Jak zabavit děti na vesnici během prázdnin?
Ahoj, mam 3 deti a bohužel nikam nejedeme na prazdniny na dovolenou. Jsme furt doma na zahrade a nemáme kam jet jelikož nejsou peníze letos vubec:/nemáme ani rodinu babicky nikoho. . moc mě to mrzí vůči detem . . . Bydlíme na vesnici kde nemaj ani kamarády s kterými by šli ven. . .deti nic nebavi uz :/ .kamarady s detmi taky nemáme na návštěvu. . :( deti uz rikaj jak se tesi do skoly pro ne prázdniny nemaj význam:/ celé dny nějak prožíváme popravde. . .co delate vy o prázdninách? Hlavně mě prosím neodsuzujte:( samotné je mi do breku .
Me deti jsou rady i doma nudi se 🙂 ale je fakt,ze mame docela dost aktivit. Nizkonakladovky -prochazka se psem,nejake ruzne stezky v lese,jizda na kole -to je super,zajet se vykoupat nekam k rece,vlakem nekam do vedlejsi vesnice na zmrzku? Uz zminene kesky ;) uvarte spolu obed,nech je varit,pect… jit do utulku vyvencit pejsky…
Myslím že je to i o Vašem nastavení a děti to vnímají...co se na tyhle prázdniny podívat jinak...píšete že nejmladší má 3 roky...příští rok budete nejspíš v práci...jsou to tedy poslední "volné " prázdniny. Co na každý den vymyslet aktivitu co se dá dělat na zahradě, nebo v okolí. Občas vyjet na výlet.. busem, autem ..určitě bude v okolí něco co stojí za vidění. Jestli bydlíte za Kladnem co vyjet do města, na nějaké větší hřiště, tam bude větší šance, že tam budou děti.
Spolužáci dětí nejsou z Vaši vesnice? Děti by je mohli sami pozvat k Vám, pokud jsou v kontaktu.
Zkusila bych zkontaktovat spolužáky 🙂 A lítejte venku... Můžete si udělat piknik, jít do lesa, na kole na zmrzlinu, zaplavat si v řece. Jsi s dětma doma? Možná bych doporučila Geocashing - hledání "pokladů". Pro nás výborná zábava s dětma a cíle výletů...
@radkazenklava Souhlasím. Je to hodně o tom, jak si to člověk srovná v hlavě.
Když máme dlouhou chvíli, vytáhnu různé venkovní hry, nafouknu balonky a udělám stanoviště na zahradě a jedeme si svůj "den dětí" a pak za odměnu na nanuky do místního krámku. Uděláme bunkr z polen, palety a deky...
Naplníme vodní pistole a jdeme klidně na procházku lovit padouchy.
Nevadí nám se ušpinit, běhat v dešti, ve vesnici zkoumat kdeco... a dělat doslova blbiny.
no ja teda nevím, ale okolí kladna je prostě na hovno lokalita, druhý nejhorší už je snad jenom okolí Mostu 😂 nic tam pořádně není, hodina autem na kokořínsko, to jsou 3 kila minimalne jenom aby se tam člověk s rodinou dokodrcal z nějaký díry na kladně, kolem jsou sice nejaky zooparky s oslama a krávou, rybniky a přehrady kde se nedá prakticky ani koupat a aquapark s rodinou je hned za litr za odpoledne...strašně záleží na tom, kde žijete, ač máte pocit, že to tak důležitý není. Spousta vesnic je mrtvejch - lidi se dneska už tak nedruží jako kdysi, tomu taky rozumím. Většina vesnic v čechách, pokud nejste v dobré lokalite u lesa, znamená lány a lány okolo a nic...sama sebe si neumím představit plahočit se se 3 děckama někam do prdele v pařáku, ještě naložená na piknik, náhradní hadry, to aby matka měla na hrbu krosnu...
