icon

Prázdniny na nic...

Včera v 10:11

Achjo, jsem úplně smutná. Začaly prázdniny, já se radovala, jak je dětem uděláme krásné. A místo toho? Nikde jsme nebyli. 1x v zoo, děti byly týden u babičky, o víkendu se koupaly v bazénu, ale to je vše. Manžel od rána do večera v práci, nebylo kdy. Nemám řidičák, neřídím, takže sama se nikam nedostanu. Děti jsou teda ve školkovém věku, asi úplně nemají potřebu k moři nebo tak, ale mě to mrzí.

zuzkasim
Včera v 10:17

Děti školkového věku potřebují hlavně spokojené rodiče, neprahnou po žádných zvláštních zážitcích. A někdy je období, kdy to zkrátka nevychází úplně tak, jak by si člověk představoval... Myslím, že dětem skutečně vůbec nic nechybí, přemýšlej, co bys zažila ráda ty sama? Jet na výlet někam autobusem, vlakem? Nestálo by za to uvažovat do budoucna o řidičáku? Přála by sis, aby si manžel vyšetřil den volna pro vás? Něco z toho zvládneš sama, na komunikaci s manželem musíte být dva.

lv
Včera v 10:45

Původně mě napadlo, že byly děti pořád nemocný, vy jste nedostali dovolenou..Zkus vlakem, děti z toho budou mít zážitek, nebo pod stan/do chatky do kempu, atp.

biciklissie
Včera v 10:47

Nemyslím, že pro děti to byly nějak extra špatné prázdniny. Naopak to zní celkem hezky a v tomto věku děti moc zážitků nepotřebují, spíš mít tak jako trochu naplněné dny (ale i nějaká ta nuda a vymýšlení vlastní zábavy je užitečné) a přítomnost až tak moc nevystreslého rodiče/rodičů. Spíš Ty jsi asi měla nějakou představu a ta se nenaplnila. Taky se mi to, jako plánovači a těšiči, stává. Zkusila bych si pojmenovat, z čeho jsi vlastně zklamaná a jestli je to racionální. Jestli to třeba není tím, že jsi chtěla víc výletovat, víc být pospolu i s manželem a tak dále. Já taky neřídím, ale nemyslím, že je to nutné. ale je fakt, že manžel ano a v létě volno měl a jezdili jsme dost (na naše poměry). Já si pak s dětmi obstarávám pochůzky a pojížďky po okolí. Nevím, kde bydlíte, ale v našem okolí je toho dost, je to chce se hecnout na mhd, což se mi taky ne vždycky daří. Nebo jestli třeba už nemáte trochu ponorku, přecejen, prázdniny se blíží se konci a člověk potřebuje i prostor pro sebe.

levandule_k
Včera v 11:32

Výlet se dá udělat i tak, že se dá dojet někam autobusem, vlakem.

V tomhle věku bych byla v klidu, důležitější jsou spokojení rodiče na zahradě než frustrovaní a nasraní u moře.

Jestli chceš jet k moři, holt budete muset najít finance v rozpočtu a naplánovat to.

andelka
Včera v 11:33

Kdyz jsem mela skolkove deti, taky jsem nemela řidičák ( uz ho 10 let mam, ale stejne neřídím) a doma jsme určitě neseděli. Dokonce jsem nemela ani manžela. Ani dům s bazénem. Pokud nebydlíte na konci světa tak míst kam zajet a co vidět a zažít je dost. Na druhou stranu pohoda klid a zahrada s bazénem jsou taky fajn v létě. My jsme byli u moře až když měl malý 5,5 roku. A ani nejezdíme každý rok.

zmrzlinka
Včera ve 13:06

V tomhle věku to děti tolik neřeší.A nemůžeš jíts nima někam autobusem?

mishka87
Včera ve 13:13

Řidičák nemám a nemáme ani auto. Přesto výlety nejsou problém. Vem děti a jeď s nimi kamkoliv na výlet do blízkého či vzdálenějšího okolí. A ne, není třeba sebou tahat spousty věcí na výlet. Děti to zvládnou celý den i ve špinavém oblečení. Jídlo se dá koupit po cestě. Kluk byl vždy rád za párek v rohlíku. Pokud mají děti potravinové alergie či intolerance, stačí udělat sváču sebou. Nehledej důvody, proč něco nejde. Naopak hledej cestu, jak to udělat. Kolikrát jsem se ráno probudila a dostala nějaký nápad, kam vyrazit. Tak jsme vyrazili a ono se to nějak udělalo. Kluk byl spokojený a já taky. Můj muž s námi taky nikam moc nejezdí. Pro něho je problém i jít někam po práci. On chce hlavně co nejrychleji domů a nikam nechodit/nejezdit. Teď má dovolenou a ani v době, kdy já mám volno, nechce nikam na výlet. Tak pojedeme s klukem sami.

