Jak začít - rozvod sporný s dětmi a společným majetkem

pomnenka87
6. únor 2018

Dobry vecer, chtela bych poprosit o radu... premyslim uz delsi dobu o rozvodu, ale u nas to asi bude slozitejsi, nez jsem se tady docetla. Manzel, si myslim, se rozvadet nechce, bude delat problemy.. Ma nas "pry" rad. Byl by z toho hodne na dne, ale zmenit se mu nedari ani se nesnazi. Cely zivot bojujem s jeho zalety, ktere samozrejme statecne zapira, s alkoholem, s kamarady. Z toho pak vyplyva psychicke, nekdy i fyzicke tyrani (ne moc, jen nejake tahani za vlasy, kopnuti, zridka facka, ale prece). Nekolikrat jsem odesla k rodicum, ale vzdy se vratila, po jeho nalehani. Mame dve deti, jedno zletile a jedno nezletile a hypoteku na dum. V dome momentalne bydlime spolu. Uz jsem si rekla, ze proste ja z domu porad odchazet nebudu a nebudu bydlet nekde u rodicu za stisnenych podminek a zacnu resit rozvod za spolecneho bydleni. Pry staci, kdyz nebudem spolu nejak nazivat. A ted k te rade, prosim. Chapu to spravne, ze spolu s zadosti o rozvod musim uz prilozit jak to bude s peci o deti? Takze nejdriv musim zajit pro to?A kam? Chci to resit v tichosti, moc nechci vyuzivat nejakeho pravnika, at uz z financnich nebo jinych duvodu. Je mozne to zvladnout sama? Kde sezenu vzor nebo nejaky formular zadosti? Na netu,co jsem narazila, se vsechno plati. Ikdyz nejsem uplne "blba", bojim se, ze to neumim resit. Potrebuju vedet konkretni kroky, vysvetlene velice laicky 🙂 Dekuji za vsechny komentare.

keicy
6. únor 2018

Pokud už teď tápete min.nějaký spolek či bezpl.právní poradnu bych navštívila. Před rozvodem musíte mít soudně vyřešenou péči o dítě i majetkové vyrovnání. Až poté vás rozvědkou. Co si pamatuji z VŠ, tak každé podání na soud se platí. Určitě se ozve někdo zkušenější

mku
6. únor 2018

Podani je zdarma. Ale idealni je zajit nejdriv na ospod, pozadat o predbezne opatreni a pak dat navrh na soud. Az kdyz bude urcena pece deti (je jedno jak starych, ale pokud studuji budou se resit obe kvuli alimentum) tak bude rozvod vc majetku. Pravnik zase nestoji tolik a pokud budete mit rozvod sporny tak ae urcite vyplati do nej investovat.
Ja sama jsem chtela taky usetrit tak jsme se rozvadeli bez pravnika, naivne jsem si myslela, ze kdyz prijmu manzelovi podminky (nechtel se rozvadet a kdyz na rozvod pristoupil chtel vic jak polovinu majetku) tak budu mit pokoj. Opak je do dnes (9let) pravdou. Dodnes platim dluhy, kdyz jsem ho vyplacela a on dodnes prudi u soudu s kazdou kravinou. Kdybych tenkrat nesetrila par tisic na advokata, mohla jsem usetrit aspon na tom co pripadlo jemu a co me.

pintule01
6. únor 2018

Přípaně žádost o rozvod najdete na stránkách soudu,tedy vzor a myslím,že jsou tam i vzory kvůli svěření dětí do péče.
Já teď budu podávat žádost dohodou,jen nevíme,jak napsat majetkový vyrovnání,když ani já po něm a ani on po mě nic nechceme

