Jak vlastně funguje babybox?

marcelina14
3. únor 2019

Předem mého dotazu - mám dítě, miluji ho a rozhodně se ho tímto způsobem zbavit nechci 🙈 Ale přemýšlím, že bych toto téma využila na tvorbu budoucí diplomky...

Babybox je určen pro matky, které svě novorozené dítě musí z nějakého důvodu odložit. Tedy těhotenství tají, porodí svépomocí doma a novorozené miminko odnesou do babyboxu. Ale v poslední době se množí případy, že odloží starší děti... Dnes jsem četla o několikadenním mimču, které se prý nejspíš narodilo v porodnici a nedávno dokonce rok a půl staré dítě 😳

Pořád mi to vrtá hlavou... To ta matka dá dítě do BB a tím je pro ní vše vyřešeno? Vždyť přeci když porodím v nemocnici, dítě dostane rodný list, ještě před porodem se zařizuje matrika, x papírů, dětský lékař, který se bude o dítě starat, u staršího dítěte musela přeci pobírat rodičák a dítě je v nějaké evidenci obyvatel.... To takhle ten prcek záhadně ,,zmizí,, a nikdo nic neřeší? To přeci není jen tak? Nebo se pletu? To je jako opuštění dítěte nebo svěřené osoby a to je trestný čin, ne?

makronka222
4. únor 2019

Nevim co resis, ma to dite nechat u popelnic, nebo zabit? Tech pripadu je vic, nez odlozenych deti v babyboxu. Nevis co se stalo matce, nebo celkove lidem, kteri to velke dite nedavno odlozili. Vzdyt to nemusel byt ani cech, v roce a pul rekne prd, abys poznala, ze je to slovak, ukrajinec... pokud nemela ani na jidlo, aby dite uzivila, takhle mela jistotu, ze pujde rovnou do rodiny. Bud rada, ze je o nej postarano.
Kdyz by to byla ceska, na trilete prohlidce se asi dr bude ptat, kde je to dite, ale to matka muze byt davno nedohledatelne v tahu, pokud to byla ceska. Ja kdyz prestupovala k jinymu detskymu, dali mi kartu do ruky, kdybych ji doma spalila, kdo zjisti pak ze mam dite? Kdyz jsem byla na rodicaku, nikdo me nekontroloval, zda dite furt fyzicky mam. Ikdyz jsem pracovala.
V lete zmizela sestileta holka, socialka odklepla, ze ji ,,videla,, pritom se vse zjistilo, az kdyz mela nastoupit do skoly, to uz holka byla x mesicu pryc. Davky za ni taky pobirali. Zas tak tezky tohle asi neni. A u pripadu s tim babyboxem - stat ma zas platit nejaky soudy, tahanice s nekym, kdo odlozil dite?cmarka pujde za ,,nase,, do lochu. Proc? Takhle je to nejekonomictejsi a dite ma rodinu.

dadulakk
4. únor 2019

@makronka222 hele napsala si to hezky ale proč ten útočnej tón, uživatelku to prostě jenom zajímá jestli se pak nebude někdo po matce vozit treba časem, že to dítě třeba zahrabala😏

leilinka1234
4. únor 2019

@makronka222 myslím, že první odstavec bylo úplně zbytečný psát... A ještě tak ošklivě 🙈myslím, že tohle zakladatelka nejspíš ví a podstata dotazu je úplně jiná.

bledulka84
4. únor 2019

@makronka222 tazatelku jen zajima, jak je tahle situace pravne vyresena, me by to ostatne taky zajimalo. Fakt neresi, ze je lepsi se ditete zbavit jinak. Otazkou mozna je kdy, ale ne jestli se na zmizeni ditete z rodiny prijde. Karty u doktoru by se do ruky uz davat nemely, obvykle se posila primo mezi lekari vypis ale hlavne dite je zapsano na matrice, takze spalena karta by ti v tomhle prd pomohla. A kdo vi, jak probiha proverovani pripadu, kdy se tam odlozi starsi dite, nemyslim, že to policie vubec neresi, takze danovi poplatnici zaplati z dani, pokud resis tohle, i policajty.

marcelina14
autor
4. únor 2019

Přesně tak holky, s babyboxy rozhodně souhlasím. Zachránily už spousty dětí, které chuděrky mohly skončit dost špatně... Jen mě právě zajímalo to právní hledisko u starších dětiček...

