icon

Jak žít šťastně bez partnera a dětí v 36 letech?

ksenicovalucie2023
28. kvě 2024

Ahoj holky chtěla bych vás poprosit o radu hlavně ty co nemají děti a je jim přes 30 let a moc by je chtěli. Jsem svobodná bez dětí a už nevěřím že by se to někdy změnilo. Na vztahy mám smůlu a když se s někým seznamuji tak se ukáže že je to chlap na nic na mě letí sami nadrženci co neumí ani 5 minut s vámi normálně mluvit a když už poznám chlapa co je normální a můžu o něm říct že je rozumnej tak si zase moc vybírá a nemá zájem prostě nemám štěstí si najít vztah protože ten co by za, to stál tak mu za to zase já nestojím no a pak jsou tady ti jedinci co buď se bojí budoucnosti a založení rodiny nebo by nejradši aby on se měl dobře na váš úkor a tak by mu bylo nejlíp aby ho žena živila atd. Můj minulý vztah skončil neboť se bál riskovat pro naši budoucnost za tím co já riskovala abychom mohli být spolu. To jsme byli i zasnoubeni ale on se všeho bál a v posteli to taky neklapalo ale já musela být ta co všechno řešila a, o všechno se starala a i tak to bylo pro něho nic. Teď si říkám jak mám žít šťastný život bez dětí a partnera a najít smysl života jinde. Jak jste to řešily vy?
Děkuji předem za vaše reakce

Strana
z3
lis6
31. kvě 2024

@zekrt jenže parťáka pro život si můžeš najít kdykoliv, dítě jen do určitého věku. V kolika jsi měla děti? V kolika jsi je plánovala mít, jestli jsi je tedy chtěla a plánovala.

skarol
31. kvě 2024

Je to zvláštní, jak se v dnešní době lidé nedokážou potkat, znám muže i ženy, co jsou na tom jako ty...

zekrt
31. kvě 2024

@lis6 Já bych prostě nechtěla dítě s kde kým. To radši žádné. Chtěla jsem mnohem dřív, nešlo to. Byla jsem na ivf. Kdyby to nevyšlo, byla bych bezdětná, než abych měla dítě s anonymním dárcem nebo dárkyní. Představa cizího dítěte je pro mě nepřijatelná. Touha po dítěti přišla až spolu s chlapem.

zekrt
31. kvě 2024

@lis6 Radši vůbec než s nějakým mamlasem, dyť by mělo jeho geny!

skororozvedena
1. čer 2024

@drep jenže to že más skvěle partnerství, se může během chvilky změnit. Kolik takových 100% fungujicich manželství se najednou rozvádí!!! A navíc, jak tu ted někdo psal, přítele, parťáka můžeš najít kdykoliv, v 50 i později. Moje maminka našla kolem 70, např. Ty děti, pokud se nestane něco hodně zlého, fatálního /vážná nemoc, nehoda/, tak je más 20 let velice intenzivně (vic nez sis dokázala kdy představit) a tvoje děti jsou to nadosmrti. Mimochodem, mám zkušenost jako nevlastní matka a je to fakt úplně o něčem jiném. Jo, a včera jsem shlédla film "Děti těch druhých", moc doporučuju. Je to přesně o tomhle. Já teď chlapa nemám, možná někdy bude, možná ne, smiřuju se i s touhle variantou. Nicméně děkuju Bohu (a to nejsem věřící), že mi dopřál děti!

adelisss
1. čer 2024

@zekrt No právě... Znám jednu, co si udělala dítě s feťákem, jen aby měla dítě. Tam bych měla fakt hodně strach, může mít třeba nějak poškozené spermie..

drep
1. čer 2024

@skororozvedena já ale nepotřebuju nikoho mít, vlastnit. I moje pětiletá dcera začíná žít svůj život a už mě ne ke všemu potřebuje, tak to má být a je to správně. O partnera můžeš přijít (rozchod, nemoc, úraz), o dítě můžeš přijít (jsem intenzivista, takže smutných příběhů jsem spolužila hodně, ale i dítě tě může opustit, odstěhovat se, propadnout drogám), můžeš přijít o koníčky, o práci, o všechno. A co má být? Nemáme se tedy o nic snažit? Nebo co z tvého příspěvku vyplývá?