j.a.n.i
Včera ve 13:37

@anonym_autor No, tak to by na sobě chtelo zapracovat a bud si ten ridicak udelat nebo se naucit jezdit autobusem ci vlakem, ať nejsi naprosto závislá na svem okolí.

lis6
Včera ve 14:12

A manžel ti něco sliboval? Že jako bude mít volno a pak si ho neudělal?
Já jsem třeba byla pryč bez manžela, když to sečtu dohromady tak asi 25 dní pryč. V červnu jsme měli rodinnou dovolenou, ale pak jsme byli s dětma na táboře pro děti a matky, u babičky, pak s našima u moře. Ještě se chystám poslední týden ke kamarádce. Tento týden jsem chtěla dělat výlety sama (už druhý rok si slibuju, že je vezmu na parník), ale jsou nemocní tak uvidíme. Však je tolik věcí co se dá dělat. Já prázdniny miluju a užívám si je. Užívala jsem si je vždycky, i když jsem neměla děti ani chlapa.
Neříkám, je to náročný, když jsem s nimi sama bez manžela, ale zas jak přijedeme, tak on je odpocatej, tak mu je hodím na krk a odpočívám od nich já.

jajulin
Včera ve 14:53

Vyznívá to tak, že děti to neřeší, jen ty jsi z toho smutná. Děti v tomto věku nepotřebují nic extra. V každé vesnici jede minimálně pár autobusových spojů za den. Naplánuj výlet busem (vlakem) do vedlejší vesnice na hřiště nebo na zmrzlinu. Našim dětem bylo v tomto věku jedno, jestli jsou 5 km od domova nebo 5000 km.

87pavlina
Včera v 17:45

Hlavně,jestli jsou děti spokojené, i když mají jen málo výletů. Já jsem se v tomhle věku dětí na prázdniny taky těšila,ale byla jsem akorát naštvaná, protože děti se jen hádaly,a to jsme byli na více výletech než vy.

izz76
Včera v 18:41

@anonym_autor Dětem v tomhle věku je to jedno. Proč se v bazénu koupaly jen o víkendu,teplo bylo pořád. Na výlet můžeš vyrazit i bez manžela,dá se jet vlakem,nebo se domluvit s kamarádkou.. Nebo si vystačit tím co je v okolí,hřiště,procházky, koupaliště,zajít na zmrzlinu.Nevíme kde bydlíš,jaké jsou možnosti.

kokoska29
Včera v 19:21

@anonym_autor to manžel neměl vubec žádné volno? Asi není v práci nonstop že? A na výlet můžeš i vlakem, busem.
Ideálně si udělej ridičak, nebudeš muset pořád na někoho spoléhat a budeš moct něco podnikat s dětma i sama. Jasně teď jsou maličké ale porostou a bylo by fajn jim něco dopřát, jako jedna návštěva zoo za celé prazdniny teda není nic moc 🫣
Mrkni co máte v okolí.. je spousta možností.. hrady, zámky, lesní stezky, rozhledny. Jeďte na výlet na kolech nebo si postavte stan u nějaké přehrady/ rybníku a dejte si jednu noc pod stanem...

zuzkasim
Včera v 21:15
@kokoska29

@anonym_autor to manžel neměl vubec žádné volno? Asi není v práci nonstop že? A na výlet můžeš i vlakem, busem.
Ideálně si udělej ridičak, nebudeš muset pořád na někoho spoléhat a budeš moct něco podnikat s dětma i sama. Jasně teď jsou maličké ale porostou a bylo by fajn jim něco dopřát, jako jedna návštěva zoo za celé prazdniny teda není nic moc 🫣
Mrkni co máte v okolí.. je spousta možností.. hrady, zámky, lesní stezky, rozhledny. Jeďte na výlet na kolech nebo si postavte stan u nějaké přehrady/ rybníku a dejte si jednu noc pod stanem...

