některými věcmi se raději povznesu. Chci vzpomínat na jiné věci než na hlavu vrazenou v zachodu a intelektualne se dobíjet, když uz RD je tak jednotvarna a určující.
@nikolkapomnenka
Tak to už je nemoc
Asi takhle, kdyby mi stačilo spát 4-5 hodin denně (jako autorce), tak budu možná přemýšlet nad častějším úklidem. Já mám ale ráda svých 6-7 (a vůbec bych se nebránila osmi), takže jednou týdně to musí stačit (každý den něco), chci stíhat v životě i jiné věci.
Nekoho bavi chodit s kamaradkama po kafickach,sedet u facebooku ..Ja rada uklizim.Prisla jsem sem jen uklidnit autorku a ne poslouchat chytre reci😉
Ja nevim jestli jsem z jineho sveta ale to je nejak moc se venovat 40 min v prumeru denne domacnosti ? To vam jako prijde moc ? Jako kdyz k tomu pripoctu pripravu na vareni ktera je od 5 do 10 minut tak mam navareno uklizeno ...
A jako vzdyt vstanu okolo 8 - 9 a chodim spat okolo 1 ...chlap treba uz driv , ale jedine co vecer udelam je dam do mycky z vecere kdyz to nestihnu hned po jidle a zanesu par auticek do pokojiku...
Uklidu venuju v prumeru hodinu denne plus jednou tydne velky uklid (tj. umyti koupelny, wc, utreni prachu vsude, vysavani), vytiram denne, protoze decka tu podlahu behem dne zanesou vsim moznym a ac nemam rada sterilni prostredi, tak brodit se v drobcich a lepit se na zbytky vylite stavy, to fakt ne. A zakladatelko - pro meho partnera je to stale malo a on by nejradeji, abych uklizela porad - jenze to ja si radsi pujdu hrat s detmi. Takze z Tveho popisu mi nevyplyva, ze bys to nejak prehanela, povazuju to za standard.
@marion2017 Já nejsem typ co si bude lakovat nehty a malovat se 2 hodiny před zrcadlem. Ani nevím pro koho bych to jako měla dělat. Abych se líbila našim kozám a koním? 😏 Manzel mě miluje takovou jaká jsem a zastáváme úplně jiné hodnoty než to jestli mám na hlavě 3 barvy a černé nehty. A jak už jsem několik psala a mám ráda aktivní odpočinek. Tak že místo knížky si jedu raději na koni na vyjížďku nebo jdu se psama ven. A co se týče toho úklidu. Tak je jasné že nějaký čas mi zabere prani, jednou týdně nákup, auto uklízí manžel, kytky nemáme. Ale tyto činnosti snad dělá každá žena a ty nepočítám do nějakého úklidu. A vařit musím každý den když mám chlapa doma. Co by jako jedl k obědu? Teď pořádné jídlo potřebuje, aby nabral trochu sílu. Zdrchana si rozhodně nepřipadám. Naopak když mám den kdy dělám méně věci tak se mi pak nic nechce a jsem unavenejsi. Prostě už mám svoji rutinu a nijak mě to neobtěžuje. Synovi se venuji maximálně. Neznám matku ktera by si s dítětem hrála tak jako já, má 2 kroužky, spí se mnou v posteli, stále ho kojím, čteme knížky, proste ziju synem a to mě naplňuje.
Mam doma robovysavac i s vytiranim, uklizi tu jak kdy, nekdy denne, vetsinou ob den. Koupelny si delam prubezne stale. Prach utiraji deti, nadobi meje mycka. Takze ja tomu uklidu doma moc nedam, kor kdyz pomaha i partner a deti. Za to jsem zacala zase hackovat, vic si hraji s detma a ctu. Uzivam si ten cas doma. Hrozne to utika a ceka me brzo navrat do prace, kde diky narocnosti budu kolikrat od nevidim, do nevidim. Proto je pro me dulezitejsi travit ten cas s rodinou. Mame v dnesni dobe vyhodu, ze je na trhu tolik pomocniku do domacnosti, ze cas co nemusime tolik uklizet muzeme venovat sobe, nebo svym blizkym, to je preci super ne? Tak proc tolik drit na necem, co v celku nikomu nic neda.