martinka_33
1. čer 2024

@skororozvedena Poprve jsem se vdávala "na celý život", nevyšlo to. Ted uz to beru jinak a zvolila jsem starsiho partnera, se kterym si lidsky pasujeme, i kdyz budu nejspíš mladá vdova a to víš že jsem ráda za děti a že doufám že aspon jedno ze tří bude stát o to abych mu byla nablízku, abych nezustala sama jako kůl v plotě 😀 I kdyz asi i v šedesáti si banča muze najit nejakyho dědouška 😀
Ale zivot je třeba brát jak je. S dětmi tedy o dost plnější než bez nich. Stejne tak jako bych nchtela být máma v domácnosti (natolik me materstvi nenaplnuje), tak bych ani nechtela být bezdetná.

skororozvedena
1. čer 2024

@drep to bylo nepochopení, rozhodně jsem tím nemyslela, že se nemá člověk snažit. Jasně, děti nevlastníme (to nikoho), ale potřebovat nás budou docela dlouho. Vnímám partnerství a mateřství jako dvě různé věci, kvalitativně odlišné. Tzn. Skvěle partnerství ani pes ani kariéra mateřství nenahradí. Čímž nechci říct že život bez děti nemůže byt smysluplný, to vůbec ne. Myslím, že zážitek mateřství je prostě nesrovnatelný s jinými věcmi, že s dětmi je ten život úplně jiný, náročnější ale i mnohem pestřejší, barevnější. Zní to jako klišé ale já to tak mám. A jasně, ty máš své zkušenosti z JIP, respektuju. Já zas v mém okruhu vidím spoustu rozvedených a rozvadějicich se párů, i ty co "byli stvořeni jeden pro druhého". Důvody? Vyhoření, náročná etapa - typicky rekonstrukce nebo stavba domu ve spojení s malými dětmi. Takže opravdu nikdy nevíš jak to nakonec dopadne.

levandule_k
1. čer 2024

@lis6 Ta touha po dítěti je u mě velmi silná, ale je pro mě velmi důležité i jak to dítě zplodíme a přivedu ho na svět. Je pro mě důležité, aby to dítě vzniklo z milování s mým partnerem a ne nějakou metodou umělého oplodnění a nedej bože dárcovskou spermií, kdy to dítě nikdy nepozná svého biologického otce, svoje kořeny. Otec je degradován pouze na dárce genetického materiálu. (Pocitově mi to vadí, že bych tohle měla podstoupit, to že někdo volí tuhle metodu nijak neodsuzuji i to je cest a k dítěti, ale není to cesta vhodná pro mě.)

Souhlasím s tím, že touha po dítěti je přirozená a někdy někomu chybí partner s kým by ho chtěl mít, ale pokud napíšeš " člověk cítí jak mu ujíždí vlak, že když si ho nepořídí teď, že už nejspíš ta příležitost nebude.", tak jde o to, aby dítě naplnilo tvoji touhu po mateřství, ta je legitimní, ale kde jsou potřeby dítěte? Třeba to, aby mělo otce, znalo svoji rodinnou historii? Občas tady v diskuzích vidím, jak dospělá žena matka, nechce mentálně pustit své dítě a pořád, ho chce nějak řídit, chce být nejdůležitější ženou v jeho životě, to pak logicky vráží klín do partnerského vztahu dospělého dítěte. Ta hranice, kdy je to jen touha po dítěti a kdy už si tím něco kompenzuji může být dost tenká a zvrtnout se to během života.