když je vesnice mrtvá, mate zahradu tak nezbejvá, než prostě udělat nějakej tábor doma... postavit jim stan, udělat jim bojovku, vymyslet program kterej by defacto meli i na taboře, dneska je hodně návodů na internetu, když si člověk neví rady. Berte zahradu jako benefit, podle mě je nejvíc vražedná kombinace bytovka 2+1 na kladně 😂 takhle máte aspon dobrej základ na nejaký dobrodružství a místo....to je nejdůležitejší 🙂)) no a poslední věc je ta, že se rodičům musí chtít, protože jak se jim nechce, tak je to v řiti :D
Kdyz v lete potrebuju nizkonakladovy vylet na chate (vesnicka, kde uz chybeji i ty lisky aby davaly dobrou noc), beru deti do lese, kdyz mame kliku mame houby, boruvky, spendliky atd.co se cestou najde, a kdyz nic pozorujeme prirodu, povidame si o vecech kolem sebe, deti stavi domecky skritkum (4 roky a 8,5 roku), ale pravda je, ze deti jsou pres skolni/pracovni rok v Praze, takze hrist, muzei a podobnych veci maji odnavstevovano pres rok a mesic se “nudit” ve smyslu, zpomaleni tempa rodiny je vlastne vitano, a ja jako asocialni introvert lidi ke stesti moc nepotrebuju, si to odbydu v rano v jednote ve fronte na pecivo a se sousedkou co ma u nas na horni zahrade kraliky a vic lidi videt nepotrebuju…
Mě ještě napadá domluvit se s nějakou svojí dlouholetou kamarádkou, co má taky děti,a jet k ní na návštěvu na pár dní.... některé maminy ocení společný čas s kámoškou,na kterou přes rok není čas a děti se zabaví spolu
@tinaprofi dovolím si oponovat, směrem na západ na Rakovník je hned za Kladnem krásný les a skvělé cesty na kolo. Chce to si tam najít nějaké cíle...
jen tak z plezíru hodím Zámek Lány, stačí projít městečko, zdi, kašna, Rozhledna tam je, koupací rybník, hledat studánky po lese... Ale je možné, že to všechno už kladeňáci mají prošlé 100x
@tinaprofi Nejsem z té oblasti, ale podle mě, když tu bude vidět černě jako ty, tak to fakt budou prázdniny na prd pro všechny. Nemusí přece lítat každý den na výlet autem, ale mužou využít i vlak, bus. Prostě i tu cestu si udělat jako cíl. Vypadnout s těma dětma aspoň párkrát za prázniny, a klidně i s tou krosnou na zádech. Ano, je to pro mámu vystoupení z komfortní zóny, ale i tomu se dá přijít na chuť 🙂
@maciceksta ja to cerne nevidim, bavim se zcela realisticky o tom, ze rodina bez love v dire, kde davaj lisky dobrou noc proste nema moc na vyber v pripade, ze Sami rodice nejsou moc vynalezavi nebo plni elanu 🙂) jsme dospeli, nemusime si tady mazat med kolem huby, jak je vsechno sluncem zality a na kazdym rohu ciha dobrodruzstvi jako z rychlejch sipu. Faktem je, ze kdyz zijes na miste bez pratel, at uz detskych nebo tvych, muze lidi uvrhnout skutecne v apatii. Mame potrebu se druzit, pokud se v miste neporadaji treba ani akce pro obyvatele vesnice je to fakt smutnej pribeh. Rodice myho chlapa zijou na vesnici, kde zdechl pes, doslova. Kolem jsou jenom pole, nejakej haj, ale aspon tam maji koupaliste a 2 hospody, u jedny je hriste. Tam se mistni s detma slezou, decka si pohrajou. V kazdy vesnici vzdycky byla knajpa srdcem a stredem, kde se odehrava mistni socialni zivot. At uz se tam po praci sesli mistni nebo se o vikendech slezou matky s deckama na hristi u knajpy. Pokud tam ale neni ani tohle, je to proste mrtvy misto. Tak to na vesnicich bylo odjakziva. No, uvidime, treba se autorka prispevku jeste ozve a do vysvetli, kde ze to presne zije a jak jsou na tom s autem, eventuelne jestli Jim treba zbejva petikilo na jeden peknej vylet do 14 dnu
Jeste jedna takova vychytavka, ktera me pomaha kdekoliv - mapy.cz. Zadas si tam do vyhledavace, co potrebujes a najde ti to. Treba tip na vylet, detske hriste, jeskyne, zriceniny atd. Zkousela jsem okoli Kladna a hned jsem nasla par mist kam bych se podivala 😉 muzes si nastavit i okruh vyhledavani...
