icon

Jak to máte doma s úklidem vy? Mám ráda čisto a manžel mi říká, že to přeháním

ronja55
30. říj 2018

Zdravím, chci se vás zeptat jak to máte s úklidem doma vy. Mě manžel nadává že už to přeháním. Já chci mít ale doma čisto. Máme ročního chlapečka a ten pořad leze po zemi a neumím si představit že bych pořádně neuklidila. Uklízím následovně. Každý den luxuji celý dům a obden vytiram. Záchod a umyvadlo myji každý den. Pak dělám jednou týdně velky úklid, to umeji celou koupelnu včetně sprchového koutu, utřu prah apod. Nepočítám takový ten běžný každodenní úklid jako dělání myčky, uklízeni hraček, praní apod. To beru jako samozřejmost. Myslite že to opravdu přeháním?

Strana
z6
raschwa
31. říj 2018

@ronja55 Ahoj, myslím, že se to tu trochu zvrhává v boj. Vůbec nechci hodnotit, jak často uklízíš, nežijeme u tebe a se zvířaty to bývá náronější. Jen pár postřehů pro tebe. Zkus se zamyslet, proč manžel chce, abys sis odpočinula. Možná vidí něco, co ty nevnímáš. Podle tvého popisu jedeš hodně na doraz, také jsem měla takové období cca rok. Připadla jsem si "jako fretka", ale pořád v pohodě. ostatní ale viděli uštvanou a unavenou holku, i když já si tak nepřišla. Pak také je tu otázka nemoci tvého muže, jela jsi v tomto tempu i předtím nebo jen teď, když je nemocný? Už to tu zaznělo, může to být i určitá forma "útěku", prostě se nějak zaměstnat a nemyslet. Plně to chápu a jak to je, víš jen ty. Nemáš to lehké a pokud to půjde, znítnila bych tempo (uklízela bych se synem a když spí, hodila bych nohy nahoru), ať se nezhroutíš fyzicky i psychicky, to je to poslední, čím bys své rodině prospěla.

meronym
31. říj 2018

@neomenia Mluvíte mi z duše!

ronja55
autor
31. říj 2018

@raschwa Co se týká domácnosti tak jsem fungovala stejně i před nemoci manžela. Jediná změna je ve zviřatech. S těma mi manžel pomáhal, teď jsem na ně sama. Já prostě musím fungovat. Nic jiného mi nezbývá. Až se manžel zdravý , tak to zas bude lepší a budu mít snad vice času na odpočinek.

ronja55
autor
31. říj 2018

@neomenia Takhle se to lehce řekne ale je něco jiného bydlet v bytě a v domě a hospodářstvím. Kdyby jsme měli malý byt tak určitě manžela do domácnosti zapojím, ale neumíte si představit co je prace kolem domu a zvířat. Když byl muž zdravý, tak přijel z práce a ať do večera dělal kolem domu. Seká se trava, dělá dřevo, běžné opravy domu, naváženi vody a sena zvířatům atd. Je toho mraky a neumím si představit že bych po nem chtěla aby ještě vařil a uklizel...

terka2018
31. říj 2018

@neomenia ahojky nikomu neslouzim 😀 domacnost i vareni delam dopoledne 🙂 odpoledne mam cele volne a vecer obcas pracuji ve sve stavajici praci. Chodím 2x tydne cvicit a 1x tydne navstevuju kurz němčiny. Mam pul rocniho synka, jeste chodíme na plavání. Nekdy vecer zajdu s holkama na vinko, s partnerem hodne jezdime na vylety atd. Partner obas prilozi ruku k dilu, maleho koupe a krmí vecer, spolecne ulozime syna do postylky a on tam usne. Nechapu, vcem presne slouzim? 😀😀🙄

alicie_k
31. říj 2018

@raschwa Teď jsem chtěla napsat něco podobného, vidím to stejně...

neomenia
31. říj 2018

@terka2018 no jak jsi psala : neumim si predstavit, ze by manzel prisel z prace a nemel uklizeno navareno a tak.... Z toho me mrazi.