Občas do diskuze nahlédnout a fakt nechápu, co chceš slyšet :D meleš si tu pořád tu svou :D kojíš, hraješ si s dítětem, šůruješ... Tak proč byla tahle diskuze založená, když na tom stejně nechceš nic měnit? 😀 Úplně zbytečně plkáš a ukazuješ ostatním špínám (mezi které teda asi patřím u já :D), jaká jsi hvězda, jak všechno stíháš a nepotřebuješ si lakovat nehty :D proboha, ukonči to a běž ke koním nebo vytřít, nač ztrácet čas u pc 🙂
@leilinka1234 Byla založena kvůli manželovi. Já nic měnit nechci. Jen on měl pocit že si neodpočinu a mohla bych úklid trochu omezit. Ale jak vidím tak jsou asi dnešní domácnosti v hrozném nepořádku. Ženy nejsou ochotné věnovat úklidu asi půl hodiny za den. Raději si fakt lakuji ty nehty. No nic. Jdu si užít poslední hodinu bez syna a manžela. Děkuji těm kdo si nemysli že jsem blázen na pořádek. Já si myslím že to jak uklizim je úplně v pořádku a měl by to být standart.
@ronja55 tak to jste opravdu skvělá! Nechápu Váš podnět do diskuze, když jste tak úžasna a máte perfektni zivot. Jinak si moc vztahujete, napsala jsem pár prikladu, nemohu přece vypsat všechny varianty.ja si např. také nehty nelakuji. Šlo o to mít i své zájmy a svůj čas. A opet s výčtem prácÍ jste to nepochopila-kazda domácnost je jina a má jiné preference, ale vždy jsou jiné prace než jen vysát a utřít. ..Vy jste ale apriori přišla se hádat a ukázat nám všem, jak jste dokonala..fajn
@marion2017 tak to fakt není. Chtěla jsem jen zjistit tak to mají ostatni a pak to ukázat manželovi. Nic víc nic min. Každý má ty priority prostě jinde. Já to nikomu neberu. Jen pro mě prostě není problém věnovat hodinu denně uklidem. A doopravdy nemám jen luxivani a vytíráni. Kdo měl někdy více zvířat ví jaka je u jich otrocina.
Ukaž to manželovi, bude určitě nadšen :D přišla sis sem dokázat něco, co se zas tak úplně nepovedlo. Ano, pár podobných nadšenců tu je, ale "prasat" je tu většina :D a já si ty nehty jdu nalakovat... Měj se 🙂
@leilinka1234 myslim si, ze pani si nic neprisla dokazovat 🙂 jestli umis poradne cist, psala to, aby to ukazala.manzelovi, ve snaze aby videl, ze to tak funguje i v jinych rodinách. Ja sama jsem teda dost překvapená, neumim si predstavit, ze by manzel prisel z prace a nemel uklizeno navareno a tak. Ale asi je to o prioritach no 🙂
@terka2018 tyjo, to se teda ozvu, i kdyz sleduji diskuzi z povzdali... Myslis, ze je nutne manzelovi sloužit? Pokud vetsina zen takhle otroci a ono "navareno, naklizeno" je jejich prioritou, je mi jich lito. Muz, pokud je teda zdrav, ma snad dve ruce a taky muze prilozit ruku k dilu, ne? U nas bezne s uklidem a varenim pomaha manzel. Chlapa, co ve me ma sluzebnou, bych hnala. Je to asi o vychove, nastesti moje maminka je velmi emancipovana a stejne vychovala i me. Jeeezis, slouzit chlapovi... To ses naridila pred sto lety, ne? 🙄🙄 Ale rozhodne nejsi jedina, ma to tak spoustu holek. Je mi vas lito, ale pokud vam to tak vyhovuje... Kazdy sveho stesti strujcem. Ja jdu radsi do kina.

@nikolkapomnenka tak to je mi te lito...tvuj zivot musi byt hrozne prazdny pokud vsechen volny cas venujes uklidu.navic tohle uz zavani OCD...