ivuska1986
6. únor 2018

Dobry den, zajdete na urad, na socialni odbor oddělení socialne pravni ochrany deti, daji vam vzory, případné vam to pomuzou i napsat-jak peci, tak rozvod, dobra socialni pracovnice poradi i treba ze zkusenosti co s majetkem a tak. Alespon se tam seznamite, pracovnice OSPOD bude přítomna i soudniho rizeni ohledne pece, bude ustanovena jako kolizni opatrovnik. Klidne bych ji sdelila i duvody rozvodu, aby tam pak manzel nechodil delat ze sebe chudacka. A jestli chlap sahne na zenskou, tak je to dle meho nazoru bidak s nestoji za nic, takze sup od nej. Jinak obe zadosti se podavaji k soudu, deti jsou zadarmo, rozvod 2000. Myslim, ze zadosti muzete podat současně, soudní urednice si jednani ohlida, az proběhne svereni ditete, naridi rozvodové jednání.

pasiba
6. únor 2018

Pozor : majetkové se muže řešit až po rozvodu. Jen děti budou řešit předtím. Takže podejte žádost o svěřeni do peče a žádost o rozvod (2000) předlohy mají přímo na soudu na podatelně. Ono pokud bude dělat problémy tak ten soud o svěřeni do peče, muže trvat dlouho a bez něho vás nerozvedou. Majetkové vyrovnání se muže řešit po rozvodu do dvou let

raduushka
6. únor 2018

Pritel pri rozvodu resil majetkove vyrovnani společně se sverenim deti do pece a alimenty. Pravnicku meli a dal za ni pritel asi 14tisic. Byla spise pro oba a jen kvuli dokumentum aby bylo vse z pravniho hlediska dobře a notarsky overene podpisy a pod. Soudce pry mel velkou radost, defakto s tim nemel zadnou praci a jen precetl a odklepl to co meli sepsano. Do budoucna to neni nijak napadnutelne takze myslim ze se vyplatilo investovat

mili_ilim_ilmi
6. únor 2018

@pasiba Do tří let po rozvodu to jde

mili_ilim_ilmi
6. únor 2018

@pomnenka87 Ahoj, zvládnout bez právníka to lze. Ty návrhy samy o sobě jsou zvládnutelné, pokud dokážeš vyhledávat na internetu. Vzory jsou k dispozici obvykle na webu soudu. Horší může být stání před soudem, přeci jen ten advokát je takový nárazník a psychická opora. Pokud budete chtít vyrovnat majetek a nedokážete se dohodnout, tak bych asi právníka zvážila na to majetkove vypořádání, protože to už je takové náročnější. Ale i při něm se můžeš zastupovat sama. Pokud by k majetkovému vypořádání nedošlo, tak po třech letech po rozvodu by automaticky došlo z nemovitostí ke změně že SJM na podílové vlastnictví a ostatní věci by zustaly tak, jak jsou. Tedy, co by si odnesl manžel pryč, by zůstalo jemu, ostatní by zůstalo tobě... Pokud by jsi zjistila, že nemáš na to ty návrhy zvládnout samq.nebo by jsi to chtěla a někým probrat, tak kromě ospodu a advokáta můžeš ještě zkusit bezplatnou právní poradnu, občanskou poradnu nebo třeba nějakou službu pro rodinu.

pasiba
6. únor 2018

@mili_ilim_ilmi Aha 🙂 tim lépe. Pritel je rozvedeny rok a půl a nějak se mu to táhne .... tak má aspoň vic času 🙂