@tinaprofi Pravdu máš, možnosti jsou, podle toho, jestli nějaká ta kačka je nebo ne. Mimochodem, si tady proklikávám diskuze a najela jsem do jedné nevěrné, a tlemím se jak debil tvýmu surově realnýmu příspěvku 🙂 Tak díky za hezčí den 🙂
My též nemáme zrovna peněz nazbyt, ale pár korun na benzín nebo jízdenku na bus najdu. Na netu najdu nějaký tip na výlet, ať je to do přírody, koupaliště, mini zoo nebo prostě jen jiné hřiště než máme doma...
Krom toho jsem ve spojení s maminkou od Sárinčiné kamarádky ze třídy, tak se o prázdninách jistě několikrát potkáme...☺️
Co pozvat kamarády ze školy na přespání? Postavila bych jim na zahradě stan, na večeři opéct buřty. Nějak se zabaví společně nebo můžeš vymyslet nějakou celodenní hru.
Když se zapojí všichni, můžete to udělat na nějaké téma. Můžou si pomaloval starší trička/ udělat z věcí doma kostýmy. Hádanky, šifry, hledání v mapě,...
I s minimem financí se dají udělat hezké zážitky z prázdnin, jen to bude vyžadovat nápad a přípravu od tebe.
Koupání v rybníku/ řece. V lese budou určitě i nějaké turistické stezky/ zříceniny.
Mrzí mě to. Mluv o tom s dětmi. I to, co cítíš, že tě to mrzí. Není to to jedno, mají empatickou mámu a to je hlavní. Držte se.
A nemuzete se prestehovat do mesta na sidliste? Tam se na hristi seznamuje jedna radost. My se pak prestehovali do centra mesta a tady je to takovej pruchodak a neseznamili jsme se s nikym. Az se spoluzakama. Ale chapu, ze stehivat se asi nechcete. Tak aspon jezdit na vylet do nejblizsiho mesta a tam chodit na hriste? Treba se seznamite tam. Plus si date prochazku po meste, do cukrarny.
V ČR se kromě CHKO může kdekoliv bivakovat. Co si zajit někam do lesa, k veřejnému ohništi a tam zabivakovat, opect buřty. Trocha dobrodružství. Jinak to chce hledat vsude možně rodinné akce, v okolí Prahy toho jsou mraky.
A odkud jste?☺️
U nás je to bohužel úplně stejně, bydlíme na vesnici a buď jsou všichni stále na dovolených, výletech nebo mají nějaký program u babiček, příbuzných, kamarádů, my bohužel taky nemáme tu možnost a taky bojuju s penězi a prostřední dcery je mi fakt líto, už od malička musela odejít do města do speciální školy a od té doby se tady u náš s ní holky nebaví, takže ikdyž tady nějaká je, nebaví se s ní, vyloučily ji jako by měla lepru, děti jsou někdy opravdu zlé a bezohledné😔 my teď byli aspoň na nedalekém hradu na výletě. A co si napéct, navařit a nachystat jídlo doma a jít nebo jet si někam udělat piknik, projít se taky na hrad, nebo jen třeba pěší túry, jak píšou holky - dětská hřiště a dojít si "jen" na zmrzlinu, udělat si na zahradě oheň a opéct buřty, půjčit od někoho stan nebo koupit bazarový a postavit ho s dětmi na zahradě a přespat tam? To jsou věci, co by je mohly bavit, je to dobrodružné a přitom to moc nestojí, hlavní je fantazie, nedat jim najevo, že nějak strádáte, najíg dobrou náladu, vzít je a jet s nimi opravdu jen na kolo nebo si udělat procházku.
I my bydlime na vesnici cca 200 obyvatel. Opravujeme dum takze kc taky nejsou. Jeste mam zitra termin druheho porodu takze se synem 3 roky taky zadna slava. Taky me to kvuli nemu moc mrzi. Jeste je jak z divokych vajec a ja uz mu nestiham takze vetsinu casu taky travime na zahrade. Ale jeste nez mi bylo ouvej.tak jsme chodili pesky na zmrzlinu, po ceste to vzali pres hriste...muzete spekacky opekat, zajit na houby, jet autobusem k vode nekam a vzit si obed do krabicek s sebou. Deti maji vetsinou takovou naladu jakou maji rodice. A ani my nemame na dedine kamarady. Zadne deti taky skoro nejsou, ani skolka, skola takze se ty deti nemaji ani kde potkavat. Nebo malujte kaminky a chodte je davat do lesa na stezky...Urcite se da neco vymyslet.