terka2018
31. říj 2018

@neomenia aha, no nechytejte se kazde slovíčko 😀😊 myslim to tak, ze parner nas zabezpečuje, lita kolem baraku, v praci se opravdu dre, je to zivnostnik, renovuje motorky veterany atd. Takze sem rada ze mu kazdy vecer nabizim utelne misto kam se muze vratit. 😊 a vařím obden i samozrejme kvuli sobe, az budu opet v praci tak to bude o necem jinem. 🙂

marion2017
31. říj 2018

@terka2018 a kdo nabízí útulne místo vám? Až mu dohospodarite a obstarate děti, najde si mladou milenku, která si nechá přinést snídani do postele...

terka2018
31. říj 2018

@marion2017 tak zatim sem tam nosi snidane me, takze verim, ze u toho tak zustane 🙂. A prosim, vase dedukce si vyprosuji, vubec nas neznate 🙂

mialagia
31. říj 2018

@ronja55 takže my ostatní co uklízíme třeba 1x týdně podle tebe máme domácnosti v "hrozném nepořádku"? 😃to je úlet..hele relaxovat pasivně můžeš přece nejen u TV..ale takhle, na mě to dělá dojem, že tvému nemocnému manželovi vadí, a v tom ho i chápu, že zatímco on musí odpočívat, je mu zle a prostě nemůže nic, se kolem něj celý den jen míhá zběsilá manželka, furt v pohybu, furt v nějaké činnosti, ani chvíli si nesedne, jak píšeš..mě by to taky znervózňovalo..tak se nad tím zkus zamyslet..

merope
31. říj 2018

@veronicka89 Prosím, prosím, jak zvládáš, že ti příprava na vaření zabere 5-10 minut? Co vaříš? Já když mám vařit, tak ty přípravy a lítání kolem plotny pod hodinu nedám. Když se k tomu má i mýt nádobí a uklidit pořádně kuchyň z vaření, tak mi přijde, že to zabere tak té půl hodiny.

Tzn. jak se tu zmiňuje, že ženy nedají ani 45 minut úklidu - mně přijde, že když ten den vařím, tak 30 minut sebere jenom úklid kuchyně po vaření - tak 15 minut je takový ten "ranní úklid" - utřít všechno od drobečků, umýt, co se tam kde objevilo, případně zamést podlahu. Tzn. 45 minut denně = mít uklizenou kuchyň, pokud se daný den vaří. A k tomu minimálně hodina věnovaná tomu vaření (těch 45 minut se pak schová do "zatímco se vaří na plotně, uklidím kuchyň"). Tzn. prostě navařit oběd = hodina snadné jídlo, 2 hodiny něco složitějšího.

sunnurse
31. říj 2018

Nečetla jsem všechny příspěvky, ale mě to přehnané nepřijde. Navíc vzhledem k chemoterapii manžela a oslabené imunitě to spíš vidím jako žádoucí. Držím palce, ať je brzy v pořádku!

veronicka89
31. říj 2018

@merope jako jasne jsou jidla co zaberou dyl ...zapekane brambory dusena mrkev atd ... Nechce se mi to tu ted rozepisovat ale vis co si kup ....
Zapekaci sacky do trouby ...nahazis tam maso rybu brambory ...nebo jen zeleninu...proste co chces das koreni zatrepes a vlozis do zapekaci misy ...je to vyborne a rychle zdrave a nemas nic spinave 😍

veronicka89
31. říj 2018
normalnimatka
31. říj 2018

no...ještě jsem ti chtěla napsat, že vlastně dost možná manžel, jak tě vidí, tak má neblahý tušení, sejně jako já, že třeba přijde doba, kdy se z toho fakt posereš. sama jsi napsala, že jedeš jak fretka. obrovská psychická zátěž ohledně manželovy nemoci, do toho batole (to jsou teda taky většinou nervy:D), lítáš doma i venku jak hadr na holi a když bys měla mít pět minut volno, nevydržíš nic nedělat. no proč asi. jen aby ses nedivila, že jednou, až si dostatečně uvědomíš, že tohle období polevilo, tak ti tělo vypoví službu k čemukoliv. protože teď - jak jsi opět sama někde zmínila - musíš, a nemůžeš si dovolit to nezvládat. takže adrenalin ti to nedovoluje. je to takovej pud sebezáchovy. a pak, až přijde ten čas vytouženýho klidu a jakože, tak si konečně užívám, pic a je to.a někomu z toho i hrábne až na blázinec. paradoxně až PO těch vypjatejch událostech a časech. nu, snad to nebude tvůj případ. jen pro zamyšlení. že je fakt nutná ta psychohygiena, a že se jedeš projet na koni je moc fajn, ale teda nevim, kolik času tím strávíš, když jsi tu jmenovala, co jinak všecko za den děláš. spánek taktéž, aby ti stačily 4 hodiny....no nevim, jestli se tak trošku nedecimuješ. tělo máš jen jedno a psychiku taktéž. tak hodně štěstí a síly.