@skororozvedena Nechci si děti pořizovat proto, abych je měla intenzivně 20 let a pak i po zbytek života trochu volněji, ale pořád je nějak měla, protože máme společné geny, které jsem jim dala s partnerem předala. Děsí mě představa, že někoho vlastním. Vlastnit můžu majetek, ale ne lidskou bytost.

drep
1. čer 2024

@skororozvedena ale se to dá u otočit, rodičovství taky nehradí ten neskutečný pocit splynutí dvou duší, který zažívám s manželem a na který nezapomenu, ani kdyby mě jednou opustil. Manžel je jediný člověk, kterého jsem si sama vybrala, dítě bylo výsledkem tohle našeho vztahu. Pro mě je rodičovství dvojjediné s partnerstvím. Může být partnerství nebo rodičovství, ale rodičovství bez partnerství není cesta, kterou bych se byla ochotná dobrovolně vydat. A uvědomuju si, že se mi to o bezdětnosti kecá, protože jednak pořád miluju svou práci a hlavně, moje práce mě osobně dává hluboký smysl a dokázala bych žít jen jí. Kdybych místo drobných rodičovských radostí zažívala ty totálně adrenalivo-serotoninovo-dopaminové hody (zachránila jsem popálený dítě v Kábulu, zachránila jsem mačetou posekanou mladou mámu na haiti, zresuscitovala jsem někoho s infarktem v praze, cokoliv), tak to jsou taky nádherné pocity. Jinak, ale strašně návykově. Jak říká kolegyně, bez ohledu, jak nás ty služby ničil, tak práce je prostě naše droga a náš fet.
A podle mě bez ohledu na děti nebo partnery by každý z nás by měl mít svůj smysl života schovaný v sobě a nestavět ho na dalších jakýchkoliv osobách, protože to je nebezpečný a na druhé to klade neférové nároky.

drep
1. čer 2024

@skororozvedena mám tam překlepy, chtěla jsem napsat “může být partnerství BEZ rodičovství, ale ne rodičovství bez partnerství…”

skororozvedena
1. čer 2024

@drep ano, jasně. Na druhou stranu, já ten pocit splynutí s exmanželem taky zažívala a proto jsme se spolu pustili do dobrodružství zvaném rodičovství. Ovšem, za několik let bylo všechno jinak. Samozřejmě tobě i ostatním, co jim to v manželství klape, to moc přeju (ok, v koutku duše maličko závidím, pokud mám být upřímná. Ale jsem ráda, že aspoň někomu to vyšlo). Jasně, tvoje práce je mimořádně smysluplná a adrenalinova, o tom není pochyb. Ja se třeba do práce těšila, a to jsem byla aktivní i po dobu rodicaku, nakolik to podmínky umožňovaly. Ne každý to tak má, ještě i dneska jsou ženy co mateřstvím žijou a je to v pořádku. A upřímně, být sama na děti- to si snad nevybere nikdo soudný. Občas se ale ten život fakt zvrtne úplně jinak než jsi plánovala a pak nezbývá než volit ze dvou možnosti, přičemž jedna je špatná a druhá ještě mnohem horší. Ver, že to rozhodování nebylo lehké a to jsem ještě netušila, co všechno mE čeká . Ale dostáváme se mimo téma, takže už končim.

skororozvedena
1. čer 2024

@levandule_k znovu opakuji: nechci a nepotřebuji nikoho vlastnit. Pro mě jsou děti "hosté, které vyprovazime kousek na jejich cestě životem".

levandule_k
1. čer 2024

@skororozvedena ten příspěvek byl reakcí na tvůj předchozí příspěvek, ne na ten, co jsi napsala těsně přede mnou (10:57). Ten jsem četla až, když jsi to odeslala a ten svůj. Kdybych ho četla za včas, tak na tebe nereaguji.

skororozvedena
1. čer 2024

@levandule_k Aha, to mi nedošlo. Tak promiň.