pomnenka87
autor
6. únor 2018

@ivuska1986
@mili_ilim_ilmi
@pintule01
@mku
@keicy
Dekuju holky za rady a za cas.. Tzn nejdriv zajdu na ten ospod.. Jenze ja mam nervy z toho, ze se to hned rozkrikne, vsichni nas tu znaji... Musim jit na ten nas tady nejblizsi? V sousednim mestecku? Nebo muzu i nekam dal? Ja jsem si porad tak rikala, ze manzelovi predlozim zadost o rozvod a postrasim ho. Jsem ho upozornovala, ze jestli nezacne resit nejakou poradnu pro zavisle na alkoholu, tak tu zadost podam. Jako on neni vylozene striskany kazdy den, ale vyhledava kazdy den davku, lze ze nikde nebyl a ja vim ze byl. A ted se i stalo, ze jsem byla na dva dny odjeta, tak on si vzal v klidu z prace volno aby mohl od boziho rana sedet u toho kamarada a popijet. Prijela jsem domu pozdej nez on jezdi a byl jak zakon kaze a tvrdil, ze zadnou dovolenou nemel. Ze byl normalne v praci. A ted to udelal zas, jen si vzal pul dne volno a odpoledne sedel zas u neho a pak zas prisel jakoby normalne z prace. Kdyz mu reknu at si vezme volno pro nas, nebo ze prijede nekdo resit ohledne domu, ze je nutne aby byl doma, tak to vuuubec, on si nemuze vzit volno jen tak( s vyjimkou dovolene k mori apod to jo). Lze porad, ze nikam nechodi, ale ja vim ze jo. Tam si jde neco zaridit, tak jde neco pomoct, proste keci. Nadychal by kazdy den. Ja uz nevim, tahne se to ceky zivot porad dokola, a ja to neumim vyresit. Nerikam ze se nemame radi, ale pak ho zas za to nenavidim jakou dela ze mne blbku.

houpacikonik
6. únor 2018

Prestan byt naivní a prestan ho omlouvat. ospod v místě bydliště. tam s tebou sepíšou žádost o svěření dětí do péče. pak se domluvite co dal. Dima mlč, nevyhrozuj. Jen se priprav na náročné období. víš o tom, ze chlap muze byt vykazan z domu na nejaky cas? Najdi si pravnika. Pokud chlap pije, bude pravnik dobra volba. sepise navrh na rozvod, vykomunikuje majetkové vypořádání, bude nárazník pro jednání. Priprav se na agresivní chování. a vyres bydlení. pokud chceš usetrit penize, nervy, majetek, nenechat se vyuzivat, ponizovat, oblbovat, vem si pravnika.

mili_ilim_ilmi
7. únor 2018

@pomnenka87 Tak teoreticky na ospod nemusíš, ale v okamžiku, kdy podas návrh návrh na tu péči na soud, tak se stejně ospodu nevyhnes, protože soud hned informuje ospod a ustanoví ho koliznim opatrovníkem. A ty na něj stejně budeš muset. Pokud se rozvadis a máš nezletilé dítě, tak se mu prostě nevyhnes. Ale myslím si, že ve tvém případě by to mohlo pomoci někam zajít (třeba na ten ospod) a popovídat si o tě situaci, vypovídat se z toho, utribit si myšlenky, získat nadhled. A taky si vytvořit krizový plán pro případ, že by to nešlo hladce. Na to, že by zabralo vyhrožování rozvodem, na to bych nesazela. To málokdy pomůže. Zvlášť, když se jedná o závislost a násilí.

raduushka
7. únor 2018

@pomnenka87 Držím ti pěsti ať to jde vše hladce, tady už je jasne že je manžel alkoholik, pokud takhle směšně lže manželce aby si mohl dát skleničku a alkoholismus je nemoc která se musí léčit. Pokud přeci jen přemýšlíš že by jsi s ním zůstala kdyby tě začal prosit a slibovat, tak trvej na léčbě a opravdu neustup! Přeji hodně štěstí, ať už to dopadne jakkoliv tak ty i děti máte nárok na lepší život než jaký vám je teď manžel schopen nabídnout.

keicy
7. únor 2018

@pomnenka87 já otce alkoholika zažila. Než c pěkného, vždy léčba, pár týdnů/měsíců setkal latinu a odznova. Časem se stupňovala i agrese. A má to tak i po 30ti letech. Držím palce, vím jak je to náročné.