linee
31. říj 2018

@ronja55 necetla jsem vsechno, jenom nektere prispevky. Uprimne...ja mam jako mam a delam, aby to vyhovovalo mne a me rodine, i kdyz ne vzdy se to vydari. Vysledek je proste nas rodinny standard a nas zpusob zivota. Kazdy mame jine moznosti. Tezko bude mit stejne vylesteno matka od dvou deti na materske a barakem se zviraty a tehotna matka doma s jednim ditetem ve skolce v malem byte. Takze podle mne se tady navic srovnava nesrovnatelne.
A to nepocitam, kdyz ma nekdo hlidani po rodinach a ma hodiny "pro sebe" a svuj volny cas.
Takze to srovnani a prispevky uplne k nicemu vest nebudou, kazda jsme v jine situaci.
S ohledem na situaci bych asi vice casu travila s manzelem, rekla mu, ze te uklid bavi a oddechnes si u toho. A bude spokojeny jak ty, tak on. Musi to vyhovovat hlavne vam dvema a ne upravit svuj zivot podle rodin tady na MK🙂

linee
31. říj 2018

@normalnimatka ja si myslim, ze to trochu spolu souvisi. Docela je mozne, ze pani venuje tolik uklidu, aby nemusela myslet na jine neprijemne veci a vycistila si hlavu. Kazda mame proto nejaky konicek. Nekdo rad beha a nekdo proste uklizi... nevidim na tom nic spatneho.

bayt
31. říj 2018

@merope No jenže já přes týden nevařím. Luxuje robot, "žehlí" sušička, manžel si svoje košile přežehlí sám. A o víkendu mi setře i ty podlahy. Takže mně zbejvá jen stírat prach a koupelna. Koupelna to je tak půl hodina až hodina týdně no. Plus k tomu prach, ale to dělám na etapy, sem tam setřu něco. A máme hodně minimalisticky zařízený byt, hodně vestavěné skříně, není toho tolik co k utírání. Vzhledem k tomu, že syn vyžaduje nějak plnou pozornost si nedovedu představit, kdy bych teda měla stíhat uklízet víc.

normalnimatka
31. říj 2018

@linee to je mi samozřejmě jasný. tak jak kdo chce, no. mně prostě přijde trávit DENNĚ 45 minut jenom úklidem v bytě + dalších x hodin dalších prací, jako vaření, mytí nádobí, venek... jako strašná ztráta života blbinama. vybíhá mi na mysl velice zajímavej titul Čeho před smrtí nejvíc litujeme. na smrtelný posteli asi nebudu vzpomínat na to, jak jsem každej den strávila hodiny tou "nutnou" prací, která ale vlastně vůbec nutná není. (zakladatelka tady opakovala, že ji uklízení NEBAVÍ, ale že je to nutný, takže proto to píšu.) chápu, že to někdo může vnímat i jako relax. na mě to působí spíš neuroticky. že se ty lidi neuměj zastavit a pořád něco vytvářej, jen aby nemuseli bejt sami se svou myšlenkou a tíhou okamžiku.

ronja55
autor
1. lis 2018

@normalnimatka Já takhke ale fungovala vždy. Tohle nesouvisí s manželovou nemoci. Jediná změna je ze zvířata dělám jen já, jinak co se týče domácnosti, syna, vaření apod žádná změna nenastala. Jsou prostě lidi více a méně aktivní. Mě tohle tempo vyhovuje a unavená se necítím. Člověk s barákem a zvířaty proste musí být naučený dělat. Zvířata se musí nakrmit a obstarat i když mám 40 horečky apod. A na koně se dostanu 2 až 3 krat týdne. Naštěstí mám tchyni v jedné vesnici a ta nemá problém malého na hodinku a půl 2 krat týdne pohlídat a já mám čas jen na sebe a svůj koníček.