lis6
2. čer 2024

Je lepší mít dítě mladá a pak se rozvést, pořídit si dítě s úžasným partnerem, ale stará?být dobrovolně na dítě sama, nebo mít dítě s kreténem? mít dítě s feťáckýmj geny, nebo dítě vychovávat s feťákem? Bejt chudá a přesto si pořídit děti, nebo bohatá pořídit si dítě a pak ho prdnout chůvě/babičce?
Pořídit si dítě je sobecké naplnění potřeb (ať už potřeb mateřství nebo sexu) , pokud tedy nevěříme v to, že si duše dítěte vybírá rodiče sama.
Nemít dítě je také podle některých sobecké rozhodnutí.
Každý by asi chtěl mít dítě s ideálním partnerem v ideální dobu, ale bohužel ne každému se to zadaří.
(@levandule_k, @zekrt ...)

zekrt
2. čer 2024

@lis6 To nepopírám. Jen jsem za sebe psala, že s blbým partnerem by to pro mě nemělo smysl. Pro někoho jo. 🤷🏼‍♀️

levandule_k
3. čer 2024

@ksenicovalucie2023 Pomohla ti ta diskuze tady? Podle mě se dá žít naplněný život i bez partnera a dětí, ale nesmíš zahořknout, zatrpknout, sklouznout do role oběti atp. Musíš mít činnost, co tě naplňuje, kariéra, cestování, koníček.

S partnerem bych neházela flintu do žita, láska může přijít později, ale zároveň, pokud jsi prožila spoustu zklamání, bych tomu nechala volný průběh a neupínala se na to jako modlu, což je celkem těžké to vybalancovat.

Když nad tím tak přemýšlím, tak tak dítě nemusí naplnit život, viz. tady diskuze o chování matky. https://www.modrykonik.cz/forum/rodinne-problemy/jak-zvladnout-stresujici-chovani-matky-rady-a-tipy/#post-81300842 V některých příspěvcích mi nepřijde, že by ty ženy měly nějak extra smysluplný život, byť ty děti mají.

ksenicovalucie2023
autor
3. čer 2024

@levandule_k no upřímně jsem překvapená ze sem bylo napsáno tolik reakci moci toho cením vím že se dá žít i bez dětí ale jestli to je mým osudem tak se musím stim smířit a najít štěstí jinde abych psychicky na tom nebyla špatně

mis35
2. črc 2025

Ahoj všem 😊
Ráda bych se k vám přidala - obnovila diskuzi. Je mi 35 let a také jsem celý život toužila po dítěti, ale bohužel.
Já bych byla pro aby se v ČR umožnil přístup k IVF i single ženám , vždyť jsou spermie od dárců...v jiných státech už mají tuto cestu legální.

Vede mě k tomu jednak touha po mateřství a zároveň složitá životní situace ohledně mateřství i partnerství. Už jsem jednu diskuzi na jiném fóru zakládala, ale bylo tam tolik nehezkých až nelidských komentářů, že nevím zda to psát znovu veřejně. Kdo by měl zájem ,přidám svůj instagramovy účet, kde je vidět vše, případně to sem pak i přidám 🙂🙂
V roce 2017 zamítla návrh na přístup k IVF single ženám, ale toto téma je letos opět pootevřené a je možné, že se něco změní…a ženy by měly dát najevo, že o to stojíme i u nás v ČR, i sama žena může být kvalitní matka…a myslím, že přístup k mateřství legální cestou by pro spousty žen bylo řešením. Jen se musíme ozvat😊

barumrallyebum
3. črc 2025
@mis35

Ahoj všem 😊
Ráda bych se k vám přidala - obnovila diskuzi. Je mi 35 let a také jsem celý život toužila po dítěti, ale bohužel.
Já bych byla pro aby se v ČR umožnil přístup k IVF i single ženám , vždyť jsou spermie od dárců...v jiných státech už mají tuto cestu legální.