ivuska1986
7. únor 2018

Zdravim, OSPOD ma povinnost mlčenlivosti, nemůžou si dovolit neco vynášet. Sla bych na mistni, aby o situaci vedeli, kdyz se navrh podá, stejně vás budou kontaktovat. Jinak jsem z rodiny, kde tata chlastal, kazdy den v hospode, do prace chodi stale, ale v padesati zustal sam a je z neho troska, neni zly, ale chlast, konkrétně pivo ho fakt znicilo. Chlastal uz v dobe kdy spolu nasi chodili. Neni to hezký pohled, navic i na vsech fotkach z dětství, kde je s nami drzi v ruce pivo ci půllitr, jak rikam neni zly, ale diky chlastu nebyl nikdy spolehlivý, chast mu byl vzdy přednější. Ted se z neho stal deda a ja mam strach mu dat pochovat i malou. Planuje si, jak si k sobe vezme holcicky na prazdniny. Ani omylem bych mu sve dítě nesverila. Nemyslim si, ze by zamavani navrhem na rozvod neco zmenilo, mozna prijdou sliby, asi byt na vasem místě, tak podam urcite zadost o svereni deti do pece, aby vedel, ze to myslim vážně, to potrva tak mesic nez se naridi jednani, zdali bude chtit vas vztah zachranit, sanci ma. Ale byt vami peci o deti bych dotahla do konce, rozvod muzete pak podat kdykoliv. Drzim palce

pomnenka87
autor
7. únor 2018

@ivuska1986
@keicy
@raduushka
@mili_ilim_ilmi
@houpacikonik

Holky, ja jsem asi naivka.. Ja mam zatim vetsi strach z toho, ze se to nekdo dozvi ( neverim snad ani socialce, ze si to tam nepovykladaji) nez z toho, co mne nejspis ceka spolu s rozvodem... Ja bych si tak prala, aby se tim podanim manzel vzpamatoval a uvedomil si o co prijde a sel to resit. Jako je objednany uz k psycholozce, ale pochybuju, ze se ji pochlubi s alkoholem (s tim prece nema problem podle nej). Pred trema rokama spadl v praci na nizsi pozici, diky zrade kamarada, a to ho dusi, porad ho to zere, v nove praci to nesnasi, tak hlavne s tim se asi pujde vypovidat a mozna vzpomene, ze to teda nekdy odnasime my. Ja nevim, nikdy bych do sebe nerekla, ze jsem takova mekota, obdivuju ty zenske, ktere to dotahnou dokonce.

mili_ilim_ilmi
7. únor 2018

@pomnenka87 Proč tě děsí, že se to někdo dozví? Nebojis se proto, že víš, že to není v pořádku a víš, že tě okolí bude přemlouvat, aby ses rozvedla?

houpacikonik
8. únor 2018

@pomnenka87 soužití s tímto muzem na tobe opravdu zanechava nasledky. vidíš věci zkresleně, mas obavy z věcí a lidí, reakce nepřiměřené. běž si taky pokecat. Byla jsem si sama pokecat u psycholozka a utridila jsem si dost myslenky.

pomnenka87
autor
8. únor 2018

@mili_ilim_ilmi
@houpacikonik
Lidi jsou neprejicni, bylo by to u nas tema mesice, manzel je velmi kamaradsky a nikdo by to do neho nerekl, mam pocit, ze bude kazdy na jeho strane. To je jeden strach.. Pak ze samoty, vim, jake to bylo, kdyz jsem vzdycky odesla, vsechno absolvovat sama, dovolene, vylety, nebavi mne to. Resit nove bydleni.. Zacinat s nekym znovu, znovu neco budovat... A nakonec taky deleni majetku, ktere bude asi narocne, diky tomu ze mame dum. Proste u mne vzdycky zvitezi pohodlnost, ale pak si zas rikam, ze tak se zit neda. Ja fakt nevim. Uz jsme jednou byli i v manzelske poradne, ale to mne prislo bez efektu.

keicy
9. únor 2018

@pomnenka87 souhlasím s houpacimkonikem, moje máma taky pořád hledala důvody, dokud ji ze strany otce nezačalo jít o život. Sama pak uznala, že to měla utnout dřív.