@kokoska29 Máš dojem, že školkové děti budou odvázané z návštěvy hradu nebo zámku nebo se s nimi dá podniknout výlet na kolech? Vždyť v tomto věku se obvykle na kole teprve učí jezdit! A vybavení pod stan, opět pro takto staré děti... Ne, že by to vůbec nešlo, ale mám z tebe spíš dojem, že vlastní děti nemáš. Jinak pod ten stan se tedy vlakem ani busem fakt nedostaneš. Neznám ženskou, která by utáhla stan pro tři, 3 spacáky, 3 karimatky, jídlo a oblečení pro 3, na jednu noc toho totiž obvykle nepotřebuješ o mnoho méně jak na víc nocí.

aspie83
Dnes ve 04:02

@anonym_autor rozumím, že tě to mrzí, ale mně to zase nezní úplně zle 😉 Já jsem třeba z našich prázdnin rozhozená úplně. Také mám skolkove deti, kdy starší půjde teď do skoly. Na začátku prazdnin jsme byli čtyři dny v kempu, nějaké výlety a pohoda, v srpnu jsme měli také plany. Potom se mi bohužel dostal zlatý stafylokok do zad a já ležím už tři týdny v nemocnici, nechodím a absolutně nevím, co bude. Děti jsou s přítelem, se kterým nejsem tak dlouho, protože nikoho bohužel nemám.. mladší teď dostal navíc neštovice, starší by měl jít do první třídy, kam vůbec netuším, jestli ho zvládnu doprovodit a ještě se obávám, aby nedostal akorát taky ty neštovice a ten začátek školního roku nepropasl. Takže buďte opravdu rádi, že můžete být spolu 😉

ninive211
Dnes v 08:00

Já to vnímám tak, že zklamaná a frustrovaná jsi hlavně ty z toho, že si na vás manžel neudělal čas a že jste nebyli nikde na dovolené jako "rodina". Ale že děti to neřeší. Nebo si ti stěžovaly, že byli "jen" jednou v zoo a jednou na kouališti? Určitě ne.Cco se týče trávení času o prázdninách, těm malým dětem je to fakt často docela jedno a neřeší, že každý den byli na tom stejném hřišti anebo tráví prázdniny doma na zahradě...
Z vlastní zkušenosti ti povím- jo, taky bývám někdy frustrovaná, že na můj poměr furt sedíme doma na zadku, i když je venku hezky, a ráda bych trochu akčnější prádniny a víkendy, ale ty děcka to často ani neocení. Výlet na hrad? Otrava. Výlet či procházka "jen tak po lese" - "ježiš, my nikam jít nechcemeee, my si chceme hrááát, ty nám nedáš ani chvilku volného prostoru!" (a to bych ráda aspoň jednou za víkend prostě někam vypadla, rozhodně bych řekla, že prostoru na vlastní realizaci oba mají až až). Letos navíc jsme o jednu dovolenou přišli kvůli manželově zranění, tak máme za sebou "jen" týden v Podyjí, zrovna v těch vedrech první týden v srpnu, takže jsme ani nejezdili někam na výlety či procházky a většinu času prostě byli v chatovém areálu a nasáčkovaní v bazénu či pak u řeky. Děti byly celkem 4 týdny u babičky na chatě, já bych se tam ukousala nudou, furt na tom stejném místě, babi s dědou nimi ani nejezdí na nějaké výlety, tchyně už to zdravotně nedává, jednou byli na koupáku v Meziříčí, jinak furt na tom samém místě...a víš co? Dětem to jaksi zdá se nevadí. Oni se vyblbnou na té zahradě chaty, ve vedrech v bazénku, když je moc vedro a nebo naopak zima, zalezou do chaty a něco si tvoří...a jsou spokojený. A to mám děti 9 a 11, kdyby byli předškoláci, tak těch to už vůbec nevadí, že neměli o prázdninách nadupaný řízený program a nebyli na milionech výletů. když se jich pak stejně zeptáte na zážitek o prázdninách, vzpomenou si na banalitu typu, že viděli živou srnku anebo že se koupali v rybníku, nevzpomenou si na x hradů, zámků, rozhleden ani jiných památek.