babanci
1. lis 2018

@ronja55 Já tomu naprosto rozumím. Měla jsem tři děti, velkou domácnost. muže, co vydělával a doma byl zřídkakdy. Chtěla jsem se věnovat dětem, aby byly obstarané, čisté jako sklo, aby vyrůstaly v hezkém prostředí, chtěla jsem taky nějak vypadat, číst si a šít a nezastavila jsem se. Několik let a naplňovalo mě to. Jak se tu zmiňovala ta smrtelná postel, tak tam budu pyšná na sebe, jak jsem děti dobře vychovala a jak jsem se hezky postarala. Mnohem víc než to, jakou jsem udělala kariéru. Dneska jsou děti už dospělé, můžu si hodit nohy na stůl, ale hlídám vnoučata a mám koníčků fůru a stejně pořád šůruju tu domácnost, i když mě nikdo nenutí, protože to prostě k pocitu uspokojení potřebuju.

antoinet
1. lis 2018

Stejně myslím, že v této diskuzi nejde až tak o to uklízení (tam se stejně skupina žen neshodne, každá má jinou laťku i čas, který může nebo chce vyhradit), ale o nemocného manžela, který chce mít večery když je klid, po svém boku svoji ženu, v klidu a pohodě. Je to jeho přání a ty by si manželé měli plnit, ať už jsou zdraví nebo nemocní, lidi se berou, protože se mají rádi a chtějí jeden druhého dělat šťastnými.
Jestli je ten úklid tak nutný, co změnit časový harmonogram?

kristyn.g
1. lis 2018

@ronja55 tak jestli ti uklid zabere půl hodiny tak nebude problém jenom v tom uklidu... a vadí mu něco jiného. Možná že na něj nemáš čas, že si s ním neužiješ dost rodiné pohody (z jeho pohledu ne z tvého) nebo že si furt stěžuješ jak si strhaná, nebo strhaně vypadáš, nebo se o sebe dost nestaráš a nevidí v tobě radost ze života... důvodu muže být spoustu, ty se musíš zamyslet co by to mohlo být co mu tak vadí co ty nevidíš. Možná by ti prospělo nesnažit se být tak dokonalá.
Jestli mu něco vadí, ty mu "zavřeš hubu" tím že mu ukážeš diskusi jak je to normální a nebudeš to chtít dál řešit tak se vám to manželství taky může rozpadnout.

hanula222
1. lis 2018

Me to teda prehnany neprijde, vysavam i vytiram kazdy den. Nedokazu si s mym ditetem predstavit vytirat 1x tydne. To bych se k te podlaze snad prilepila 😂😂

ronja55
autor
1. lis 2018

@kristyn.g Já vím co mu vadí. Ta bezmoc že mi nemůže pomoct a já musím dělat vše. Je velmi také velmi aktivní a vždy se mi snažil pomáhat a jak už se zvířaty nebo s malým a teď se musím starat já o něj. Proto také chce abych méně uklizela a víc odpočívala, protože ví že dělám práci i za něj.

hlasimse
1. lis 2018

@ronja55 a jak ti pomůže, když mu ukážeš, že pro ostatní je to v pořádku a normální? Myslím, že tím se nic nevyřeší.

hannasweet
1. lis 2018

Přijde mi to ideální 🙂 nebo případně vysat taky obden... Ale podle mého ok

kristyn.g
1. lis 2018

@ronja55 a co ho zkusit tedy nějak zaměstnat jinak? co by zvládl? třeba ať začne vymýšlet vánoční dárky, udělá seznam atd. nebo nějaká činost aby si přišel užitečný? je to smutné no, chápu že mu to nepřidá.

merope
1. lis 2018

@veronicka89 Ty i doma máme - zdědili jsme je s kuchyní a nikdy jsem je nepoužila, nějak jsem asi nepobrala, jak to funguje. ☹ Ale já to tedy někdy zkusím vymyslet. Holt jak to neznám, nejsem na to zvyklá. Ale pořád se na to ta zelenina, brambory, maso, musí nějak nachystat.

Strana
z6