Ono se dá ještě dodat, že trocha nudy dětem neuškodí. A jak už psáno -vyrazte do lesa, k vodě, postavte stan na zahradě, opecte buřty....
Holky díky za reakce. Na zitra jsem domluvila detek výlet do Prahy ( bydli tam kamaradka ) ona jim vse ukáže. Ja mela bohužel zlomené obě nohy tak toho moc neujdu jelikož je mam sešroubovane a stále to bolí dost. . Ale snažím se. .jinak s těmi kamarady ono je to těžké proste 12ti létě dite nebavi to co 3 lete a naopak. Jinak názor proc jsem si dělala tolik deti když je neuživim je pro mě zcestne. Ja psala ze letos proste nemame peníze ne ze jsme sociální pripadi odjakživa. Proste se vše potento a bohužel to ma dopad. Ja do toho ty zlomené nohy takže bomba rok. . Ono když nejsou kamarádi rodina a nemáte nikoho je to hodně těžké. Přitom já jsem typ co se seznámí jen jsme hold na špatném místě. . Kdo se ptal odkud jsme tak od Tuchlovic. .
To se to blbe seslo, vsecko. Zkusila bych treba detem pripravit vylety po okoli, aby chodily sami a v cili treba neco vyfotili. Takove pruzkumne vypravy do sousednich obci. Jak jsem psala, v Lanech je treba kasna podle Plečnika na pamatku zavedeni vodovodu do obce. Prohlidni mapy.cz a at jdou. Bude to dobrodruzo. Dvanactilety by uz po okoli mel zvladnout s prehledem a mensi sourozenci se pridaji ... treba stáhněte offline mapy do mobilu, nebo jim vytiskni na kazdy vylet výřez na papir.
V okoli je bunkr v Doksech, v libusine snad nejaky hradiste, urcite toho najdes vic. A připravit detem takle aspon 1 samostatny vylet tydne. Co ty na to?
Vždyť z Tuchlovic to je co by kamenem dohodil do CHKO Křivoklátsko, a tam je mraky možností, co podnikat! Co kola? Máte? Ušlapeš to s těma nohama? Jak dlouho jsi po úraze?
Jinak holky dávaly výborné tipy, co nízkonákladově dělat. Je toho spousta, ale jak už je psáno výše, je to především o nastavení v hlavě 🙂
Mapy.cz - výborná pomůcka, kterou téměř denně využívám pro aktivity s dětma. Doporučuji!
@exbordelar děkuji za typ ty mapy neznam🙂 z nemocnice jsem doma půl roku takže je to čerstvé stále a moc tomu nedám. To je taky i důvod být doma me to furt bolí a ujít třeba několik km to nedám zatím. Alespon jsem jim na zitra udělala plán sice beze mě ale i tak si to uzijou🙂
Ty dvě starší děti nemají ve škole kamarády které by jste mohli pozvat k vám,třeba i na přespání..?
@izz76 bohuzel, oba jsou v nove skole chvilku a kamarádi zatím nic moc . . Ono se to třeba poddá
Vždycky, úplně vždycky něco vymyslet jde Je to jenom o tom chtít! Mám 2 předškoláky a šíleně uřvané mimino. Taky nikam neletíme ani nemáme zaplacených x příměstských táborů. A ještě jsme se nezastavili. 🤷♀️ Stan, vlak, děcka kola, já běžím s kočárkem...hřiště, zmrzky, les, geocaching, lovíme déčko krabičky, chystám jim soutěže, kamarádi se dají oslovit a domluvit se s nimi na setkání. Atd. možností je nekonečno.

@martt Jelikož pise, ze se deti těší do skoly, tak to logické je, tezko by se dite o prazdninach tesilo do skoly, kdyby tam nemelo žádného kamarada.