ninive211
Dnes v 08:05

Jinak já si myslím, že jsme asi celkově masírovaní sociálními sítěmi, facebookem, instáčem a ano, i Mdrým koněm. kam každý dává milion fotek z výletů a akcí a když člověk nemá podobně různorodé fotky z různých míst a nebyl aspoňm na dvou až třech fdovolených za prázdniny, ideálně hodně daleko od domova (protože prostě výlet do vedlejší vesnice za výlet nepovažuju, ne?), tak jako by ani nebyl...řekla bych, že to "potřebujeme" my dospělí, abych zažili nějaký svůj pocit uspokojení, že jsme to zas nepromarnili jen tak", ale dětěm, hlavně těm malým, je to vcelku jedno...a pokud je jim tři, čytři, pět let...za pár let si stejně nebudou nic pamatovat, možná sem tam nějaké útržky, pokud půjde fakt o wow zážitek.

bertoldina
Dnes v 08:41
@zuzkasim

@kokoska29 Máš dojem, že školkové děti budou odvázané z návštěvy hradu nebo zámku nebo se s nimi dá podniknout výlet na kolech? Vždyť v tomto věku se obvykle na kole teprve učí jezdit! A vybavení pod stan, opět pro takto staré děti... Ne, že by to vůbec nešlo, ale mám z tebe spíš dojem, že vlastní děti nemáš. Jinak pod ten stan se tedy vlakem ani busem fakt nedostaneš. Neznám ženskou, která by utáhla stan pro tři, 3 spacáky, 3 karimatky, jídlo a oblečení pro 3, na jednu noc toho totiž obvykle nepotřebuješ o mnoho méně jak na víc nocí.

@zuzkasim Zas ty děti nepodceňuj. Zámky už běžne mívají detske prohlídky, nás čerstvý pětileták byl nadšený a byly tam i mladší děti. Větší vylet na kole by asi nedal, ale vím o x dětech ze školky, které ano.

mishka87
Dnes v 09:45
@zuzkasim

@zuzkasim ono neznamená, že tvoje děti to nebavilo nebo něco nezvládali, tak to nedávaji i ostatní děti. Mám kolegyni, jejíž syn od 5 let jezdí na kole s přehledem 20 km a na dlouhé vycházky po okolí je zvyklý už od 3 let.
Já mám dítě, co už od školky dokáže poslouchat delší výklad o tom, co ho baví a klidně i v muzeu. Byl s námi v 5 letech u nás na zámku a ač to nebyl výklad pro děti, moc ho to bavilo. Byl nejhodnější dítě ve skupině a to je už co říct. Jestli se nepletu, tak pracuješ s dětmi. Takže určitě víš, že každé dítě je jiné.

ninive211
Dnes v 09:46
@bertoldina

@zuzkasim Zas ty děti nepodceňuj. Zámky už běžne mívají detske prohlídky, nás čerstvý pětileták byl nadšený a byly tam i mladší děti. Větší vylet na kole by asi nedal, ale vím o x dětech ze školky, které ano.

@bertoldina Tak určitě, jsou to děti, které to ocení., Na druhou stranu určitě je většina školkových dětí, které k životu kulturní zážitky typu návštěva zámku či muzea fakt nepotřebují a na prohlídku jdou, protože chce jít hlavně rodič, že jo. Ze zkušeností, předškolním dětem většina prohlídek na zámku uzpůsobena vůbec není, takové ty dětské "pohádkové" okruhy mají jen některé zámky (spíš minimum) a většinou ten program je předražené prd (na pár takových jsme v minulosti byli, tak mohu hodnotit). Osobně asi radši pár let počkám a pak si užiju klasickou prohlídku.
Určitě nemůžeme říct, že pokud dítě nebylo za prázdniny na milioně míst, že je chudák a nic si neužilo,
Na druhou stranu, jak tu píší holky, když už není možnost rodinné dovolené kvůli manželovi, lze si program uzpůsobit jinak. dělat kratší výlety po okolí, využít autobus, vlak a pod. Není nutno vyloženě sedět doma a pak se tím trápit. Manžel měl letos většinu července neschopenku, padla nám kvůli tomu jedna dovolená (naštěstí v ČR) a já teda rozhodně celou tu dobu doma neseděla jen kvůli tomu, že on nemůže - chodila jsem, pokud počasí dovolilo, po práci na vycházky, na kratší výlety, na místa, kde jsem třeba ještě nikdy za celých 40 nebyla a přitom je mám doslova za humny...