anina32
4. únor 2019

Co jsem četla tak u toho staršího dítěte to matka i nahlásila na úřadě a odevzdala jeho doklady, mají to nějak právně ošetřené že když dají dítě do babyboxu tak to není trestné. Osobně si to představit nedokážu, ale na druhou stranu opravdu lepší než když ho hodí do popelnice.

monculais
4. únor 2019

@marcelina14 Vím, že když jsem procházela absolventské práce na naší VOŠ, byla tam jedna od holky, která o babyboxech psala. Byla tehdy v kontaktu i s panem Hessem zakladatelem BB. Myslím, že s ním měla dokonce i schůzku, kde jí vše vysvětlil
Pokud se nepletu. Dítě vložené do BB je právně volné. Rodiče jakoby "neexistují", nepátrá se po totožnosti rodičů ani dítěte. Je to uděláno tak, že to není nezákonné

marcelina14
autor
4. únor 2019

@monculais moc děkuji 🙏🏻❤️

monculais
4. únor 2019

@marcelina14 Třeba tady jsou officiální stránky https://www.babybox.cz kde je popsaná mj. i historie atd.

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
luciiinka87
4. únor 2019

@marcelina14 U těch starších dětí to může být tak, jako v případě dání dítěte k adopci. Rozdíl je prostě v rychlosti, je to rychleji úředně vyřešené a dítě tím nemá z minuty na minutu žádnou právní vazbu na své rodiče a naopak. Kdyby někdo chtěl dát dítě k adopci, není to asi tak snadné, sociálka, mluvit s nimi, vyplňovat lejstra - popravdě nevím, jak to chodí, je to jen má domněnka.

dc2015
4. únor 2019

@poah tak lékař by právě hlásit měl, když dítě nechodí na prohlídky, ne? To je zanedbání povinné péče.

no_title
4. únor 2019

O tom posledním případu rok a půl starého dítěte se už ví, jelikož se matka na vesnici "chlubila", že se ho takto zbavili. Širší rodina o tom ví, jsou naštvaní a snad se i vyjednává, aby dítě bylo v péči té širší rodiny. Nevím, jestli se mi to podaří ještě dohledat, ale zkusím to.

no_title
4. únor 2019

jojo našla jsem to. Sice je to z bulváru, ale budiž no... https://www.extra.cz/dvoulety-chlapec-v-babybox...

leilinka1234
4. únor 2019

@poah z tvé odpovědi plyne, že já můžu své dítě v klidu zabít a někde zakopat, protože je jistota, že ho nebude nikdo hledat a já budu moct zůstat v klidu.. To je blbost, ne? ;) pokud je dítě přihlášené na matrice, má RL, je přihlášen u lékaře, jakože u starších dětí by to mělo tak být, tak mě taky zajímá, jak se to řeší. Dle mého to tak jednoduchý nebude ;)

pabka
4. únor 2019

@no_title tak tedy to je drsný!! Ale pro chlapečka to nejlepší, než zůstat v takové rodině.

no_title
4. únor 2019

@pabka no, to jo. Ale ono je to tak skoro vždycky, že ty rodiny, co je tam dávají jsou takové všelijaké, že tam prostě pro dítě není bezpečno

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz
marcelina14
autor
4. únor 2019

@no_title To je šílený... Nemohla to být normální rodina...

elwe
4. únor 2019

@monculais to ale pořád neřeší, že najednou zmizelo dítě. Je přihlášené na obci, musí se za něj platit popelnice, chodit na preventivní prohlídky, v 6 letech musí nastoupit do školy, a pokud to neudělá, tak se o to nejspíš bude zajímat sociálka. A to pak rodiče řeknou: "Dítě jsme před 5 leti dali do babyboxu, proto nepřišlo k zápisu?" Nemělo by to být ošetřené ještě jinak? A předpokládám, že je, ale taky by mě zajímalo jak, když se o rodičích nic neví.

bbn
4. únor 2019

@elwe no to je ale jen předpoklad. "Je přihlášené na obci" - nemusí být, pokud matka žije někde na okraji společnosti v zahrádkářské kolonii, kolikrát se neví ani o ní, mohla být těhotná "tajně", porodit tajně doma a dítě klidně do 1,5 roku nikdo vidět nemusel, oblečení koupila třeba v sekáči, jídlo v marketu,....A věřím, že i takových dětí u nás pár je.

elwe
4. únor 2019

@bbn jasně, ale dítě tam může dát i matka, která dítě normálně porodila v porodnici a má adresu apod. A to je případ o kterém mluvím.

poah
Autor odpověď smazal
Zobraz