Vede mě k tomu jednak touha po mateřství a zároveň složitá životní situace ohledně mateřství i partnerství. Už jsem jednu diskuzi na jiném fóru zakládala, ale bylo tam tolik nehezkých až nelidských komentářů, že nevím zda to psát znovu veřejně. Kdo by měl zájem ,přidám svůj instagramovy účet, kde je vidět vše, případně to sem pak i přidám 🙂🙂
V roce 2017 zamítla návrh na přístup k IVF single ženám, ale toto téma je letos opět pootevřené a je možné, že se něco změní…a ženy by měly dát najevo, že o to stojíme i u nás v ČR, i sama žena může být kvalitní matka…a myslím, že přístup k mateřství legální cestou by pro spousty žen bylo řešením. Jen se musíme ozvat😊

@mis35 ahoj, asi by moznost volby byt mela. Otazka je, jaka by po tom byla poptavka, protoze spousta zen by dite bez chlapa neuzivila. Ja bych treba do toho nesla.

ninive211
3. črc 2025
@mis35

Ahoj všem 😊

@mis35 Určitě by ta možnost být měla, aby to ženy nemusely nějak obcházet a jezdit do zahraničí anebo přesvědčovat k fingovanému otcovství nějakého kamaráda. Já bych teda do toho nikdy nešla, do dítěte bez partnera, být na dítě/děti sama, bez druhého...nedokážu si to představit. Jasně, někdo může namítnout, že i ten chlap přece může od tebe odejít, lidi rozchází a rozvádí se dnes každé druhé manželství. Ale to je důsledek nějakých vztahových problémů, ale asi nikdy bych nešla do dítěte cíleně s tím, že nebude mít tatínka, že ho nebude znát, že to bude nějaký anonymní dárce ze spermobanky...

mis35
3. črc 2025
@barumrallyebum

@mis35 ahoj, asi by moznost volby byt mela. Otazka je, jaka by po tom byla poptavka, protoze spousta zen by dite bez chlapa neuzivila. Ja bych treba do toho nesla.

@barumrallyebum já si právě myslím, že by do toho spíš šly právě ženy , které mají nějakou finanční rezervu a vědí, že by dítě samy zvládly. Není to pro každého, to určitě ne.

ninive211
3. črc 2025
@mis35

@barumrallyebum já si právě myslím, že by do toho spíš šly právě ženy , které mají nějakou finanční rezervu a vědí, že by dítě samy zvládly. Není to pro každého, to určitě ne.

@mis35 Přesně, myslím, že bude docela hodně žen, které jedou slibnou kariéru, peněz mají dost, ale ten pravý ne ne se objevit a pak klepe pomalu čtyřicítka na dveře a ony tuší, že poslední šance mít dítě...

mis35
3. črc 2025
@ninive211

@mis35 Určitě by ta možnost být měla, aby to ženy nemusely nějak obcházet a jezdit do zahraničí anebo přesvědčovat k fingovanému otcovství nějakého kamaráda. Já bych teda do toho nikdy nešla, do dítěte bez partnera, být na dítě/děti sama, bez druhého...nedokážu si to představit. Jasně, někdo může namítnout, že i ten chlap přece může od tebe odejít, lidi rozchází a rozvádí se dnes každé druhé manželství. Ale to je důsledek nějakých vztahových problémů, ale asi nikdy bych nešla do dítěte cíleně s tím, že nebude mít tatínka, že ho nebude znát, že to bude nějaký anonymní dárce ze spermobanky...

@ninive211 Já vím, není to pro každého. Ale pro ty, které po dítěti touží a jiná možnost není, je určitě lepší varianta pro všechny vzít si to z banky od dárce, než s kýmkoliv, kdo zrovna přijde do cesty.

mis35
3. črc 2025
@ninive211

@mis35 Přesně, myslím, že bude docela hodně žen, které jedou slibnou kariéru, peněz mají dost, ale ten pravý ne ne se objevit a pak klepe pomalu čtyřicítka na dveře a ony tuší, že poslední šance mít dítě...

@ninive211 a to je přesně tak jak jsem to myslela. 😊 My jsme tím časem limitovaný. Nemyslím si, že by to toho šla dobrovolně mladá holčina ,ale právě tyto ženy.

Strana
z3